Voiko ilmanvaihdolla homehduttaa talon?

tired

80 luvun alun taloon on 5 vuotta sitten asennettu koneellinen ilmanvaihto.
Nyttemin on ilmennyt homeen hajua mutta ei ole saatu paikallistettua lähdettä/lähteitä. Nyt alkoi pelottaa, että onko ilmanvaihto voinut aiheuttaa jotakin?

33

4669

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 83742618742

      Pelkkä rakennuksen ylipaineisuus riittää kosteuden siirtymisen rakenteisiin ja homeen muodostumiseen.
      Useimmiten syy on kuitenkin vesikatto tai kosteuden nousu alhaalta.

      Tämä ei varmaankaan tule olemaan viimeinen kommentti aiheesta, joten keskityn Belgia -USA:an

    • Voihan sillä. Mutta onko mitattu että teillä on ylipainetta?

      Lähtisin kuitenkin liikkeelle nyt ihan rakenteita miettimällä. Joku on pielessä. Muutama kysymys starttiavuksi: onko haju vain ajoittaista, eli muuttuuko esim. sääolosuhteiden mukaan? Onko haju koko rakennuksessa, vai esiintyykö tietyssä kohtaa enemmän kuin muualla? Kun käytte jossain, huomaatteko että vaatteenne haisevat? Millainen se haju on? Onko talossa ollut kosteusvaurioita? Mitä tarkoittaa "nyttemmin"? Eli voiko olla niin että koneellinen ilmanvaihto vain paljasti ongelman?

      Siinä nyt aluksi pikku-utelut ilmoille. Hauska toi edellinen kommentti :D Miten Belgian kävi? Mä nukuin kauneusunia.

      • 2 väärin = 1 oikein

        Ei kai vaan talossa ole valesokkelia?

        Joskus on käynyt niinkin ihmeellisesti, että valesokkelirakenteen kautta kulkenut ilmavuoto on kuivannut sitä just riittävästi, pitäen rakenteen kunnossa. Mutta asukas on vetoon/kylmiin lattioihin kyllästyttyään tiivistänyt seinän ja lattian liittymän -> ilmavirtaus on loppunut ja puurakenteet valesokkelin sisällä on pamahtaneet homeeseen.

        Kun rakenteet on tehty oikein, tiiviydestä ei ole haittaa, päinvastoin. Mutta tämä valesokkeli on just näitä kyseenalaisia ratkaisuja, joiden toimivuus on tuurista kiinni ja joskus "kaksi väärää tekee yhden oikean" ... eli kun yksi vika korjataan, tilanne heikkeneekin.

        Koneellisen poiston korvaamisella tulo&poistolla voi olla sama vaikutus, kun alipaine ja sitä myöten sokkelin läpi tullut ilmavirta ovat pienentyneet


    • tired

      Nyttemmin tarkoitan että tämän vuoden alussa huomasin tämän..valitettavasti koko talo tuntuu haisevan, sen huomaa tuli sisään sitten taka tai etuovesta. (Muut perheenjäsenet eivät haista, mutta minulla "homenenä") Missään ei näy merkkejä homeesta, vain se leijaileva haju, joka tosiaan tarttuu vaatteisiin.

      Talo juuri sellanen matalapohjainen tiilitalo..lattia ei ole kyllä aivan maan tasalla.. ehkä 40cm yläpuolella..onko tämäkin valesokkeli? Kieltämättä itsellekin tuli mieleen, että ongelma tulee talon "alta"

      Säällä ei juuri ole vaikutusta asiaan. Välikatolla ei näkynyt mitään ihmeellistä.

      Yksi mikä tulee mieleen myös on että onko mahdollista että iv-kanaviin kasvaisi hometta ja haju johtuisi siitä? Puhdistuksen aikahan alkaa olla käsillä. En osaa sanoa onko talo ylipaineistettu.

      • tired

        Niin ja ei ole ollut kosteusongelmia, ainakaan todettuja. Hajua tuntuu enemmän toisessa päässä taloa, jossa on autotalli ja pannuhuone seinän takana..erityisesti eteisessä ja tuulikaapissa. Tontti on entistä märkää metsämaata. Toivottavasti ei ole iv:n takia tätä syntynyt..


    • tired

      vielä lisäys...haju on parfyymimainen. Tuli mieleen että pari vuotta sitten istuin yhden huoneen (tältä haisevalta puolelta taloa) ikkunan edessä ja ihmettelin tunkkaista hajua, joka tuntui tulevan ikkunan alta.. availin ikkunaa. Kukaan ei ottanut minua todesta, joten asia jäi.

    • juup..

      Oliskohan alipaine niin suuri, että se repii korvausilmaa seinien reunoista maan alta tai rakenteista?

      Tuota voisi koettaa esim. avaamalla ulko-ovea ja raottamalla .... mten siinä tuntuu?

    • tired

      rautalangasta väännettynä..pitäisikö tuntea siis vetoa? en tiedä yhtään "rakennushommista" ja kotona minut on leimattu luulosairaaksi.
      Harmittaa kyllä kun minä sen ilmanvaihdon halusin ja sitten käy näin..josse nyt siitä johtuu..tai varmaan sitä hometta on ollut jo kauan mutta nyt sitten tullut esiin..

    • Kunhan kommentoin

      Onko kaksi "tapaa" kuinka ilmanvaihto voi homehduttaa talon. Toinen on, että talo on ylipaineinen, joka edellä jo mainittiin. Tämän huomaa helpoiten siitä, että ikkunat vetävät lasien välistä jäähän pakkasilla.

      Toinen on, että ilmanvaihtoa ei ole tarpeeksi, jolloin kosteudelle reitti ulos on rakenteiden läpi.

      Ilmanvaihtokanavissa oleva pöly ei homehdu, koska siellä oleva ilma on käytännössä aina kuivaa.

      Yksi keino paikallistaa kosteusvaurio on sammuttaa ilmanvaihto, sulkea kaikki väliovet, odottaa, nuuhkia tiloja huone kerrallaan ja toistaa nuuhkiminen vuorotellen eri huoneissa esim. tunnin välein.

    • nuohooja

      Ajattele asiaa näin. Vanha talo tehdään alipaineiseksi koneellisesti. Loppu ilma tulee rakenteiden läpi vuotoina. Jos rossipohja, tulee lattian läpi, jos laatalla tulee laatan ja seinän saumasta. Edellyttäen että ovi/ikkuna-aukot ovat tiiviit. Yläpohja harvemmin vuotaa riittävästi. Veikkaukseni on että talosi on puurunkoinen, laattaperustettu ja tiiliverhoiltu ?. Jos osui ja upposi niin runkorakenteet homeessa ja siitä haju.
      Tee korvausilmakanava/pari alipaineen poistamiseksi niin rungon kastuminen loppuu.

      • Muuten kiva kirjoitus, mutta selitätkö mihin perustuu näkemyksesi rungon kastumisesta alipaineesta johtuen? Tuossahan kylmää ulkoilmaa tuodaan sisäänpäin, jolloin se lämpenee ja sen suhteellinen kosteus laskee. Jos jotain, niin se kuivattaa rakenteita joiden läpi se kulkee... Toki rakenteissa jo muhivat ongelmat päätyvät sisäilmaan ja mahdollisen ongelman voi piilottaa tekemällä reikiä seinään.

        Alkuperäinen mainitsi jossain vaiheessa hajun vaikuttavan enemmän pannuhuoneen puolella. Voi olla, että siellä on kosteusrasitusta (esim. haljennut viemäriputki tihkuttaa rakenteisiin vettä). Ei oikein selviä kuin paikkoja avaamalla, mutta se voi onnistua helpostikin pannuhuoneen puolelta.


      • Riku
        The_Rat kirjoitti:

        Muuten kiva kirjoitus, mutta selitätkö mihin perustuu näkemyksesi rungon kastumisesta alipaineesta johtuen? Tuossahan kylmää ulkoilmaa tuodaan sisäänpäin, jolloin se lämpenee ja sen suhteellinen kosteus laskee. Jos jotain, niin se kuivattaa rakenteita joiden läpi se kulkee... Toki rakenteissa jo muhivat ongelmat päätyvät sisäilmaan ja mahdollisen ongelman voi piilottaa tekemällä reikiä seinään.

        Alkuperäinen mainitsi jossain vaiheessa hajun vaikuttavan enemmän pannuhuoneen puolella. Voi olla, että siellä on kosteusrasitusta (esim. haljennut viemäriputki tihkuttaa rakenteisiin vettä). Ei oikein selviä kuin paikkoja avaamalla, mutta se voi onnistua helpostikin pannuhuoneen puolelta.

        Pannuhuone tarvitsee happea palatakseen ja repii sen rakenteista mistä haju.


    • valesokkeli

      Hyviä neuvoja täälläkin. Se että valesokkelitalossa ei saisi tiivistää lattian reunoja. Tässä talossa ei onneksi ole tiivistetty, kun sieltä ei mitään hajuja tai vuotojakaan huomannut. Kai järkevintä pitää mahdollisimman alkuperäiskunnossa jos vikoja ei ole.

      Tässä talossa on kolme makuuhuonetta vierekkäin. Makuuhuoneiden välissä oli kaksi lastulevykaappiriviä. Molemmissa kaapeissa "poistoilmaputki" omaa putkea pitkin katolle. Putki ei ole kovin korkea. Kaksoisbetonilaatta. Kaapeilla oli omat väliseinät. Oma betonivalu kaapin sisällä lattiana, kaapin lattia maalattu. Kaappien lastulevyt tiiviisti takaseinässä ja oven puolella rakoa. Ovissa rakoa alareunassa. Kuulemma putkista tuli kylmää ilmaa talvella ja toista oli yritetty jollain hanskalla tukkiakin.

      Halusin keskimmäiseen huoneeseen enemmän tilaa ja purin kaapin pois. Eka runkotolppa kun oli irti niin epäilin että onko koko talon valesokkeli pilalla. Alajuoksu oli pilalla kaikissa kohdissa jossa oli ovi. Takaseinällä ei ollut vikaa, eikä itse valesokkelissa, kun rakenne ei ollut yhtenäinen. Toisessa kaapistossa oli ovia kolmeen eri suuntaan ja joka suuntaan oli vikaa, minnepäin ovi osoitti. Siitä kaapistosta lähtikin koko kaikki pois kun olisi jäänyt vain pätkä ehjää seinää. Toisesta kaapista kengitettiin eteisen suuntaan ollut oven seinä.

      Kaiketi kylmä kaapin lattia oli tehnyt tämän vian ja kosteus? Poistot kai kuuluisikin olla vaatehuoneessa, mutta tässätapauksessa poistot ei toimineet ja vetoa ei ollut. Valessokkeli osoittautui ehjäksi, mutta tosiaan tuuristakin kiinni miten toimii.

      Niin ja talossa ei ollut korvausilmakanaviakaan josta ilma olisi sinne kaappiin mennyt ja ehkä pihalle.

      Toinen tulee mieleen että tuulettuuko yläpohja. Tässä oli villotettu räystäät ja taisi olla päädytkin liian tiiviisti.

      Tosiaan tuo kokeilu että ilmanvaihto kiinni ja ovet kiinni. Talo tiiviiksi että ilma ei vaihdu eikä pääse sekoittumaan huoneista toisiin. Kaikki mahdolliset hajusteet ja hajuaistia huonontavat jutut pois, että hajut ei sekoitu.
      Haju voisi tulla esim. nurkista tai jostain kolosta. Haistelemalla tarkasvi niin voi haistaa.

      Hajun lähde voi olla siellä eteisessä ja tuulikaapissa. Tai sitten siinäkohtaa vaan ilma vaihtuu huonommin ja haju tulee jostain vähän muualta. Vähän kinkkisiä juttuja meinaa olla.

      • valesokkeli

        Tarttuva haju ja se että olet huomannut hajun tämän vuoden alussa. Ehkä sama ongelma ja jotenkin se vuodenaika vaikuttaa, kun talvi menee ohi. Vikaa voi olla vaikka useammassakin paikkaa tai tietysti yksikin vaan voi riittää. Nyt tällähetkellä en tässä valesokkelitalossa ole huomannut tarttuvaa hajua, mutta ei talosta ole kovin paljoa jäljelläkään :) Myös kuolleet hiiret vois haista jossain seinänvälissä ehkä.


    • jpp3

      Mistä kone ottaa raitisilman ?
      Voiko sieltä tulla " hajuja " koneen kautta sisään ?
      Onko raitisilma säleikkö auki ja puhdas ?

    • Mä taisin nyt mennä niin sekasin etten osaa sanoa enää mitään :O Luulin että ap muutti nimimerkkinsä olettaessaan että heillä on valesokkeli. Heillä ei siis ole.

      Valesokkeli, Seitkytluku, sun pitäis esittää kysymyksiä mihin vois vastata ;) Mikä hätänä? Voiko nämä iv-osaajat nyt auttaa jotenkin? Jos sulla on mulle vielä jotain niin laita siihen ekaan ketjuun tonne Kosteusvaurio-puolelle.

      Ja tired, tervetuloa tonne puolelle juttelemaan mikäli haluat selvitellä mistä kohtaa taloa vois ongelmaa lähteä paikantamaan, jos täällä ei ratkea.

      Nyt tää meni niin ufoks että lähen lentävällä lautasella kattomaan marsilaisten planeetalle rakenneratkaisuja.

      • valesokkeli

        Ei se mitään :D Ei oikeastaan tällähetkellä ole mitään kysyttävää. tiredin laittama otsikko oli vaan niin sopiva. Mielestäni ilmanvaihdolla voi homehduttaa talon. En tiedä sitten mitä tuollanen koneellinen ilmanvaihto tarkoittaa.


      • velesokkelille
        valesokkeli kirjoitti:

        Ei se mitään :D Ei oikeastaan tällähetkellä ole mitään kysyttävää. tiredin laittama otsikko oli vaan niin sopiva. Mielestäni ilmanvaihdolla voi homehduttaa talon. En tiedä sitten mitä tuollanen koneellinen ilmanvaihto tarkoittaa.

        Ilmanvaidolla voi homehduttaa talon seuraavissa tapauksissa.

        1. Ei ole ilmanvaihtoa.
        2. Ilmanvaihto aiheuttaa taloon ylipaineen ja talossa on ilmavuotoja rakenteiden sisään, jolloin sisäilman korteus tiivistyy seinän sisään kastepisteessä.

        Koneellinen ilmanvaihto tarkoittaa sitä, että ilma taloon otetaan ja poisto ulos hoidetaan säädettävillä puhatimilla siten, että rakennuksessa vallitsee pieni alipaine. Eli sisään puhalletaan ilmaa hieman vähemmän kuin ulos imetään.


    • valesokkeli

      Eli mun tapauksessa poistoilmakanava on toiminut tuloilmakanavana. Tuloilma on kulkeutunut kaapin alaosaan ja rakenteiden ilmavuotokohdista aluslaattaan asti. Kaapin ovenkarmin kynnyksen molemmilla puolilla oli betonivalujen saumakohta. Lisäksi ilmanvaihtoakaan ei ole ollut.
      Koneellinen poisto olisi kai mun tapauksessa korjannut tuota ongelmaa, mutta -72 on taidettu ajatella, että kai se toimii painovoimaisestikin.

    • Laitoin valesokkelille postia tonne vaurio-osastolle :) Ihan mielenkiinnosta kyselen, koska tällä viikolla olen pohtinu muidenkin kanssa puurakenteisten väliseinien oikeaoppista korjausta maanvaraisessa eristämättömässä laatassa. Jos ymmärsin oikein että siitä oli kyse? No mut nähdään tuolla toisella puolella! Olit rekisteröitynytkin? Jiihaa!! Hienoa! Tietää edes jonkun kenen kanssa täällä puhuu.

    • Nuohooja

      "the_Rat" kirjoitti:
      Muuten kiva kirjoitus, mutta selitätkö mihin perustuu näkemyksesi rungon kastumisesta alipaineesta johtuen? Tuossahan kylmää ulkoilmaa tuodaan sisäänpäin, jolloin se lämpenee ja sen suhteellinen kosteus laskee. Jos jotain, niin se kuivattaa rakenteita joiden läpi se kulkee... Toki rakenteissa jo muhivat ongelmat päätyvät sisäilmaan ja mahdollisen ongelman voi piilottaa tekemällä reikiä seinään.

      Olen itse "nimenomaan" tällä alalla ja kyllä valitettavasti olen nähnyt lukemattomia mätiä alaohjauspuita, yleensä ikkunan alaosan runkorakenteita. Erit. jälkeenpäin tiivistetyissä (ikkunaremontti yleensä riittää, näihin integroidut venat menevät kiinni kun kylmä tulee) laatalla makaavissa. Rossipohjissa haju tai radon yleensä pakottaa reagoimaan aiemmin. Syyssateilla ilma on muuten märkää ja silloin alkaa usein takat lämmetä = moninkertainen korvausilmantarve. Koneellinen tulo/poisto on aivan pihalla tästä ja pelkällä poistollakaan varustetuissa ei usein ole varauduttu tähän. Helposti voi käytännössä miettiä omassa mökissä että tarvitseeko polttoprosessin alussa avata ikkunaa jotta "saadaan vetoa" ?. Ei siinä mistään vedosta ole kyse vaan korvausilman puutteesta. Kun paloprosessi on käynnistynyt niin ikkuna suljetaan. Loppuiko ilman tarve ?, ei vaan alipaine jaksaa nyt repiä ilman rakenteiden läpi. Katso ikkunasta syksyllä onko se kuivaa ilmaa vai ei ?. Lisäksi rungon homehduttua se alkaa elämään omaa elämäänsä normikosteudessa.

      • Olet pihalla

        Ei oikein mennyt kirjoituksessa mikään oikein.

        Jos Nuohooja on rakennusalalla, niin toivottavaa on, että joko hän jäisi eläkkeelle, tai joku valvoisi hänen tekemisiään erittäin tarkasti.


    • pudgimies

      Oikein toteutettu ilmanvaihto ei aiheuta vanhassakaan talossa ongelmia, vaan yleensä vähentää niitä. Sitkeästi elävä legenda väittää että vanha talo menee pilalle jos siihen lisätään nykyaikainen ilmanvaihto. Tähän väitteeseen en ole koskaan saanut todellisia perusteita.

      Olen kyllä nähnyt ilmanvaihdon aiheuttamia ongelmia paljonkin. Syy on aina ollut joko väärässä toteuteuksessa tai laiminlyödyssä huollossa. Olen toteuttanut satojen kiinteistöjen ilmanvaihtotyöt ja sekaan mahtuu tietenkin meidän omiakin virheitä. Koneellinen ilmanvaihto vaatii säännöllistä huoltoa ja tarkkailua - mikä on joidenkin nykyaikaista ilmanvaihtoa vastustavien vahva argumentti.

      Kirjoituksesi ei kerro ilmanvaihdon saneerauksen toteutuksesta mitään. Ilmanvaihdon aiheuttaman homeongelman poissulkeminen edellyttäisi tarkkaa tutustumista talosi ilmanvaihtoon.

    • tired

      Ompas tänne tullut paljon viestejä..eli minä olen se alkuperäinen ja kirjoitin viimeksi 2.7, kuten nimimerkistä näkee. Samalla asialla muitakin tuntuu olevan..

      Testailin ilmanvaihtoa ja poistoilmaventtiilit vetivät ja sanoisin että talo on lievästi alipaineinen..ovet ja ikkunat menevät normaalisti kiinni, sisään on vieno ilmavirta.

      Kiitos vastauksista ja anteeksi kun en osaa kummemmin vastata, koska en tosiaan ymmärrä raksahommista mitään.

      • tired

        Talo ei siis taida olla valesokkeli, koska lattia on n.40cm maanpinnan yläpuolella. Melko matala tiilitalo kuitenkin. Remonttia on tehty, esim. kylpyhuoneen paikalle on tehty makuuhuone ja myöhemmin laajennettu taloa. Ehkäpä voi todeta, että talo ei ole ilmanvaihdon vuoksi homehtunut vaan asia oli jo tuloillaan. Tuloilmaventtiileistä tuleva ilma tuoksui raikkaalle ulkoilmalle. Esim. salaojitukseen ei ole kajottu pitkään aikaan. Pitänee vaihtaa keskusteluryhmää, vaikkakin tilanne on toivoton, kun kukaan ei usko.


    • tired, minä olen täällä juuri sitä varten, ettei kukaan ajattelisi olevansa toivottoman tilanteen keskellä. Tule vaan tuonne toiselle puolelle juttelemaan niin yritämme tehdä kaikkemme että ongelma löytyisi ja samoin juuri se asiantuntija jota tarvitsette. Minun vinkkini on nyt tähän hätään, että ota asioista selvää ja perustele vasta sitten puolisollesi (tm. epäuskoisille). Tiedän myös lukuisia muita syitä miksi asunnossa voi esiintyä hajua. Valmistaudu kuitenkin kertomaan siellä alusta asti kaikki, koska tapauksestasi voi olla jollekkin toiselle epätoivoa tuntevalle hyötyä.

      Kaikki järjestyy kyllä ja Sinua tullaan uskomaan :)

      Ystävällisin ja myötätuntoisin terveisin
      miss.007

    • aikaherätä

      Kosteissa olosuhteissa syntyy aina hometta. Rakennusmateraialit ja elementit liotetaan sateessa ja kosteassa maassa. Sementti on märkää ja se peitetään hengittämättömällä muovilla. Jos kaikki materiaalit ovat märkiä ja kosteista rakennusvaiheessa, kosteus tiivistyy ja home alkaa levitä kaikkialle. Sitä ei näe, ei haista eikä maista silloin kun se pysyy pintarakenteitten alla. Kummasti homevahingot loppuvat siinä silmänräpäyksessä kun takuuaika rakennuksessa raukeaa. Home ei häviä mihinkään ja remontti tulisi liian kalliksi ja liian hankalaksi. Homeen kasvua selitetään ilmanvaihdolla tai vaihtumattomuudella jne. Maantieteellistä tosiasiaa ei oteta huomioon. Meillä on paljon vesiä ja soita ja ilma on kosteaa. Rakenteitten kuivaaminen vie aikaa ja aika on rahaa. Ei vanhoissa taloissa ollut hometta. Nyt hometta on usein jo muutaman viikon kuluttua talon valmistusmisesta, eli sitä on ollut jo rakennusmateriaaleissa. On virheellistä laskea betonitaloissa lämpö puoleksi vuodeksi kokonaan pois pattereista. Joku älypää on jopa väittänyt että home kasvaa lämmön vuoksi mutta home ei kasva jos se ei saa kosteutta ja kylmyys asunnoissa lisää kosteutta. Ilmanvaihto voi olla itsessään homehtunut ja se levittää homeitiöitä. Kylmä kosteus ilmanvaihotokanavissa viliinnyttää homekasvuston. Miksihän juuri meillä on homeongelma. Sää joka tulee aina vain sateisemmaksi ja kostemmaksi tulee lisäämään homekasvustoa rakenteissa ja ilanvaihtokanavissa.

      • jalääkkeet

        Osanottomme kaikille lähimmäisillesi.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1709
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      20
      1604
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      70
      1468
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      59
      1452
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      51
      1349
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      15
      1308
    7. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      84
      1245
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      11
      1168
    9. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1130
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      8
      1121
    Aihe