Ammattikoulun työharjoittelusta

ärsyttäää

Ammattikoulun työharjoittelu on mielestäni muuten hyvä asia, mutta siitä tulisi saada palkkaa tai muuta korvausta, esimerkiksi jos olet jouluaaton töissä niin palkka siltä päivältä tai ylimääräiset 2 vapaapäivää. Oikeassakin työssä saa kaksinkertaisen palkan tai 2 vapaata ja eikös opiskelija ole opettelemassa työelämän sääntöjä?
Jos opiskelijaan sovelletaan työlakia aina velvollisuuksien tullen niin olisi oikein, että myös oikeuksissa kyseistä lakia sovellettaisiin.

Meidän koulussa kaikki (myös sairaspoissaolot) pitää korvata, mutta ikinä ei ole puhuttu siitä jos olet ylitöissä niin voisit vähentää tunnit esimerkiksi seuraavalta päivältä. Tämän kuitenkin monet ovat itse huomanneet ja ovat saaneet vapaata jos tunnit tulee aikaisemmin täyteen. Pointti oli vain se, että aina velvollisuuksista puhutaan, mutta oikeuksista ei kovinkaan paljoa.

Palaan vielä näihin koulun loma-aikoihin. Jos sinulla on työharjoittelu esimerkiksi marraskuun alusta helmikuun loppuun. Tässä välissä on joululoma, joka on noin 2 viikkoa. Monesti opiskelijat eivät voi olla silloin lomalla, koska työssä TARVITAAN heitä (ainakin tällä ravintola- ja hotellialalla). Opiskelijoita ei kuitenkaan pitäisi laskea vahvuudeksi työpaikalla. Voiko opiskelija kieltäytyä olemasta joululomalla töissä?

Työaika yleensä on sama kuin vakituisilla, tosin poikkeuksiakin on. Voiko opiskelija sanoa työnantajalle jo hakemuksessa, että työaika on sitten esimerkiksi 7h?

15

7113

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • työelämän lakeja

      Opiskelija ei juurikaan voi sanella omia ehtoja työnantajalle. Sitä ei voi tehdä edes vakituinen työntekijä.

      Asia olisi toinen, jos sinulle tarjottaisiin kymmentä harjoittelupaikkaa. Silloin voisit esittää toivomuksia ja valita sen, joka parhaiten täyttää toivomuksesi.

    • Spindle

      Kyllä opiskelijalle kuuluu harjoittelujakson aikana olevat lomat. Eikä voida olettaa että oppilas tekisi ylimääräisiä päiviä(vaikka lomilla), ja sitten näillä päivillä ei mukamas voisi korvata muita työpäiviä. Ja jos näiden asioiden kanssa tulee probleemeita, niin välittömästi yhteys koulun henkilökuntaan.

      Näin ainakin aikaisemmissa kouluissani.

    • ärsyttäää

      Meillä tulee harjoittelu kestämään 4,5-5kk. Siinä on välissä joulu, hiihtoloma ja pääsiäinen. Riistoksihan se jo menee jos mitään lomia ei saa ajallaan pitää.

      Opiskelen siis matkailu- ja ravitsemisalaa ja tällä alallahan laillisia taukoja ei edes opiskelija pysty/kerkeä pitämään. Syödä saa, mutta ei nyt sentään puolta tuntia. Tuntuu ettei tämäkään ole oikein.

    • jari3

      Tuo viestiketjun aloittaja puhuu täyttä asiaa. Ongelmana on mielestäni juuri se, että työharjoittelussa ei useinkaan sovelleta mitään työehtosopimuksia, koska ei ole kysymys varsinaisesta työsuhteesta. Tämä on mielestäni suuri ongelma, koska tällöin työharjoittelijaa voidaan kohdella kuin pässiä narussa. Itse olin taannoin työharjoittelussa eräässä matkailualan yrityksessä ja minua kohdeltiin siellä kuin eläintä. En saanut juuri lainkaan harjoitella niitä asioita, joita koulutukseeni olisi kuulunut, vaan jouduin jatkuvasti vain yleismies jantuseksi ja roskien viejäksi. Sovitut työajat ei pitäneet paikkansa, jouduin jatkuvasti ylitöihin, minkäänlaisia taukoja ei annettu pitää yms. Kun mainitsin asiasta, minulle vain huudettiin ja minua kohtaan käyttäydyttiin erittäin epäasialliseksi. Kun raportoin huonosta kohtelusta omalle koululleni, siellä ei asiaan puututtu millään lailla. Sanottiin vain, että oma vika ja täytyy tehdä kaikki mitä käsketään. Mielestäni koulujen tulisi ehdottomasti valvoa, että opiskelijoita kohdellaan asiallisesti työharjoittelupaikoilla. Nykypäivänä monet koulut eivät välitä, vaikka opiskelijat joutuisivat tekemään ilmaiseksi ympäripyöreitä päiviä harjoittelupaikoilla. Kouluille on vain tärkeää saada opiskelijoita puskettua työharjoittelupaikkoihin ilmaista työtä tekemään ja kun harjoittelupaikoilla jotakin epäselvyyksiä ja huonoa kohtelua ilmenee, koulut eivät puutu asiaan, koska eivät halua koulun ja työharjoittelupaikan "yhteistyön" kärsivän. Kaikille työharjoittelijoille olisi taattava ihmisarvoinen kohtelu ja koulujen tulisi osaltaan edistää tätä asiaa.

      • ani18

        ja kaikesta tulisi aina sopia kirjallisesti erittäin tarkkaan, myös työtehtävistä...


    • duuniajaharkkaa

      Työharjoittelussa pitää usein olla kymmenen vakityöntekijän veroinen jos meinaa pomolta pisteitä saada. Töitä saadakseen pitää vastata viittätoista vakituista. Näin on näreet.
      Jos pomo on isin kaveri pääset heti töihin vaikka keittäisit harjoittelun aikaan pelkkää kahvia.

      Työ opettaa tekijäänsä edelleen parhaiten. Työharjoittelussa vittumaisesti vaaditaan harjoittelijalta samaa osaamista kuin vakituisilta jotka ei ole uransa alussa -70 luvulla osanneet edes keittää sitä kahvia, liekkö heidän torpassa ollut edes sähköjä. Ulkohuussi on tietenkin ollut.

      Harjoittelu vaatii kovaa luonnetta nykyään.

    • Nyyhkyliina

      Voi itkupillit. Eikö kyse olekkin juuri työn tekoon opiskelusta? Sitähän se työnteko just on, tehdään mitä käsketään!? Kauhee nupina vaan kaikesta.. pitäis olla hienoo ja siistii.. välillä valitettavasti joutuu tekemään töitä!

      • Pissiliisa

        No eihän se harjoittelija oikeissa töissä ole joten kelpaahan sen vetää 12h päiviä ilman erillistä korvausta KJEH KJEH. Tulee firmallekin halvemmaksi kuin ne vakkariduunarit jotka KEHTAAVAT PYYTÄÄ PALKKAA PERKELE eikö ne tajua että EI SUOMEN TALOUS KESTÄ TUOLLAISTA! Posiitivista ja hyvää venymistä vaan.

        Sitä se tämä nykymaailma on että puristetaan ihmisistä kaikki irti mahd. nopeasti, oppii se nuorikin pelin hengen eikö niin.


    • vaatikaa_korvaus

      En ymmärrä miksi opiskelijat eivät pyydä palkkaa.
      Monet firmat käyttävät nykytilannetta häkäilemättömästi hyväkseen. Opiskelijoiden pitäisi ymmärttää omaa etuaan ja alkaa vaatia korvausta tehdystä työstä. Samalla opiskelijoiden ohjauskin paranisi työharjoittelun aikana. Nyt kun palkkaa ei makseta, ei ole niin väliä vaikka ei teekään mitään.

    • Eiollanyhveröitä

      Näin juuri! Älkää oikeasti suostuko palkattomaan harjoitteluun amk:ssa, ellei sitten ole aivan täydellinen paikka muuten ja harjoittelun jälkeinen työllistyminen erittäin todennäköistä. Muutoin pyytäkää tehdystä työstä korvausta ja jos sitä ei olla valmiita maksamaan niin sanotte että kiitos mutta ei kiitos!

    • noniinniinvaan

      Juu ja aina kannattaa jättää harjoittelu tekemättä, koska silloin voi jäädä ikuiseksi opiskelijaksi! Pakkohan se harjoittelu on suorittaa, jos sitä tutkintoon edellytetään.

    • Moikka. Olen 19v ammattikoulainen Tredulla. Opiskelen toisessa kaupungissa ja asun ja olen palkattamossa työharjottelussa samalla paikkakunalla.

      Olen sopinut harjoittelun, niin että olen Ma ja pe koululla ja Ti, Ke ja To työharjottelu paikalla. Opettajani on sanonut, että ma ja pe on hyviä osa työharjottelijoiden on hyvä olla niinä päivinä koululla, koska ti,ke ja to koululla on hallissa 1 vuoden ja 2 vuoden opiskelijat samaan aikaan. Joten töitä ei sillon kaikille riittäisi.

      Maanantaina pomoni ilmoitti että ei kannata tulla, ti, ke ja ehkä to töihin koska hän on kipeänä. Sitten aattelin, että koska minulla ei ole koulullakaan niinäkään päivinä tekemistä niin jään varmaan sitte kotio. En ilmoittanut koululle, että pomoni on kipeä ja en ole niinä päivinä siellä. Pomoni tuskin pienkorjaamon ja yksityisyrittäjän pitäjänä on kiinnostusta olla ilmoittaa, että hän on kipeä, koska varsinkin olen palkaton ja jos hän olisi ilmoittanut olisihan koulu jo tänään kysellyt minua koululle ja mitään viestiä kumminkaan mistään suunnasta ole tullut.

      Meillä on semmoinen päiväkirja Wilmassa, johon täytetään mitä tehty ja tunnit.


      Mitä mieltä tästä

      Ps. Olen autoalalla..

      • Elikkä kysymykseni oli, että ilmotanko tästä koululle vai olenko vaan rauhassa ja jatkan töitä, kun pomoni parantuu?

        Mietin, että pitäskö merkata vielä päivät 8h työpäiviks mut se olis jo kusetusta nii ei viittii.. :D


    • rytmimunat

      Oikeuksistaan kannattaa tietysti pitää kiinni, mutta yleensä firmalle muutaman kuukauden harjoittelija ei ole mikään rahasampo. Pikemminkin hänen perehdyttämisensä ja muu opettamisensa rasittaa muita työntekijöitä, jotka joutuvat sopeuttamaan oman työnsä harjoittelijan opettamiseen, ja se kaikki tulee heille ylimääräisenä kuormituksena.

      Ennen kuin alkaa työharjoittelussa kovin suureen ääneen aukomaan päätään omista oikeuksistaan, kannattaa miettiä, että työnantaja kyllä muistaa sellaiset harjoittelijat pitkään, jotka olivat oikeuksiensa perään kovin kärkeviä. Tämä ei tietysti tarkoita, että pitäisi niellä ihan kaikki asiattomuudet, mutta jos käyttää harjoittelupaikkaansa jatkuvaan työtaisteluun omista oletetuista oikeuksistaan, voi olla varma siitä, että työnantaja muistaa sen kun harjoittelija hakee työtä.

      Ei ole myöskään mitenkään tavatonta, että vaikka työtä hakeekin aivan toiselta työnantajalta, etteikö tämä soittaisi harjoittelupaikkaan ja kysyisi heidän kokemuksiaan harjoittelijasta. Kaikki työnantajat eivät välttämättä ole ensimmäisenä palkkaamassa oman asiansa lakkokenraalia.

    • Anonyymi

      Itse opiskelen paraikaa ravintola-alalla ja olen ollut samassa paikassa harjoittelussa pian puoli vuotta. (Kulutussopimuksella, eli en saa palkaa)

      Esimerkiksi joululoman pidin eri aikaan, kuin olisi kuulinut, koska jouluna oli tietusti tarvetta työntekijöille. Loman pidin kuitenkin.

      Ja jos/kun on joutunut olemaan ylitöissä on vastaavasti ollut lyhyempiä päiviä ja ylimääräisiä
      vapaapäiviä. Olen myös saanut esimerkiksi juuri jouluna lahjakortin, koska olen joustanut ja tehnyt
      ylitöitä.

      On toki epäreilua, etteivät opiskelijat saa mitään palkaa koulutussopimuksella. Varsinkin kun opiskelijana ei oikeastaan saa mistään rahaa. Olen yrittänyt kysellä oppisopimuspaikkaakin monesti aikaisemmissa paikoissa, mutta en ole saanut. Kerran jopa sanottiin, ettei haluta maksaa opiskelijalle samaa palkaa kuin "normaalille" työntekijälle, vaikka opiskellija ei kuitenkaan siinä vaiheessa enään ole mikään tumpelo vaan osaakin jo aika paljon.

      Lisäksi oma kokemukseni on se, että opettakatkin ovat pihalla koulutusjärjestelmästä. Opiskelijoiden pitäisi tietää mitä tekevöt, mutta aika vaikeaa, kun kukaan ei kerro miten tulisi toimia. Lisäksi osa kavereistani, jotka opiskelevat samalla alalla ja samaan aikaan kanssani, ovat lyhyehkön (esim 7vko) harjoittelun aikana suorittaneet usemman tutkinnonosan ja minä en muka voi suorttaa puolessa vuodessa kolmea. Yksi kaverini on suorittanut 9kk aikana 5 tutkinnonosaa eli 6kk pitäisi helposti saada 3, mutta ei. Tai yksi tuttu on suorittanut 2kk 2 tai jopa 3 tutkinnonosaa. En ymmärrä, eikä opettajatkaan tunmu tietävän. Ja jos kerta mitään harjoitteluja ei vok suorittaa samanaikaisesti ja jos jo osaa asian ja silti pitää olla täysi aika harjoittelussa, niin miten jotkuv voivat valmistua 1,5 - 2 vuodessa?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      271
      2636
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      73
      1431
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      41
      1421
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      23
      1179
    5. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      7
      1154
    6. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      27
      1153
    7. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      48
      1146
    8. Kellä on rumin tukka?

      Kuka on haapaveden rumin ihminen? Vinot silmät ja ikivanha mersu?
      Haapavesi
      9
      1131
    9. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      46
      1083
    10. Kuinka paljon nalle harmittaa

      Kun mä saan panna hehkua ja sä et? :)
      Ikävä
      9
      1063
    Aihe