undulaatin hoito

bird boy

Hei! Olen hankkimassa undulaattia tässä on pitkä lista kysymyksistä
1.kuinka iso häkki
2.1 vai 2 undulaattia
3.2 urosta 1 pari 2 naarasta
4. Kannattaako ostaa eläinkaupasta vai kasvattajalta
5. Mitä ruokaa
6. lisääntyykö helposti
7. undulaatin hinta
8. Oppiiko puhumaan
9. Ikä
10. Värit

22

417

  Vastaukset

  • ?

  • hei! häkin kokoa en osaa sanoa kunnolla mut koitan vastata muihin
   2. mieluiten kaksi undua koska undu masentuu jos sillä ei ole kunnolla seuraa
   3. urokset voivat alkaa tappelemaan joten mieluiten ehkä pari tai kaksi naarasta :)
   4.itse olen ainakin ostanut ihan kaupasta mutta molemmissa paikoissa sun kannattaa aina itse tarkistaa undulaatti että se näyttää terveeltä :)
   5.ihan siemenseoksia joita löytyy kaupasta,ja sitten tuoreita hedelmiä ja vihanneksia kuten omenaa,kurkkua,salaattia jne. Niin ja sitten tietysti kannattaa antaa unduille joskus hirssiä :) se on niiden herkkua!
   6.jos ostat niille pesän niin voi olla että lisääntyvät :)
   7. minulla makso 2 undulaattia yhteensä 150e. hinnat vaihtelee mutta yleensä on tuon hinnan kohilla :)
   8. ei välttämättä! undut voivat oppia ehkä yhden tai kaksi sanaa mutta todella harvoin! mutta muista ettet hanki undua vain sen takia että luulet että se voi oppia puhumaan! :)
   9.iän näkee yleensä undun poskiläiskästä. eli jos se on pieni,undu on aika vähä ikäinen mutta jos se on iso undu on iäkkäämpi :) mutta vielä siitä kasvattaja jutusta että jos sieltä ostat saat varmemmin tietää undun iän :)
   10. mitä niistä nyt vois kertoo :D

  • Kauanko undulaatit elävät?

   • Hyvin hoidettuna ja pienellä tuurilla voivat elää 15-vuotiaiksi, mutta valitettavasti yleistynyt elinikä on n. 5-8v.
    Jos olet unduista enemmänkin kiinnostunut, on hyvä paikka aloittaa lukemalla undun lajiesittely:
    http://kaijuli.fi/tietonurkka/lajiesittelyt


  • en muista ite ny häkin kokoa XD mut mitä enemmä undui sitä isompi häkki
   2.kaks jos et vietä undun kanssa paljoa seuraa
   3.meillä tulee toimeen uros ja naaras mut suosittelen sitä 2 naarasta
   4.suosittelisin kasvattajalta koska meiän undut on ujoja (ostettu eläin kaupast)
   5.iha undulaatin ruokaa ja niitä hedelmii
   6.jos on se pesä koppi (hanki tietoa kirjoista ennen kuin pesität esim undulaatin hoidon abc sieltä löytyy paljon tietoa muusta mutta lopussa on pesittämisestä)
   7.riippuu mistä ostaa
   8.kärsivällisyyttä peliin niin hoituu
   9.5-8v hyvällä hoidolla jopa 10v
   onnea!

  • Hei! Yläpuolella ihan hyviä vinkkejä, mutta vielä voisi tarkennella. :)
   1. Undulaatin vähimmäis häkkikooksi on ilmoitettu yhdelle undulaatille 0,31 neliömetriä, ja siitä aina 0,04 neliömetriä lisää per uusi undulaatti. Mitä suurempi häkki sen parempi!
   2. Undulaatti on parvilintu, joten sitä ei missään nimessä saa jättää elämään yksin. Sanotaankin, että jos haluaa undulaatin, niitä pitäisi olla vähintään 4kpl. :) Koska kaksi ei ole vielä parvi, kolmen koplassa joku voisi jäädä ulkopuoliseksi, joten neljä on mainio määrä pienparveksi. Lisäyksenä häkkikokoon voisi siis sanoa, että neljä undulaattia tarvitsevat minimissään 0,46 neliömetrin häkin. Tämä täyttyisi esim seuraavasti: leveys 1 metri, syvyys n.50cm, ja korkeus vähintään 60cm.
   3. Tämä riippuu täysin siitä, haluatko pesittää. Koska pesittäminen vaatii tarkkaa paneutumista, kannattaakin hankkia samaa sukupuolta olevia lintuja. Usein undulaattien kohdalla sukupuolen märitys voi vain olla vaikeaa ennen kuin linnut ovat yli puolivuotiaita (ellei dna testaa). Voit hankkia neljä koirasta tai neljä naarasta, tai sekaparven. Kunhan häkkisi on tarpeeksi iso ja linnut pääsevät päivittäin huoneeseen vapaaksi lentämään, sekä joka linnulle on mieluisia orsia, ruokapaikkoja ym. ei varmasti tule tappeluita. :)
   4. Kannatan kasvattajaa. Eläinkauppojen lintujen alkuperästä ei aina ole täyttä varmuutta, ja ne voivat olla hankalampia keyttää. Kasvattajilta saat terveen, uteliaan ja haluamasi linnun, jolloin lintuharrastuksen aloitus mukavasti on varmempaa. :)
   5. Siemensekoituksia ja tuoreruokaa (hedelmiä, vihreitä, vihanneksia...) herkuksi esim. hirssiä, auringonkukansiemeniä.

   Lopuista kysymyksistäsi on aika hyvää alkutietoa muissakin viesteissä. :)
   Onnea ja menestystä lintuharrastuksen aloitteluun!

  • 1. 50cm x 80cm) minimissään, ja ainahan mitä suurempi häkki, sen parempi.
   2.kaksi,mieluiten 4 koska ne on parvilintuja.
   3. Mieluiten pari.
   4.Mieluiten ehkä kasvattajalta.
   5.Siemenseoksia ja tuoreruokaa kuten porkkanaa ja omenaa.
   6. Jos ostaa pöntön ja on uros ja naaras niin yleensä lisääntyy.
   7.Yleensä 50-200€ kpl.
   8. Yleensä ei opi ja ei kannata ostaa sen takia että oppis puhumaan.
   9.voi elää jopa 14 vuotta,mutta yleensä 4-9 vuotta
   10.värejä on monia,ja ne on yleensä monivärisiä.

   Onnea undun hankintaan:)

  • Muut kertoivat hyviä vinkkejä, itse tarkennan niitä hieman.

   kuinka iso häkki
   - Undulaatin häkin vähimmäiskoko on 0,31 neliömetriä yhdelle undulaatille. Tilaa pitäisi lisätä 0,04 neliömetriä lisää per undulaatti. Itse suosittelisin kuitenkin hiukan suurempaa häkkiä.

   1 vai 2 undulaattia
   -ehdottomasti EI yhtä undulaattia. Koska undulaatit elävät parveissa, hyvä määrä olisi 2 tai enemmän. Aloittelijalle tuo kaksi ehkä sopii paremmin koka kesyttäminen on tällöin hiukan helpompaa, mutta myöhemmin undulaatteja kannattaa lisätä.

   2 urosta 1 pari 2 naarasta
   - Urokset tulevat paremmin toimeen keskenään kuin kaksi naarasta joten suosittelisin kaksi urosta.

   4. Kannattaako ostaa eläinkaupasta vai kasvattajalta
   - Suosittelisin kasvattajaa, sillä hän todennäköisesti tietää linnun suvusta ja itse linnusta paremmin. Hänellä on myös todennäköisesti kokemusta jolloin hän voi antaa sinulle hyviä vinkkejä.

   5. Mitä ruokaa
   - Undulaatille pitäisi antaa siemenseosta. Tuoreruoka on myös tärkeää ja sen pitäisi muodostaa neljäsosan undulaatin päivittäisestä ruokavaliosta. Voit antaa esimerkiksi porkkanaa, omenaa, luumua, persikkaa, päärynää ja vaikkapa voikukkaa. Muista ettei undulaatille saa ikinä antaa avokadoa sillä se on sille myrkyllistä. Voit antaa myös kerran kuukaudessa siementankoja jotka ovat undulaattien herkkua

   6. lisääntyykö helposti
   - Jos hankit pöntön, niin kyllä ne aika helposti lisääntyy

   7. undulaatin hinta
   - Riippuu mist ostat. Kasvattajilla ja eläinkaupoilla on usein eri hinnat. Mutta keskimäärin 50-200 €

   8. Oppiiko puhumaan
   -suurella kärsivällisyydellä kyllä, mutta useimmat eivät opi

   9. Ikä
   -Jotkut jopa yli 12 vuotiaiksi, mutta useimmiten 6-10 v.

   10. Värit
   -Niitä on niin monia etten niitä nyt ala tässä luettelemaan.

   Kannattaa tutkia lintukirjoja. Niissä on usein hyviä kuvia undulaateista, sekä erittäin hyviä vinkkejä :)

  • Moi olen kanssa hankimmassa undulaattia


  • Suosittelen kasvattajalta eläinkaupasta ostin kyllä itse ensimmäisen undulaatin. Se käyttäytyi oudosti (huomasin sen vasta kun haimme undulaattini kotiin ) se oli väsyneen oloinen olin kyllä huolehtinut siitä parhaani mukaan . Se ei ollun mulla kokonaista vuotta ostin sen keväällä ja se menehtyi loppu kesästä 2015 kannattaa käydä lintuihin erikoistuneella eläinlääkärillä tarkistamassa että se on terve (sillä oli undukaveri joten ei ollu yksinäinen

  • Tää on aika myöhässä, mut toivottavasti, joku saa tästä apua. Eli siis mulla on kaks undua.

   Häkin koosta en nyt osaa sanoa, mutta monilta nettisivuilta löytyy suositus mitat.
   Undulaatit ovat parvilintuja joten suosittelen vähintään kahta. Omat undulaattini on kasvattajalta, mutta haettiin ne Tampereen faunattaresta, kasvattajalta suosittelen, yleensä kasvattajilta paremmin kasvatetut. Itselläni on kaksi urosta, välillä saattaa tulla pientä kinaa, mutta ne ovat olleet pienestä asti kahdestaan, niin ei kinaa paljoa. Pari olisi tietenkin suositeltava. Jos ottaa poika unduja ja ne alkaa kinaa tai muuta voi laittaa eri häkkeihin tai hankkia molemmille tyttöystävät.
   Unduille myydään jo monissa kaupoissa siemenseoksia. Eläinkaupasta tai netistä voi ostaa voimaruokaa tai muuta herkkua, vitamiineja...(itse olen ostanut zooplussalta).
   Tuohon 6 kysymykseen en osaa vastata. Omani maksoi 75€ kappale, mutta hinta vaihtelee. Undulaatit eivät opi puhumaan tosin jotain sanoja saattaa oppia.
   Yleensä undut elää 7-10 vuotta voi elää jopa 15 vuotiaaksi hyvin hoidettuna. Värejä on monia yleisiä värejä on vihreä/keltainen, sinertävä...

   • Ja siis lisään vielä, että hedelmiä ja kasviksia kannattaa antaa


   • Etsiskelin itse undulaatteja ihan tällä viikolla. Aiemmin kotikaupunkini eläinkaupoista löytyi niitä helposti, nyt yhdestä ainoasta kaksi urosta. Kun etsin lintuja suurimmaksi osaksi netin kautta, huomasin, että tällekin alalle on rantautunut myös ns." kasvattajia", joilta en uskaltaisi ostaa eli on tainnut tulla samaa ilmiötä kuin koiranpentutehtailussa. Erikseen on tietenkin kaikki "oikeat" undulaattien kasvattajat, jotka toimivat eläinten parasta ajatellen eikä "dollarin kuvat" silmissä!


  • "Erikseen on tietenkin kaikki "oikeat" undulaattien kasvattajat, jotka toimivat eläinten parasta ajatellen eikä "dollarin kuvat" silmissä!"

   Kyllä on eläinten paras kaukana hommassa, jossa lentäviä eläimiä pidetään häkissä.

   • Anonyymi, kuka väitti että hyvät kasvattajat tai omistajat pitävät lintujaan häkissä? Lemmikkilintuja ei kuulu pitää häkissä. Niille suositellaan isoja, useiden neliöiden aviaarioita tai omaa huonetta.


  • "Anonyymi, kuka väitti että hyvät kasvattajat tai omistajat pitävät lintujaan häkissä? "

   Sellaista väitettä ei ole esitetty mutta esimerkiksi yksi tämän keskustelun aiheista on häkin koko, jota aloittaja kysyy ja muut antavat neuvoja. Siitä voi vähän yksinkertaisempikin päätellä että lintuja pidetään häkeissä.

   Varmaan ne hyvät kasvattajat ovat asia erikseen. Kuinka monta niitä on?

  • Häkin kokoonkin otta aktiivisesti kantaa mm. lemmikkilintuyhdistys Kaijulit. Eli jos lintua pidetäänkin häkissä, sille on määritelty minimisuositukset linnun kokoon perustuen. Ja joka päivä lintujen tulee päästä ulos häkistä lentämään huoneistoon. Jo termi "häkkilintu" on jo vanhanaikainen, lemmikkilintu ei kuulu häkkieläjäksi. Kannattaa tutustua nykyaikaiseen linnunpitokulttuuriin.
   Asiantuntevat kasvattajat ja omistajat järjestävät linnuilleen isot tilat jossa ne voivat elää lajityypillistä ja virikkeellistä elämää. Ja heitä on jo paljon. Tiedonjakamisen tarve ei kuitenkaan koskaan lopu. Varmasti Suomesta löytyy yhä niitä joilla on yksimäinen undulaatti jatkuvsti pienessä häkissä. Samalla tavalla joku voi pitää koiraa yksiössä ja olla lenkittämättä sitä. Yksittäisten huonojen omistajien ei saa antaa pilata koko lemmikin omistuksen mainetta. Linnuillekin voi luoda mainion ympäristön kotiin, kunhan perehtyy asiaan tarkasti ja on valmis näkemään vaivaa - kuten jokaisen lemmikin omistajan tulisi tehdä.

   • Kaijulin ohjeista poimittua:

    - "Lemmikkilinnut viettävät usein valtaosan päivistään häkissä, jolloin hyvään häkkiin kannattaa panostaa jo alussa."
    - Häkin minimikoko pienille linnuille (alle 16 cm): 0,31 m2, korkeus 0,6 m
    - Häkin minimikoko isoille linnuille ( yli 75 cm): 3m2, korkeus 1,6 m

    Noilla mitoilla lintu pystyy lentämään häkissään muutamia kertoja oman mittansa, eli ei käytännössä pysty lentämään ollenkaan. Sellaisessa sitten lentokykyisen eläimen pitäisi viettää valtaosa elämästään.


  • Ei kannata irrottaa yksittäistä virkettä kontekstistaan, lue ja opiskele lisää. Kaijulit käytävät noita entisiä MMM suosituksia MINIMI ohjenuorana, ja aina suositellaan hankkimaan ja järjestämään linnuille niin isot tilat kuin mahdollista. Esim. tuo virke saa jatkoa: "Näihin minimisuosituksiin sisältyy oletus siitä, että lintu pääsee lentelemään turvalliseksi tehtyyn huoneeseen tai asuntoon useammaksi tunniksi jokaisena päivänä viikosta."
   On aivan omistajien valveutuneisuudesta kiinni kuinka hyvät olot järjestää lemmikilleen - näin on jokaisen lemmikin kanssa.

   http://www.kaijuli.fi/harrastajalle/aloittelijan-opas/linnun-perustarvikkeet#hakki

   http://www.papukaija.fi/blogi/papukaijojen-hakkikokovaatimukset-pakollinen-paha/

   http://www.papukaija.fi/papukaija-lemmikiksi/5-lintuhakki-ja-tarvikkeet/

   • "aina suositellaan hankkimaan ja järjestämään linnuille niin isot tilat kuin mahdollista."

    "On aivan omistajien valveutuneisuudesta kiinni kuinka hyvät olot järjestää lemmikilleen - näin on jokaisen lemmikin kanssa."

    Aivan, suositellaan ja on omistajasta kiinni. Mikään ei kumminkaan ole pakollista eikä mikään ei estä pitämästä lintua niillä minimisuosituksilla, jotka eivät linnulle sovi.

    Vertailua: Jos esimerkiksi pidetään häkissä tiikeriä niin se kävellä lampsuttelee ehkä luokkaa 1m/s. 10x10 metrin häkissä pystyy kävelemään 10 sekuntia niin ettei tule seinä vastaan. Lintu lentää paremminkin nopeudella 10 m/s, eli se ei pysty lentämään suoraan kuin sekunnin paikkeilla törmäämättä seinään.

    Kuinka monella lintuharrastajalla on edes 10 metrin luokkaa oleva tila, jossa linnulla on ruhtinaallinen mahdollisuus lentää yksi sekunti törmäämättä seinään?


   • Tiedonlevityksen kautta yhä useampi järjestää lemmikkilinnuilleen hyviä tiloja. Tiedän lukuisia harrastajia joilla on linnuille varttu 24/7 käyttöön oma huone. Olen samaa mieltä että vähintään nuo minimikoot ja päivittäisen huoneistossa lentelyn vaatimus tulisi saada linnuille eläinsuojelulakiin. Se on nykyään aivan riittämätön linnuille.
    Linnut käyttävät huoneistossakin ilmatilaa hyvin taitavasti. Esimerkiksi jo parinkymmenen neliön huoneessa pienikokoisemmat lemmikkilinnut voivat lentää melkolailla mielin määrin. Koukkunokat liikkuvat paljon myös kiipeilemällä joten erilaisten kiipeilymahdollisuuksien tarjoaminen papukaijoille on tärkeää.


  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Sofia taas Stefun kanssa. Bailaamassa

   Stefu pisti kuvia ig storyyn. Juhlat jatkuuuuu
   Kotimaiset julkkisjuorut
   89
   1954