Päästäisitkö 14-vuotiaan lapsesi kaverin kanssa elokuviin?

Hei,

Olen 54-vuotias yksinhuoltajaäiti Vantaalta. 14-vuotias tyttäreni on jo kauan kinunnut lupaa lähteä kaverinsa kanssa esim. elokuviin, mutta mielestäni noin nuorten on liian vaarallista lähteä kuljeksimaan kaupungille yksistään, joten olen kieltänyt sen.

Kodin lähipiirissä saa kyllä liikkua, mutta ei keskustassa päin.

Mielestäni olen ollut aika joustava äiti, mutta lapseni on jo alkanut sanomaan minua huonoksi ja ylihuolehtivaksi.

Mitä mieltä te olette? Voinko päästää tyttäreni? Olen kamalan huolissani, joten ajattelin että voisin mennä mukaan elokuviin, tai ainakin viedä sinne, ja sitten odottaa elokuvan loppumista.

Kiitos vastauksistanne!
Ilmoita


Mielestäni voi ihan hyvin. Tosin vaikeaa kun en tiedä millainen lapsi tyttäresi on. Entäs jos päästäisit päivä näytöstä kattomaan, eaim joku leffa joka alkaa 14-16? Kerkeis hyvissä ajoin koti alueelle :)
Ilmoita
Minäkin antaisi 14 v tyttö lähteä!Kun minä olin 14 v minä joi minua humalassa pilsnerilla monta pulloa ja ajoi mopolla humalassa!
Ei bioreisu voi olla vaarallinen!
Ilmoita
Olen itse 14v poika ja turvallista se liikkuminen on.
Illalla klo. 9 jälkee ei ehkä kannata päästää klo.8 on yleensä hyvä kotiin tulo aika.
Ihan sanoin vaan kun ne muistot joita kavereiden kanssa saa on se arvosia.
Mielummin tekee jotain hauskaa kun istuu kotona. Ite meen kavereiden kanssa leffaa kun tulee hyvä.
Hyvin voi päästää ulos.
Ilmoita
Kai tajuat, että ellet anna jo 14 vuotiaan lapsesi hieman itsenäistyä, hän ei opi huolehtimaan itsestään, hänen itseluottamuksensa kärsii ja hän saa kuvan siitä että sinä et luota häneen. Kuulostat ylisuojelevalta ja sinun on pakko hyväksyä se fakta, että joskus sinunkin lapsesi pitää levittää siipensä ja kokeilla vapautta, ilman sinun apuasi. Mikäli 14 vuotias lapsesi ei saa liikkua ystäväpiirinsä kanssa hänellä ei tule olemaan mukavia muistoja nuoruudestaan eikä opi sosiaalisia ja itsenäisiä taitoja, mitä hänen tulee osata tulevaisuudessa. Ymmärrän huolesi, mutta tämä on sinun tyttärellesi parhaaksi, ethän halua että hän kokee nuoruusajansa olleen kurjaa sinun vuoksesi?
Ilmoita
Olen itse 14 ja saan liikkua kavereiden kanssa keskustassa aivan vapaasti, kunhan en aivan myöhäisiltaan asti siellä ole. Ihmetyttää, että miksei tyttäresi muka saisi? Se on aivan normaalia tässä iässä, että kuljetaan kaupungilla kaveriporukassa ihan päiväsaikaan. Tulee mukavia muistoja ja yhteistä aikaa.
Ilmoita
Minusta on kummallista jos 14-vuotias ei ole käynyt elokuvissa kaverin kanssa.

Tuon ikäinen osannee mennä ja tulla kouluun ja harrastuksiin itse (jotka vastannevat elokuvissa käyntiä).

Itse pääsin festareille tuossa iässä kavereiden kanssa. Ja olin viikonloput ja osan vanhempieni kesälomasta yksin kotona koska en suostunut lähtemään vanhempieni mukaan sukuloimaan.
Mitään pahaa ei noissa tapahtunut koska osasin käyttäytyä järkevästi.
Ilmoita
12v olin 9 asti kaupungilla perjantai iltana kamujen kanssa, mutta sillon äiti oli kyllä aika vihainen kun tulin myöhään kotiin. 14v sain vapaasti mennä kaupungille kunhan kerroin milloin menin ja milloin tulin.
Ilmoita
Itse olen 15 ja minut päästetään yksin 20 km päähän kaupunkiin bussilla ja uimaan 2 km päähän järvelle yksinäni. Ja silti tuntuu toisinaan, että vanhempani ylihuolehtii, kun huolestuu puolikuoliaaksi jos kaupungissa kännykkäni itsestään soittaa jollekulle, eikä linjalta kuulu mitään. Elokuvissa kävin ensi kertaa kaverin kanssa viidennellä luokalla kahdestaan ja kaupungilla olin yksin äidin shoppaillessa läheisessä kauppakeskuksessa ensi kerran neljännellä luokalla. Olen oppinut huolehtimaan paremmin itsestäni ja liikkumaan yksin ja tuntemaan paikkoja. Ja eksyminen tullut sen verran tutuksi, että osaa toimia kun eksyy kaupungilla.
Ilmoita
Miksi et päästäisi? Onhan 14-vuotias jos kohtuu "iso". Minä kävin kaupungissa kaverin kanssa jo ala-asteella. Tietenkin kannattaa päättää kotiintulo aika, esim. klo 21. Jokainen tietää että varsinkin viikonloppuna kaupungissa keskellä yötä ei ole kovin järkevää liikuskella.
Ilmoita
VITUN KUKKAHATTUTÄTI ton ikäsen pitää antaa liikkua kylillä jo yksisteen ite oon liikkunu jo 8v kyläölä kamujen kaa nyyäänki kylällä kännäänki joskus -.- ja tuun 00jälkee kotii viikonloppusin et siitä vaa annat lähtä!!
Ilmoita
Nuoret itse ovat vastailleet tähän, ja tietysti haluavat että heidät päästetään mihin vaan. Aikuisen kannalta asia on vähän mutkikkaampi, kun on vastuu siitä ettei mitään tapahdu. Riippuu paljon siitä, kuinka luotettava ja vastuullinen tyttö on muuten, ja kuinka levoton tai vaarallinen on asuinalue. Mieti, mitä pahaa voi elokuvareissulla tapahtua, vai pelkäätkö sittenkin turhaan. Pelkäätkö ehkä liikennettä, kavereiden vaikutusta, ulkopuolisia nuoria tai aikuisia...

Ensimmäiset kerrat on hyvä neuvotella nuoren kanssa, niin että tiedät mihin kuviin hän menee, kenen kanssa, mitä tekevät sen jälkeen ja milloin tulee kotiin. Voit olla rauhallisempi kun tiedät, ja hän varmasti ymmärtää tämän. Kun molemmat saatte kokemusta, kuinka se sujuu, voit vähentää kontrollia ja antaa hänelle lisää vapautta - sehän tulee joka tapauksessa pian eteen, kun ikää tulee. Jos välimatkat pimeässä kaupungissa huolettaa, voit tarjota tytöille kyydit ainakin aluksi. Voitte myös sopia että lähettelette tekstareita että tiedät illan sujuvan hyvin.

Et voi loputtomiin pitää häntä kotonakaan, ja kavereitten kanssa oleminen on nuorille hyvin tärkeää ja myös hyväksi
Ilmoita
Muista että silloin kuin lapsesi on lukiossa, hänellä saattaa olla jotain retkiä keskustassakin missä ei ole mitään valvojaa matkassa. Opettaja odottaa vasta määränpäässä, kuten museossa.
Ilmoita
Moikka !

Vastaukseni kysymykseesi on kyllä.

Tyttäresi alkaa olla jo siinä iässä, että hän haluaa levittää omat siipensä ja kokeilla miten ne kantavat. Hänellä voi suorastaan olla jo tarve opetella lentämään ! Anna tyttäresi toteuttaa itseään. Tyttäresi varmasti ilahtuu, kun huomaa kuinka paljon luotat häneen. Tyttäresi ei opi lentämään, jos et anna hänen opetella.

Hän ei ole menossa yksin elokuviin, vaan ystävän tai jopa useamman kanssa. Hänellä on puhelin, jolla hän saa sinuun tarvittaessa yhteyden. Helsingissä on paljon ihmisiä, niin siviilejä kuin vartijoita, jotka ovat valmiina auttamaan tarvittaessa.

// Lentämisellä viittaan itsenäistymiseen.
Ilmoita
54-vuotias nuoren tytön äiti. Ei ihme, että yksinhuoltaja.
1 VASTAUS:
Eihän tuo niin ihmeellistä ole.
Itse olen 49 ja tyttäreni 13v.
+Lisää kommentti
Onko tämä provo? Minun 10v on käynyt itsekseen samanikäisen kaverin kanssa leffassa...

Itse muutin opiskelujen perässä yksin asumaan kun olin 16v.

Herätys, lapsesi on teini! Kyseessä ei ole mikään pikkutyttö enää. Kulkeehan hän kouluun, harrastuksiin, kavereiden luo yms itsenäisesti, eikö? Niin miksi sitten ei leffaankin? Vai vaatisiko se erikseen esimerkiksi bussin opettelua tms? Uusista jutuista voit toki ohjeet kertoa, mutta muista että nuori osaa itsekin ottaa selvää.

Vaikutat vahvasti vainoharhaiselta...

Minun tytärpuoleni äiti on hyvin samankaltainen YH kuin sinä. Hieman normaalia vanhempana tullut äidiksi, ja se yksi ainoa lapsi, eikä parisuhdetta. Lapsi on ekaluokalainen. Hän ei esimerkiksi saa kulkea kouluun tai kaverin luo itsekseen, vaikka kaikki luokkakaverit saa. Lapsi ei saa käydä lähikaupalla ostamassa karkkipäivän karkkeja ilman äitiä. Lapsi ei saa jäädä yksin kotiin hetkeksikään, vaan äiti on läsnä koko ajan. Tuntuu itselle todella murheelliselta... Tyttö nauttii valtavasti, kun meillä saa mennä puistoon siskon ja veljen kanssa.:)
1 VASTAUS:
oujwwuyppoww, on provo, mutta aika harva kommentoija ymmärtää sen. Ap:lla on varmaan hauskaa
+Lisää kommentti
Olin 13v, kun aloin karkailemaan kotoa, sillä en päässy muuten mihinkään. Antakaa hyvät vanhemmat jotain hauskaa nuorten lapsienne tehdä. Tai siinä käy niin, että sit tulee kaikki ongelmat tai nuori ei kypsy ikäisetensä tavoin.
Ilmoita
Älä missään nimessä päästä lastasi mihinkään ulos varsinkaan ns ”kaverin” kanssa. Kyllä sen tietää millaisiin porukoihin menevät jos vähänkin antaa liekaa. Tuon ikäisten lasten pitää pysyä iltaisin kotona eikä luuhata pitkin kaupunkia.
Ilmoita
Mie oon 11v ja saan liikkuu kauppakeskuksessa kavereitten kaa ja kotiintuloajat riippuu mut esim. La tuun 18 kotii viimestää. Ja leffa oon käyny ekan kerran kaverin kaa 9v et vanhemmat vei ja haki nii päästä jos tytär jos fiksu on.💛
Ilmoita
Minun lapset on tuon ikäisenä saaneet mennä kyllä omineen elokuviin (ei toki asuta missään helsinki alueella) - toki jos ns myöhäinen elokuva, niin voithan ehdottaa, että tule sitten hakemaan kotiin?
2 VASTAUSTA:
Onko siellä böndellä leffateatteri?
ohhhohh kirjoitti:
Onko siellä böndellä leffateatteri?
Kyllä pitää olla juntti, jollei tiedä että Kehä III ulkopuolella on elämää.

Andyn sanoja (ulkomuistista) lainatakseni: juntti ei tarkoita Helsingin ulkopuolella asuvaa, juntteja on joka puolella.
+Lisää kommentti
Ei missään nimessä, takuulla joku huumehörhö raiskaa ja tappaa. Katsokaamme keskustan kaduille, liikkuuko siellä muka nuorisoporukoita? Ei liiku. Minulla on asiasta omakohtaista empiiristä kokemusta: uskaltauduin kerran ravintolaan ja siellä kaikki olivat kypsässä iässä, ainakin viisikymppisiä.
Ilmoita
Asenna tyttären kännykkään seuranta ohjelma. Näet tietokoneelta missä tytär liikkuu. Anna lupa mennä elokuviin. Jos ei meekkään niin seuraavalla kerralla et anna lupaa.
Ilmoita

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Päästäisitkö 14-vuotiaan lapsesi kaverin kanssa elokuviin?

Hei,

Olen 54-vuotias yksinhuoltajaäiti Vantaalta. 14-vuotias tyttäreni on jo kauan kinunnut lupaa lähteä kaverinsa kanssa esim. elokuviin, mutta mielestäni noin nuorten on liian vaarallista lähteä kuljeksimaan kaupungille yksistään, joten olen kieltänyt sen.

Kodin lähipiirissä saa kyllä liikkua, mutta ei keskustassa päin.

Mielestäni olen ollut aika joustava äiti, mutta lapseni on jo alkanut sanomaan minua huonoksi ja ylihuolehtivaksi.

Mitä mieltä te olette? Voinko päästää tyttäreni? Olen kamalan huolissani, joten ajattelin että voisin mennä mukaan elokuviin, tai ainakin viedä sinne, ja sitten odottaa elokuvan loppumista.

Kiitos vastauksistanne!

5000 merkkiä jäljellä

Rekisteröidy, jos haluat käyttää nimimerkkiä.

Peruuta