Uusiutuvat energialähteet ovat olleet maapallolla joa kauan ennenkuin ihminen alkoi korvaamaan niitä saastuttavilla ja vaarallisilla energialähteillä. Ihminen korvasi vihreitä energialähteitä ruskeilla energialähteillä /1/. Tekoa voidaan näin jälkeenpäin pitää typeränä, sillä uusiutuvia energialähteitä riittäisi vieläkin vähintään monikymmenkertaisesti nykyisen energiankulutuksen verran, vaikka valittaisiin vain teknistaloudellisesti parhaat tuotantoalueet.
Onneksi ihmiset ovat yhä enemmän kiinnostuneita uusiutuvista energialähteistä, ja ottavat niitä käyttöön ja/tai ostavat vihreää sähköä. Nämä ihmiset ovat huolissaan kestävässtä kehityksestä, jonka ruskeat energiat vaarantaa, ja sillä olisi haitallinen vaikutus heidän omiinkiin jälkeläisiin.
Ihmisen toiminnan tyhmyys on hämmästyttävää. Mikään järkevä eliölaji ei tietoisesti tekisi omille jälkeläisilleen sitä, mitä nykyihminen tekee: kehittelee ja kasaa omille, vielä syntymättömillekin jälkeläisilleen ongelmia. Niiden ongelmien perimmäinen syy on ihmisen älytön itsekkyys, ja välineenä ruskeat energiat, joilla mahdollistetaan monipuolisesti saastuttava toiminta. Esimerkki typerästä toiminnasta, jonka mahdollistaa halpa ruskea energia (esimerkin yksityiskohtia en ihan tarkkaan nyt muista):
- Pohjanmerellä kalastetaan kalaa
- kala viedään satamaan (englanti? ranska?)
- laiva vie kalan Kiinaan
- Kiinassa kala käsitellään valmiiksi pakasteeksi
- kalapakasteet kuljetetaan Ranskaan
- Ranskasta pakasteet jaetaan eri maihin, mm. Suomeen
Noin älytön liiketoimintamalli on mahdollista vain siksi, että ruskea energia on aivan liian halpaa. Laivan polttoaineena on yleisesti öljy, joka paitsi kuljettaa kalatuotteet, myös tuottaa energian, jolla kala ja sen pakaste pidetään riittävän kylmänä kuljetuksen ajan.
Toiveita siitä, että tulevaisuudessa laivat kulkevat veden energialla (vetytaloudessa) on jo. Ja kyllä niin käy aikanaan, että ruskeiden energialähteiden tuotanto supistuu aivan mitättömän pieneksi. Siihen on pakko uskoa.
/1/ http://keskustelu.suomi24.fi/node/12343736
"Elämän ja kuoleman energiat"
Uusiutuvat energialähteet
4
87
Vastaukset
Itse ymmärrän uusiutuvat energialähtee luonnon omina energiavirtoina (aurinko, tuuli, vesi), sekä maa- ja geolämmön - voi olla muitakin harvinaisempia, joita nyt en muista. On hyvä huomata, että esimerkiksi vesivoimaa on monenlaatuista: perinteisen virtaavan veden lisäksi mm. aalto- ja vuorovesienergiaa. Uusiutuvien energialähteiden määrittely ei olekaan aivan yksinkertainen asia. Wikipedia kertoo siitä:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Uusiutuva_energia#M.C3.A4.C3.A4ritelm.C3.A4
Määrittelyn kannalta ongelmallisia energialähteitä ovat mm. turve ja jäte, joista vain biojätteen katson uusiutuvaksi energiaksi. Ihmisen tulisi ymmärtää, että jätteiden tuotantoa tulisi pyrkiä vähentämään. Luontokaan ei tuota jätteitä.
Erilaiset energiavarastot ovat myös määrittelyn kannalta ongelmallisia. Helppo tapa olisi määritellä energiavaraston laji energiavarastoa tuottavan energialähteen mukaan, mutta se voi vaihdella, ja voi myösolla erityyppisiä energialähteita. Asiaan liittyy myös havainto: on ainakin miljoona kertaa järkevämpää varastoida auringon energiaa kuin ydinjätettä.- 16+5
"Asiaan liittyy myös havainto: on ainakin miljoona kertaa järkevämpää varastoida auringon energiaa kuin ydinjätettä."
Kasvihuoneilmiöstä aiheutuva ilmastonmuutos johtuu auringon energian ylenmääräisestä varastoimisesta alailmakehään, meriveteen ja maaperään. Lähimmän sadan vuoden aikana näemme kumpi aiheuttaa suurempia haittoja: kasvihuoneilmiö vai ydinjätteet. - huusianna.
16+5 kirjoitti:
"Asiaan liittyy myös havainto: on ainakin miljoona kertaa järkevämpää varastoida auringon energiaa kuin ydinjätettä."
Kasvihuoneilmiöstä aiheutuva ilmastonmuutos johtuu auringon energian ylenmääräisestä varastoimisesta alailmakehään, meriveteen ja maaperään. Lähimmän sadan vuoden aikana näemme kumpi aiheuttaa suurempia haittoja: kasvihuoneilmiö vai ydinjätteet.Minulla on tärkeä kysymys.
Kuinka perusteltuja aurinkokennot ovat jos niitä verrataan biomassan kasvatukseen?
Jos meillä on energiapajua tms. kasvamassa saman kokoisella alueella kuin aurinkokennoja, niin eikö biomassasta saatava energia ylitäkään aurinkokennoista saatua energiaa? Energiapajussa on se etu että siitä saadaan energiaa myös sydäntalvella koska sitä voidaan varastoida. Pääomakustannukset ovat varmasti biomassan kasvatuksessa murto-osa aurinkokennojen hankintahinnasta.
Miten sähköntuotanto onnistuu biomassasta verrattuna aurinkokennoihin? Biomassasta saatu lämpöenergia varmasti päihittää aurinkokennoista saadun sähkömäärän, ja sitä voi siis varastoida ja käyttää ympäri vuoden.
Olen ollut siinä uskossa että kasvien yhteyttämisprosessi olisi paljon tehokkaampi kuin aurinkokennon sähköntuotto.
Siis missä vaiheessa energiantuotantoa/sähköntuotantoa sähkökennon paremmuus syntyy kun investointikustannus on niissä niin paljon suurempi eikä energiaa kuitenkaan saa kuin päivällä, kesällä ja aurinkoisella säällä?
Jos siis verrataan saman suuruisia investointikustannuksia biomassalle ja aurinkokennojärjestelmälle, niin silloin biomassan kasvatukseen saadaan yleensä paljon suurempi ala kuin aurinkokennojärjestelmälle. Silloin biomassan luulisi tuottavan paljon enemmän energiaa kuin aurinkokennojen.
Eikö sähköntuotanto biomassasta suuressa mittakaavassa päihitä aurinkokennojärjestelmää jo senkin syyn takia että siitä saa energiaa talvella ja yöllä?
- Vihreä pässi
Tarkkaan ottaen sen tuulivoimalan perustamiset ja tie rakentaminen luontoon on kaukana uusiutuvasta. Jokin todenperäisempi nimi olisi paikalaan.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 457352
- 324068
- 573595
- 503120
- 172796
Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...
Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons492299- 532297
- 372258
- 432248
- 162236