Rattaat käytössä vai ei?

Juulianna23

Kuinka paljon ja missä tilanteissa käytätte rattaita 2-3 vuotiailla lapsilla?

Itselläni on 2 ja puolivuotias lapsi ja rattaat ovat kyllä käytössä. Saan kuitenkin usein kuulla että "miksi pidät noin vanhaa lasta rattaissa", "eikö tuon ikäinen jo voisi kävelläkin" jne.

Käydään kyllä lapsen kanssa päivittäin ihan kävelyllä esim metsässä ja juoksee muutenkin paljon pihalla, että liikuntaa kyllä saa.
Kuitenkin kun mennään vaikka kauppaan, matkaa 2 km niin pidän rattaissa.
Lapsi aina unohtuu johonkin ja matka etenee kovin hitaasti, lisäksi ostokset on kätevä laittaa rattaiden kyytiin.
Myös kun koiraa käytetään pitkillä lenkeillä ja mennään kovaa vauhtia niin lapsen on kätevämpi olla kyydissä.
Myös jos liikutaan kaupungilla, missä kuhisee ihmisiä niin on turvallisempaa olla rattaissa.

Sen ymmärrän jos 4-5 vuotias vielä istuu kyydissä, mutta eikö reilu 2 vuotias voi vielä kuitenkin istua rattaissa ?!!?:)

Miten muilla?

12

630

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • .....

      Meillä vähän yli 2 vuotias. Mennään rattailla "jokapaikkaan", mihin liikutaankin. Lapsi saa kyllä sitten juoksennella puistoissa ja muualla, mutta on vielä niin raskasta mennä tuon kanssa kävellen kauppaan, vaikka matkaa on vielä vähän vähemmän kuin teillä. Se matka kun saattaa kestää tunninkin kävellen. Väliin voin mennä sen unohtuneen maitopurkin hakemaan ilman kärryjä, tai tuohon lähipuistoon, kun ei ole kiiruita muita.

      Ei oo kyllä itselle tullu vielä kukaan ihmetteleen ja muksu tykkää olla rattaissa. Päinvastoin, kerran oltiin pidemmällä kävelyllä ja sain niitä "herranjee, älä kävelytä tuon ikäistä lasta tuollaisia matkoja"... Matkaa oli ehkä se 2,5km :D Eli aika erilailla eri ihmiset ajattelee näköjään :D

      Ajattelin itse, että syksyllä saa alkaa käveleen pitempiä matkoja (pakosta), kun syntyy toinen lapsi. Siinä vaiheessa ajattelin ottaa varuiksi sisarus-laudan vaunuihin, jos ei jaksetakkaan kävellä koko aikaa. Mielestäni ei oo mitään pahaa pitää alla 3-vuotiaista rattaissa. En itse ainakaan voisi kuvitella tuon uhmaikäisen lapsen kävelyttämistä asioilla, ei siittä tulisi mitään. (Tosin, meillä on myös auto, mutta vain miehellä kortti, joten isommat reissut kuljetaan sillä. Onko sekään sitten paha vai hyvä asia? :D )

    • äiti+isi ja 3lasta

      Miellä 3-vuotias on kävellyt omin jaloin. En muista tilanteita, joissa olisin häntä enää tuon iän jälkeen rattailla kuskaillut.

      Eiköhän tämä ole vähän myös lasten välisistä ikäeroistakin kiinni? Meillä vanhimmalla ja keskimmäisellä on 3 vuotta ikäeroa ja nuorimmalla alle 2½-vuotta. Kahden nuorimman kanssa käytimme ½ vuotta sisaristuinta. Tuossa vaiheessa vanhin jo polki omalla pyörällään. Meillä ei ole ikäerojen vuoksi ollut tarvetta kaksostenrattaisiin.

    • Lapsen tahti

      Varmaan aika paljon riippuu lapsesta joo...
      Miestäni voi kuitenkin ihan hyvin pitää 2-3 vuotiasta rattaissa, varsinkin kun juuri unohtuvat katselemaan kaikkea ja uhmaakin pukkaa!!!:)

      Meillä esikoinen ei edes halunnut enää 2 vuotta täytettyään istua rattaissa ollenkaan. Oli tosi reipas kävelijä tosi nuorena jo ja juoksikin jokapaikkaan.
      Oppi myös nopeasti ajamaan pyörällä ja välillä oli minun kyydissä.

      Tämä kuopus kohta 3 vuotta ja edelleen rattaat käytössä ja melkein jokapaikassa.
      On motoriikaltaan vähän kömpelö eikä edes jaksa kävellä pitkiä matkoja.

      Mielestäni pitää mennä lapsen tahtisesti.
      Jos jaksaa ja kävelee reippaasti niin mihin sitä rattaita tarvitsee, mutta jos ei jaksa kävellä niin pitää olla mahdollisuus päästä kyytiin ja onhan se helpompaa.

    • r3ws

      Meillä on 2,5v tyttö eikä hän juurikaan enää rattaissa ole ollut pitkään aikaan. Mutta me ei kyllä kuljetakaan mitään pitkiä kauppareissuja jalkapelillä. Puisto, yms. on ihan pienenkin ihmisen kävelymatkan päässä. Jos kävelyllä käydään, ottaa kuopus pyörän ja sillä lykin menemään.

    • .....

      Minusta se on lapsesta kiinni. Kuinka jaksaa ja kykenee liikkumaan jalkaisin. Jos on vaikka kaksi lasta ja toinen säntäilee jatkuvasti ties minne, niin fiksumpaa istuttaa rattaissa kun katsoa kuinka juoksee vaaroihin. Tilanteen mukaan.

      Pelkkä ikä ei kerro lapsesta vielä juuri mitään.

      Kauppareissuilla kätevämpää myös rattailla kulkea, kuten pidemmät matkat myöskin. Turhaan kukaan tuomitsee tuntematta. :)

    • minihissi hui

      Meidän esikoiseltamme otettiin rattaat pois käytöstä 2,5-vuotiaana. Käveli jo hyvin ja reippaasti aika pitkiäkin reissuja, joten tuntuivat turhalta. Oli todella hyvä, että hänen kanssaan alkoi pärjätä ilman rattaita, koska halusimme toisen lapsen ja hän syntyi esikoisen ollessa 3-vuotias. Meillä ei ole omaa autoa ja asutaan kaupungissa, joten liikutaan julkisilla kaikkialle, paitsi vajaan kilometrin päässä olevaan Lidliin mennään jalkaisin. Vauva matkustaa nyt mukana vaunuissa ja esikoinen kävelee.

      Muuten olisikin pitänyt hankkia sisarusrattaat, eivätkä ne mahtuisi tämän kerrostalon surkean kapeaan hissiin (millä mennään meille viidenteen kerrokseen) eivätkä myöskään alakerroksen varaston ovista sisään, ja rappukäytävässä taas ei saa säilyttää koskaan mitään. Jos tuo isompi ei kävelisi jo itse, niin olisikin tullut iso ongelma... Olisi joko pitänyt luopua koko ajatuksesta hankkia toinenkin lapsi tai ainakin siirtää sitä myöhemmäksi kuin 3 vuoden ikäerolla.

    • ei se ikä..

      Meidän muksu otti ensimmäiset askeleet ilman tukea vasta 1v6kk iässä; ei kyllä 2- vuotiaana todellakaan jaksanut kävellä mitään pitkiä matkoja. 3v:na tosin rattaat tosi harvoin mukana (pidemmillä matkoilla).

    • ertewt

      3-vuotias ei tarvitse enää rattaita milloinkaan. 2.5-vuotiaanakin vain harvakseltaan "pakkotilanteissa", esim. silloin kun lähdettiin tuon ikäisen kanssa etelään ja haluttiin kävellä vähän pidempiä matkoja. Lapset ovat perhepäivähoitajalla ja sielläkin vain alle 3-vuotiaat istuvat rattaissa ja sellaiset 2.5v-3-vuotiaat pistävät kävelemään itse. Meillä sitä paitse ainakin kesällä lapset halusivat jo tuon ikäisenä ajaa itse pyörällä.

    • hidas kävely

      Mun täytyy vaan ihmetellä näitä "ylireippaita" lapsia tai niiden todella kärsivällisiä vanhempia kun ovat jättäneet rattaat pois jo 2-3 vuotiaina.
      Meillä vanhempien kärsivällisyys ei ole riittänyt 2-3 vuotiaan kävelyttämiseen (siis niin hidastahan se on). Lapsi käytti rattaita pitkillä kävelymatkoilla vielä 4 vuotiaanakin. Rattaat myytiin pois 4,5v. Kyllähän lapset jaksaa kävellä jos on riittävästi kiinnostavaa ympärillä, mutta aikaahan se vie, eikä mielestäni esim. kaupunkilomailussa ole mitään järkeä jos aina liikutaan lapsen tahtiin. Polkupyörä on 3-4v kiva kulkupeli, mutta reissuun sitä harvemmin tulee mukaan otettua, silloin varsinkin matkarattaat on kätevät myös isommilla lapsilla.

      • yppisR

        Täytyy myöntää, että en kehtais kävellä julkisella paikalla niin, että lykkisin rattaita, joissa istuu 4-vuotias. Eikä kyllä lapseni olisi kyytiin kehdannut itsekään siinä iässä enää tulla... En koe olevani mitenkään ylireipas ja todella kärsivällinen, vaan ihan tavallinen äippä.

        Minulla poika on jo 6v. Tyttö syntyi, kun poika oli 3v. Sitä ennen vaunut oli laitettu jo varastoon, koska poika halusi potkulautailla kaikki kävelymatkat. Juoksulenkillä en silloin käynyt, koska olin raskaana. Kun tyttö syntyi, poika ei tietenkään vaunuja enää koskaan käyttänyt.

        Tyttö on nyt 3v. Vaunut on vielä olemassa, mutta vain juoksulenkkejä varten. Nekin ovat hyvin haastavia, koska lapsi ei millään malta enää istua vaunuissa puolta tuntia. Olen yh-äiti, joten vaihtoehtoa ei useinkaan ole. Tyttö kyllä myös pyöräilee, mutta jos on vähänkin mäkeä, niin vauhti hidastuu, eikä lenkkeily oikein suju. Nyt tuleekin lenkkeiltyä vain kerran viikossa. Mutta eiköhän ala olemaan se aika, kun vaunut lähtee.

        Muuten vaunuja ei käytetä koskaan. Tarha on 1km päässä, ja se matka sujuu joutuisasti kävellen. Matkalle jäädään ihmettelemään, jos on aikaa. Jos ei ole, niin sanon että on kiire. Kyllä 3v sen jo ymmärtää. Ja 6v pinkookin jo yleensä edeltä omaa matkaansa.:) Ja matka on niin lyhyt, että 3v jaksaa tosi hyvin jo kävellä sellaisen. Eikä vauhti ole mitenkään äärimmäisen hidasta, vaan normaalia rauhallista kävelyä. Toki aikuinen pääsis kovempaa, mutta ei sillä ole merkitystä, kävelemmekö tarhalle 5min vai 10min.

        Kaupungille olisi tosi vaikea kuvitella rattaita mukaan. Tyttö haluaa osallistua kovasti kaikkeen. Ihailee vaatteita, etsii pyytämiäni tavaroita ruokakärryyn yms. Ei takuulla istuisi rattaissa yhtään! Ennemmin siis ihmettelen, millainen kärsivällisyys täytyy olla vanhemmilla, jotka jaksavat houkutella lasta pysymään kaupungilla kärryissä. Joskus marketeilla lapset aluaa sellaisen autokärryn, mutta eivät siellä kuitenkaan kauaa viihdy. Yleensä markettireissut meneekin niin, että lapset haluavat jäädä leluosastolle, kun minä käyn täyttämässä ostoskärryn.:)

        En ole kiinnostunut kaupunkilomailusta, joten ei ole sellaista ollut lasten ollessa 3-6 v. Kun eskoinen oli 1,5v oli sellainen reissu, jossa rattaita tarvittiin.


    • enpatiedamina

      Mut mä en ymmärrä sitä että nään vielä 2 vuotta jo kohta 2,5 v. lapsokaisella VAUNUT. siis tarkotan sitä et jos uni yllättää kesken matkan, ni laitetaan vaunuun sit pitkälleen mistä miltei lapsen jalat tulee yli... Eiköhän rattaat olis kätevämmät ja varmaan lapsi haluais katsoa jo menosuuntaan. Anteeksi paapatus, mut sylettää joskus nähä.

      • ei syletä

        Että oikein "sylettää". Et taida olla aivan täyspäinen, jos tällaisen tunnereaktion saa aikaan pieni lapsi nukkumassa.

        Jokainen tekee just niinkuin tykkää. Jos kävelyn aikana lapsen on tapana ottaa päiväunet ja vanhemmat kokevat vaunut käteviksi, niin mitä helvataa se sinua haittaa?

        Jos lapsi saa tarpeeksi liikkumista muissa toimissa, niin miksi ihmeessä jollain kauppareissulla ei voisi olla rattaita nelivuotiaallakin?

        Omilla en ole käyttänyt enää kolmen kieppellä missään tilanteessa, mutta lapset ja vanhemmat ovat erilaisia ja hyvä niin.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      377
      1441
    2. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      104
      1253
    3. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      114
      1187
    4. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      158
      1072
    5. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      40
      940
    6. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      63
      886
    7. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      32
      796
    8. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      0
      790
    9. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      85
      767
    10. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      166
      662
    Aihe