Lightroom 5 kysymyksiä

onneton...

Eli siis ilmaisen kokeiluversion aikana tuli vain laitettua kuvia LR:ään ja nyt niitä valmiita kuvia on siellä todella paljon, kaikki aivan sekaisin. Tänään ostin sitten täysversion ja kauhukseni sain huomata, että ne samat vanhat kuvat näkyvät tietokoneellani vieläkin :D Nyt on kamala kaaos päällä, ihmiskuvat, eläinkuvat, luontokuvat, kaikki, ovat yhdessä "kansiossa". Lisäsin näihin kuviin hakusanat, mutta nyt pitäisi saada tehtyä noita katalogeja. Ajattelin laittaa vuosittain ja kuukausittain, samalla tavalla kuin minulla on tietokoneen kuvakansiotkin, mutta en vain tiedä miten! Voisiko joku siis auttaa?

13

217

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kfkjgfjwa

      Mitäs väliä sillä on, missä kasassa kuvat on, jos ne hakusanoilla löydät.
      Kokeile kategorisoida kuvat IPTC:ssä niin näet kuvat luokittain (luontokuvat, potretit, maisemat jne.), vaikka ne samassa kansiossa olisikin.

    • onneton...

      No tuo on todella sekavaa ja haluan katsella kuvia järjestyksessä. Ajattelin poistaa nuo kaikki kuvat ja aloittaa puhtaalta pöydältä nyt uusien kuvien kanssa ja järjestellä ne kansioihin kuukausittain. Vaihdan aina tietokoneen kuvat kansion kuvat ulkoiselle kiiintolevylle vuoden vaihtuessa, niin voisin kokeilla samaa tyyliä Lightroomillakin, että keräisin vuoden kuvat kuukausittain ja sitten tyhjentäisin ne sieltä pois. Säilyisi tila tietokoneellakin. Onkohan viisasta?

    • onneton...

      Poistin kaikki kuvat.. Vielä se että miten saisin tehtyä niitä kansioita?

    • Aina RAWia

      Osta tai edes lainaa kirjastosta P Potkan Lightroom 4 tai 5. Siellä on kaikki tärkeimmät asiat järjestyksessä.
      Kallis? 40-50 euroa, vertaa Lightroomista ja kamerarojuistasi.

    • L-n

      Ongelmasi johtuu ensisijassa väärinkäsityksestä. Ne kuvasi eivät ole Lightroomissa, siellä on vain tuomiesi kuvien osoite jossa olevien kuvien virtuaaliversioita LR näyttää ja käsittelee.
      Tilanne on vastaava kun katsot vaikka netistä jotakin tietokoneellasi. Se kuva tms mitä näet ei ole siinä ohjelmassa jota käytät eikä internetissä vaan jonkun nettiin liitetyn koneen muistissa.

      LR:n luettelosta kanaattaa poistaa (Remove From Catalog) kuvat kun ne on säädetty ja tallennettu (Export).
      Minusta LR:n hakemistoon ei kannata perustaa mitään kansiota. Teen kansiot (kovalevylle) sinne minne tallennan säädetyt kuvat. Ja kansiot ns. arkistokuville jotka tallennan LR:lla DNG:na (Export/File settings: DNG.

      Tietokoneelle ei kannattane arkistoida kuvia pitkäksi aikaa jos ei levytilaa ole kovalevyllä aivan tolkuttomasti.

    • onneton, en enää! ;)

      Aivan, niinhän se menikin ettei ne kuvat sillein ole Lightroomissa.. Ajattelin vain tehdä niin kuin muutkin tekevät, joillakun on kansioita sinne tehty jokaiselle kuukaudella ja jopa vuodellekin. Itsekin vähän ihmettelin sitä hommaa että miksi sinne(kin) pitää säilöä niitä kuvia. Onneksi kysyin täältä! Helpomminhan niitä kuvia katselee tietokoneen kuvat-kansiosta. LR:ssä kun on muutakin sälää, niin ihan mahdottomaksihan se menisi näyttää sukulaisillekin kaikenlaista sieltä..

      Kiitoksia teille vastanneille!

    • olli R

      Ehkä kuitenkin kannattaisi tutustua siihen Lightroomin käyttöön enemmänkin ennen kuin noudattaa tuota neuvoa heittää kuvat pois sieltä heti exportin jälkeen. Tälläisessä käytössä ei ole järkeä käyttää koko Lightroomia vaan esim Elementsiä tai vastaava.

      Kyllä sillä ne kuvat löytää huomattavasti näppärämmin kuin koneen levyltä, esittäminen sukulaisille on kohtalaisen mukavaa sillä Slideshow:lla ja kun vähän tutustuu niihin Importin asetuksiin, niin alkaa syntyä niitä vuosi-kuukausi -kansioita ihan hyvin. Eikä ole pakko käyttää koneen omaa levyä, ulkoiset kovalevyt tai verkkolevy toimii ihan hyvin. Arkistoinnin backup toiselle irtokovalevylle alkaa olla tänä päivänä kaikkein järkevin vaihtoehto.

      Alkuperäiselle kysyjälle olisi varmaan oikein tapa ollut heittää se kokeiluversion katalogi pois, ja importata kuvat uudestaan käyttäen tosiaan importin Copy-vaihtoehtoa ja siellä olevaa asetusta, jolla Lightroom tekee ajan mukaan kansiot. Jatkossa sitten import-toiminto suoraan muistikortilta muodostuneeseen hakemistoon.

      Jos kuviin oli jo ehtinyt syöttää kokeiluversiossa avainsanoja yms, niin ne olisi voinut tallettaa kuvien XMP-tiedostoihin, jolloin ne olisi saanut taas importissa mukaan.

      Ja ehkä parasta ohjeistusta suomeksi on tuo Potkan kirja.

      • Tr Olli

        OlliR varmaan luulee olevansa muita viisaampi, mutta ”käytössä ei ole järkeä”


    • Aina RAWia

      Viisaimmista ihmisistä en tiedä, mutta Ollii on takuulla osaava digikuvaaja ja -käyttäjä.

    • Kansiot kuntoon

      Itse järjestelen kuvat kovalevyllä kansioihin Vuos/kuukausi. Lightroomissa sitten järjestelen halutessani aihepiireittäin (Collections avulla). Näin kuvat ovat kansiotasolla jo jossakin järjestyksessä vaikka Lightroomista joskus luopuisinkin.

    • onneton-TAAS

      Potkan kirjan hankin ja siitä en ole löytänyt apua seuraavaan ongelmaan:

      Eli päätin tehdä vuosi ja kuukausi arkiston. Nyt LR kuitenkin tekee automaattisesti eri päivinä otetuista kuvista vielä omat alikansiot heinäkuu-kansiooni. Heinäkuukansiossa on nyt kansio 7 ja siinä päivämäärien mukaan kansiot 16,17 ja 18... Miten saisin jatkossa kuvia menemään yhteen kansioon Heinäkuu-kansion alle? Haluaisin nyt tuon 7 kansion pois tuosta, silläkun ei oiken tee mitään.. Jos poistan kuvat 7 kansiosta niin kaikki ne alikansiotkin häviää ja kaikki kuvatkin... Olen tällä hetkellä matkan päällä ja on todella ärsyttävää illalla siirtää nuo kuvat LR:n hellään huomaan juuri tuon takia. Onneksi sentään kuvatessa murheet kansioista häviävät ja saa nauttia mukavasta ilmasta ja seurasta... :)

      • Into one folder

        Jos et halua, että LR tekee automattisesti alikansioita, niin valitse Importissa Destination - Organize: Into one folder. Valitse myös haluamasi (heinäkuu tms.) kansio siitä Destination-kohdasta.


      • onneton,en enää!
        Into one folder kirjoitti:

        Jos et halua, että LR tekee automattisesti alikansioita, niin valitse Importissa Destination - Organize: Into one folder. Valitse myös haluamasi (heinäkuu tms.) kansio siitä Destination-kohdasta.

        Kiitoskiitos, huomasin tuon itsekin myöhemmin illalla. Olen ilmeisesti ollut liian innoissani kuvia siirtäessä etten ole huomannut tuota kohtaa :). Sain siirrettyä vanhat kuvat saman kansion alle ja nyt kelpaa taas :) Kiitos vielä kerran.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      1
      14846
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3049
    3. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3046
    4. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3045
    5. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3045
    6. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3045
    7. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3044
    8. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3044
    9. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3040
    10. Jennifer Mitchell

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 🔞 ­­N­y­­m­­­f­o­­m­­­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl08490246#JenniferMitchell 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Joensuu
      0
      3039
    Aihe