Ungoliant

jawetus

Kuka tai mikä kumma oli Ungoliant?
Tämän hirviön, jota jopa Morgoth pelkäsi historiasta on keskusteltu muissa ryhmissä paljonkin. Täällä tosin ei.

Ensimmäisen kerran Ungoliant ilmestyi kuvioihin Morgothin kanssa Valinorissa. Morgothan oli taannoin vapautettu ja Valarin luvalla hän oleskeli Valinorissa.

Jossain päin Valinoria Morgoth tapasi Ungoliantin. Ja koskapa se ei ole voinut tulla sinne Eän alun jälkeen, on sen täytynyt piilotella tuossa maassa lukemattomat ajat. Tuo tuntuu minusta aivan käsittämättömältä.

Oliko maista kauneimman laitamilla, jossain Pelori-vuorten uumenissa paikka, jossa pimeys pystyi piilottelemaan kaikelta Valarilta?

Näin on täytynyt olla, sillä yksikään Ainu ei ole maailman alun jälkeen voinut enää astua Ardaan. Mutta siltikin tuo tuntuu aivan käsittämättömältä.

Ja oliko Ungoliant Ainu? Jopa tästä jotkut ovat erimieltä. Henkilökohtainen mielipiteeni on, että oli. Ungoliant vain odotti varjoissa Melkorin paluuta.

Ehkäpä Ungoliant oli Ainu tavallisen hämähäkin hahmossa. Niin vähäpäitöinen, ettei se kiinnittänyt Valarin huomiota. Ehkäpä Melkor lihotti sen pimeydellä ja mustilla ajatuksilla vapauduttuaan.

Ungoliantin kohtalosta ei voi sanoa eikä spekuloida enempää kuin mitä Tolkien kertoo. Paettuaan Melkorin kanssa Keski-Maahan, se äärimmäisessä nälässä se lopulta söi itsensä.

Viimeistään Beleriandin tuhossa alue, jolle Ungoliant todennäköisimmin asettui tuhoutui.

6

724

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Turin

      Sehän voi olla Melkorin riitasointujen tekemä virhe kun ne laulo sitä maata ja sitten kun Melkor tuli maahan se vaan kasvatti sitä.

    • Ers

      "Kuka tai mikä kumma oli Ungoliant?"

      Alunperin Ungoliant kuului Melkorin väkeen, mutta hän halusi hallita itseään eikä palvella toista, joten Melkorin ja hänen tiet erosivat.

      "Tämän hirviön, jota jopa Morgoth pelkäsi historiasta on keskusteltu muissa ryhmissä paljonkin."

      Ei alunperin, pelko syntyi siitä, kun Ungoliant kasvoi yhä mahtavammaksi juotuaan puiden mahlan, ja syötyään Melkorin sille antamat jalokivet. Silmarillion kertoo myös että Melkor oli vuodattanut omaa voimaansa Ungoliantiin, ja vasta puiden tuhouduttua tajusi millaisen hirviön hän oli luonnut. Ennen puiden tuhoa Melkor ei pelännyt Ungolianttia, ja olisi varmaan voittanut hänet taistelussa.

      "Jossain päin Valinoria Morgoth tapasi Ungoliantin."

      Silmarillion kertoo asian aika tarkkasti, maa oli Avathar, se oli Pelorivuorten ja meren välissä oleva valoton alue, eikä varsinaisesti kuulunut Valarin hallitsemiin alueisiin Amanissa (se ei kiinnostanut heitä), ilmeisesti Melkor tunsi Ungoliantin asuinpaikan ennestään, hän ei varsinaisesti etsinyt sitä.

      "Ja koskapa se ei ole voinut tulla sinne Eän alun jälkeen, on sen täytynyt piilotella tuossa maassa lukemattomat ajat. Tuo tuntuu minusta aivan käsittämättömältä."

      En siis näe mitään ongelmaa asiassa.

      Silmarillion kertoo miksi Ungoliant oli asettunut asumaan Avathariin.

      >>ja se pakeni etelään valarin hyökkäyksiä ja Oromën metsästäjiä, sillä nämä olivat aina tähynneet kohti pohjoista eikä kukaan pitkään aikaan välittänyt etelästä. Sieltä se oli ryöminyt Siunatun Valtakunnan valoa kohti; siellä se janosi valoa ja vihasi sitä.>>

      "Oliko maista kauneimman laitamilla, jossain Pelori-vuorten uumenissa paikka, jossa pimeys pystyi piilottelemaan kaikelta Valarilta?"

      Niin Silmarillion kertoo.

      >>oli Melkor kääntynyt takaisin ja salaa paennut kauas Etelään [Valinorista]>>

      >>Näkymättä hän siis saapui viimein Avatharin pimeille seuduille. Tuo kapea maa sijaitsi Eladamarin Lahden eteläpuolella, Pelorin juurella vuorten itäpuolella>>

      >>Tuolla vuorten jyrkkien rinteiden alla kylmän mustan meren äärellä olivat varjot syvemmät ja sakeammat kuin missään maailmassa; ja tänne Avathariin oli salaa ja kenenkään tietämättä Ungoliant asettunut asumaan.>>

      "Näin on täytynyt olla, sillä yksikään Ainu ei ole maailman alun jälkeen voinut enää astua Ardaan. Mutta siltikin tuo tuntuu aivan käsittämättömältä. "

      Tämä ei ole totta, eräät Ainut laskeutuivat vasta paljon Eän luomisen jälkeen. Esimerkiksi Tulkas. Myös Melkor kutsui henkiä Eän saleista paettuaan Ardasta,sitten hän laskeutui Ardaan heidän kanssaan ja perusti Utumnon. Näin ollen Ardaan laskeutui suuri joukko henkiä vielä kauan Ardan luomisen jälkeen.

      Joka tapauksessa Silmarillionin mukaan Ungoliant ei ollut Ainu, vaan

      >>mutta kerrotaan että kauan, kauan sitten, kun Melkor oli ensi kerran katsoi kateudella Manwën valtakuntaa [Arda], se oli siinnyt Ardaa ympäröivästä pimeydestä.>> [Ardan luomisen jälkeen, mutta ennen Ensimmäistä sotaa siis, sotaa jonka Melkor hävisi ja pakeni pois Ardasta]

      "Ehkäpä Ungoliant oli Ainu tavallisen hämähäkin hahmossa. Niin vähäpäitöinen, ettei se kiinnittänyt Valarin huomiota. Ehkäpä Melkor lihotti sen pimeydellä ja mustilla ajatuksilla vapauduttuaan."

      Melkor ilmeisesti loi jotenkin Ungoliantin, ja Puiden tuhoamiseksi hän vuodatti Ungoliantiin omaa voimaansa. Lisäksi Ungoliant sai lisää voimaa Puiden mahlasta, jonka hän joi ja Melkorin sille antamista jalokivistä. Melkor tajusi liian myöhään tehneensä Ungoliantista liian voimakkaan. Toki Ungoliant oli ollut aika voimakas jo alunperinkin, mutta sitä ei kiinnostanut muu kuin oman nälkänsä tyydyttäminen, joten se ei varmaankaan osallistunut Melkorin töihin alunperinkään, joten Valar eivät ehkä sen vuoksi kiinnittäneet erityistä huomiota siihen (tosin Valar näyttävät olleen välinpitämättömiä myös muista Melkorin palvelijoista, kuten Sauronista, ehkä he eivät uskoneet Melkorin palvelijoiden pystyvän juuri mihinkään ilman Melkoria). Lainaamissani kohdissa tosin kerrotaan että Valar ajoivat sen etelään, mutteivat ilmeisesti välittäneet siitä nini paljon että olisivat tehneet sille mitään muuta. Amanissa Ungoliant asui täysin huomaamatta kuten Silmarillion kertoo, ainoastaan Melkor näyttää tienneen hänestä.

      "Viimeistään Beleriandin tuhossa alue, jolle Ungoliant todennäköisimmin asettui tuhoutui."

      Silmarillion kertoo, että Ungoliant asettui lyhyeksi aikaa Ered Gorgothin juurelle, tummaan laaksoon nimeltä Nan Dungortheb, jossa se siitti jälkeläisensä (siellä asusti ennestään suuria hämähäkkejä), tämän jälkeen se pakeni pois Beleriandista aina Keskimaan eteläisiin, asumattomiin maihin, eikä siitä kuulla enää sen koommin.


      Pitänee tarkistaa HoME, kertoisiko se lisää hänen alkuperästään ja kohtalostaan.

      • jawetus

        Ainulindalëssa kuvattiin, kuinka Ainur, jotka halusivat Ardaan siirtyivät sinne heti, kun Iluvatar antoi siihen mahdollisuuden.

        Muistan luultavasti aivan väärin (ja kun mulla ei ole Silmarillionia just nyt tässä), että Iluvatar antoi Ainuille vain sen hetken, jolloin he voivat siirtyä Ardaan. Ja ne jotka sinne siirtyivät eivät voi Iluvatarin luokse palata ennen kuin maailma loppuu.

        Ainuja todellakin siirtyi Ardaan myös alun jälkeen joten, jos muistikuvani on oikea, niin sitten tässä olisi bugi. Luultavimmin kuitenkin ei. Ei Tolkien ei sentään ihan näin isoja aukkoja Saagaansa jättänyt.

        Mun täytyy näköjään lukea jälleen kerran uudelleen Ungoliantia käsittelevät kohdat Silmasta.
        Jos löydät HoMEsta lisää Ungoliantista, niin laita ihmeessä tämän säikeen perään.

        Pystyikö Melkor luomaan uusia elämänmuotoja pimeydestä? Silmarillionissa sanotaan myös, että Melkor ei voinut luoda mitään omaa, vaan ainoastaan vääristää muiden tekemisiä.

        Tässäkin on nyt ristiriita.

        Luonnollisemmalta selitykseltä (saattaa siis löytyä HoMEsta tai Tolkienin kirjeenvaihdosta (Letters)) tuntuisi, että Ungoliant oli vähäpätöinen, Melkorin harhauttama Ainu (ja laskettaisi kai Melkorin Maiariin kuuluvaksi). Kun Melkor vapautui, hän etsi tuon hengen käsiinsä, sillä tiesi sen oleskelevan Valinorissa ja siellä taas tuo pimeä kolkka oli ainoa, jossa Ungoliant saattoi piileskellä.

        Törkeää pahempaa huolimattomuutta ja välinpitämättömyyttä Valarilta. Höh... On siinä meillä Jumalat.


        Jotenkin toi ajatus Melkorin luomista uusista hahmoista tökkii Saagan alkuperäistä ideaa vastaan.
        Mutta tosiaan, mistähän ne lohikärmeksetkin sitten Keski-Maahan ilmestyivät. Turmeltuneista sisiliskoistako? :-)


      • blc

        En muista kyllä juurikaan tuosta Ungoliantin alkuperästä, mutta jonkin näkönen muistikuva tuntuu olevan siitä, että sen epäiltiin ehkä kuuluneen maiariin. Vaikken missään nimessä mene kyseistä allekirjoittamaan, koska on jäänyt Tolkienin kirjojen lukemiset viime vuosina vähemmälle. Mutta selvempi muistikuva kyllä olisi tuosta Ungoliantin kohtalosta. Päästyään paikkaan, mitä ei tuolloin Ensiajalla läntinen Keski-Maa tuntenut olisi Ungoliant ahneudessaan syönyt itsensä. Tosin en tiedä, miten se voisi olla mahdollista edes tuollaiselle olennolle. No, tiedä häntä. Varmuudeksi en asiaa mene väittämään.


    • pelkkä p

      Silmarilionissa mainitaan Umgoliantin olleen TYHJYYDEN HENKI.

      Se oli nähtävästi jotenkin luomistyöstä irrallinen- eli syntyi ehkä samalla lailla kun luodaan oikea - syntyy myös vasen. Kyn tehdää hyvä - syntyy myös paha.

      Kyseessä oli nähtävästi jonknlainen luomisen vastkohta - niin ja se myöskin söi itsenä

      • Iluvatar

        on Maia joka liittyi melkorin kanssa. Ungoliantin lapsi on Lukitar ja monet muut jotka Bilbo tappoi hobitissa. Ungoliant imi myös energian valarin puista melkorin kanssa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      107
      7714
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      37
      2852
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      35
      2432
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      119
      2155
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      17
      1819
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      10
      1583
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1436
    8. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      38
      1434
    9. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1397
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      11
      1359
    Aihe