Mitä tehdä kun ajokoira ei luota?

huolestunut omistaja

Otin 1,5 vuotta sitten puolivuotiaan suomenajokoiranartun. Aluksi se asui pari päivää sisällä kanssamme ja pikkuhiljaa totutimme sitä tarhaan. Oli talvi ja koira tottui hienosti olemaan tarhassa ympäri vuorokaudenkin (tottakai se pääsi vähintään yhdelle pitkälle lenkille joka päivä ja sen kanssa vietettiin paljon aikaa. Samassa tarhassa sen kanssa on myös toinen ajokoira.) ja oppi perustottelevaisuuden. Se ei edes vetänyt hihnassa. Metsällä se ei vielä toiminut täydellisesti - olihan se pentu vasta. Kiinni se antoi hienosti ja oli muutenkin kaikin puolin unelmakoira. Parin kuukauden kuluttua vaikeudet alkoivat. Aluksi se alkoi arastella sisälle tulemista ja mitä kummallisempia ääniä. Myös vieraat koirat alkoivat pelottaa ja se rupesi vetämään hihnassa. Keväällä lumen sulaessa lähtivät myös koiran rohkeus ja luottamus minuun ja varsinkin kaikkiin miespuolisiin henkilöihin. Edell. omistaja oli ilmeisesti joskus rangaissut koiraa antamalla kepistä, mutta hänen luonaan koira oli oikein kiltti ja juuri sellainen kuin alussa meillä. Sitten se alkoi haukkua kaikkea mahdollista eikä lopulta suostunut tulemaan sisälle ollenkaan. Siitä tuli jotenkin todella omituinen ja tuntuu kuin se olisi koko ajan omissa maailmoissaan ja jotenkin surullinen. Se alkoi myös syödä omiaan ja tarhakaverinsa ulosteita eikä enää halunnut tulla syliin. Kävimme näyttelyssä eräässä parkkihallissa jossa se meni aivan paniikkiin, tuli tulikuumaksi, ei juonut vettä ja pelkäsi kuollakseen, vaikka ensimmäisinä päivinä se rakasti nukkua vieressäni sisällä ja maata pehmeällä matolla. Metsällä se alkoi toimia todella hyvin: haukku, haku, ajo ja into olivat todella hyviä niin nuorelle koiralle. Mutta enää se ei antanut kiinni. Välillä kun silittelen sitä ja kehun vaikka sanoin: "hyvä tyttö", "hieno koira", näyttää se hämmästyneeltä ja kääntelee päätään ja sitten näyttää melkein siltä kuin se alkaisi itkeä. Olen todella huolissani koirastani ja olen jutellut myös kasvattajan kanssa, mutta hänkään ei tiedä mistä voisi olla kyse. Onko kyse luottamuksen puutteesta, arkuudesta, luonneviasta, masennuksesta vai mikä koirallani voisi olla? Olisiko sillä jokin sairaus vai olenko tehnyt sen kanssa jotakin väärää? Toivon todella että joku täällä osaisi auttaa edes jotenkin, sillä pelkään melkeinpä koiran mielenterveyden ja hengen puolesta. Kiitos etukäteen vastaajille!

13

351

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • namitusta

      Koita kouluttaa koiraa, kävelemään vetämättä , palkitse herkuin.
      Ajurit on herkkujen perään, joten lahjo koiraa.
      Pidä aina herkkuja mukana, pidä hihna löysällä, kutsu koiraa, ja palkitse herkulla ja kehulla kun tulee luo.
      Ole itse iloinen koiran seurassa, silittele, ja hössötä vähän sen kanssa.
      Tykkäisköhän joistakin riepottelu yms,leluista...

      Pelkääkö koira ukkosta?
      Tai muita kovia ääniä....ne saavat koiran pelokkaaksi useammaksi päiväksi.

      Onko koiran ruoka riittävän hyvää, mietin että jos jotain puutosta kun ulosteita syö.

    • vilin muisto

      vie eläinlääkäriin. Tuli nimittäin mieleen oma sekarotuiseni. Se alkoi aristaa kaikenlaisia ääniä, kuten ensin radiossa kasettien sottimasista, sitten koko radioita, hellalle kiehuvaa vettä, pölynimuria, ja sitten tuli epilepsiakohtauksia, ei auttanut lääkkeetkään, kun oli . aivokasvain.
      Oireilu kesti vuoden verran ennekuin kohtaukset muuttuivat niin pahoiksi, että oli aika pääsää koira pois elämästä

      • perj

        Luovu koirastasi. Ota uusi pentu ja kasvata se itse. Missään nimessä ei kuvailemasi koiran kanssa kannata jatkaa.


    • nimim

      Voisiko koiralla olla vikaa kuulossa?

      • nannnna

        eläinlääkärillin, miettii sit mitä tekee


      • mmmmmmmmmi

        Minulla on samanlainen ongelma, mutta en suostu luopumaan kauniista hyvin ajavasta uroksesta. Autoon saaminen ajon jälkeen on aina suuri show kun arastelee. Koirani on fyysisesti täysin terve. Taitaa koirissa niin kuin ihmisissäkin olla eriluonteisia. Näyttelyyn en koiraani vie.


    • suomenajokoirafanittaja

      Minullakin on suomenajokoira.
      Hössötä sen kanssa
      Leiki joka päivä, koska nuori koira pitää siitä
      Ajokoirat pitävät erityisesti herkuista
      Kannattaa olla mahdollisimman paljon koiran kanssa ja totuta mahdollisimman paljon eri asioihin.

    • toivottavastiterve

      Hei ! Olisi mukavaa kuulla mitä ajokoirallesi kuuluu.

    • PunainenPystykoira

      Tiedätkö, onko koirien ollessa keskenään tarhassa tapahtunut jotakin? Joku ulkopuolinen herneaivo käynyt kiusaamassa, ehkä jopa satuttanut koiraa? Koirat tapelleet pahasti keskenään?

      Kokemuksesta tiedän, että jos koiraa on sen ensimmäisen elinvuoden aikana kohdeltu huonosti, sillä saattaa mennä pitkäänkin, ennen kuin se oppii taas luottamaan ihmisiin. Siinä tarvitaan loputtomasti kärsivällisyyttä ja rohkaisua.

      Toisaalta tuntuu omituiselta, että koirasi on ensiksi ollut kuin kuka tahansa tavallinen mukava koira, mutta muuttunut ihan "toiseksi ihmiseksi".

      Kerro ihmeessä, mitä nykyisin kuuluu. Toivottavasti ongelmat on pystytty ratkaisemaan.

    • aerrrrrrrrrrrrccccccccc

      Ärsyttää kun näissä tarinoissa ei koskaan kuule miten homma on edennyt.

    • Beaglemies

      Tarhassa eläneet koirat tahtoo olla vähän omanlaisia, ne ovat omineet sen ympäristön ja käyttäytyvät vähän erakon lailla. Jos haluaa tasapainoisesti käyttäytyvän koiran ihmisten ilmoilla, tarha on vain väliaikainen oleilupaikka olosuhteiden pakosta.
      Koira on laumaeläin ja omii lauman tavat, siis perheenjäsen jonka pitää tietää paikkansa laumassa kehittyäkseen tasapainoiseksi yksilöksi.
      Ne vanhan kansan luulot, että hyvä metsästyskoira pitää olla tarhassa tai kopissa ulkona, eikä sisällä ihmisten kanssa ovat aikansa eläneet, kuinkahan monta hyvää metsästyskoiraa on pilattu väärillä pitotavoilla. Voin vakuuttaa että minun huushollissa olleet koirat ovat nukkuneet jopa samassa sängyssä ja sohvalla, eikä metsästysominaisuudet ole heikentyneet yhtään, uskallan väittää että parantuneet. Koulutuksesta se on kiinni. Jotkut metsästäjät väittivät aikanaan että ekä jänis pitää ampua mahdollisimman äkkiä, joopajoo, kuolleella jäniksellä on vaikea kouluttaa koiraa. Koiranhan pitää oppia ajamaan, ei saamaan kiinni. Ainakaan ajavan jäniskoiran!
      Toinen tärkeä pontti että koiraa on käytettävä metsässä, ei se sohvalla opi mitään, eikä tarhassa. Suosittelisin joitain kansantajuisia eläinpsykologian kirjoja luettavaksi, kannattaa varmasti että oppii mieltämään koiran käyttäytymistä. Tukka pystyssä olen katsellut perheitä jotka ovat ottaneet koiran ihmislapsen asemaan, mutta se on jo toinen juttu!

    • paskahaissi

      Mitä jos kävisit suihkussa joskus haisunäätä. Koiralla on tarkka hajuaisti ja kärysi kuvottaa sitä.

    • passissa

      koirasi hermorakenne on heikko. se on voimakkaasti periytyvä ja rodussa valitettavan yleinen piirre. jos käyt koiranäyttelyssä, jossa on kymmeniä ajokoiria ja seuraat eri yksilöitä, niin tiedät mitä tarkoitan: pälyilevä, erittäin tempoileva ja rauhaton käytös, voimakkaasti hilseilevä nahka osoittaa koiran erittävän voimakkaasti stressihormoonia. pahimmillaan voi koiralla ilmetä agressiivisuutta, ns, pelkopuremista. erilaisiin tilanteisiin totutteleminen auttaa jonkin verran mutta ei se koiraa terveeksi saa. myös rauhoittavaa lääkitystä käytetään. koiralla on koko ajan pelkotila ja pahaolo, kannattaa miettiä, onko armeliaampaa sammuttaa siltä valot. se ulosteiden syönti on kokonaan toinen juttu: tämän päivän ruokinta ja ruoka on niin voimakasta, että koiran ruuansulatuselimistö ei ehdi ottaa ravinnosta kaikkia irti, vaan sulamatonta ravintoa on vielä ulosteessa. ei se vaarallista ole, mutta ihmisestä hiukan epämiellyttävää. kannatta kuitenkin huolehtia matolääkitykset huolella. toiset koirat nyt vaan ovat hieman ns, "läpipaskoja." minullakin on kolmesta koirasta yksi sellainen. talon paras koira kuitenkin.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      50
      5025
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3297
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1432
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1275
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      977
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      888
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      857
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      229
      764
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      738
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe