Erot luonnontieteellisen ja lääketieteellisen jatko-opiskelussa?

Väikkäri

Aloittelen väitöskirjan tekoa biolääketieteen alalla, ja olen kiinnittänyt huomiota erääseen pikkuseikkaan. Luonnontieteellisillä aloilla - joihin myös biolääketieteen tässä tapauksessa lasken - on tapana aloittaa väitöskirjan teko pro gradun valmistuttua tai pian sen jälkeen. Omassa oppilaitoksessani väitöskirjan tekoa ei itse asiassa saa aloittaa, ennen kuin pro gradu on hyväksytty. Mielestäni tämä on täysin loogista, sillä väitöskirjassahan on kyse jatkotutkinnosta (filosofian tohtori). Kuten alustuksestani kävikin jo ilmi, olen koulutukseltani filosofian maisteri (FM), en lääkäri.

Lääkäriksi kouluttautuva ystäväni kertoi, että lääkäriksi kouluttautuvat voivat aloittaa väitöskirjan teon parhaassa tapauksessa jo ensimmäisen lukuvuoden jälkeen. Miten tämä on mahdollista? Käytännössähän väitöskirjan teon aloittavalla voi olla takanaan vasta vuoden akateemiset opinnot, lääkiksessä suoritettavat lääketieteen kandidaatti (LK) tai lääketieteen lisensiaatti (LL) eivät aseta minkäänlaisia rajoitteita toisin kuin luonnontieteellisellä puolella. Miten väikkärin tekijöiden tasoa voi edes verrata luonnontieteellisten alojen jatko-opiskelihin joilla on takanaan ylempi korkeakoulututkinto ja kokemusta omasta alastaan?

Mielenkiintoiseksi asian tekee yliopistolain 37§, jossa mainitaan jatkotutkintovaatimuksista seuraavaa.

"Tieteelliseen tai taiteelliseen jatkotutkintoon johtaviin opintoihin voidaan ottaa opiskelijaksi henkilö, joka on suorittanut:

1) soveltuvan ylemmän korkeakoulututkinnon;
2) soveltuvan ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon; taikka
3) soveltuvan ulkomaisen koulutuksen, joka asianomaisessa maassa antaa kelpoisuuden vastaaviin korkeakouluopintoihin.

Yliopisto voi edellyttää tieteelliseen tai taiteelliseen jatkotutkintoon johtaviin opintoihin opiskelijaksi ottamansa henkilön suorittavan tarvittavan määrän täydentäviä opintoja koulutuksessa tarvittavien valmiuksien saavuttamiseksi."

Näitä vaatimuksia kaikkien lääkisläisten ei kuitenkaan tarvitse täyttää väitöskirjatyön aloittamiseksi. Miten tämä on mahdollista, rikotaanko tässä räikeästi yliopistolakia? Lisäksi monet lääkiksen opiskelijat tekevät väitöskirjaansa pikkuhiljaa esim. kesäisin. Luonnontieteellisellä alalla väitöskirjaa tehdään 4-5 vuotta täyspäiväisesti. Onko filosofian tohtorin tutkinto vaativampi kuin lääketieteen tohtori, vai miten väikkärin tekoon käytettävä aika voi vaihdella näin paljon? Tiedän vastaavia tapauksia sekä Turun että Itä-Suomen yliopistoista. Voisiko joku viisaampi selventää asiaa minulle?

Käytännössä tämä kikkailu antaa selkeän etulyöntiaseman lääkiksestä väitteleville lääkäreille. He valmistuvat tohtoriksi aiemmin ja saavat pienen - mutta mahdollisesti ratkaisevan - etumatkan tutkijan uralleen. Itse koen tämän hieman epäreiluna, sillä mielestäni jatkotutkinnon tulee olla jatkotutkinto varsinaisten korkeakouluopintojen jälkeen. Eikä mikään oheistutkinto muiden opintojen lomassa.

4

249

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Että näin

      Tuohon ajankäyttöön voi vastata siten, että lääkiksessä pyörii tehokkaita väitöskirjakoneita eli tutkimusryhmiä, jotka julkaisevat runsaasti, ja näistä julkaisuista ryhmän jäsenet sitten tekevät nippuväitöskirjoja. Muilla tieteenaloilla tällaisia on merkittävästi vähemmän ja niillä väitöskirjan tekeminen on enemmän yksityisyritteliäisyyttä, mikä vie tietysti huomattavasti enemmän aikaa.

      Tässä yksi selitys. Toinen selitys on siinä, että lääkiksessä väikkäri on tekijänsä ensimmäin hieman laajempi tutkimusjulkaisu, muualla ainakin toinen jos ei peräti kolmas. Ei gradu eikä lisurikaan ilman aikaa synny.

      • Tutkija Punavuoresta

        Vastaava "lääkistyyppinen" käytäntö on voimassa monilla tekniikan aloilla. Tutkimusryhmiin rekrytään kandivaiheen jälkeen kesätyöntekijöitä ja assistentteja lasku- ja muiden harjoitusten pitäjiksi. Gradu syntyy myöhemmin riittävän akateemisesta aiheesta, ryhmän tutkimusagendan mukaisesti. Samalla gradu on luonteeltaan väitöskirjaan orientoiva esitutkimus. Parhaimmassa tapauksessa gradusta tulee ensimmäinen julkaisu, tai gradua varten kerättyä dataa voi käyttää sellaisenaan osana väitöskirjadataa.

        Hyvää:
        Väitöskirja valmistuu nopeammin kuin "mieti rauhassa, mikä sua kiinnostaa ja hae sitten apurahoja sopivista säätiöistä" -tyylillä.
        Kun väitöskirjatyötä aloittaa, tietää aiheestansa jo aika paljon. Alkurämpimiseen kuluu vähemmän aikaa ja eteneminen on suoraviivaisempaa.
        (Useimmiten) ei täydy stressata rahoituksesta.

        Huonoa:
        "Akateemiset broilerit", joiden käsitys yliopiston ulkopuolisesta maailmasta on hauras tai vääristynyt. Työllistyminen yliopiston ulkopuolelle voi olla vaikeaa.
        Mahdolliset motivaatio-ongelmat
        Jos alussa veikkaa väärää hevosta tutkimusalan suhteen, voi väitöskirjan jälkeinen elämä olla vaikeaa.


    • 7+2

      Kannattaa myös muistaa, että lääketieteellinen koulutus ei anna kauhean hyviä pohjia tutkimukseen ja tästä syystä tutkimusryhmät kouluttavat omat tutkijansa. Esim. ensimmäisen vuoden lääketieteen opiskelijalla voi olla suoritettuna jo kaikki tutkintoon kuuluva solubiologia ja biokemia. En tiedä olisiko järkevää laittaa solubiologian tutkimuksesta kiinnostunut odottamaan kuusi vuotta valmistumistaan, jos siihen kuuteen vuoteen lopulta kuuluu alle 10 op solubiologiaa.

      • 9 + 3

        Tuo sama on totta monella muullakin alalla, eli teoreettiset perusteet opiskellaan ensin. Siitä huolimatta jatko-opintoja tai väitöskirjaa, ei ainakaan virallisesti, voi noilla aloilla aloittaa ennen perustutkinnon suorittamista, vaikka väitöskirjan aiheeseen liittyvät kurssit olisivatkin suoritettuina. Eikä jatko-opintoihin pääseminen ole loppututkinnonkaan jälkeen aivan läpihuutojuttu.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Martinan aussikulta, missä?

      Mihin katosi Martina Aitolehden aussikulta kyselee Seiska!
      Kotimaiset julkkisjuorut
      435
      2707
    2. Helena Koivu menettänyt lapsensa. Onko Mikko Koivulla oma laki?

      Voiko olla totta että äidiltä viedään lapset ja ei mitään syytä ole edes kerrottu äidille itselleen.?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      191
      1904
    3. Haluaisin sun kanssa yhteisen

      Elämän. Haluun sut.
      Ikävä
      59
      1818
    4. Pikkunaiselle terkkuja

      Olet parasta koko maailmassa! Kaikkein ihmeellisin. Olisitpa täällä. 🧡 harmaasusi
      Ikävä
      310
      1387
    5. Arto Satonen ja kokoomus 2020: Poliittiset virkanimitykset ovat koruptiota

      2025: Kokoomus on junttaamassa Arto Satosta Kelan johtoon ohi pätevämpien hakijoiden. https://www.hs.fi/politiikka/art-
      Maailman menoa
      156
      1201
    6. Voisiko olla jopa niin

      Että kumpikin vähän pelkää totaalista heittäytymistä, koska tiedetään että se olisi menoa sen jälkeen. Samaan aikaan hal
      Ikävä
      71
      1096
    7. Pystyisitkö ottamaan kaivattuasi

      Elämääsi miten pian
      Ikävä
      90
      1057
    8. Varkaita kuhmossa

      Miksi kuhmolaiset ei tee mitään varkaille ja huumehörhöille, teloittaa pitäisi kaikki.
      Kuhmo
      33
      1023
    9. Saara Aalto ja Teemu Roivainen paljastivat yllätysuutisen: "Rakkaus kietoi meidän kohtalomme..."

      Oho! Ex-pari on palannut yhteen musiikin merkeissä. He tekevät Rakkaustarina-nimeä kantavan 20-vuotisjuhlakiertueen syks
      Suomalaiset julkkikset
      12
      1007
    10. K&T: Harvinainen haastattelu: Susanna Laine avaa suhdetta Petri Nygårdiin: "Olin sinkku vuosia..."

      Susanna Laine ei ole kertonut suhteestaan Petri Nygårdiin (Petri Laurila) julkisuudessa juurikaan. Aktiivisesti sosiaali
      Suomalaiset julkkikset
      9
      979
    Aihe