Siirrettävä ilmastointilaite

Apua kaivataan

Ostin viime kesänä Huginin siirrettävän ilmastointilaitteen (yksiputikinen).

Käytin sitä muutamaan otteeseen makuuhuoneessa, mutta teho oli tosi huono ja ääni niin voimakas, ettei se päällä voinut nukkua. Lisäksi huoneen ilma oli todella tunkkainen kun laitteen otti pois päältä.

Mietin, olenko asentanut laitteen jotenkin väärin vai käytänkö sitä väärin.

Taustaa: asuntoni on 47 neliön kaksio, ikkunat länsi-lounaaseen, joten aurinko paistaa iltapäivästä aina siihen asti, kunnes aurinko laskee. Lasitettu parveke. Kaikki ikkunat samaan suuntaan (tietysti!).

Olen asennutttanut kaihtimet sekä sisäikkunoihin että parvekkeelle. (Ennen parvekekaihtimia huoneisto oli kesäisi täysi pätsi). Minulla on myös jalallinen tuuletin, joka on oikein hyvä, mutta ei tietenkään viilennä ilmaa yhtään.

Makuuhuoneessa ilmastointilaitteen poistoputki on vedetty ulos tuuletusikkunasta. Muu osa tuuletusikkunasta on tilkitty superlonilla. Makuuhuneen ikkunan yläpuolella on kaksi ilmanvaihtoventtiiliä. Käykö nyt niin, että sitä mukaa kun kone puskee lämmintä ilmaa ulos, se palauttaa huoneeseen sen saman kuuman ilman, jonka on juuri puskenut ulos? Poistoputki puhaltaa siis ilmaa lasitetulle parvekkeelle, toki pidän laseja nyt kesällä lähes kokonaan auki.

Olen ymmärtänyt (en oikeasti ymmärrä näistä asioista mitään... siksi kysynkin), että ongelma tässä tapauksessa on korvausilma, koska minulla ei ole varjon puolella ikkunaa, jota voisi pitää raollaan. Makuhuoneen ovea vastapäätä on ulko.ovi. Olisiko hytötyä, jos pakottaisin postiluukun raolleen, jolloin sieltä (varjon puolelta) tulisi korvausilmaa? Voisin kyllä kuvitella, että luukusta ei saa ilmaa riittävästi.

Vitsit alkavat olla vähissä, etenkin kun nyt näyttää, että helle jatkuisi vielä ainakin kaksi viikkoa. Ilmalämpöpumppu ei ole minulle vaihtoehto. Kaksiputkiset ilmastointilaitteet on varmaan jo myyty kaupoista loppuun.

Haluaisin tietää, miten voisin opitimoida viilennyksen juuri minun kämppääni sopivaksi. Jos jollakin olisi hyviä vinkkejä tähän tilanteesee, ottaisin ne erittäin kiitollisena vastaan.

14

8311

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • näin se toimii

      No, puhaltaako se kylmää? Sitä käytetään makkaris 1-2 tuntia ennen maatemenoa, sammutetaan ja ruvetaan nukkumaan. Eikä sielä sängys sitten saa tehdä mitään mikä nostaa hikeä pintaan:)

      • paleleeparemmin

        Mulla huutaa läpiyön,siihen on jo tottunu.. OK viileys


    • qwsedxqwdxdxx

      Mun laite puhaltaa sisätiloihin noin 10 - 15 asteista viiletä ilmaa.
      Jotta siis laite edes jollakinlailla toimisi niin ulos puhallettavan ilman
      ja korvausilman suhde pitäisi olla jotenkin tasapainossa.

      Eihän näissä pikkukoneissa tahdo teho riittää kuin kohti suoraan viilennykseen,
      kumma kyllä kun imeehän laite sisäilmasta ilmaa kuitenkin aikalailla että
      luulisi sen viilentävän tehokkaammin sisäilmaa mutta ei vaan.

      Ikkunoita ei pidä pitää auki kun ilmastointilaitetta käyttää, koko homma
      menee harakoille sitten. Joku ikkuna pitää toki vähän olla raollaan tai
      tuuletusreikä yms että saa sitä korvausilmaa asuntoon. Muutoin käy
      niin että saa tietää mitä hajuja naapuriasunnossa on, jos tekee omaan
      asuntoonsa liian suuren alipaineen, se imee ilmaa sitten naapuri asunnoista jos rakoja vaan jossain on tai ilmanvaihtokanavien kautta.

      En mä tälläsiin siirretäviin leluihin enää investoi, toi mun on vanha laite
      jo eikä ollu kallis mutta seuraava investointi on kyllä sitten kunnon lämpöilmapumppu asennettuna 1500 euroa.

      Joo, on toi munkin ilmastointikone äänekäs.

      • Näin se on

        Aikani minäkin pelleilin näiden härpäkkeiden kanssa ja rahaa on mennyt jonkinverran ihan hukkaan.
        Kyllä se ilmalämpöpumppu on vaan ainut toimiva ratkaisu.


    • Apua kaivataan

      Laitoin eilen ensimäistä kertaa laitteen päälle, ja kyllähän sieltä kylmää puhaltaa. Hyvä tuo on siinä mielessä, että kuivaa huoneilmaa, eikä ole niin tukala olo kuin kosteassa.

      Pidin makuuhuoneen ovea raollaan, ja aivan kuin viileää ilmaa olisi hieman siirtynyt muuallekin kämppään. Voisikohan tuota tehostaa siirtämällä normituulettimen passeliin kohtaan ohjaamaan viileää ilmaa muualle huoneistoon?

      Harmi vaan, että viileys ei huoneistossa kauaa säily, kun laitteen sulkee. No, kannettu vesi ei kaivossa pysy.

      Kaivelin netistä hyviä kaksiosaisia ilmastointilaitteita, ja Argo Ulyesses on saanut kehuja. Hinta aika mehevä, mutta jos se kestää (ja toimii!) vuosia, tuota voisi jatkossa harkita. Tosin näyttää olevan loppuunmyyty joka paikassa.

      • käänteinen logiikka

        > Harmi vaan, että viileys ei huoneistossa kauaa säily, kun laitteen sulkee. No, kannettu vesi ei kaivossa pysy.

        Jos kyse on kerrostalosta, niin betonirakenteiden lämpeneminen ja jäähtyminen ottaa jopa useita päiviä. Jäähdytyslaite laskee nopeasti ilman lämpötilaa parilla asteella, mutta sitten löytyy tasapaino jäähdytystehon ja seinien luovuttaman lämmön välille. Jos laitetta käyttää vain pari tuntia, ei rakenteet kerkiä jäähtymään ja lämpö palautuu hyvin nopeasti, noin tunnissa, alkuperäisiin lukemiin laitteen sammuttamisen jälkeen.

        Elikkä ei ehkä kannata sammuttaa sitä laitetta lainkaan.... tai jos melu on niin kova, ettei siinä pysty nukkumaan, niin sitten jätä laite päälle koko päiväksi ja sammuta se vain yöunien ajaksi. Päivällä käynnissä oleva laite estää rakenteita varaamasta itseensä tolkuttomia määriä lämpöä, joten lämpötila ei nouse kovin pahasti yölläkään. Toki muutaman asteen sentään .... kun ei naapureilla kuitenkaan jäähdytystä ole, niin sieltähän sitä lämpöä sitten tulee, ihan ilmaiseksi & pyytämättä.

        Muutama tunti illassa ei tosiaan mitään auta eli jos ei ole laite ollut käynnissä päivällä, niin sitten se menee auttamatta siihen, että pitää kuunnella sen ulinaa läpi yön, jotta "tarkenee" nukkua... "mukavasti" korvatulpat päässä. Nimim. kokemusta on.


    • qwsedxqwdxdxx2

      Nyt olisi ilmalämpöpumpuelle todella käyttöä tänä kesänä.
      No ei näitä helle kesiä tule kovin montaa 10 vuodessa.

      Siirretävä ilmastointikone tuottaa itsekkin lämpöä niin perkeleesti, sehän on kuin
      kiuas melkein, sitä lämpöä sitten kone puskee ulos minkä jaksaa ja
      vähän myös huoneenkin lämpöä.

      Laitteeni on asennettu niin hyvin kun sen varmaan vaan saa asennettua niin
      juuri ja juuri toimii niin että laittaa puhaltamaan suoraan kohti.
      Edes 30 neliön asuntoa ei tuolla viilennetä, ehkä vähän hillitsee toki että
      lämmöt nouse 30 asunnossa kuivaa kyllä tehokkaasti ilmaa mikä
      on varmaan sen tehokkain ominaisuus, vettä tulee muovi laatikkoon 10L kyllä ihan hyvällä tahdilla. Tämä on linda ky2 laite 2.6Kw

      Eilisestä alkaen testannu että kaikki mahdolliset luukut ja räppänät on kiinn asunnossa, 27 näyttää asunnon lämpötilaksi, tosin mittari on tietokoneen vieressä.


      qwsedxqwdxdxx28.7.2014 22:10

      • Anonyymi

        "No ei näitä helle kesiä tule kovin montaa 10 vuodessa." t. qwsedxqwdxdxx 28.7.2014 22:10

        Tämä kommentti on vanhentunut kuin maito helteillä.

        Ennen oli toisin.


    • mihin teho häviää

      Taitaa olla korvausilman aiheuttama ongelma kyseessä.

      Otetaan vaikka tyypilliset arvot

      - huoneilma 27 °C
      - jäähdytysteho 2,3 kW
      - ottoteho 0,8 kW
      - "ulkoilma" eli ilman lämpötila parvekkeella / ulkoseinän pinnassa, aurinkoisella julkisivulla & tyynellä säällä 35 °C

      Laite ottaa sisuksiinsa 27 °C huoneilmaa 80 l/s ja puhaltaa tämän ilman takaisin huoneeseen 8 °C lämpötilassa. Ns. tuntuva jäähdytysteho on 1,8 kW. Loput 0,5 kW menee siihen, että huoneilmasta tiivistyy kosteeutta jäähdytyskennoon, pyydettiin tai ei, ja tämä luovuttaa lämpöä / syö osan jäähdytystehosta.

      Vaan mihin häviää sieltä huoneilmasta ryövätty 2,3 kW koneeseen syötetty 0,8 kW sähköteho? Aivan oikein, laite ottaa tätä tarkoitusta varten sisuksiinsa 100 l/s 27 °C huoneilmaa ja puhaltaa pakoputkesta ulos 53 °C ilmaa.

      Ookei, eli toistaiseksi on saatu 2,3 kW laitteella aikaiseksi 1,8 kW jäähdytysteho. Sitten muistamme, että se kuuma "pakoputki" toimii tehokkaana lämmityspatterina, joka lämmittää huonetta 0,2 kW teholla, minkä jälkeen jää käteen enää 1,6 kW tuntuva teho.

      Lopuksi muistamme, että laitteen puhtaltaessa kuumaa lauhdutusilmaa ulos, tilalle virtaa (on pakko virrata) sama määrä ilmaa sielä parvekkeelta/aurinkoiselta julkisivulta. Eli 27 asteiseen huoneeseen virtaa 35 °C korvausilmaa 100 l/s, mikä tuo mukanaan 1 kW lämpökuorman. Lisäksi ulkoilman ollessa kosteaa mukana tulee myös kosteutta, jonka kondensoiminen syö osan laitteen jäähdytystehosta (ks. edellä).

      Hupsankeikkaa, 2,3 kW nimellisestä tehosta on jäljellä enää 0,6 eli reilu neljäsosa!

      Näiden 1-putkisten akilleen kantapää on juuri tässä korvausilmassa. Jäähdytysteho olisi ihan eri planeetalta, jos sinulla olisi läpitalon huoneisto, jolloin saisit otettua laitteen tarvitseman korvausilman kellonajasta riippuen 15-30 asteen lämpötilassa rakennuksen varjoisalta julkisivulta. Parhaimmillaan korvausilma olisi huoneilmaa viileämpää, joten sekin auttaisi osaltaan jäähdyttämään asuntoa.

      Jos/kun ongelma on korvausilmassa, sinun pitää selvittää, miten saat korvausilman otettua sisään mahdollisimman viileänä. Eli ei ainakaan auringon paahtamalta parvekkeelta .... eikä "pakoputken" läheltä.

      • Tänä touko/heinäkuu

        Juuri näin se toimii!
        Siksi laitan sen päälle n klo 20 (kun ulkoilman lämpötila on alhaisempi kuin sisälämpötila) ja sammutan klo 22, kun ensimmäinen menee nukkumaan.
        Laitteella (Prisman isoin Hugin eli Helleborus) lienee saanut yläkerran huoneista pari astetta ja kosteutta hieman pois ja muuten läpi yön ns. läpiveto eli kummaltakin puolelta asuntoa tuuletusikkunat auki. Auttaa sen verran että saa nukuttua, eikä mene puolta yötä "pyörimiseen".
        Laitteen suositeltava huonekoko 16-24 m2 ja meillä yli 90 m2, joten ei voi olettaakkaan sen sopivan kunnon jäähdytykseen. Jatkuvaan käyttöön kannattaa laittaa lämpöpumppu erillisillä sisä- ja ulkoyksiköillä, jolla pääsee korvausilma ongelmasta eroon, etenkin jos parveke ei ole länteen (ilta-aurinko korventaa liikaa ja muualle ei saa asentaa).


    • Apua kaivataan

      En jaksa enää pelata tuon ilmastointilaitteen kanssa, koska lopputulema on plus miinus nolla.

      Paras konsti tähän mennessä kämpän viilentämiseksi on ollut avata yksi isoista ikkunoista yöksi, tuuletusräppänöiden ja parvekkeen oven lisäksi. Lämpötila on näin aamulla vain 22-23 astetta. Tosin nousee sitten päivällä reiluun 27 asteeseen. Onneksi en asu ylimmässä kerroksessa, enkä päätyasunnossa, joten lämpö ei varastoidu ihan niin tiukasti rakenteisiin. Ulkoseinä on laudoitettu, ja betonia on ainoastaan parvekkeen lattia, joka onkin sitten kyllä lämmin yötä myöten.

      En ymmärrä, miksei tuollainen yksiputkinen toimi niin päin, että se puhaltaisi putkesta kylmää ilmaa SISÄLLE, eikä lämmintä ilmaa ulos. Olisi huomattavasti helpompi pistää pömpeli parvekkelle pöhisemään ja vetää letku tuuletusikkunasta sisään. Ei tarvitsisi huolehtia korvausilmasta ja letkun eristämisestä. Äänihaitatkin olisivat pienempiä. Varmaan joku osaisikin modata ko. laitteesta sellaisen, mutta en minä vaan.

      Onneksi ensi viikolla näyttäisi viilenevän.

      • Rööriroopet

        Tuunaaja voi yrittää viritellä korvausilmaputken laitteen ritilän eteen, mistä se imee korvausilman tai sitten siihen kylmä puhallukseen.
        ps. naapurit hermostuu, kun heillä on ikkunat auki ja naapurilla kohisee laitteet parvekkeella yöllä...


    • Kokeilija_Koistinen

      Näin toimii meillä:
      Olkkarin ikkunaan poistoilmaputki pahvista askarreltuun sapluunaan, joka pysyy tuuletusikkunan aukossa kiinni tiiviisti leveällä teipillä. Se on siinä koko kesän.
      Tarvittaessa ilman takaisinvirtaus kyseisestä ikkunasta estetään ottamalla putki irti koneesta ja siihen päähän koneen mukana tullut "tulppa"
      Sapluunan olen askarrellut tekemällä tuuletusikkunan aukkoon naftisti sopivan kehikon jalkalistasta, ja siihen sitten pahvi molemmin puolin. Liimaa ja ruskeaa pakkausteippiä.
      Jalkalista on pari senttiä paksua joten pahvien voi laittaa äänieristysmateriaalia, jos ikkunan takaa tulevia ääniä haluaa vaimentaa. Linnun sirkutushan ajaa Suomi-miehen juopoksi.
      Koko taloa sillä yhdellä laitteella ei yritetäkkääön jäähdytää, vaan olkkari on eristetty eteiskäytävästä ja keittiötilasta kesän ajaksi verhoilla.
      Näin viileänä pysyy olkkari ja siihen yhteydessä oleva makuuhuone, jonne olkkarin kylmää ilmaa siirretään jalkapuhaltimella. Olkkarissa pörisevä laite ei olekaan enään ongelma unen saannin kannalta.
      Korvausilma tulee avonaisesta tuuletusikkunasta keittiössä, ja muissa huoneissa, jotka ovat verhon toisella puolen.
      Ja koska verho ei ulotu kiinni lattiaan, ilma vaihtuu hyvin. Mutta verhon ulottuessa kattoon asti, lämmin ilma ei vyöry jäähdytettyyn tilaan.
      Se laitteen ulos puhaltama ilma on lähtöisin sisätiloista, niin korvausilma-aukkoja pitää olla auki. Muutoin kämpässä on melkoinen alipaine. Vähän googlaamalla voi jokainen tarkistaa sen asian haittapuolet, että jos alipaine oin suuri ja pitkäaikainen, että mitä siitä seuraa.
      Oma laitteeni puhaltaa sisäilmaa ulos 350 kuutiota tunnissa. Siinä on tukka putkella kirjaimellisesti jos työnnät pääsi poistoilmaputken kuumaan fööniin. Laita siinä sitten jokainen ikkuna ja räppänä kiinni. Alipaine kämpässä että ikkunat ritisee.
      Tunkkainen sisäilma? Ei ole jos asentaa oikein ja käyttää oikein. Tietysti jos et koskaan huolla laitettasi niin täysin mahdollista että on kone homeessa.

    • paavotus

      Hommasin täksi kesäksi edelliskesistä viisastuneena split-system ilmastointilaitteen, aikaisemmin kokemusta 12000BTU siirrettävästä möhkäleestä ja sen hurinassa ei saanut nukuttua, puhumattakaan sitten sähkönkulutuksesta.. 48 neliöinen kämppä ylimmässä kerroksessa tummalla peltikatolla joten ikkunoita ja parvekkeen ovea pitäisi pitää läpi päivän auki joka ei lemmikkien ja töiden kannalta mahdollista. Kylmäaineputkille tein läpiviennin makuuhuoneen tuuletusikkunan paikalle laitettuun lastulevyyn ja ulkoyksikkö parvekkeelle. Pienen hienosäädön ulkoyksikön paikan ja värinänvaimennuksen jälkeen laitteen pitämä ääni häviää normaaliin huoneen "taustameluun" < 30db. Kondenssiveden määrä yllätti ja tuotti päänvaivaa kun parvekkeella ei alas asti meneviä sadevesirännejä vaan parvekkeille kertyvä vesi kusee suoraan alakerran naapurin parvekkeelle, tämä hoitui asentamalla poistovesiputki parvekkeen nurkkaa kantavaa teräspalkkia vasten jolloin valuu puhtaasti alas asti ja naapurisopu säilyy. Tällä hetkellä ulkolämpötila 27 astetta ja laite puskee 0,1 asteista ilmaa makkariin ja kämppä mukavan viileä :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      67
      6679
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      28
      4320
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      271
      2740
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2070
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1613
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1427
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1131
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1117
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1104
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1061
    Aihe