Opiskeluun kuuluu työssäoppiminen, mutta jos kokiksi opiskeleva pesee astioita ja pyyhkii pöytiä tai ajoittain saattaa päästä jotain hyvin hyvin pientä tekemään. Mitä työssäoppimista sellainen on?
Sitten kun valmistut vaaditaan työkokemusta. Joku fiksumpi voisi varmaan informoida tyhmempää mistä sen työkokemuksen hankit kun ei nuoria oteta kokemuksen puutteen takia töihin. Jos työhaastatteluun pääset niin sinulta kysytään millasia hommia työssäoppimisjaksoilla olet tehnyt. Joo pesin 8 viikkoo astioita. Varmaan olet ruokaa valmistamassa sen jälkeen.
Tiskaamaan taitaa ilman isompaa kokemusta päästä muttakun opiskelet 3 vuotta kokiksi niin kuka haluaa sen jälkeen pelkkää tiskaamista. Jos hankit työkokemusta tiskaamisesta mitä se taas liittyy kokin hommiin? Vaikka olisin 2 vuotta samanssa paikkaa tiskaamassa minulla toki 2vuotta työkokemusta muttei kokin töistä. Ihan sama olisinko ollut tuon ajan kaupan kassalla tai lapioimassa paskaa navetassa. Yhtä vähän olisi molemmissa tilanteissa kokin töistä kokemusta.
En tiedä ovatko työnantajat kuulleet koeajasta? Siinä pääsisi nuori näyttämään taitonsa.
Miksi nuoria ei kelpuuteta ravintolatyöhön "oikeisiin hommiin" ?
4
253
Vastaukset
- cocci
Älä anna niiden työssäoppimispaikkojen käyttää sua hyväks ja pitää pelkästään ilmaisena tiskarina.
Vaadi, että saat tehdä muutakin!
Ja jos et siitäkään huolimatta pääse muihin hommiin niin vaihda harjoittelupaikkaa.
Voin suositella hyviä mestoja jos kiinnostaa! - Leipiintynyt
Minulla oli vähän sama homma, että ekan vuoden harjoittelu oli melkein kokonaan tiskiä, osittain sentään linjaston hoitoa. En osannut vaatia parempaa. Salaatit tehtiin siihen malliin että valmiit raaka-aineet suoraan pussista/dynosta.
Toisena vuonna oli ihana työssäoppimispaikka missä sain tehdä ruokaa joka päivä ja vain jotain yksi kerta tartti tiskata.
Kolmantena vuonna kun oli viimeinen harjoittelu niin aluksi puoli päivää tiskiä ja toinen puoli esivalmisteluita. Piti valittaa opettajalle kun ei pääse tekemään annoksia. Sitten sain jotain viikon tehdä lounasannoksia, mutta kun näyttö oli ohi niin taas pelkkiä esivalmisteluita.
Tästä tuloksena on että yhtään en ole päässyt annosruokaa palkkatöissä tekemään. Vain suurkeittiössä salaattia ja joskus tyyliin soppaa tai kala-/kasvispihvejä/pinaattilättyjä. Itseluottamus on syvällä kuopassa enkä usko että kukaan ottaisi minua ala carte kokiksi tällä kokemuksella. Jos olisin itse palkkaamassa niin en ottaisi itseäni töihin. - voihanlanttu
Itse aikoinani harjoittelujaksoilla sain tiskata, pestä ikkunoita, tehdä salaattia jne.. Nykyään kun meille tulee harjottelijoita (1-2lk), niin jos pyydän esim. pyydän kuorimaan juureksia, pilkkomaan sipulia niin ei ne perhana edes tiedä miten lanttu kuoritaan! Saati miten sipuli pilkotaan.. ja tulevat kuitenkin sellaisella asenteella harjoitteluun, että "voisin tehdä kaikki lounasruuat yksin" :D Hehhe. On siinä sitten pokassa pitelemistä kun huomaat ettei edes perusasiat ole hanskassa.
Iso syy on koulussa. Siellä kaikki tulee nykyään valmiina pusseista, eikä tarvitse päätään käyttää kun kaikki luetaan paperista.
Eli on paljon helpompaa pistää tuollainen harjoittelija suoraan opettelemaan sitä tiskaamista, ei mun tehtävä tietääkseni ole opettaa päivänselviä asioita. Kyllä jotain pitää itsekin osata tai vaikka sitten kotona opetella.
Tietysti voi itsekin miettiä onko oikealla alalla jos ei tunnista perus juureksia/vihanneksia, eikä tiedä miten niitä kuoritaan.
Monesti olen miettinyt miten helpolla nämä nykynuoret pääsee. Itse aloitin ihan paskahommista, ja nykyään nämä kuvittelevat ettei tähän työhön kuulu tiskaus/siivous. Se on ihan iso osa työpäivää (ainakin pienemmissä paikoissa). - kokki91
On olemassa myös paikkoja missä saa tehdä muutakin. Itselle kävi kans joskus joidenkin harjoitteluiden kanssa etten muuta kun tiskannut vain. Siitä sitten itseluottamus hieman huononi, enkö todellakaan kelpaa muuhun? Enkä silloin uskaltanut vaatia itselle parempaa. Mutta viimeisenä vuotena pääsin huippuun paikkaan harjoitteluun, vähän isompaan hotelliin, missä oli tiskarit erikseen. Pääsin joka päivä tekemään ruokaa, ensimmäinen ala carte ravintola jossa olin harjottelussa. Hoidin hommat hyvin ja sain sieltä vakityön :) eli vaadi itsellesi parenpaa. Kaikki paikat ei ole "hyväksikäyttäjiä"
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1694759
Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."
Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi1254333- 262821
Kyllä poisto toimii
Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa281911"Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..
"Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla231774Haluan jutella kanssasi Nainen
Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O151689Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa
Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak221680Hermo mennyt sotealueeseen?
Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????951641Haluan tavata Sinut Rakkaani.
Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu301593Onko mies niin,
että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.181541