Zarathustra

Kiinnostunut

Olisiko kenelläkään mahdollisesti tietoa tämän nimisestä hemmosta?

2

410

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Nipsu

      Persialaisten historian neljä merkittävää kulttuurikautta ovat akhaimenidilainen, makedonialainen, parthialainen ja sasanidilainen kulttuurikausi.

      Maineikas kuningas Akhaimenes käynnisti akhaimenidilaisen kulttuurikauden noin 570 eKr. Akhaimenidilaiset valloittivat Vähä-Aasian länsialueet, Pakistanin sekä Egyptin ja hallitsivat näitä alueita aina Aleksanteri Suuren valloitussotiin saakka.

      Makedonialaisen Aleksanteri Suuren kuoltua alkoi Persiaa hallita mesopotamialaista alkuperää oleva makedonialaisdynastia selukidit.

       Parthialainen käskynhaltija Arsakes nousi vuonna 247 eKr. kapinaan ja perusti parthialaisen dynastian hallinnon.

            Parthialaiset taistelivat vallasta roomalaisten kanssa varsin pitkään, mutta lopulta vuonna 165 jKr. roomalaiset löivät parthialaiset ja lopettivat parthialaisen dynastian hallintovallan. Jo aiemmin, vuonna 30 eKr. olivat roomalaiset valloittaneet Egyptin parthialaisilta ja perustaneet Egyptiin oman provinssinsa.

            Sasanidien kuningaskunta perustettiin Persiaan vuonna 228 jKr. Sasanidien dynastia oli peräisin Farsista, Persian eteläisestä provinssista. Sasanidien hallintovalta käsitti alueet nykyisen Iranin ylätasangolta aina Armeniaan, Pohjois-Arabiaan, Afganistaniin ja Pakistaniin asti. Sasanidien dynastian aikana zarathustralaisuus eli suurinta kukoistuskauttaan Persiassa. Tämä kukoistuskausi kesti lähes viisisataa vuotta.

            Itse Zarathustran vaikutusvaltaisin toimintakausi ajoittui 600-luvun vaihteeseen eKr. Akhaimenidilaisten noustua valtaan 570 eKr. heidän papistonsa omaksui melko lyhyen ajanjakson kuluessa Zarathustran uskontofilosofian, mikä perustui yksijumalaisuuteen sekä siihen, että Maailmankaikkeudessa vallitsee totuuden – Arta – ja valheen – Druji – voimien välinen ikuinen taistelu. Zarathustralaisuuden lisäksi akhaimenidilaiset suhtautuivat suvaitsevaisesti myös muihin uskontofilosofioihin ja jumaluuksiin.

            Zarathustra oli tarkoitushakuisesti irtautunut siitä omana elinaikanaan yleisesti vallalla olevasta uskontofilosofisesta käsityksestä, että sekä hyvä että paha kumpuaa kaikki vastakohdat yhteen sovittavasta, yhdestä ainoasta Maailmankaikkeuden alkuperäisestä lähteestä. Zarathustra määritteli valtaosan jumalista Ahrimanin apulaisiksi. Tästä vastakkainasettelusta ammensi vuosisatoja myöhemmin kiihkomielinen Persian sasanidilaisen dynastian aikaan vaikuttanut zarathustralaispappi Kartir oikeutuksen ja Myrobeilta käyttövoiman Elämänvastaisiin raakalaistoimiinsa.

       Akhaimenidilaisten hallintokauden puolivälissä kuningas Artakserkses liitti Mithran palvonnan zarathustralaisuuteen. Vähitellen Mithra saavutti Persian suosituimman jumalan aseman. Mithraa palvottiin Ahura Mazdahin poikana.

            Mithran sanotaan syntyneen joulukuun 25. päivänä enkelten laulaessa riemusta ja paimenten valvoessa kedolla ja ihmetellessä laulavaa enkeljoukkoa sekä merkillistä taivaan valoilmiötä. Mithran sanotaan istuneen pöydän päässä viimeisellä aterialla, ristiinnaulitun ja nousseen kolmantena päivänä ylös kuolleista ja että hän on aikanaan tuleva viimeisellä tuomiolla tuomitsemaan niin eläviä kuin kuolleita.

            On mitä ilmeisintä, että juuri Mithra sekä fryygialaisten vapahtajajumala Sabazius ovat olleet esikuvina kun Jeesus-kulttia alettiin kristinuskon alkuvuosisatoina suunnitella ja muotoilla ja jonka tuloksena ihmis-Jeesuksesta – tavallisesta rakkauden opettajasta – tehtiin Jumalan ainoa poika ja vieläpä jumala.

             Parthialaisen dynastian aikana zarathustralaisuuteen liitettiin alati syvempiä mystisiä ulottuvuuksia.

             Sasanidien dynastian aikana paneuduttiin ponnekkaasti selvittelemään hyvän – Ahura – ja pahan – Ahriman – välistä sovittamatonta ristiriitaa, ikuista taistelua ihmissieluista.

             Kiihkomielinen, kapea-alainen, raaka ja häikäilemätön sasanidien zarathustralainen käännyttäjäpappi Kartir perusti sotaisan ja verisen zarathustralaisuuden. Myrobie ohjastama Kartir hallitsi väkevästi – pelolla ja pakolla – sasanidilaisen dynastian hallitsijoita ja koko Persiaa kuudenkymmenen vuoden ajan. Tuona aikana Persian hallitsemilla alueilla alettiin vainota buddhalaisia, hindulaisia, juutalaisia, kristittyjä ja manikealaisia. Kartir on mitä ilmeisimmin kiihkomielisten ja pöyristyttäviä veritöitä tehneiden – ja edelleen tekevien – kristittyjen ja islamilaisten miekkalähetyssaarnaajien esikuva.

            Persian vallan alaisuudessa vietettyjen vuosisatojen kuluessa zarathustralaisuus löi voimakkaasti leimansa juutalaisten uskonnollisiin käsityksiin. Niinpä juutalaiset alkoivat – kuten Zarathustra aikoinaan – erotella Israelin kansan jumalat hyviin ja pahoihin jumaliin. Jehovan nimen synonyymeiksi liitettiin niin sanottujen hyvien jumalien nimet ja ominaisuudet ja Saatanan synonyymeiksi ja ominaisuuksiksi liitettiin niin sanottujen pahojen jumalien nimet ja ominaisuudet. Muun muassa Beel-Sebub, – jota on kutsuttu myös Kärpästen Herraksi – joka oli viljasatojen jumala, nimettiin täysin aiheetta pahaksi jumalaksi, kenties sen vuoksi, että hänen nimensä symboloi myös suurta fallosta.

      • Kiinnostunut

        Jepulis!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      223
      3460
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2181
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2081
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1955
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      80
      1630
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1371
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1271
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1257
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1217
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1198
    Aihe