Tarviiko neitokakadu häkin?

Murmeliii

Mä oon 12-vuotias tyttö, joka on unelmoinut monta vuotta omistavan oman linnun. Mua kiinostaa, että tarvitseeko lintu häkin? Siis, jos sillä olisi pienehkö oma huone. Mietin vain, että huone ei ole kontaktissa ihmisiin. Vai pitäisikö minun ostaa häkki? Myöhemmin ajattelin myös hankkia toisen neitokakadun sen seuraksi. Mutta kumpi olisi parempi vaihtoehto? Onhan huone isompi, mutta...

6

1255

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Lintutäti

      Hei!
      Mukavaa että olet valmiina tarjoamaan linnulle oman huoneen käyttöönsä, ja tiedät, että lajitoverinkin hankkiminen ajallaan on linnulle hyvä teko. :)
      Häkki ei ole välttämätön, jos huone on lintuturvallinen. Tämä vaatii aika tarkkaa syynäystä huoneesta, ettei siellä varmasti olisi mitään vaarallista linnulle. Näitä ovat esim. kolot joihin jäädä jumiin, maljakko johon voi hukkua, ikkunat (avonaisina karkaamismahdollisuus ja kiinni ollessa törmäysmahdollisuus) ja ovet (lintu voi jäädä oven väliin kun joku tulee huoneeseen/sieltä pois, sähköjohtojen nakertelusta sähköiskuvaara... Jos siis lintu meinaa olla yksin vapaana kokonaisessa huoneessa ilman, että sitä koko ajan tarkkaillaan, on kiinnitettävä paljon huomiota siihen ettei lintu voi päästä vahingoittamaan itseään.
      Häkin hankinnassa on hyvät puolensa. Häkinkin tulee tietysti olla riittävän iso, vähintään 0,75 neliömetriä yhdelle neitokakadulle, ja jokaista lisäneitoa kohden lisäpinta-alaa 0,1 neliömetriä. Kaksi neitokakadua tarvitsee siis MINIMISSÄÄN 0,85 neliömetrin pinta-alaisen häkin. Tämä syntyy esim. niin, että häkin leveys on 1 metri ja syvyys 85cm. Korkeuttakin on hyvä olla, mutta tuo pinta-ala on tärkeämpi, jotta neidot pääsevät pyrähtelemään orrelta orrelle.
      Ja tottakai, vaikka linnuilla olisi häkki, niitä pitää lennättää huoneessa vapaana päivittäin mahdollisimman paljon. ;) Sen varmasti tiesitkin.
      Häkistä on hyviä puolia siinä, että se on varma turva ja lepopaikka. Kun et ole vahtimassa, on linnuilla pienempi tila jossa olla ja leikkiä ja torkkua turvassa. Häkissä oleskeleminen myös rajaa jätökset yhteen paikkaan, josta ne on helpompi siivota. Jos taas yksi lintu sairastuu, olisi se hyväkin eristää muista häkkiin lämpölapun alle toipumaan ja lääkittäväksi ja tarkkailtavaksi.
      Ja koska ajattelet hankkia ensin yhden linnun ja myöhemmin toisen, voi olla järkevää antaa lintujen tutustua ensihetket "pinnojen välistä", eli uusi lintu vaikka häkissä tutustumassa ympäröivään maailmaan turvassa ja rauhassa, ja vanha lintu toisessa häkissä/ulkopuolella tutkailemassa.
      Nämä häkin hyödyt nyt tulevat ensimmäisenä mieleen. Häkki ei ole linnun vankila, vaan turva-, lepo-, ja rauhoittumispaikka, miksei myös miellyttävä leikkipaikka ja oma tila, josta se joka tapauksessa pääsee ulos huoneeseen leikkimään ja verryttelemään siipiään ihmisen valvoessa turvallisuutta :) Useat tehdastekoiset ja kaupassa myytävät häkit ovat vain liian pieniä ja kalliitakin vielä, siksi monet harrastajat tekevät häkit myös itse. Näin saa varmasti tarpeeksi suuren ja itseään miellyttävän häkin halvempaan hintaan, vaikka vaatiikin kädentaitoja jonkun verran. Grand Palace lintuhäkit ovat sellaisia tehdastekoisia häkkejä, jotka ovat varmasti tarpeeksi suuria, laadukkaita ja kestäviä, mutta hintakin monta sataa euroa... Kukin tekee tyylillään, joko ostaa häkin tai tekee itse!
      Toivottavasti tästä oli apua ja menestystä alkavalle lintuharrastukselle!

      • Murmeliii

        Kiitos kovasti tästä vastauksesta ja autto kovasti kyllä! Häkkiähän en viitisi sinänsä hankkia, mutta sillleen taas haluaisin. Huoneessahan ei ole nyttekään kuin ikkuna, että sinne laittelesin kaikkea linnulle sopivaa, että siintä tulisi kuin iso "häkki". Voiko näin tehdä? Huonehan on sinänsä aika pieni, mutta tulisi olemaan reilusti isompi kuin häkki ja liintu voisi lennellä jopa hieman, kun en olisi kotona.
        Mutta katselen noita häkkejä vielä, että onko aivan kamalan hintasia sellaset suuret. :) Voiko neitokakadulle hankkia häkkiä, mikä on tarkoitettu isommalle linnulle?


      • Lintutäti
        Murmeliii kirjoitti:

        Kiitos kovasti tästä vastauksesta ja autto kovasti kyllä! Häkkiähän en viitisi sinänsä hankkia, mutta sillleen taas haluaisin. Huoneessahan ei ole nyttekään kuin ikkuna, että sinne laittelesin kaikkea linnulle sopivaa, että siintä tulisi kuin iso "häkki". Voiko näin tehdä? Huonehan on sinänsä aika pieni, mutta tulisi olemaan reilusti isompi kuin häkki ja liintu voisi lennellä jopa hieman, kun en olisi kotona.
        Mutta katselen noita häkkejä vielä, että onko aivan kamalan hintasia sellaset suuret. :) Voiko neitokakadulle hankkia häkkiä, mikä on tarkoitettu isommalle linnulle?

        Mukavaa että oli apua!
        Kysymykseesi siitä, voitko tehdä lintuhuoneen, vastaan että ehdottomasti kyllä! Monilla harrastajilla, joilla on suuri pikkulintujen parvi (peipot, undut, neitokakadut jne pieniksi lueteltavat lajit) tai yksi tai useampi iso lintu kuten aroja, valitsevat juuri kokonaisen huoneen linnuilleen "suureksi häkiksi" koska muuten pitäisi olla valtavat häkit että sinne mahtuu iso pikkulintuparvi/pari isoa kaijaa. :)
        Joten sinun kahdelle (tai useammalle!) tulevalle neitokakadulle oma huone olisi oikein luksus juttu. Se on siis hyvinkin mahdollista. Pitää vain tarkistaa tosiaan että huone on linnulle mahdollisimman turvallinen aina. :) Esim. kun linnut tulevat, niin sinun pitäisi jotenkin totuttaa ja saada ne ymmärtämään, ettei ikkunasta voi lentää läpi. Tämä esim verhoilla/säädettävillä kaihtimilla/jollain ikkunaan eteen tulevilla asioilla, joita jatkuvasti vähennetään, kun lintu alkaa ymmärtää jujun. Tällainen huoneeseen totuttaminen on sitäkin tärkeämpää jos ei ole sitä häkkiä, sillä harrastajat ja kasvattajat suosittelevat, että lintua ei pitäisi ensimmäisen 2 viikon aikana päästää häkistä, jotta se oppii sen turvapaikakseen ja ehtii hahmottamaan huoneen kunnolla, eikä heti mene ja lennä seinille.
        Sitten tuosta isoille papukaijoille tarkoitetuista häkeistä... Kyllä voit hankkia sellaisenkin, mutta yksi asia tulee ottaa huomioon: nimittäin häkin kaltereiden pinnaväli. Jos pinnaväli on pikkuisenkaan liian suuri, lintu voi yrittää tunkea siitä läpi ja jäädä kohtalokkaasti jumiin. Neitokakadun kokoiselle linnulle suositellaan maksimissaan 2cm pinnavälejä. :)


    • Murmeliii

      Poikkeaa aivan aiheesta, mutta kun olen lukenut että pidemmälle matkalle neitokakadulle pitää olla kunnon häkki, juomaa, ruokaa ja näin. Ja monet sitten suosivat näitä kasvattajia, niin tajusin että ei tän pikkusen kylän ympäril kukaa kasvata mitää neitokakaduit ja lähin on varmaa Helsinki, mistä löytyy kasvattajia. Ihan vain veikkaan näin asian olevan [pitää vielä tutkia asiaa entistä enemmän], mutta minkä pituinen matka on liian pitkä linnulle?

      • Lintutäti

        Periaatteessa linnun kanssa voi taittaa pitkiäkin matkoja. Muutama asia pitää ottaa kuitenkin huomioon:
        - Ellei matka ole vain eläinkaupasta kotiin muutamia kilometrejä, ei riitä vain rei'itetty pahvilaatikko. Pidemmille matkoille lintu tarvitsee matkahäkin. Sen ei tarvitse olla kovin suuri. Sellainen, että sitä voi kantaa mukana ja autossa/julkisissa ja mahtuu penkille. Linnun pitää vain mahtua siellä olemaan ja kääntyilemään ja levittämään siipiään, eikä neitokakadun pitkä pyrstö esim sovi mennä ruttuun.
        - Jos reissataan useammin kuin ostopaikasta kotiin (esim. eläinlääkärille voi olla joskus odotettavissa) olisi lintu hyvä totuttaa tähän matkahäkkiin, että matkustelu ei aina olisi niin stressaavaa. Varsinkin jos lintu on sairas ja Se vain tunkaistaisiin lääkärireissulsi matkahäkkiin voi olla kohtalokasta, koska pieni lintu voi jopa kuolla stressiin. Aina siis paljon herkkuja ja pienin askelin edeten matkahäkkikoulutuksessa. ;)
        - Matkavälineen tulee olla tällaisilla helteillä hyvin ilmastoitu ja talvisin lämmin, jotta lintu ei matkalla sairastu.
        - Pidempikin matka on siis mahdollinen, kunhan sitä on vähän suunnitellut ja linnun perustarpeet on taattu. (orsi matkahäkissä jotta ei liukastele häkin pohjalla, juomapullo ainakin, ruoka ei täysin välttämätön)
        - Kasvattaja on aina hyvä ja suositeltava juttu! Suomesta kun löytyy vielä melko hyvin neitojen kasvattajia. Lämpimästi suosittelen Kaijuli Ry:n sertifioituja, eli luotettaviksi ja hyviksi kasvattajiksi palkittuja henkilöitä. Heidät on listattu Kaijuli Ry:n nettisivuilla ja sieltä löytyy myös yhteystiedot. Olen seurannut paljon oikeata neitokakadujen hyvinvoinnin uranuurtajaa ja loistavaa neitokakadujen kasvattajaa Ida-Emiliaa. Hän taitaa tällä hetkellä asua Helsingissä ja seuraavat poikueet ovat syksyllä.
        - Toki kannattaa kasvattajalta lintua hankittaessa varautua odottamaan, sillä suosittujen kasvattajien aivan lähitulevaisuudessa tulevat poikaset on usein varattu jo ennen kuin ne ehtivät kuoriutua.
        - Odotus kuitenkin palkitaan, sillä luotettavalta kasvattajalta saa varmasti haluamansa poikasen, joka on varmasti terve eikä ole saanut traumoja, joten kesyttäminen on paljon helpompaa. Eläinkaupan linnuista kun ei aina tiedä, mitä ovat joutuneet kokemaan ja kuinka paljon ihmisiä pelkkäävät, tai ovatko jopa sairaita.
        Kysy vain jos tulee vielä kysyttävää!
        Ellet ole itse jo löytänyt, on tämän edellämainitsrmani Idan kotisivut neitokakaduista todella loistavaa luettavaa sinulle, ja voit ottaa yhteyttä ja kysellä itse höneltäkin linnuista:
        www.neitokakadut.com


    • Mä suosittelisin hankkimaan kuitenkin häkin, jota pitäisit sitten vaikka aina vapaana :) Häkki toimii kätevänä kiinnityspaikkana virikkeille ja ruoka- ja juomakipoille. Lisäksi sellainen on hyvä olla ihan sitäkin varten, kun siivoat neitsikan huonetta.

      Toisakseen suosittelen hankkimaan heti alusta kerralla kaksi neitsikkaa. Mieluiten vielä toisilleen tutut. Kaveri helpottaa muuttostressiä. Ja sitten ei tule sitä tilannetta että kaverin hankkiminen "unohtuisi" kumminkin, ja sulla olisi yksinäinen neitsikka. Parvieläimiähän linnut on, ja jos sulla olisi vielä huoneellinen tilaa, ei liene syytä miksi sinne ei kahta menisi :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1759
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1371
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1347
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      11
      1330
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1325
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1294
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1284
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1240
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1200
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1173
    Aihe