Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

kerrostaloon?

dsggjbn

Ensisijaisesti laumanvartijathan ovat aina omakotitalo koiria jotka vaativat oman pihan, mutta itseäni mietityttää, että onko yhtään laumanvartijarotua, joka soveltuisi kerrostaloon kaupunkiin jos tottuisi pennusta asti? Myyvätkö kasvattajat ylipäätään?

Vai pitääkö odottaa tulevaisuuteen jos joskus omakotitalossa asuisi; kävisikö koiralle liian luonnonvastaiseksi kerrostalo asuminen?

11

162

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Yksikään laumanvartijarotu ei sovellu kerrostaloon, harva edes tiuhaan asutulle omakotitaloalueelle.
      Valitettavasti laumiksia on myyty myös kerrostaloon, mutta lähes poikkeuksetta omistaja on muuttanut maalle vuoden sisään tai koira lopetettu käytösongelmien takia.

      Laumanvartija on työkoira joka on aina toimintavalmiudessa, kaupungissa on jatkuvasti ulkoisia ärsykkeitä joten koira on koko ajan ylivireänä ja se on todella stressaavaa koiralle. Myös haukkuherkkyys sekä ihmis- ja koira-agressiivisuus tuo ihan hirvittävän haasteen kaupunkiympäristöön.
      Vaikka asuisi maalla on mietittävä tarkkaan miksi tarvitset itsenäisesti toimivan vartiokoiran. Nämä ei sovellu lemmikeiksi ja vaarallisen vartiokoiran pitäminen tuo paljon vastuuta ja se rajoittaa omaa elämää todella paljon.

      Jos asuu hissillisessä kerrostalossa niin esim leonberg voisi olla rotuvaihtoehto. Ne eivät ole vartiokoiria ja luonteeltaan sopeutuvaisempia. Ulkonäöltään ovat hyvin vaikuttavia ja moni sekoittaa sen esim kaukasiankoiraan.

    • Vappusima

      Älä ota kaukkaria kerrostaloon se raukka kärsii siellä ei mitään tekemistä ( luonnon omaista ) kuten vahtiminen ja haukkuu pienemmästäkin ja kun sillä ei ole mielyttämisen halua niin se tottelee sit kun jaksaa.

      Parempi on että odottelet ja katsot sitten kun asut maalla niin siellä se kaukkari on ihan passeli koira kun saa olla vapaana ja tulla ja mennä ulos niin kuin haluaa koska niillä on tosi paksu turkki niin se raukka huohottaa koko aika kun kerrostalossa on kuuma.

      Jos haluat kerrostaloon koiran niin suosittelen pyreneittenmastiffia se on nykyisin melkeinpä kuin seurakoira enemmänkin kuin laumis. Tai jokin mastiffeista olis ihan jees myös ei tarvii hirveesti liikuntaa mutta downside on se että kuin moni on terve.....

      Toivotan kaikille lukijoille erittäin kivaa vappua ja hyvää kesän odotusta karvakuonojenne kanssa ;)

    • Ehkäleo

      Leonbergejä oon nähny kaupunkialueella (jopa ruutukaava-) useempiakin. Voivat olla melko laiskoja, ettei lenkille välttämättä edes halua lähteä. Mutta niin, kaikki ovat olleet rauhallisia jä säyseitä.

      • leoeiolelaumis

        Leonberg ei ole laumis, vaan käytännössä seurakoira. Ei tarvitse vahdittavaa aluetta, niin kuin laumanvartija, vaan viihtyy siellä missä omistajakin, ja siksi sopii vaikka kerrostaloonkin.


    • Diazzzz

      Tiedän yhden laumiksen joka asui kerrostalossa ongelmitta, MUTTA iho hilseili ja karvaa lähti sikana, puri muistaakseni jalkojaan ja koiraa tutkittiin tekeekö joku ruoka-aine allergia mutta mitään ei löytynyt ja alkoivat stressiä miettiä kun asiasta mainitsin ja koira lähti kokeeksi mökille jonkun tutun hoitoon ja turkki alkoi kiiltää.
      Koira vaihtoi asumaan maalle vaikka asuikin ongelmitta kerrostalossa.
      Uskon itse että vaikka sopetuisikin asumaan niin luonto ja muu takaraivossa kolkuttelee.

    • pärjää-kerrostalossa

      Riippuu miten ison kerrostalon omistat. Jos kyseessä 10 kerroksinen talo niin onhan siellä tilaa juosta rapussa ja temmeltää. Neliöt riittää hyvin ja talon tontin voisit aidata. Parvekkeitakin luulisi olevan niin koira voi valita sitten mieleisensä missä yöt viettää.

    • koiriskoiris

      Lauman artijan vartiohaukku on kauas kantava kun se odottaa emäntää yksin oven takana tai parvekkeella. Bordeauxin doggi tai bulmastiffi käyvät mastiffien kanssa paremmin isoon kerrostaloasuntoon.

    • No jaa dogon ei ainakaa pitäs olla herkkähaukkunen ja jos perustarpeet tyydytetään ei se kotona juuri tilaa tartte. työtä vaatii, ku ei pihaa ja sosialistaminen on ensisijaisen tärkeää. on muita koirii ja ihmisii, ni sen pitää tottuu et sen reviiri on kotona mut ei terrorisoida naapureita tai näiden elukoita. Toisaalta sosialistaminen on myös melko heppoo kun liikkuu pennust asti kaikkee, kunnes on yx taloyhtiön suurimmist ja voimakkaimmist koirist. perustarpeet, sosiialistaminen sekä ku pikkurääpäleest asti tottuu muihin. On myös yleensä oikeel koulutuksel naapurien suosios, ku voiman ja kapasiteetin näkee mut myös hyvät tavat. Tätä koiraa ei ainakaan kovin kauan kannata kouluttaa fyysisesti vaan henkinen ylivertaisuus ihmiseltä on tärkee. sillon koira oppii luottaa ja tottelee. Mut jos fysiikkaan lähtee.katotaan siin mahd. joskus kuka se pomo on, joten en suosittele. Pikku pentu, joka ei usko mtn. on eri asia, mut varhaisnuoruuden muistot jättää jälkensä.( Mutta jokainen koira on yksilö, ei ole yhtä sääntöä mutta koiraa ei saa satuttaa, kuten ei tietty mitään muutakaan.) . sillonki voimaa vaan niin paljon et luovuttaa ei siis kunnon alistamista. Harvempi ihminen näille kuten esim. mastiffeillepärjää kuten myös monelle muulle, joten just fyysinen "koulutus", ei kannata tai luovut pitovaikeuksien takia eläimestä ku dogi riehuu, etkä maha mtn.

    • ToTorou

      Tiedän kaksi ihmistä, joilla on kaukasiankoira kerrostalossa. Toinen on asunut ihan pennusta asti ja toinen asui 3-vuotiaaksi asti maalla, muutti sitten omistajansa kanssa kerrostaloon ja hyvin ovat kuulemma pärjänneet kerrostalossakin. Pistävät kyllä sisustuksen uusiksi jäädessään yksin jos eivät ole saaneet riittävästi tekemistä, mutta kun aivojumppaa ja ulkoilua on ollut riittävästi niin nukkuvat vaan kotosalla. Muuten ei ole ollut minkäänlaista ongelmaa, kumpikaan ei hauku rapusta tuleville äänille ja naapuritkin saavat mennä rapussa ohitse ilman, että koirat edes vilkaisevat.

      En silti todellakaan suosittele laumista kerrostaloon, tai edes rivitaloon, sillä kaikki eivät ole yhtä mutkattomasti taajamaan sopeutuvia otuksia kuin nämä kaksi.

    • dirlanda

      miksi haluaisit juuri laumurin.ota newfoundlandinkoira,sehän on samanlainen pörriäinen,ja helppo luonteeltaan.laumanvartija määrittelee itse alueensa mitä vartioi,se voi olla useita hehtaareja.vartiointivietti voimistuu kun ilta tummenee ja yö saapuu,kaikki riiustelevat parit ja yövuorotyöläiset vahditaan ja haukutaan.valitettavasti tiedän tapauksia että on jouduttu hyvä koira lopettamaan tämän takia

    • ghghghghgh

      En ottaisi laumista kerros- enkä rivitaloon juuri koiran itsensä takia. Ei sellaista koiraa ole luotu sisätiloihin, vaan enimmäkseen ulos, vaikka viihtyykin myös sisällä. Laumis on iso ja tarvitsee tilaa. Laumiksissa on persoonallisia eroja, tosiet ovat lauhkeampia ja toiset vartioivat kiivaasti, sitä ei voi etukäteen tietää, millaisen sitten ostaessa saa. Ainakaan omat tuntemani laumiksen kasvattajat eivät myy kerrostaloihin, mutta jotkut myyvät. Eräs nainen osti kaukkarin ja joutuu sitä pitämään päivät vanhojen vanhempiensa kotipihalla, kun koira haukunnallaan ja vartioinnillaan häiritsee koko kerrostaloa...joten kannattaa miettiä tai sitten muuttaa sinne omakotitaloon, mieluiten maalle.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      81
      2067
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1773
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1644
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      21
      1460
    5. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      64
      1394
    6. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      19
      1331
    7. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      76
      1318
    8. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1292
    9. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1274
    10. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      11
      1245
    Aihe