Mitkä voivat olla rähjäämisen perimmäiset syyt?

sakumix Bella

Olen tässä yrittänyt kytkeä koirani rähisemistä pois. Tai siis pelkkää näkyvää oireilua. Nyt tulikin mieleeni, että mitkä voivat olla rähinän perimmäiset syyt?

Koira on 2vuotias sakemannimix narttu. On kotioloissa tottelevainen ja kiltti ihmisille. Vahtiviettiä löytyy hieman, eli jos tuntematon ihminen ilmestyy ovelle niin koira saattaa murahtaa/haukahtaa, mutta kun menen ja " hyväksyn" tämän tuntemattoman kulkijan, koirakin sen hyväksyy.

Vaihdoin juuri koiran ruokavalion nappulasta raakaruokaan, koska koirani on ilmeisesti allerginen jollekkin aineelle, mitä nappuloista löytyy. Nyt kun vaihdoin ruokaa, turkin laatu on parantunut jo ihan parissa päivässä. Ei kutia niin paljoa, eikä lähde niin älyttömästi karvaa. Mietinkin, voiko allergisoiva ruokavalio aiheuttaa rähinää? Onko kellään kokemuksia siitä, että erilainen ruokinta olisi jopa parantanut käytösongelmaa?

Sain jo kerran kytkettyä rähinän pois kieltämällä ankarasti kun koira alkoi rähistä. Rähinä kuitenkin alkoi piakkoin uudestaan entistä pahempana, eivätkä kiellot enään auta ja nyt päätinkin alkaa selvittämään syytä sille, MIKSI koira rähisee.

Koira jo toisen koiran nähdessään alkaa valmistautumaan hyökkäykseen, alkaa hiipiä niskavilat pystyssä ja kuin toinen koira on kohdalla niin RÄYH!

Kävimme hiljattain eläinlääkärillä ja kaikki muu oli kunnossa, paitsi tuon allergian suhteen. Nyt kun olen jo sen pari päivää antanut raakaruokaa, niin koiran uloste on muuttunut löysästä normaalin kiinteäksi. Läjät ei ole enään valtavia löysiä lehmän sontaläjiä. Mielestäni tämä kielii siitä, että ruokavalio on nyt kunnossa.

Mistä rähinä sitten voi johtua? Palkkaan koiraa hyvästä käytöksestä silloin harvoin kun sitä hyvää käytöstä tulee.

Koira on myös agressiivinen toisille, eli ensin niskavillat pystyssä menee haistelemaan, sitten ärähtää ja "käy kiinni" kuin sika limppuun. Aiemmin kävimme jopa puistossa ja kaikki meni hyvin ja koira nautti toisten koirien seurasta ja tästä ei ole kuin max 4 kuukautta.

Meillä kotona on kaikki perusasiat kunnossa. Koira tottelee, saa tarpeeksi rajoja ja rakkautta, liikuntaa ja aktivointia.

Silloin kun sain koiran koulutettua tuosta rähinästä, koira ei enään nostatellut niskavilloja toisille ja alkoi myös hihnassa leikkiä toisten kanssa. Sitten kerran teimme ohituksen ilmeisesti liian läheltä erästä pienempää rähisevää koiraa, jolloin koiranikin alkoi yllättäen rähistä ja jouduin sitä pitelemään kaksin käsin. Olimme kyllä aiemmin tehneet ohituksia melkein samalta etäisyydeltä hyvin tuloksin. Tämän tapahtuman jälkeen rähinä sitten alkoi uudestaan ja nyt saan aina olla pitelemässä koirasta kaikin voimin kiinni kohtaamistilanteissa.

En haluaisi ottaa enään kuonopantaa käyttöön, kun olemme siitä jo kerran eroon päässeet ja minusta tuntuu siltä, että jos otan kuonopannan taas käyttöön, hyppäämme ojasta allikkoon.

Eli nyt apuja kaivataan. Miksi koirani rähisee?

16

215

Vastaukset

 • Koira on vielä nuori, sitä käytöstä saa palauttaa vielä moneen kertaan. Parempi vain opetella rutiini että jos koiran mielestä tapahtuu jotain ikävää, niin siitä seurannutta huonoa käytöstä treenataan joka kerta pois. Johdonmukaisesti ja periksiantamatta.
  Jos yhdestä ohitettavan rähinäkerrasta alkoi huono käytös, oletko aivan varma ettet itse myös varaudu ohitustilanteen tullessa ja huomaamattasi osin itse aiheuta koiran käytöstä..?
  Ennakointi: jos koira nostaa niskavilloja, niin käytökseen pitää jo silloin puuttua, ja ohjata koiraa vaikka intensitiivisemmin eteenpäin. Varsinkin jos se on jo tunnettu käytösketju että seuraavaksi tuijotetaan, sitten rähistään.
  Jos koiralle alkaa huono käytös, käytöstä aletaan hakemaan hallintaan laajemmalti, kokonaisvaltaisesti; siihen kuuluu liikunnan, koulutuksen, sosiaalistamisen lisääminen. Yhteisen toiminan lisäämisellä haetaan koiraan kontaktia, jolloin ohjeiden perille saaminen onnistuu paremmin.
  Se että kotona, tutussa ja melko muuttumattomassa ympäristössä kaikki sujuu, ei ole merkki siitä että koira olisi hallinnassa joka tilanteessa, vaan koira tarvitsee edelleen harjoittelua eri ympäristöissä.

  Pointti: jos koulutusta, liikuntaa ja sosialistamista on niin paljon kuin ko. yksilö tarvitsee, ei ole ongelmakäytöstä.

  • Kaikkein vaarallisinta on jäädä spekuloimaan mistä ja mikäkin saattaisi johtua ja jättää heti puuttumatta alkaneisiin käytösoireisiin.


 • Tuossapa se tulikin. On hedelmätöntä ruveta pohtimaan syitä koiran rähisemiselle. Se ei ole häiriintynyttä käytöstä, vaan koiramaista. Me ihmiset vaan olemme sen tuominneet ei-toivottavaksi käytökseksi. Luulisin, että koiran mielestä se on ihan fiksua ja mukavaa.
  Yleensä korkea viettitaso tuottaa myös sitä ei-toivottua rähinää. Nuorilla koirilla pahimmillaan. Vitikonpaarustaja antoi hyvät ohjeet, joilla eteenpäin. Pidä pintasi, lopeta nolostelu ja ohjaa koiraa määrätietoisesti, hermostumatta oikeaan käytökseen. Se ei tapahdu hetkessä, vaan ajan kanssa. Pahimman vaiheen aikana on hyvä pitää riittävä välimatka toisiin, jotta koira ei "kilahda" vaan pysyy kontaktissa. Suosittelen koiratapahtumia, joissa on paljon koiria. Siellä siedättyy.

  • Pahimpia esimerkkejä siitä, miten ihmiset jäävät johonkin tapahtumaan kiinni ja hautomaan, ovat nämä tapaukset, joissa koiralle EHKÄ pentuna kerran kävi jotain: Sitten "päätimme että siitä jäi koiralle pysyvät traumat" (pentu jäi toisen jalkoihin, joku rähisi sen päälle, pelästyi paukausta, ym vähemmän vaarallista), sen jälkeen vuosia tuota huonoa käytöstä vahvistetaan, vältellään tilanteita eikä siedätetä, eikä varsinkaan puututa käytökseen vaan selitellään, niin voi pojat... Sitten 5-vuotiaalla aikuisella koiralla ON todellakin paha käytösongelma.


 • Ota vaan se kuonopanta käyttöön uudelleen tai jos et sitä halua, niin sitten reaktiovaljaat:

  http://www.bestpet.fi/halti-reaktiovaljas-p-122.html

  http://www.mustijamirri.fi/tuote/topcanis-salón-valjas/013910/

  Joku väline nyt taas aluksi tuo sulle itsevarmuutta, kun pystyt hallitsemaan koirasi fyysisesti paremmin.

  Tarkkaile myös omaa käytöstäsi. Itse olen huomannut, että remmirähjät tunnistaa jo kaukaa tarkkailemalla omistajia. Omistaja alkaa pälyillä epävarman oloisena, hidastelee ehkä tien laidassa jne. kohdalla omistaja jähmettyy ja kiristää otteen koiran hihnasta, ja sillä hetkellä koira räjähtää. Se on ikäänkuin merkki koiralle, että nyt toimitaan, kun omistaja alkaa kiristää remmiä.

  Toki ison ja vahvan koiran kanssa täytyy pitää huolta ettei koira pääse irti, mutta teepäs varsin vaikka niin, että pidät remmistä kiinni kahdella kädellä. Pidät remmin tiukasti toisessa kädessä ja sillä kädellä jolla talutat (esim. oikea käsi jos olet oikeakätinen ja talutat koiraasi itsesi oikealla puolen) pitelet vain ihan keveästi remmistä, ja remmi lyhyellä mutta löysällä. Saat kyllä äkkiä puristettua kätesi nyrkkiin, jos tarve vaatii ja vaikket saisikaan niin sinulla on kuitenkin remmi lujasti kiedottuna toiseen käteesi, eikä koira pääse irti.

  Syytä koiralla tuohon on tuskin sen kummempaa kuin ikä ja ehkä tietynlainen epävarmuus. Kun opit itse ohittamaan stressaamatta ja itsevarmana muut, niin koirakin huomaa ettei siinä mitään sen kummempaa ole.

  • Kiitos vastauksistanne. Yritän kyllä olla rentona kohtaamistilanteissa. Ehkäpä näillä teidän ohjeillanne saamme ongelman kuriin.:-)


 • Koirasi on teistä se joka hallitsee, ja on ottanut tehtäväkseen pelotella ja hyökkiä vieraita päin.Eli johtajuusongelma.Johtaja komentaa muita, alammainen taipuu johtajan tahtoon.
  Hyvä johtaja ei altista koiraa vieraiden koirien hyökkäyksille, eikä irtokoirille, vaan menee itse väliin ja estää vieraan irtokoiran hyökkäämästä oman koiransa kimppuun, suojelee koiraansa.
  Usein otetaan koira suojelemaan ihmistä, ja ollaan ihan innoissaan kun ensimmäiset suojelu merkit ilmaantuvat.Vaikka sen johtajan pitäisi suojella koiraa, ettei koiran tarvitse seota ja räyhätä vastaantulijoille.Hyvä johtaja on rauhallinen ja määrätietoinen, ei hermostunut ja väkivaltainen.Väkivaltaan voi koira vastata samoin, ja sitten saat pureman räyhäävältä koiraltasi.
  Sinuna hakeutuisin remmirähjä koulutukseen, se voisi auttaa.
  Kuonopanta on siitä hyvä, että saat koiran hallittua helpommin, eikä se pääse oikeasti hyökkäämään.Sitä voi käyttää, vaikka koira osaisikin käyttäytyä, ihan vain varmuudeksi.Parempi sekin, kun lehteen päätyminen.

 • Syitä jatkuvaksi muuttuneeseen rähisemiseen on tasan yksi: koira on saavuttanut sillä jotain, joka on palkinnut sitä jatkamaan kyseistä käytöstä. Tässä tapauksessa saanut karkoitettua uhan/pelon kohteen rähisemällä. Sitä, miksi koira on kokenut näin, me ei ehkä saada koskaan selville eikä selville saaminen edes pahemmin vaikuta siitä poisoppimiseen. Se on joko kokenut muut koirat uhaksi/haasteeksi (->dominanssiagressio) tai pelottaviksi (->pelkoagressio), jälkimmäinen on huomattavasti yleisempi, mutta tulkitaan helposti dominanssiksi niin omistajaa (joissain piireissä tätä kutsutaan vanhanaiksesti johtajaksi) kuin muita koiriakin kohtaan.

  Kun sulle sanotaan, että "puutu koiran käytökseen ajoissa" kysy aina, että miten, vaadi konkreettisia esimerkkejä ja mieti mitä eri seurauksia voi kustakin toimintatavasta/neuvosta seurata. Vitikonpaarustaja kirjoittaa: "...ohjata koiraa vaikka intensitiivisemmin eteenpäin....". Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Entäs jos koira ei suostu eteenpäin? Raahaatko sen väkisin? Jos koiralla on jo napsahtanut rähinävaihde päälle, tästä neuvosta raahata koiraa väkisin sitä jopa kuristaen ei seuraa mitään muuta kuin se, että seuraavassa ohituksessa tilanne on vielä pahempi. Voit olla varma, että se pahenee joka kerta näin toimien. Mitä sitten teet? Raahaat vielä tiukemmalla otteella? Mitä tarkoittaa neuvot lisätä aktivitteettja, toimintaa, treeniä jne? Jos koira rähisee pelosta, ne ei auta yhtään mitään. Yleensä annetut neuvot on hyviä ennaltehkäistessä ongelmia jo etukäteen (mikä onkin aina viisainta, mutta elämässä sattuu kaikenlaista), mutta neuvot lisätä sitä tai tätä (yleensä kuria ja/tai johtajuutta) ei auta enää siinä kohtaa kun vahinko on jo käynyt ja koira kiihtyy nollasta sataan kahdessa sekunnissa jo toisen koiran vilahtamisestakin.

  Tilanteesi ei ole mitenkään toivoton ja tunnen monta koiraa jotka on treenamalla treenattu pois samasta ongelmasta, mutta ei keinoilla, joita tässä on sulle esitetty (joskin osa niistä on muuten yleisesti hyviä koiranpidon kannalta: rittävä liikunta, aktivointi jne), ei kuriila tai pelottelemalla koiraa lisää vaan muuttamalla koiran koko tapa kokea ympäristönsä. Monilla kursseilla opetellaan ja harjoitellaan oikeaa tekniikkaa ja jos ET halua lähteä nyppimis(-repimis-painimis-)linjalle koirasi kanssa, niin hyvä alku ajatuksia herättämään ja vaikka kotiharjoituksiin on Tommy Wirenin Hienosti hihnassa-kirja. Se käy hyvin läpi myös syitä rähisemiseen ja, ei johtajuuden puute (ainakaan yksinään) EI ole sellainen. On koiria joille riittää sana tai tiukka sana tai remmistä nyppäisy, mutta monasti tilanne on jo niin pitkällä kun apua haetaan, että enää ei. Voit valita lähdetkö vävntämmä koirasi kanssa fyyisesti vai otatko luiskan kauniiseen käteen ja alat esittämään maailman koiralle mukavampana paikkana, jossa ei tarvitse ikinä eikä missään pelätä niin kauan kun koira on sun kanssasi ja lähelläsi. Pelosta vai luottamuksesta, valinta on sun.

  • Niin, no en minä ainakaan kehottanut millekään nyppimis-, painimis- ja repimislinjalle lähtemään, jos se ei tuosta aiemmasta vastauksestani tullut selväksi. Ehkä huonoja ohjeita sitten, mutta yritin vain neuvoa miten ohittaa itse rentona muut koirakot, ja antaa omalle koiralle tunne ettei tarvetta riehumiseen ole.

   Monesti sen näkee, että omistaja omalla käytöksellään aiheuttaa rähjäämisen. Joko "valmistautumalla" siihen että hänen koiransa hyökkää - ja sehän silloin myös hyökkää, koska varmaan kokee omistajan pitävän tilannetta uhkaavana. Tai sitten tosiaan liian kovalla komentamisellakin - omistaja alkaa karjua "EI!!" ehkä riuhtoa taluttimestakin... Ajattelin pitäiskö tuosta mainita jotain, mutta jätin pois, koska halusin selostaa asian mahdollisimman yksinkertaisesti ja lähtemättä polveilemaan kaikkiin mahdollisiin eri vaihtoehtoihin.

   Nuorilla koirilla vaan näyttäis olevan aika yleistä rähjääminenkin, mutta oppivat siitä pois kun omistaja oppii hallitsemaan omat tunteensa ja pysymään rentona.

   Joku kurssi tosin varmasti on paras vaihtoehto, jos ei omat keinot riitä.


  • 15+1 kirjoitti:

   Niin, no en minä ainakaan kehottanut millekään nyppimis-, painimis- ja repimislinjalle lähtemään, jos se ei tuosta aiemmasta vastauksestani tullut selväksi. Ehkä huonoja ohjeita sitten, mutta yritin vain neuvoa miten ohittaa itse rentona muut koirakot, ja antaa omalle koiralle tunne ettei tarvetta riehumiseen ole.

   Monesti sen näkee, että omistaja omalla käytöksellään aiheuttaa rähjäämisen. Joko "valmistautumalla" siihen että hänen koiransa hyökkää - ja sehän silloin myös hyökkää, koska varmaan kokee omistajan pitävän tilannetta uhkaavana. Tai sitten tosiaan liian kovalla komentamisellakin - omistaja alkaa karjua "EI!!" ehkä riuhtoa taluttimestakin... Ajattelin pitäiskö tuosta mainita jotain, mutta jätin pois, koska halusin selostaa asian mahdollisimman yksinkertaisesti ja lähtemättä polveilemaan kaikkiin mahdollisiin eri vaihtoehtoihin.

   Nuorilla koirilla vaan näyttäis olevan aika yleistä rähjääminenkin, mutta oppivat siitä pois kun omistaja oppii hallitsemaan omat tunteensa ja pysymään rentona.

   Joku kurssi tosin varmasti on paras vaihtoehto, jos ei omat keinot riitä.

   Joopa joo, Alfons1, olet lukenut kirjan joka herättää ajatuksia ja tunnet muutaman koiranomistajan... Kysymyksiä esitti aloittaja, ja hän toivoo vastauksia. Saarnaat kuin pappi, että toisaalta ja toisaalta ja voidaan kysyä ja blaa blaa...

   Vasta sitten, kun sinulla on oikeasti kokemusta koiran ongelmakäytöksen korjaamisesta, sinulla on pätevyyttä moittia kokeneempien antamia ohjeita. Vieppäs nyt alkajaisiksi itse teoriasi käytäntöön ja näin osoita niiden pätevyys.


  • Wannabee kirjoitti:

   Joopa joo, Alfons1, olet lukenut kirjan joka herättää ajatuksia ja tunnet muutaman koiranomistajan... Kysymyksiä esitti aloittaja, ja hän toivoo vastauksia. Saarnaat kuin pappi, että toisaalta ja toisaalta ja voidaan kysyä ja blaa blaa...

   Vasta sitten, kun sinulla on oikeasti kokemusta koiran ongelmakäytöksen korjaamisesta, sinulla on pätevyyttä moittia kokeneempien antamia ohjeita. Vieppäs nyt alkajaisiksi itse teoriasi käytäntöön ja näin osoita niiden pätevyys.

   Wannabeen neuvot oli...niin mitkä? Wirenin kirja sattuu olemaan ensimmäinen, jossa kerrotaan kohta kohdalta miten edetä ja tällaisia neuvoja yleensä nimenomaan kaivataan, ei ylimalkaisia mitä täälläkin piisaa : "komenna sitä", "nyppäse sitä riittävän kovaa" , "nyppäse vielä kovempaa" tai "paranna johtajuuttasi" etenkään kun näistä ei yleensä anneta mitään tilannekohtaisia esimerkkejä saatikka että otettaisiin kantaa siihen, mitä sitten tehdään jos tiukka sana tai nyppäisy ei riitäkkään. Tällaisia neuvoja kyllä riittää, mutta kun joku on jo mahtisanat, nyppimiset ja repimiset kokeillut ja kysyy lisää neuvoja, ei kukaan enää vastaakaan. MikseI? Koska ainoa vastaus on lisätä voiman määrää kun sille tielle kerran on lähdetty (eihän koiralle voi hävitä ottelussa!) eikä kukaan halua vastata, että otahan painimatsi penkalla koirasi kanssa tai potki sitä. Mun neuvoni, siis ne konkreettiset, voi yhtä hyvin lukea Wirenin kirjasta jos kyllä samat jutut on löydettävissä netistäkin.

   Olen itse saanut käsiini yhden aikuisen tosi pahan remmirähjän ja kokemattomuuttani seurasin, onneksi vain tovin, neuvoja repiä sitä aina vain kovemmin (sanallinen varasto olikin jo todettu turhaksi sen kanssa) ja mitä tapahtui? Se vain hiiltyi lisää päivä päivältä. Seuravaksi olisin neuvojen koventaa otteita mukaan joutunyt olemaan koiraa kohtaan väkivaltainen potkimalla tai lyömällä. Totesin että tie oli menossa ihan väärään suuntaan. Valitsin toisen koulutuslinjan ja kas, tuloksia alkoi näkymään hyvin pian. Samalla metodilla olen handlannut pari nuorempaa orastavaa rähjää kollia ja näistä on tullut oikein mukavia harrastukavereita, joiden kanssa on voinut liikkua missä vaan levollisin mielin. Vastaavia tapauksia, joissa rähinä vain yltyy ohjaajan painiessa koiran kanssa (sanallisesti tai fyysisesti), tulee meitä monia vastaan kadulla päivittäin. Jos vääntäminen auttaisi, ei meillä olisi rähiseviä koiria lainkaan, niin paljon tuolla näkee koiran kurittamista vaikka millä keinoin!

   Olen tosiaan huomannut että pskaa alkaa satamaan niskaan heti kun alkaa kyselemään, että mihin tutkittuun ja toimivaksi todennettuun menetelmään perustuu koiran väkivaltainen kouluttaminen tai mitä seuraa siitä, jos koira ei uskokkaan käskyjä tai remmistä nyppimistä. Tallaisista kysymyksistä ne, jotka uskovat remmistä repimiseen ja koiran kanssa painimiseen, suuttuvat. Suuttuvat, koska heidän auktoriteettiaan ("johtajuuttaan") epäillään, koska siihenhän väkivallan käyttäminen perustuu. Mutta kuten totesin, valinta on ihan sun. Kun on puuhastellut koirien parissa yli 40 vuotta, on tosiaan oppinut tuntemaan matkan varrella "muutaman koiran ja muutaman koiranomistajan". Väkivallalla en ole ikinä nähnyt missään saavutettavan mitään hyvää ja pysyvää, en kadulla enkä kisakentillä. Mutta...valinta on sun.

   Oma rauhallisuus on kaiken ja A ja O, mutta ihan mahdotonta jos kokemus on opettanut että ongelmia on luvassa. Veikkaan, että aika moni on sitä kokeillut, mutta kokeilut loppuu lyhyeen. Kun hakeutuu oppiin (joko treenaten omin nokkinensa tai jonkun muun ohjattavaksi), jossa koira viedään tiukkaan tilanteeseen täysin hallitusti, oppii olemaan varmempi itsestään ja luottamaan kykyynsä hallita koira. Kaiken lisäksi koira oppii luottamaan ohjaajaansa, koska ohjaaja ei ikinä vie sitä tilanteeseen, joka ylittää sen sietokyvyn. Voin luvata, että tällä on laajempikin vaikutus. Mutta hei, valinta on sun.

   Joskus nuoret koirat rähjää epävarmuutaan ja lopettavat kun saavat varmuutta eikä täsät tartte tehdä sen isompaa numeroa, mutta sitten on niitä, joilla siitä on tullut paha tapa eikä minkään varmuuden kasvattaminen kitke tapaa, josta koira joka kerta palkkautuu (vai kuka haluaa tappeluttaa koiraansa?) ja siksi sitä myös jatkaa. Koiran silmissä palkkautuminen rähinästä ei eroa mitenkään vaikapa siitä että saa palkkion tassun antamisesta.


  • 12+ kirjoitti:

   Wannabeen neuvot oli...niin mitkä? Wirenin kirja sattuu olemaan ensimmäinen, jossa kerrotaan kohta kohdalta miten edetä ja tällaisia neuvoja yleensä nimenomaan kaivataan, ei ylimalkaisia mitä täälläkin piisaa : "komenna sitä", "nyppäse sitä riittävän kovaa" , "nyppäse vielä kovempaa" tai "paranna johtajuuttasi" etenkään kun näistä ei yleensä anneta mitään tilannekohtaisia esimerkkejä saatikka että otettaisiin kantaa siihen, mitä sitten tehdään jos tiukka sana tai nyppäisy ei riitäkkään. Tällaisia neuvoja kyllä riittää, mutta kun joku on jo mahtisanat, nyppimiset ja repimiset kokeillut ja kysyy lisää neuvoja, ei kukaan enää vastaakaan. MikseI? Koska ainoa vastaus on lisätä voiman määrää kun sille tielle kerran on lähdetty (eihän koiralle voi hävitä ottelussa!) eikä kukaan halua vastata, että otahan painimatsi penkalla koirasi kanssa tai potki sitä. Mun neuvoni, siis ne konkreettiset, voi yhtä hyvin lukea Wirenin kirjasta jos kyllä samat jutut on löydettävissä netistäkin.

   Olen itse saanut käsiini yhden aikuisen tosi pahan remmirähjän ja kokemattomuuttani seurasin, onneksi vain tovin, neuvoja repiä sitä aina vain kovemmin (sanallinen varasto olikin jo todettu turhaksi sen kanssa) ja mitä tapahtui? Se vain hiiltyi lisää päivä päivältä. Seuravaksi olisin neuvojen koventaa otteita mukaan joutunyt olemaan koiraa kohtaan väkivaltainen potkimalla tai lyömällä. Totesin että tie oli menossa ihan väärään suuntaan. Valitsin toisen koulutuslinjan ja kas, tuloksia alkoi näkymään hyvin pian. Samalla metodilla olen handlannut pari nuorempaa orastavaa rähjää kollia ja näistä on tullut oikein mukavia harrastukavereita, joiden kanssa on voinut liikkua missä vaan levollisin mielin. Vastaavia tapauksia, joissa rähinä vain yltyy ohjaajan painiessa koiran kanssa (sanallisesti tai fyysisesti), tulee meitä monia vastaan kadulla päivittäin. Jos vääntäminen auttaisi, ei meillä olisi rähiseviä koiria lainkaan, niin paljon tuolla näkee koiran kurittamista vaikka millä keinoin!

   Olen tosiaan huomannut että pskaa alkaa satamaan niskaan heti kun alkaa kyselemään, että mihin tutkittuun ja toimivaksi todennettuun menetelmään perustuu koiran väkivaltainen kouluttaminen tai mitä seuraa siitä, jos koira ei uskokkaan käskyjä tai remmistä nyppimistä. Tallaisista kysymyksistä ne, jotka uskovat remmistä repimiseen ja koiran kanssa painimiseen, suuttuvat. Suuttuvat, koska heidän auktoriteettiaan ("johtajuuttaan") epäillään, koska siihenhän väkivallan käyttäminen perustuu. Mutta kuten totesin, valinta on ihan sun. Kun on puuhastellut koirien parissa yli 40 vuotta, on tosiaan oppinut tuntemaan matkan varrella "muutaman koiran ja muutaman koiranomistajan". Väkivallalla en ole ikinä nähnyt missään saavutettavan mitään hyvää ja pysyvää, en kadulla enkä kisakentillä. Mutta...valinta on sun.

   Oma rauhallisuus on kaiken ja A ja O, mutta ihan mahdotonta jos kokemus on opettanut että ongelmia on luvassa. Veikkaan, että aika moni on sitä kokeillut, mutta kokeilut loppuu lyhyeen. Kun hakeutuu oppiin (joko treenaten omin nokkinensa tai jonkun muun ohjattavaksi), jossa koira viedään tiukkaan tilanteeseen täysin hallitusti, oppii olemaan varmempi itsestään ja luottamaan kykyynsä hallita koira. Kaiken lisäksi koira oppii luottamaan ohjaajaansa, koska ohjaaja ei ikinä vie sitä tilanteeseen, joka ylittää sen sietokyvyn. Voin luvata, että tällä on laajempikin vaikutus. Mutta hei, valinta on sun.

   Joskus nuoret koirat rähjää epävarmuutaan ja lopettavat kun saavat varmuutta eikä täsät tartte tehdä sen isompaa numeroa, mutta sitten on niitä, joilla siitä on tullut paha tapa eikä minkään varmuuden kasvattaminen kitke tapaa, josta koira joka kerta palkkautuu (vai kuka haluaa tappeluttaa koiraansa?) ja siksi sitä myös jatkaa. Koiran silmissä palkkautuminen rähinästä ei eroa mitenkään vaikapa siitä että saa palkkion tassun antamisesta.

   No miten olisi sellainen toimintatapa, että palkkaan koiraa aina kun ottaa kontaktia muhun toisen koiran nähtyään, palkkaan aina kun koira toimii oikein, mutta jos koira meinaa alkaa liikaa keskittyä toiseen koiraan, kiellän jämäkästi ja varmasti (en mitenkään ääni täristen siis). Musta tällainen kuulostaa ainakin ihan loogiselta, vai? koska pakkohan mun on koiraa kieltää jos alkaa häröillä, että koira tietää tekevänsä väärin ja silloin jää myös ilman palkkaa... onko tämä hyvä keino?


  • sakumix bella kirjoitti:

   No miten olisi sellainen toimintatapa, että palkkaan koiraa aina kun ottaa kontaktia muhun toisen koiran nähtyään, palkkaan aina kun koira toimii oikein, mutta jos koira meinaa alkaa liikaa keskittyä toiseen koiraan, kiellän jämäkästi ja varmasti (en mitenkään ääni täristen siis). Musta tällainen kuulostaa ainakin ihan loogiselta, vai? koska pakkohan mun on koiraa kieltää jos alkaa häröillä, että koira tietää tekevänsä väärin ja silloin jää myös ilman palkkaa... onko tämä hyvä keino?

   Periaatteen tasolla tuo olisi aika looginen juttu, mutta käytännön tasolla ei onnistu kuin harvoin ja harvalta. Palkkaus kontaktista myöhästyy aina, kielto myöhästyy yleensä aina. Ja rähinä senkun jatkuu.

   Parempi ratkaisu on että viet koiran vaan hiljaisuuden vallitessa ohi. Ja nautit niistä hetkistä jolloin et joudu sitä ohjaamaan.

   Ohjeista koira etukäteen, kun toinen koirakko tulee vastaan horisontissa ja sen jälkeen ole ihan hiljaa, tai puhu hiljaisella äänellä, ennenkaikkea pidä pokkasi kun viet koiran ohi.


  • 12+7 kirjoitti:

   Periaatteen tasolla tuo olisi aika looginen juttu, mutta käytännön tasolla ei onnistu kuin harvoin ja harvalta. Palkkaus kontaktista myöhästyy aina, kielto myöhästyy yleensä aina. Ja rähinä senkun jatkuu.

   Parempi ratkaisu on että viet koiran vaan hiljaisuuden vallitessa ohi. Ja nautit niistä hetkistä jolloin et joudu sitä ohjaamaan.

   Ohjeista koira etukäteen, kun toinen koirakko tulee vastaan horisontissa ja sen jälkeen ole ihan hiljaa, tai puhu hiljaisella äänellä, ennenkaikkea pidä pokkasi kun viet koiran ohi.

   Pitääkö siis koiran alottaessa rähinän kävellä vai toisen ohi omaa koiraa kieltämättä?


  • rähinäkoiranomistaja kirjoitti:

   Pitääkö siis koiran alottaessa rähinän kävellä vai toisen ohi omaa koiraa kieltämättä?

   Käytännössä se on viisainta mitä voit tehdä. Koira kyllä huomaa pienenkin epävarmuuden äänessäsi. Ja siitä aukeaa helvetin urut.


  • sakumix bella kirjoitti:

   No miten olisi sellainen toimintatapa, että palkkaan koiraa aina kun ottaa kontaktia muhun toisen koiran nähtyään, palkkaan aina kun koira toimii oikein, mutta jos koira meinaa alkaa liikaa keskittyä toiseen koiraan, kiellän jämäkästi ja varmasti (en mitenkään ääni täristen siis). Musta tällainen kuulostaa ainakin ihan loogiselta, vai? koska pakkohan mun on koiraa kieltää jos alkaa häröillä, että koira tietää tekevänsä väärin ja silloin jää myös ilman palkkaa... onko tämä hyvä keino?

   En käyttäisi pelkkää palkkaamista sakumixin kanssa. Sakutyyppiinen koira kun on kerran päässyt rähjäämisen makuun, se palkkautuu siitä. Porkkanan lisäksi tarvitsee keppiä.

   Tekisin näin: päättäväisesti ohi, teki koira mitä teki. Jos ei rähjää, kehu. Jos rähjää, kiellä. Vie loppuun kaikki, mitä teet. Älä anna koiralle vaihtoehtoja.

   Erilkseen voi sitten s mennä paikkaan jossa muita koiria ja siellä pitäen riittävää etäisyyttä leikkiä koiran kanssa tai palkata ruualla, kun pitää huomion sinussa, ei muissa koirissa.


Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.