Kerrostalon sisäilmaongelma

homettako?

Asumme v. 2001 rakennetussa kerrostalossa 2. kerroksessa. Yhdessä makuuhuoneessa tuntuu aavistuksen maakellarimainen, pistävähkö puuntuoksuinen haju. Sateen jälkeen ja kostealla tyynellä ilmalla haju on voimakkaampi, muulloin lievempi, ainoastaan talvipakkasilla hajua ei tunnu.

Ongelma on ainoastaan kyseisessä makuuhuoneessa, muissa huoneissa ei ole ollut sisäilma/hajuongelmia.
Sisärakenteiden kosteusmittauksissa kosteutta ei löytynyt, eikä rakenteissa näy mitään vaurioita. Korvausilmaventtiilit sijaitsevat ulkoseinissä ikkunoiden alla lämpöpatterin takana. Poistoilmaventtiilit toimivat.
Kyseisessä huoneessa 2-lasisen ikkunan väliin kertyy runsaasti likaa ja nokea ulkoilmasta, mitä ei muiden huoneiden ikkunoissa tapahdu. Ulkoikkunoita ei ole tiivistetty.

Voisiko ilmanvaihdossa olla jokin ongelma? Talossa on ulkoseinissä tiiliverhoilu, jossa on paikoitellen kalkkihärmää. Voisiko homemainen haju tulla ilmanvaihdon kautta kosteista ulkorakenteista sisälle huoneeseen?
Jos huoneen tuuletusikkuna ja ovi ovat kiinni, haju tuntuu todella voimakkaana.
Ongelma on ilmennyt kahden vuoden sisällä, aikaisemmin koko asunnossa ei ole ollut sisäilman osalta mitään havaittavaa ongelmaa. Ainoa muutos asunnossa on tehty, että 2 v sitten laminaatti asennettiin muovimaton päälle koko asuntoon.
Haju tuntui ensin vain silloin tällöin, mutta on aikaa myöten voimistunut ja nyt haistan hajun huoneessa koko ajan, huoneessa voi oleskella ainoastaan jos tuuletusikkuna on koko ajan auki.

Leikki-ikäisellä lapsellani on ollut selittämätöntä kuumeilua ilman muita infektion oireita, ja kuumeilu loppui kun lopetimme nukkumisen ja oleskelemisen kyseisessä huoneessa, eli ongelma on todellinen mutta isännöitsijä ja huoltoyhtiö eivät ota asiaa vakavasti ja vähättelevät ongelmaa.

Olen miettinyt pääni puhki, mistä huoneeseen tuleva haju on peräisin ja missä hometta voisi olla tai mistä sitä kannattaisi lähteä tutkimaan?

31

4784

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hei,

      Ongelmanne on todellinen. Se on sitä niin kauan kun joudut asiaa miettimään ja murehtimaan. Ihan ensiksi kiinnostaa tietää onko kyseessä omistus- vai vuokra-asunto ja koska olette muuttaneet sinne?

      Kuvailusi perusteella olet jo etsinyt tietoa, koska osasit kertoa monta tärkeää seikkaa. Maakellarin haju on hyvin yleinen merkki mikrobivauriosta, varsinkin jos haju tarttuu vaatteisiin. Kuten varmasti tiedätkin, pintakosteusmittaukset eivät paljasta rakenteissa piileviä ongelmia. Kosteus saattaa vaihdella säiden mukaan ja mikrobit ovat yhtä haitallisia kuivanakin ollessaan.

      Kalkkihärmä kertoo siitä, että seinä on imenyt vettä kapillaarisesti ja sen jälkeen kuivunut härmän suuntaan. Kalkkihärmästä sanotaan usein että se on normaalia. Kyllä, sitä löytyykin usein tiilitaloista, mutta on merkki kosteusrasituksesta jolla on saattanut olla vaikutuksia rakenteisiin. Joissakin tapauksissa voimakas härmä tietyissä kohdissa taloa on paljastanut vesivahingon. Tällöin tiiletkin näyttävät usein väriltään tummemmilta.

      Ikkunan puutteelliset tiivistykset ovat ongelmallisia. Näistä voi luonnollisesti vuotaa vettä rakenteisiin. Samoin muovimatot jotka on asennettu liian kostean betonin päälle. Mietit myös ilmanvaihtoa; alipaineinen ilmanvaihto paljastaakin usein ongelmia rakenteista. Eli kun teillä on ikkunaluukku kiinni, korvausilmaa saattaa tulla vaurioituneista rakenteista.

      Ongelmalla voi olla lukemattomia syitä vaikka rakennus on suhteellisen uusi. Tässä insinöörityössä käsitellään erilaisia ongelmia 2000-luvun taloyhtiöissä http://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/59295/Joonas Koponen.pdf?sequence=1

      Sinun tehtäväsi ei kuitenkaan ole selvittää asiaa yksin. Kun teillä on havaittu selvä haju- ja terveyshaitta, taloyhtiön tulee selvittää ongelma. Kosteusmittaus oli vaihe nro.1 ja nyt on seuraavan vaiheen vuoro. Rakenteita täytyy tutkia tarkemmin. Mikäli olette vuokralaisia, asiasta täytyy tiedottaa vuokranantajaa, joka taas hoitaa asiaa isännöitsijän kanssa. Mikäli nämä eivät ole halukkaita jatkamaan tutkimuksia, ota yhteyttä terveydensuojeluviranomaiseen, joka voi tarvittaessa motivoida näitä tahoja uhkasakon avulla. Laki velvoittaa taloyhtiötä pitämään asuintilat asumiskelpoisina, haju- ja terveyshaitta eivät kuulu siihen.

      Toivottavasti Sinua kuunnellaan ja asiaa lähdetään tutkimaan. Nämä ovat melko yleisiä ongelmia ettei oteta vakavasti ja ongelmia vähätellään. Me täällä Kosteusvauriot-palstalla emme vähättele :) Tsemppiä!

      • Tsemppiä!

        Hei,

        Onko seuraava vaihe homekoirat? Täällä emme vähättele :)
        Jos vuokralla, niin kytkintä!


    • LyhytMatikka

      Vaatisin aluksi tekemään kosteusmittaukset ja mikrobitutkimukset seinän eristetilasta.

    • tekninen1

      Olen törmännyt usein kerrostalojen makuuhuoneitten sisäilmaongelmiin lattiaremontin yhteydessä tehtyjen virheiden vuoksi. Mainitsit laminaatin laiton muovimaton päälle. Laitettiinko kynnykset laminaatin päälle? Kerrostaloissa joissa ilmanvaihdon poistoventtiilit yleensä sijaitsevat kylpyhuoneessa, keittiössä, wc:ssä ja vaatehuoneessa (jos sellainen on), kynnysraot ovat tärkeä osa ilmanvaihtoa. Joskus kynnykset vaihdetaan ja kynnysraot tukitaan kokonaan. Jos makuhuoneen ovi pidetään suljettuna ja kynnysrakoa ei ole ei korvausilmaventtiileistä tule ilmaa sisälle. koska sitä ei huoneesta poistukkaan.

      • Niin, silloinhan se ilma ei vaihdu. Ellei makuuhuoneen yhteydessä ole vaatehuonetta jossa on poistoventtiili. Mutta siinäkin saattaa tosin olla tuo sama kynnysongelma. Tämä oli hyvä huomio, eikä poissulje sitä että rakenteissa olisi ongelmia. Eli saattaa toimia paljastajana, niinkuin ilmanvaihto useimmiten tekeekin. Pelkkä ilman vaihtumattomuuskin aiheuttaa tunkkaista hajua ja sairasteluja, mutta maakellarin haju kielii vakavammasta asiasta.

        LyhytMatikka on asian ytimessä, tarvitaan tutkimuksia rakenteista. Hyvin koulutettu homekoira osaa näyttää kohdat joissa on homevaurioita, mutta sen lisäksi tarvitsee rakenteita avata ja tutkia. Sisäilmamittauksissa näen tässä kohtaa vaan rahanhaaskauksen, sillä ne ns. nollatulos on asukkaan kannalta isku vyön alle. Sen jälkeen kukaan ei enää viitsi tehdä mitään, vaikka ongelma saattaa olla sillä hetkellä mittausten ulottumattomissa.

        Tsemppiä! kirjoitti parhaan vinkin vuokra-asukkaalle, sillä ongelmien selvittäminen on todella uuvuttavaa vastahakoisten osapuolten kanssa. Lisäksi aikaa saattaa kulua paljon ja lopputulos saattaa silti olla se, että asunnosta joutuu lähtemään... Koskaan ei saa jättää kuitenkaan asiaa tutkimatta jos omat vaistot kertovat että jokin on pielessä, sillä terveyden kanssa ei sovi leikkiä. Home on vaarallista myrkkyä.


    • homettako?

      Suuri kiitos kaikille asiallisista vastauksista!
      Tuntuu huojentavalta että edes täällä otetaan vakavasti ja saa tukea ja kannustusta asiassa!

      Asun vuokralla, ja olen ilmoittanut vuokrayhtiölle ja isännöitsijälle asiasta, sekä myös kaupungin asumisterveyden terveystarkastajalle.
      Vuokrayhtiön puolesta tehtiin siis kosteusmittaukset, ja useampi huoltomies on käynyt asiaa ihmettelemässä..
      Terveystarkastajan mukaan sisäilma/homemittaukset voidaan tehdä vasta pakkasilla, ja he kehottivat olemaan loppuvuodesta uudelleen yhteydessä. Heidän mielestään oli myös aiheellista olla käyttämättä huonetta siellä oleskeluun.

      Olen asunnon alkuperäinen asukas, ja ehdin asua asunnossa melkein 10v kunnes muutamaksi vuodeksi muutin toisaalle. 1,5v sitten mutkien kautta muutin takaisin samaan asuntoon, välissä tässä ehti asua kahdet eri vuokralaiset.
      Aiemmin asuessani mitään ongelmia ei ollut, eli jotain on tapahtunut sillä välin kuin asuin toisaalla. Vesivahingoista ei ole ilmoitettu.

      Vaatehuonetta ei ole, makuuhuoneen oven alla on n. 1cm rako josta ilma pääsee vapaasti kulkemaan, ovia on "lyhennetty" laminaatin laiton jälkeen.

      Nyt kun tarkemmin taas huonetta haistelin :D, niin haju on imelähkö, vähän kuin kuivan puun haju. Alkuun haju oli selvemmin maakellarimainen ja tuntui vain toisinaan esim. kostealla ilmalla, mutta nyt puolen vuoden kuluessa haju on hiukan muuttunut ja tuntuu siis koko ajan huoneessa.
      Mietin, että olisiko jostain päässyt kosteutta rakenteisiin, ja rakenteet olisivat hiljalleen kuivuneet (ja homehtuneet) ja samalla haju olisi muuttunut..

      2-etyyliheksanolia olen miettinyt, miss007:n linkissäkin sen hajua kuvailtiin makeahkoksi ja imelähköksi. Jos vaikka muovimatto on alkanut jostain syystä reagoimaan laminaatin alla sen laittamisen jälkeen. Mutta kuitenkin ongelma rajautuu vain yhteen makuuhuoneeseen, vaikka sama muovimatto ja laminaatti on joka huoneessa..
      Vuokrayhtiö/huoltoyhtiö eivät tunnu tunnustavan ollenkaan sitä, että muovimatoista saattaisi erittyä sisäilmaan haitallisia yhdisteitä.

      Tiedän että muutto olisi ehkä helpoin ongelmanratkaisukeino, mutta nyt 3 kertaa lyhyen ajan sisällä muuttaneena ei oikein ole voimavaroja siihen. Ja kun toisaalta ei voi tietää mitä ongelmia seuraavassa asunnossa saattaisi ilmetä, tästä asunnosta tiedän kuitenkin historian siltä ajalta kun olen tässä asunut.

      Homekoiraa olen myös miettinyt, ehkä se antaisi ainakin itselle jonkinlaisen mielenrauhan jos koira jotain ilmaisisi, etten ole pelkästään kuvitellut ongelmaa. Budjetti ei vaan anna nyt myöden, enkä tiedä korvaisiko vuokrayhtiö homekoiran kustannukset jos hometta sitten löytyisikin.
      Useamman kuukauden epäilin itsekin koko asiaa, kunnes yhdistin lapsen kuumeilun kyseisessä huoneessa oleskeluun.

      • 7 5

        "Haju on imelähkö, vähän kuin kuivan puun haju." Hajun perusteella voisin arvata että lattiarakenteissa olisi jotain häikkää. Mutta asunto on toisessa kerroksessa. Vika voisi siis olla katossakin.


    • Homeen haju vaihtelee usein ilmanpaineiden ja kosteuden mukaan. Kuivalla kelillä se voi olla lähinnä tunkkainen ("vanhan talon haju") ja kosteammalla se voi olla maakellarimainen, tai makean sipulinen/ omenainen haju ("mummolan tuoksu").

      Teille on siis suositeltu sisäilmamittauksia. Ne ovat luotettavia ainoastaan silloin kun tulokset kertovat haitta-aineista. Jos eivät, se ei tarkoita etteikö hometta olisi. Testejä tulisi tehdä useamman päivän sarjana, jotta tulosta voitaisiin pitää luotettavana. Ja toisekseen, ei ole olemassa raja-arvoja terveelliselle sisäilmalle. (http://m.aamulehti.fi/kotimaa/puheenaihe-sisailmatutkimus-on-myrkkya?v=1)

      Eli suosittelisin suoraan rakenteisiin kohdistuvaa tutkimusta asiantuntevalta taholta. Koirakin toki voi olla sellainen :)

      Koska asunnossa on yksi huone tuomittu viranomaisen taholta ikään kuin käyttökieltoon, on mietittävä seuraavassa olevia lakipykäliä:

      "Laki asuinhuoneiston vuokrauksesta 2 luku 20 §:

      Asuinhuoneiston kunto ja sen puutteellisuus

      Huoneiston on vuokrasuhteen alkaessa ja sen aikana oltava sellaisessa kunnossa kuin ‹vuokralainen› huoneiston iän, alueen huoneistokannan ja muut paikalliset olosuhteet huomioon ottaen kohtuudella voi vaatia, jollei muusta kunnosta ole sovittu. Sopia voidaan myös siitä, että ‹vuokralainen› huolehtii vuokrasuhteen johdosta vuokralaisen käytössä olevien tilojen ja laitteiden kunnossapidosta tai kiinteistölle kuuluvista velvoitteista.

      Jos huoneisto ei vuokrasuhteen alkaessa ole vaadittavassa tai sovitussa kunnossa tai vuokrasuhteen aikana muusta syystä kuin vuokralaisen laiminlyönnin tai huolimattomuuden takia tulee puutteelliseen kuntoon ja vuokranantaja on vastuussa huoneiston kunnosta, vuokralaisella on oikeus purkaa vuokrasopimus, jos puutteellisuudella on olennainen merkitys eikä vuokranantaja kehotuksen saatuaan viivytyksettä tai sovitussa ajassa huolehdi puutteellisuuden poistamisesta taikka puutteellisuutta ei voida korjata. Jos vuokranantaja laiminlyö puutteellisuuden korjauksen, ‹vuokralainen› saa vuokrasopimuksen purkamisen sijasta korjata puutteellisuuden vuokranantajan kustannuksella paitsi, jos puutteellisuus johtuu rakennuksen keskeneräisyydestä tai viranomainen on kieltänyt huoneiston käyttämisen. Vuokralaisen on huolehdittava siitä, että puutteellisuuden korjauksesta vuokranantajalle aiheutuvat kustannukset pysyvät kohtuullisina.

      Jos huoneisto on vuokrasopimuksen ehdon mukaan vuokrattu siinä kunnossa, jossa se oli sopimusta tehtäessä, voi ‹vuokralainen› silti käyttää edellä tässä pykälässä säädettyä oikeuttaan, jos ‹vuokralainen› sopimuksen tehdessään ei tiennyt huoneistossa olevasta puutteellisuudesta eikä olisi tavallista huolellisuutta käyttäen voinut havaita tai odottaa sitä huoneiston iän, alueen vastaavaan tarkoitukseen käytettyjen huoneistojen kunnon ja muut paikalliset olosuhteet huomioon ottaen."

      Ja luvusta 3 vielä:

      "23 §

      Vuokranantajan vastuu toimenpiteistään

      Vuokranantajan tulee huolehtia siitä, ettei vuokranantajan edellä tässä luvussa tarkoitetuista toimenpiteistä aiheudu vuokralaiselle suurempaa haittaa tai häiriötä kuin toimenpiteen suorittamiseksi on välttämätöntä.

      Vuokralaisella on oikeus saada vapautus vuokran maksamisesta tai vuokra kohtuullisesti alennetuksi siltä ajalta, jolta huoneistoa ei ole voitu käyttää tai jolta huoneisto ei ole ollut vaadittavassa tai sovitussa kunnossa. Vuokralaisella ei kuitenkaan ole tätä oikeutta, jos huoneiston puutteellinen kunto johtuu vuokralaisen laiminlyönnistä tai muusta huolimattomuudesta taikka korjaus- tai muutostyö on suoritettu vuokralaisen vastattavan vahingon johdosta. Tämän momentin mukaista oikeutta ei ole aikaisemmasta ajankohdasta kuin siitä, jolloin vuokranantaja on saanut tiedon vuokrasuhteen aikana ilmenneestä huoneiston kunnon puutteellisuudesta.

      Vuokralaisella on myös oikeus saada korvaus vuokranantajan edellä tässä luvussa tarkoitetun toimenpiteen tai laiminlyönnin aiheuttamasta haitasta tai vahingosta paitsi, jos vuokranantaja osoittaa, ettei huoneiston käyttöön saamisen viivästyminen tai huoneiston puutteellinen kunto ole aiheutunut vuokranantajan toimenpiteestä, laiminlyönnistä tai muusta huolimattomuudesta, taikka jos korjaus- tai muutostyö on suoritettu vuokralaisen vastattavan vahingon johdosta."

    • LyhytMatikka

      Muovimaton ja liimojen hajoaminenkin on mahdollista. Lattia on todennäköisesti ontelolaattarakenteinen ja aika usein noihin jää rakennusaikaista kosteutta. Muovimatossa on saattanut esiintyä jo pinnalle näkyviäkin värivirheitä ja sen vuoksi sen päälle on lätkäisty laminaatit. Kymmenen vuotta on kuitenkin aika lyhyt käyttöaika muovimatolle. Muovimaton ja liiman hajoamisessa syntyy joukko alkoholeja ja niiden hapettumistuotteita. Voihappo on yksi niistä (haisee härskiintyneelle voille). Jos olisi hyvin tehty, muovimatot olisi poistettu ja betonipinta jyrsitty puhtaaksi ennen laminaatin asennusta.
      Katsopa kattoon. Näkyykö siellä korjausjälkiä tai värivirheitä ? Joskus ontelolaattoihin jäänyttä kosteutta on valuteltu pois reikiä poraamalla.
      Kosteuksiakin on mittailtu; todennäköisesti pintamittarilla ja laminaatin päältä ja saatu mukava tulos. Rakenteen kuivuus ei kerro mitään sen terveydestä. Kuiva rakenne voi myös levittää homeitiöitä ja homemyrkkyjä. Muovimaton ja liimojen hajoaminenkin jatkuu, kun se on kerran alkanut, oli kosteutta tai ei.
      Homekoirien haukkua, ilmanäytteitä ja pintakosteuksia voi tulkita melkein miten haluaa. Vasta rakennenäytteistä tehtyjen löydösten jälkeen vuokrayhtiö taipuu, ja he eivät niitä itse todennäköisesti tee. Se on vuokralaisen ja osakkeenomistajan osa Suomessa. Valitettavasti. Terveystarkastajatkin ovat kilttejä yhtiöiden suuntaan kun vain näitä ehdottelevat.

      • I do like this.


      • Olisit kertonut myös

        Tuloksia voidaan manipuloida ja niin on myös tehty.


      • Olisit kertonut myös kirjoitti:

        Tuloksia voidaan manipuloida ja niin on myös tehty.

        Sitä varten meillä on sut.


      • Sisäilman myrkytys
        miss.007 kirjoitti:

        Sitä varten meillä on sut.

        myös. Yksi ei vielä riitä totuutta kertomaan laajemmin jos muu porukka on vaijennettu.
        Heräähän sinäkin brutukseni ja nouse jo pikkuhiljaa ylös sieltä salaojien pohjilta todellisuuteen.


      • Sisäilman myrkytys kirjoitti:

        myös. Yksi ei vielä riitä totuutta kertomaan laajemmin jos muu porukka on vaijennettu.
        Heräähän sinäkin brutukseni ja nouse jo pikkuhiljaa ylös sieltä salaojien pohjilta todellisuuteen.

        Millähän tavalla kysyjä nyt hyötyy kommentistasi, rakas ystävä. Osaat kyllä kirjoittaa asiallisia ja informatiivisia kommentteja ilman sala-ojia. Jos haluat minua tai muita haastaa keskusteluun, tee siitä uusi keskustelunaloitus.


    • _ap_

      No niin, kuukausi on kulunut ja asiat edenneet sen verran, että tilasin homekoiran tutkimaan makuuhuoneet.

      "Ongelmallisessa" makuuhuoneessa koira merkkasi koko ikkunallisen ulkoseinän, samoin koko lattian.
      Otin yhteyttä uudelleen kaupungin terveystarkastajaan, ja sieltä ovat tulossa asuntoa tarkastamaan.

      Isännöitsijään ja vuokrayhtiöön on tarkoitus vielä olla yhteydessä ja lähettää kunnon kirjelmä, jossa vaadin että rakenteita ikkunaseinästä tutkitaan ja tarvittaessa avataan, ja vaadin myös vuokranalennusta.

      Saa nähdä mitä tuleman pitää, voimille vaan käy koko juttu, kytkintä kehotti homekoiranomistajakin nostamaan, vuokrayhtiöt kun ilmeisen vastahankaisesti alkavat seinä-/ulkorakenteita purkamaan tai niissä olevia vaurioita korjaamaan?

      • Olipa todella kiva kuulla Sinusta, vaikka uutiset olivat varsin huonot. Harvoin tänne eksytään takaisin kertomaan mitään ja minua jää usein askarruttamaan miten kävi. Joten kiitos kun palasit :)

        Toivon että lähdette heti asunnosta, kun se vaan on mahdollista. Kaiken maailman taisteluista rahan suhteen minulla on huonoja muistoja useimpien eri tapausten kohdalla... Toki voitte voimienne mukaan yrittää saada korvauksia. Tärkeintä on että perheenne pääsee paikkaan jossa on puhdas sisäilma. Koiran kuono on nyt ilmoittanut että elätte myrkyllisessä sisäilmassa, joka on jo altistanut teidät. Onneksi oireet alkavat useimmiten helpottaa. Tuolla Homesairaudet-palstalta saattaa saada vertaistukea ja ymmärrystä (toivottavasti). Uuden kodin tulisi tietysti olla sitten myös ongelmaton... Täällä vertti-eetu usein kehottaakin käyttämään homekoiraa myös silloin kun vuokraa asuntoa.

        Mutta en näe kerrassaan mitään järkeä siinä, että jäisitte odottamaan korjauksia. Oikein hyvää jatkoa teille ja pidän peukkuja että löydätte paremman kodin!!!! :)


      • miss.007 kirjoitti:

        Olipa todella kiva kuulla Sinusta, vaikka uutiset olivat varsin huonot. Harvoin tänne eksytään takaisin kertomaan mitään ja minua jää usein askarruttamaan miten kävi. Joten kiitos kun palasit :)

        Toivon että lähdette heti asunnosta, kun se vaan on mahdollista. Kaiken maailman taisteluista rahan suhteen minulla on huonoja muistoja useimpien eri tapausten kohdalla... Toki voitte voimienne mukaan yrittää saada korvauksia. Tärkeintä on että perheenne pääsee paikkaan jossa on puhdas sisäilma. Koiran kuono on nyt ilmoittanut että elätte myrkyllisessä sisäilmassa, joka on jo altistanut teidät. Onneksi oireet alkavat useimmiten helpottaa. Tuolla Homesairaudet-palstalta saattaa saada vertaistukea ja ymmärrystä (toivottavasti). Uuden kodin tulisi tietysti olla sitten myös ongelmaton... Täällä vertti-eetu usein kehottaakin käyttämään homekoiraa myös silloin kun vuokraa asuntoa.

        Mutta en näe kerrassaan mitään järkeä siinä, että jäisitte odottamaan korjauksia. Oikein hyvää jatkoa teille ja pidän peukkuja että löydätte paremman kodin!!!! :)

        * niin, oireet siis alkavat helpottaa kun pääsee puhtaaseen sisäilmaan


    • Ämätööri

      Mistään kapillaarisesta kosteuden siirtymisestä ei ole kysymys niinkuin miss007 esittää, kosteus ei nouse 2 kerrokseen mitenkään. Ongelman syynä mitä todennäköisimmin on veden painovoimainen siirtyminen seinän eristetilaan. Raot, halkeamat jne ulkovuorauksessa. Myös ikkunarakenteiden epätiiviys seinärakenteeseen. Tuo vaatisi rakenteen kuntotutkimuksen rh mittauksineen ym toimenpiteineen.Mutta todennäköisintä tosiaan on että vettä on päässyt painovoimaisesti rakenteeseen, määrät voi olla huomattavan suuria.

      • Torpan eukko

        Ämätööri on ämätööri, no niihä miustakii tuntuu.


    • sairastunut m

      Tilaa Biofacton verkkokaupasta sisäilmanäyte-testi,ja laita analysoitavaksi,meillä ongelma selvisi sillä!

      • Torpan eukko

        Edullisempi ja paremmin oikeita tuloksia antaa Fazerin paahtoleipätesti. Suosittelen, että perehdyt tähän oivaan ja helposti itse tehtävään sisäilman homeanalyysiin. Meillä näin ratkesi paha ongelma.


    • bifact huijaus

      Biofacton testit täyttä huuhaata

      lainaus

      "Testillä ei ole mitään virkaa, tuloksen muka voi lukea jo 1-5 päivän kuluttua itse siis pesäkemäärän.Tekevät halutessa lajitunnistuksen kun lähettää näytteet heille tekevät myös pesäkemääräarvion,muttei itiömäärän laskentaa VOI ELÄMÄN KEVÄT!!,testin luotettavuus on nolla jo se että testi on valmis 1-5 pvässä (ilman vertailunäytteitä ym) osoittaa että täyttä humpuukia.Harmittaa niiden ihmisten puolesta jotka testiin sortuvat.

      Jos joku haluaa tutkia oikeasti onko sisäilmassa kosteusvaurioon viittavia mikrobeja,kannattaisi otta yhteyttä puolueettomaan asiantuntevaan kosteus ja homevauritutkijaan,joka tekee tutkimukset virallisten ohjeistuksien mukaan,ja joka lähettää näytteet virallisesti hyväksyttyyn laboratorioon,josta saa pätevän analyysivastauksen. Toisekseen sisäilmanäytteitä ei ensisijaisesti kannata edes ottaa.Jos on selvä ja perusteltu syy epäillä että on kosteusvaurioita, kannattaisi aloittaa rakennetekniset selvitykset. Ja on myös niin että positiivinen tulos voi kertoa ongelmasta mutta negatiivinenkaan ei poissulje sitä. Myös sisäilmanäytteen tulkinnassa on tärkeää tutkia myös ulkoilman mikrobipitoisuudet ja lajit ja verrata niitä sisäilmanäytteisiin,tärkeimpänä lajisto ja sitten määrät. Sisäilmassa saattaa olla kosteusvaurioon indikoivia mikrobilajeja,vaikka rakennuksessa ei olisikaan mikrobivaurioita. Sisäilmanäytteen luotettavuuteen vaikuttavat useat eri tekijät, ja myös itse näytteenotossa on huomioitava tulokseen vaikuttavat virhelähteet,jopa mm rakennuksen sijainti.

      Itseotetuissa näytteissä on erittäin suuri virhemahdollisuus ja luotettavuus on todella heikko,biofacton testi on niin suuntaa-antava ja heidän mukaansa testi on tarkoitettu terveyshaittojen arviointiin,sanoisin että ei todellakaan sovellu.

      Testistä saa halutessaan pesäkemääräARVION heh Mutta eivät laske Cfu:ta per m³, niin mitä kummaa moisella testillä tekee.On täysin selvää että sisäilmassa on aina mikrobeja jotka alkavat kasvaa elatusmaljalla jopa kosteusvaurioindikkaattori lajeja, olisikin todella outoa jos niin ei kävisi. Pelkkällä tiedolla siitä että maljalla alkaa kasvaa pesäkkeitä ei tee mitään.Näytettä ottaessa tulee ottaa huomioon mahdolliset muut taustapitoisuutta kohottavat tekijät, mikrobipitoisuudet vaihtelevat voimakkaasti, joten tarkkojen ohjearvojen antaminen ei ole mahdollista.Kohonneita mikrobipitoisuuksia tai mikrobisuvustoa tulkitessa pitää huolellisesti arvioida kaikkia mahdollisia mikrobilähteitä sekä näytteenottohetken toimintaa.Jotkut rakenteiden mikrobikasvustoon viitaavat mikrobit voivat olla peräisin myös muista lähteistä.Sisäilmanäytteitä tulisi ottaa useampia,yhdellä ei tee vielä yhtään mitään, positiivinen tulos voi kertoa ongelmasta mutta negatiivinekaan ei poissulje sitä. Halutessaan Biofactolta saa lajitunnistuksen 118€ hintaan, tälläkään tiedolla ei vielä tee oikein mitään koska sisäilmanäytteissä voi esiintyä tavallisestikkin yksittäisinä pesäkkeinä lahes mitä tahansa homesientä.Biofacton testi soveltuu lähinnä hupikäyttöön todellista merkitystä niillä ei ole.Hyvä bisneshän tuo on sitä ei käy kieltäminen.
      Biofacton alustat on siis boostattu niin että niillä alkaa kasvamaan helposti kaikki lajit, mikähän laitos on testannut ja hyväksynyt kyseiset alustat, mistä löytyy tutkimustietoa?? Kukahan on tutkinut ja testannut?? Heillä ei varmaan ole edes omaa laboratoriotakaan, lisäksi eivät löydy hyväksyttyjen listauksesta.Mitkä on heidän vertailuarvonsa?? Testi on käsittääkseni viljelyyn perustamaton ja alustat ovat viranomaisten hyväksymättömiä. Tutkimuksissa kannattaa käyttää STM:n asumisterveysoppaassa mainittuja hyväksyttyjä alustoja, eikä mitään ihme coctaileja.Järkyttävää hommaa... "

      • Epävirallisesti

        No ei se nimimerkki bifactakaan asioista perillä ole. Virallinen tutkija ja virallinen laboratorio, nehän on ihan takapajulasta ja näitä käyttävät vain asemiinsa kangistuneet viranomaiset, sokkona. Mottonaan tärkeintä on, että on virallisesti tutkittu, tulosten oikeellisuudesta viis .

        Biofactasta ja sen analyysien turhanpäiväisyydestä saatan olla sinänsä kyllä samaa mieltä. Millään sisäilmamittuksilla EI TEE YHTÄÄN MITÄÄN ! Niillä ei voida osoittaa tilojen homeettomuutta eikä turvallisuutta. Niin, ei myöskään terveyshaittaa !

        Kunnollisessa mikrobitukimuksessa näytteet otetaan rakenteista niitä avaamatta ja rikkomatta ja alan suurta gurua (vertti) lainatekseni "taakseen katsomatta, ääntä päästämättä, silmiä räpyttelemättä vain pienellä poralla varovasti takaa päin".


    • Tässä sulle osaajia

      Meillä on käynyt Munters ja Raksystems ja molempien sisäilmanäytteet oli manipuloituja jo ennen kuin ne menivät edes Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran akreditoiman labran analyyseihin.

      Joten perästä kuuluu sanoi torven tekijä.

      Sanoisin, että järkytyin aluksi kun aloin ymmärtämään homekusetuksen salat.

      Teen kaikkeni, ettei tulevia polvia kuseteta enää samalla tavalla missään päin Suomessa..

      Voihan per..... "Myös sisäilmanäytteen tulkinnassa on tärkeää tutkia myös ulkoilman mikrobipitoisuudet ja lajit ja verrata niitä sisäilmanäytteisiin,tärkeimpänä lajisto ja sitten määrät". Hyvä, ettet sanonut, että uudenvuoden yönä kun pakkasta on 25 astetta ja rapiat päälle. Terveydensuojelijat ei ole antaneet teetättää sisäilmamittauksia kuin talvikuukausina ainakaan meille ja tuollainen vetkuttelu ja vääristely on heiltä tietoista ja tahallista terveyden vaarantamista. Älkää menkö siihen halpaan. "Sisäilmanäytteet talvikuukausina". Voihan vidu. Homekoira on luotettavin ja vielä rakenteita aukasematta.Eikö tarku pataan.
      Paahtoleipätestejä suosittelee joku allu ja voihan niitä tehdä itsekin jos on tarpeeksi tollo. heh heh -:D jee jee sorry jos tuli pitkästä aikaan oikeaa asiaakin tälle palstalle.

      Älkäähän antako kenenkään enää itseänne homekusettaa turhilla ja petollisilla tutkimuksilla eikä varsinkaan homedesinfiointeja eikä otsonointeja varsinkaan ennen niitä turhia näytteidenottoja. Heppaisissa käsissä on homeongelmaisten terveydensuojelu, vakuutusturva ja oikeusturva tässä maassa useassa paikassa tai anakin Hollolassa. Ota selvää jollet usko!

    • kuseeHomma

      No täyttä kusetusta on kyllä nuo biofacton testit.

    • Totuuttomat torvet

      Tämäkin viestiketju kertoo omalla järkyttävällä tavalla, kuin vähän tietoja on allergiasairauksien aiheuttajista ja huonon sisäilman aiheuttamista sairauksista.

    • Sairaudet jatkuu

      Omat periaatteet sekä näkemykset ja toisten ehdotusten mällääminen ovat tärkeämpiä asioita homekestustelussa ja sisäilma-asioissa.
      Niin ja rahastus. Missä viipyvät todelliset tilannetta parantavat toimenpiteet.

    • Taitaa Allu tietää

      Kaikessa yksinkertaisuudessaan: jos sairastelun perusteella on syytä epäillä homevaurioita niin niitä ja vain niitä pitää etsiä - siis riskirakenteista ei sisäilmasta. Sisäilmanäytteillä ei tee yhtään mitään. Ne ei anna vastauksia mihinkään kysymyksiin ! Samaan kategoriaan kuuluvat huuhaa koirat, jotka merkkaavat jokisen asunnon ja jokisen nurkan, pääsääntöisesti vielä turhaan.

      Myöskään materiaalien päästöt eivät sairastuta ketään tervettä ihmistä ja siksi kaikki VOC -mittaukset ovat vain harhaanjohtavia ja johtavat "asiantuntijoiden" suositusten jälkeen turhiin kalliisiin materiaalien vaihtamisiin, kuten nyt kouluissa tehdään. Sitten vielä ihmetellään, kun kallit korjauset aivät paranna tilannetta. Mielestäni ei kyllä pitäisi ihmetellä, kun tutkitaan ja korjataan ihan vääriä paikkoja väärin perustein. Tähän vääristyneeseen tilanteesee on syypää pitkälti ajatuksissaan paikalleen jämähtäneet ison ja muuten hyvän insinööritoimiston "tutkijat/insinöörit". Nällä on rakennustekninen koulutus ja se näkyy asenteissa. Kun puhutaan homevaurioista ja mikrobitoksiineista sekä homekasvustojen syntymisen estämisestä erikoisosaamista pitäisi olla kemiasta ja mikrobiologiasta. Rakennusalan osaamisesta on vain selvää haittaa - se sokeuttaa näkemään homevaurioita.

    • Entä aiheuttajat

      Onko kukaan tai koskaan saannut rangaistusta ?
      Kiinteistön kosteus- ja sisäilmaongelmien aiheuttamisesta tai korjaustöiden laiminlyönneistä.
      Ovat kosteus- ja sisäilmasta sairastuneet ainoita "syypäitä"?

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maksetaanko Vornaselle palkkaa 2 viikon sairaslomasta

      Eli torstain kännistä 2 viikon palkallinen sairasloma? Saako muut duunarit myös rännätä 2 viikkoa työnantajan laskuun?
      Perussuomalaiset
      311
      2814
    2. Miksi tunnet vetoa..

      Miksi tunnet vetoa juuri häntä kohtaan? Mikä sen saa aikaan?
      Ikävä
      106
      2193
    3. Mitä te palstan ihanat naiset

      Ajattelette hyvin viisaista miehistä, jotka ovat koko ajan jotenkin oudosti väärässä? Vaikka älykkyysosamääräsi olisi 21
      Sinkut
      82
      1643
    4. Tapaus Vornanen

      Se oli torstai-ilta ja kansanedustaja Vornanen oli juhlimassa seurueensa kanssa pitkän edustusviikon jälkeen. Baarissa o
      Maailman menoa
      188
      1530
    5. Nainen, kohtelin sua kuin paskaa

      Ja silti odotin että annat kaiken anteeksi. Yllätyin kun niin ei käynytkään. Olethan kaikin puolin alle mun tason ja sun
      Ikävä
      67
      1335
    6. Nainen, seuraan sun uutta elämää

      Hieman naurattaa tuo sun uusi rooli 🤭. Kun et sovi siihen mitenkään. Mutta pakkohan sulla jokin paikka olla missä hämme
      Ikävä
      54
      1231
    7. Voi hitto Rinsessa säikähdin

      Että olitkin silloin joku huijari. Huh, sano ettet ole.
      Ikävä
      12
      1094
    8. Olet kaikki mitä ikinä tahdonkaan

      Voi sinä ihana Jarno olet just se ihminen keneen menin täysin ihastumaan. Kuin salama kirkkaalta taivaalta meidän koht
      Suhteet
      20
      1092
    9. Ilona Siekkinen

      Onko Ilona Siekkinen todellinen henkilö vai tekoälyllä luotu henkilö? Koostettu monesta eri kuvasta ja liitetty yhteen m
      Yhteiskunta
      1
      1030
    10. AVARN Security ja julkisen toimeksiannon laiton henkilörekisteri

      Kyseessä ei ole VR:än ylläpitämä, vaan Avarnin laiton henkilörekisteri. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000482739.htm
      Turvallisuuspalvelut
      13
      921
    Aihe