mikä kamiina

sähkötön

N. 25 neliön 4 tuuman höylähirsi mökkiin.

Eli tarkoitus laittaa tuo tiilitakka palasiksi, kun lämmittää mökin niin hitaasti. Ja sitten nopeasti lämmittävä kamiina tilalle. Mielellään ulkonäöltään katseenkestävä ja sellainen että varaa lämpöä muutamaksi tunniksi kevät ja syyllisinä. Eli käyttösesonki rajoittuneet huhti-toukokuulle ja syksyllä syys-lokakuulle. Kesäkuukaudet riittää hyvin toimiva puuhella.

Onko kokemuksia vaihtoehdoista. Ja takkasydämiä eikä petroolilämmittimia ei kannata ehdotella, molemmat jo on ja huonoiksi todettu. Toisaalta Safire tai wallas kokemukset kiinnostaa.

39

8841

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Puulämmitys paras

      Polttoöljykamina tuoksahtaa välillä polttoöljylle. Kokemusta on. Ja tehon säätäminen riittävän pienelle kesäaikaan voi olla ongelma.

      Peltikamina jäähtyy heti. Sissi-kamina voisi olla ratkaisu. Siinä voi polttaa yöllä kivihiiltä, joka palaa aamuun asti.

      Itse laittaisin pienen vuolukiviuunin. Luovuttaa suhteellisen nopeasti lämpöä ja myös varaa sitä.

    • Joonas...

      Safire on ihan kelpo peli,saa tekstiviestillä päälle, ja minulla ainakin on toiminut hienosti, eikä kärytä sisälle.

    • Vuodesta 2004

      Morsö 3640. Ei halvin mutta hyvä.

    • ei peltipönttöä

      Kaksi sanaa: Porin Matti

    • 25 m2 myös

      Porinmatti on kyllä hyvä.

      Kirjoitit, että "Kesäkuukaudet riittää hyvin toimiva puuhella". Miksi ette käytä sitä viileillä ilmoilla?

      Meilläkin on mökillä vuolukivihella ja se on minusta melko hyvä kompromissi syksyisin ja keväisin. Keittolevyn läpi tulee alkulämpöä ja kun hella painaa semmoset 500 - 600 kg, niin se varaakin suhteellisen hyvin.

      Toisaalta alkulämpöä saisi tulla talvella vähän enemmänkin varsinkin talvella. Tai me ei ainakaan oikein uskalleta lämmittää jääkylmää hellaa kovin nopeasti, ettei tulisi halkeamia. Kesällä me ei käytetä hellaa juuri lainkaan kun se lämmittää mökkiä aivan liikaa.

    • Jontus

      Upon Puukamina. Lämmittää nopesti ja pesällinen palaa yli 10 t. Pärjää yli 20 asteen pakkasella ihan hyvin

      • näin se asia vain on

        Onhan noita nopeita jötulia ja kastoria osa vuolukiviposkilla ja kaikkihan ne lämmittää , tarvitsee vain opetella käyttämään sitä kunnolla.

        Kastoreita kaksin kappalein ja on mökillä tarennut hyvin pakkasillakin puita pesään ja villaa ylle , sähkölämmitys vain apuna nautittavampaa nauttia takkatulesta ja lämmöstä,


      • hk,,

        tosi on, pesällinen palaa noin reilu 10 tuntia antaa tasaisen lämmön upo on paras ollu minulla jo 26v,, ja toimii edelleen hyvin


      • Anonyymi

        juuri näin.
        upon kamina: kun veto on täysillä lämpenee nopeasti ja keittolevy on nopeampi kuin sähköhella kuutosella.
        kun lämpöä tarvitaan vähemmän laitetaan veto kiinni jolloin puut palavat hitaalla hiilloksella yön yli noin kymmenen tuntia.
        vaatii kyllä nuohouksen tiheämmin jos polttaa hitaasti usein.


    • 1+9

      Me purettiin avotiilitakka, ja laitettiin kota retro. Nopeasti se lämmittää, mutta ei varaa mitään. Kohtalaisen hyvin on pärjätty alkukevät ja loppusyksy, talvisin me ei mökkeillä.

    • Ansaal

      Suosittelen Jotulia. Vanhempien mökillä oli uudehko F3-mali ja itselläni on 40 vuotta vanha F602-malli. Laatukaminoita.

    • Kituliekki likaa

      Itsellä ei kokemusta, mutta eikö nuo koko yön kituliekillä palavat kamiinat juurikin aiheuta niitä pienhiukkasia ja likaa savupiippua?

      Pitäisikin siis olla kaksi tulisijaa. Peltitakka peltipiipulla, jolla saa mökin nopeasti asumislämpöön. Lisäksi myös varaava tulisija, jolla voi sitten jatkaa siitä.

      • Päike

        Peltitakaksi suosittelen Sissi-kamiinaa peltipiipulla varustettuna.

        Itselläni on hyvin toiminut jo 2 vuoden ajan, tosin mökki ei kuitenkaan ole ollut talvikäytössä.


    • nopea lämpö

      kiuas , kiviä löylytila täynnä ja levystä tehty kansi kivien päälle pulteilla kiinni, lämpiää äkkiä ja pitää lämpöä muutaman tunnin

      • se.

        aitokiuas.


    • kastor
      • kyyllä

        kastori varaa noin 5-6 h että aika hyvä takka.ja lämpöä luovuttaa heti!


      • kastorilla
        kyyllä kirjoitti:

        kastori varaa noin 5-6 h että aika hyvä takka.ja lämpöä luovuttaa heti!

        Ja se tiilistämuurattupiippu niin ei halkea kun kamina/takka lämpiää ennen hormistoa.

        Itse muurannut parit piiput ja ohjeet löytyy ihan netistä ja en laittaisi peltipiippua juuri sen varaamattomuuden takia.

        Hyvin noilla peltitakoilla vuolukivisivuilla tarennut pakkasillakin sähköttömässä mökissä.


    • hk,,

      kaikki on nykyjään hyviä,, riippuu käyttäjästä miten,, osaa kaminaa käyttää, näin on

    • hyvätakka

      Minä puratin pois mökistäni leivinuunin, joka savutti ja lämpisi hitaasti ja ostin netistä Netraudan takkakamiinan, joka oli tuolloin 599 hintainen. Siinä on lasiluukullinen tulipesä ja sen yläpuolella samoin lasiluukullinen uuni ja päällä keittotaso.
      Erinomainen hankinta, en voisi olla tyytyväisempi! Netrauta kuljettaa myös samaan hintaan jos on postiosoite sinne mökille.
      Takka lämmittää pienehkön tuvan parissakymmenessä minuutissa alle kymmenestä asteesta lähelle pariakymmentä ja tietysti vaikka kuinka kuumaksi jos lykkää pökköä pesään. Se on nätti katsella, elävä tuli on kiva ja jos haluaa kauemmin lämpöä, voi leivinuuniin lykätä muutaman tiiliskiven lämpöä varaamaan.
      Keittotasolla vesikattila tuottaa koko ajan lämmintä vettä ja uunissa kypsyvät ruuat.
      http://www.netrauta.fi/takat/takat/valmistakat/valmistakka-tupa-10kw-132kg-paistouunilla-ja-keittolevylla
      Tuontapainen laitos oli, muistaakseni vähän painavampi. Kannattaa kysellä tarjouksiakin.

    • Pönttöuuni
      • xjh

        Hei. Kiva linkki. Tämähän on hieno innovaatio vanhasta pönttöuunista!


    • Oeu

      Onhan noita. Harvia tai Narvi. Ainakin kestää katseen.

      • Tulikosmieleem

        Pidä takka, vedä kamiinan hormi poskikanavaan, tuhkaluukkuun ja saat lämmitettyä molemmat.


        Tupa lämpenee nopeasti ja lämpöä jää takan massaan.


      • Takkasydän.
        Tulikosmieleem kirjoitti:

        Pidä takka, vedä kamiinan hormi poskikanavaan, tuhkaluukkuun ja saat lämmitettyä molemmat.


        Tupa lämpenee nopeasti ja lämpöä jää takan massaan.

        Ja tuoko toimisi!?


    • normikiuas

      Johkona tuota normikiuas iha sinne...
      Sata killoo kivvii varaa hyvin lämpöö ja on nopia ja jos kylmä tullee nii eiku heittiää löylyy vaa :))

    • xjh

      Porin Matti on hintava ostaa uutena, mutta niitä saa käytettyinä aika hyvin. Meillä on naapurin kellarista remontin yhteydessä pois pantu 120-senttinen Matti hirsimökin 25 neliön tuvassa juuri kevään ja syksyn viileitä varten. Ollaan tyytyväisiä. Heti lämpiää, keittolevy mukava lisä, ja lämpöä luovuttaa kymmenisen tuntia. Puupihi se myös on.
      Tässä vielä linkki uusiin http://www.porinmatti.fi/

      • Anonyymi

        porin matti antaa hitaasti lämmön ulos, alkaa uhkumaan vasta tuntien päästä.
        upon kamina paras mökkiin johon tullaan talvellakin. suosittelen peltipiippua: helppo nuohota itsekin eikä halkea vaikka lyöt talvipakkasella täydet roihut upon kaminaan.


    • hellauuni

      Hellapönttöuuni Pohjanamaan tiiliakenteelta on iso erehdys. Ostin sellaisen viime syksynä. Tuote tuli nopeasti heti tilauksen tehtyä, mutta sen piti tulla vähän myöhemmin, kun sitä pitää säilyttää kosteudelta suojassa ja tarkistaa että kaikki on mukana. No, sitten alkoi noin kuukauden odotus siitä, että milloin joku tulee sen kasaamaan. Sitten tuli mies päiväksi. Lokakuussa kesämökki jo talviteloilla ja muurari tuli ilman eväitä ym sinne "korpeen" tekemään sen. Syömättä ja juomatta. Hellapönntöuunista jäi 21 kokonaista tiiltä laittamatta uunin sisälle - vain reunohin tuli kyljelleen tiilet. Sydän keskellä ja hellalevy päällä. Tyhjää tilaa uunin täydeltä.

      Uunin käyttönotto oli työläs ja pitkä prosessi. Minulla on leopardikivestä takkauuni, mikä oli tähän verrattuna hyvä ja helppokäyttöinen alusta alkaen.

      Suurin ongelma on se, että uuni ei vedä. Vain sellaisella ilmalla, jos harakat ja varikset eivät uskalla lentää, niin voi edes ajatella systyttävänsä Pohjanamaan tiilirakenteen hellapönttöuunin. Samalla kun vaihdoin hyvin vetävän ja toimivan vanhan UPO-kaminan tähän nostalgiseen uuniin, niin teetätin keittiöremontin katosta lattiaan asti. Nyt se on savupirtti, sillä hellapönttöuuni ei vedä. Se voi aluksi esim näyttää siltä, että paperi syttyy ja vetää, mutta tuokion päästä uuni tupruttaa savua uunin lasiluukkujen ympäriltä ja hellalevyjen raoista. Lasiluukku ei enää edes puhdistu, kun se on niin monta kertaa savustettu. Ikkunat ja ovet auki itikoille. Kun on oikea myrsky, niin silloin se saattaa vetää, mutta voi sitten ykskaks lopettaakin vetämisen jos tuuli laantuu. Näin on käynyt monesti. Kerrankin puut paloivat iloisesti ja erehdyin menemään ulos. Palattuani mökki oli harmaan mustana sakeana savusta. Monta päivää piti tuulettaa ja pestä mökki ties monenneko kerran. Joten älkää ihmeessä langetko tähän söpöön nostalgiseen uuniin. Minulla on puulämmitteinen saunan uuni ja Vuolerin vuolukiviuuni, mitkä vetävät säällä kuin säällä. Tämä vain pyörittää savua uunin sisällä. Laitoin uunin myyjälle kuvat ennen sen muuraamista paikasta ja hormista , mikä oli käytössä. Se oli sopiva ja ok.

      Olen ollut yhteydessä tähän myyjään, Kariin, ja hän on luvannut että joku käy katsomassa sitä. Luonnollisesti sitä ei ole tapahtunut. Olen erittäin pettynyt ko yrityksen tapaan hoitaa asiakkuus ja ennen kaikkea uuniin. Siinä se töröttää mökin keittiön parhaalla paikalla ja huokuu kylmää, kun ei sitä voi lämmittää. Viikon kokeilin joka päivä, mutta ei tullut mitään. Veden lämmittämisessä ja huoneen lämmön lähteeksi sen ostin. Nyt se on savupirtin tekijä ja itikoiden tuoja, kun on pakko pistää aina kaikki "räppänät" auki, kun se savuuttaa. Ja hermot sen kanssa menevät.

      • Anonyymi

        Katselin myös tuota mutta saa jäädä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Katselin myös tuota mutta saa jäädä.

        Minulla sepän tekemä kamiina, piipussa 2*15 L vedenlämmitintä, kamiinan päällä tulitiiliä ei muurattu.

        Saa pikalämmön ja varaavankin.


      • Anonyymi

        Mulle kyllä on tulossa sellainen, kunhan saan tulikivitakan purettua tieltä pois. Hellapönttö on Ilmajoella tullaan pystyttämään kun sopii ensin koska saa tuoda. En ole maksanut vielä mitään ja nyt panee jo miettimään kannattaako maksaakkaan. Pitäisköhän vain perua koko kauppa. Sun tarinasi oli syy epäilyyn. Eihän jokaisen tartte lyödä päätänsä seinään, voihan sitä oppia toisten virheistä.


      • Anonyymi

        Aivan samat karmeat kokemukset tuosta hellapönttöuuni tekeleestä!
        En lähde tuota samaa uudelleen kirjoittamaan kun olisivaan samantoistoa! Meilläkin hankkittiin tuo jotta mökin käyttöaste nousisi mutta toisin kävi. Ei paljon kehtaa mökille enää lähteä viileimmillä keleillä kun tietää mikä siivous savotta edessä! 4x seinät,katot,lattiat,verhot,petivaatteet,komerot,astia,kaapit siivottu noesta niin nyt saa riittää! Viime joulk. aloitettiin taistelu ja parhaillaankin taistellaan. N.3h mennyt nytkin kun yritetty saada palamaan. Tulisijoista löytyy vankka kokemus elämän varrelta mutta ei tällaista pas.. ole ikinä sattunut kohdalle! Nuohooja käytetty vaikka sanoi että vasta on käynyt eikä hänestä ongelma piipun puolella..


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Aivan samat karmeat kokemukset tuosta hellapönttöuuni tekeleestä!
        En lähde tuota samaa uudelleen kirjoittamaan kun olisivaan samantoistoa! Meilläkin hankkittiin tuo jotta mökin käyttöaste nousisi mutta toisin kävi. Ei paljon kehtaa mökille enää lähteä viileimmillä keleillä kun tietää mikä siivous savotta edessä! 4x seinät,katot,lattiat,verhot,petivaatteet,komerot,astia,kaapit siivottu noesta niin nyt saa riittää! Viime joulk. aloitettiin taistelu ja parhaillaankin taistellaan. N.3h mennyt nytkin kun yritetty saada palamaan. Tulisijoista löytyy vankka kokemus elämän varrelta mutta ei tällaista pas.. ole ikinä sattunut kohdalle! Nuohooja käytetty vaikka sanoi että vasta on käynyt eikä hänestä ongelma piipun puolella..

        Kiitokset näistä kommenteista. Tuota hellapönttöuunia tuli kuolattua pieneen mökkiin kevyttakan tilalle. Ei vaan kuulosta lainkaan toimivalta ainakaan matalan piipun kanssa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kiitokset näistä kommenteista. Tuota hellapönttöuunia tuli kuolattua pieneen mökkiin kevyttakan tilalle. Ei vaan kuulosta lainkaan toimivalta ainakaan matalan piipun kanssa.

        Itselläkin tuo harkinnassa ja mietin ootteko nuohousluukussa ensin polttaneet jotain että hormi lämpiää, vai eikö toimi sittenkään? Tulisijojen kanssa asuessa on aina ollut niin että jos ovat kylmillään (ja hormi myös) niin ensin on pitänyt polttaa tulta nuohousluukussa josta on suora veto hormiin, ei koskaan suoraan tulipesässä ensin. Puuhellat ja pönttöuunit ovat kaikki olleet tällaisia. PorinMatin kanssa ei oo ollut veto-ongelmia. Mietin ennen kuin itse ostan että onko tämä hellapönttöuuni joku poikkeus jossa on joku rakenteellinen veto-ongelma noin lähtökohtaisesti, vai onko se sytytystekniikkakysymys... Kivahan se ois tietää ennen kuin muuraa paikoilleen!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Itselläkin tuo harkinnassa ja mietin ootteko nuohousluukussa ensin polttaneet jotain että hormi lämpiää, vai eikö toimi sittenkään? Tulisijojen kanssa asuessa on aina ollut niin että jos ovat kylmillään (ja hormi myös) niin ensin on pitänyt polttaa tulta nuohousluukussa josta on suora veto hormiin, ei koskaan suoraan tulipesässä ensin. Puuhellat ja pönttöuunit ovat kaikki olleet tällaisia. PorinMatin kanssa ei oo ollut veto-ongelmia. Mietin ennen kuin itse ostan että onko tämä hellapönttöuuni joku poikkeus jossa on joku rakenteellinen veto-ongelma noin lähtökohtaisesti, vai onko se sytytystekniikkakysymys... Kivahan se ois tietää ennen kuin muuraa paikoilleen!

        No jos talossa on ennen uuni toiminut mutta ei uusi hellapönttö uuni niin eihän se kylmätulpasta voi johtua ja tuskin korvausilman saannistakaan. Jos muuratessa jää kovin tavaraa yli eikä valmistaja tai valmistajan edustaja vaivaudu asiaa tutkimaan niin eihän tuossa enää paljoa selvitettämistä tarvita.
        Takuuasiat tahtoo olla ikäviä ja ken ei niitä kykene hoitamaan kertonee organisaatiosta kaiken.
        Itsellä oli joskus kermansaven uunin pystytys jossa muurari teki pystytysvirheitä. Tehdas ei tullut korjaamisessa yhtään vastaan ja tehtaan tuotevastaava oli oikea kusipäämulkku.
        Kannattaa palkata työmaavastaava ja kuvaa salaa pystytysprojektin. Jos jotain ilmenee lähettää videon ja kysyy korvaatteko ennen vai jälkeen raastuvan?


    • Anonyymi

      Hirsimökissä on sauna ja hyvä 15 vuotias harvia kiuas , vesipata piipussa. Laitan tulet ja avaan oven niin antaa hyvin lämpöä muualle mökkiin, kivetkin varaa ja vesi.

      • Anonyymi

        Ulko-oven kun avaan niin pienessä eteisessä on toisella puolella ovi saunaa ja toisella huoneeseen.

        Kyllä sauna ja puukiuas on kätevä.


      • Anonyymi

        mitenkäs kesähelteellä? saunan lämmitys tekee tuvasta sietämättömän kuuman?
        tehkää aina sauna ja tupa erikseen.aina.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      50
      5025
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3297
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1432
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1275
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      977
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      888
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      857
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      229
      764
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      738
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe