Saamelaisia vai lappalaisia

Tatti

Olen kirjoitellut tuonne kuurojen palstalle ja tätä käynyt lukemassa. Kysyn asiaa joka saatta olla selvitetty täällä monesti, mutta minä en ole huomannut. Kumpi on oikea nimitys saamelaiset vai lappalaiset. Mitä eroa niillä on? Joku väitti että lappalaiset on pilkkanimi. Minä taas olen ymmärtänyt sen samoin kuin karjalaiset tai pohjalaiset. Kysyn tätä nyt kun uusi sheriffi luki niin kovaa lakia ja vaatii käyttämään saamenkieltä. Muuten mitä niistä kolttaa vai mitä. En osaa yhtään murretta. En tarkoita näitä kysymyksiä loukkauksiksi joten voisinko saada jonkun asiallisen vastauksen ennenkuin tämä poistetaan sillä minä en ole pohjoisesta. Oliko tarpeeksi neutraali sana? Saako tänne enää kirjoittaa muut kuin lapin väki?

3

876

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • frozen.rose

      Jos haluat puhutella Suomen alkuperäiskansan edustajaa asiallisesti, käytä sanaa saamelainen. Sillä nimitystä lappalainen pidetään loukkaavana monestakin eri syystä, yksi niistä on se, että tätä nimitystä on kautta aikojen käytetty halventavissa asioissa kuten : lappalaiset on primitiivistä ja suttuista kansaa jne... Ja nimenomaan tätä nimitystä lappalainen käytetään tietääkseni ainoastaan pohjoismaissa ja euroopan alueella. Muu maailma on hyväksynyt nimityksen saamelainen, sitä käytetään ihan virallisissakin teksteissä mm USA:ssa. Suomessakin ovat jo ihan kiitettävällä tavalla alkaneet käyttää teksteissä tätä hyväksyttävämpää nimitystä, kehitystä siis on havaittavissa.

      Saamenkieliä on useampia, pohjoissaamen kielessä on kaksi murretta: itä-ja länsimurre.

      Minä en ole missään vaiheessa vaatinut käyttämään vain saamenkieltä näissä keskusteluissa, toivoin sitä toki käytettäväksi enemmän. Saamenkieli nyt vain on äidinkielemme ja osa identiteettiämme, miksi se tulisi unohtaa? Kaikki saamen kielet ovat yhtä arvokkaita ja yhtä tervetulleita joukkoon.

      Tänne saa kirjoittaa ihan kuka vaan, siitä ei pitäisi olla epäselvyyttä. Minun tehtäväni on seriffinä valvoa sääntöjä ja poistaa viestejä, joissa sääntöjä rikotaan. Saamelaisiin kohdistuvaa pilkantekoa ja ivaa en salli, sen luulisi olevan päivän selvää. Kaikenlainen muidenkin kansojen mollaaminen ei ole kenenkään edun mukaista. Jotenkin se vain tuntuu, että juuri nämä yhteisö-keskustelut saavat tätä negatiivistä suitsutusta osakseen niin paljon, että kaikki mukava ja hyvä hautautuu niiden alle. Koitetaanpa selvitä elämässä hieman vähemmällä provosoinnilla ja muiden tallomisella jatkossa, jookos?

    • jurdi

      Kuten palstan valvojakin sanoi, saamelainen on "oikea" nimitys. Saamelainen on saamelaisten itse itsestään käyttämä nimitys. Lappalainen on taas muiden antama nimitys. Tätä nimi asiaa voisi verrata inuittien nimitykseen. Heistä käyttävä nimi eskimot on algonkin-intiaanien antama nimitys, joka tarkoittaa raa'an lihan syöjät. Eskimot kuten monet muutkin kansat kutsuvat itseään yksinkertaisesti ihmisiksi, yks. inuk ja mon. inuit (kansa).

      Monien on vaikea ymmärtää käsitteiden saamelainen, lappalainen ja lappilainen eroja. Lappilaisia ovat kaikki Lapin läänin asukkaat huolimatta ovatko he saamelaisia, suomalaisia vai muita. Saamelainen on etininen määrite, joka osoittaa miten saamelaiset pitävät itseään valtakulttuurista erillisenä oman kulttuurinsa jäseninä. Määritelmät saamelainen ja lappalainen ovat tuoneet paljon pään vaivaa varsinkin määritellessä ketkä ovat saamelaisia ja omaavat oikeuden esimerkiksi äänestää Saamelaiskäräjien vaaleissa.

      Lappalais-nimityksen katsotaan historiallisesti liittyvän lapinkylä käytäntöön. Lappalaisia olivat kaikki, jotka osallistuivat lapinkylissä yhteisen kruunulle maksettavaan lapinveroon. Heillä oli oikeudet lappalaiselinkeinojen harjoittamiseen. Vanhoissa asiakirjoissa lappalaisena nimitetäänkin lappalaiselinkeinon harjoittajaa. Lappalainen ei siis alun alkaen ole tarkoittanut pelkästään saamelaista sillä myös ei-saamelainen pystyi pääsemään mukaan lapinkylään ja sai oikeudet harjoittaa lappalaiselinkeinoja.
      Se miten saamelaiset nykyään suhtautuvat lappalais-nimitykseen vaihtelee. Osa saamelaisista ottaa sen hyvinkin loukkaavana ja pitävät sitä rasistisena ilmaisuna sekä sanoutuvat täysin irti lappalais-nimityksestä. Lappalais-nimityksen katsotaan syntyneen pitkäaikaisen alistusprosessin myötä, myös lappalaisiin liitetyt stereotypiat vaikuttavat. Joidenkin saamelaisten mielestä lappalainen on täysin sama asia kuin saamelainen, eivätkä he ns. vedä hernettä nenään, jos heitä kutsutaan lappalaisiksi. Tästä huolimatta suosittelen käyttämään nimitystä saamelainen, saamelaiset.

      Suomen opetussuunnitelmassa ei kerrota paljoakaan saamelaisista. Saamelaisten osuus Suomen historiasta ja suomen kielen opetuksessa on yleensä parin lauseen mittaisia. "Ennen suomalaisten saapumista alueella asui saamelaisia" "Suomen kielen etäsukukieliin lukeutuu saamen kieli". Ei siis ihme, että useiden ihmisten saamelaiskäsitys on muokkautunut stereotypioiden avulla. ”Laphalaisvitsit” sekä turismi ylläpitävät parhaiten stereotypioita saamelaisista. ”Saamelainen hoitaa porojaan kaukana Lapin tuntureilla naama nokisena likainen lapintakki päällään humalassa joikaten” – kärjistettynä.

    • Tiedoksi

      Lappalainen on alun perin tarkoittanut henkilöä,joka ei harjoittanut maanvieljelystä.

      Elänyt siis samalla paikkalla,vaan harjoitti metsästystä ja kalastusta. Lappalainen-sana ei liittynyt varsinaisesti saamelaisiin.

      Kuka tahansa saattoi tulla lappalaiseksi jätettyään maanviljelyksen. Ja vastaavasti jäätyään aloilleen esim. maata viljelemään lakkasi olemasta lappalainen.

      Lappalainen oli suomen kielen yleissana,joka ei viittaa mihinkään kansanryhmään varsinaisesti, vaan täysin supisuomalainen saatoi olla lappalainen tai tulla lappalaiseksi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      0
      7937
    2. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      177
      1755
    3. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      77
      1114
    4. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      113
      1113
    5. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      62
      1031
    6. Persut petti duunarit

      Kyllä persujen kuuluu nyt mennä häpeämään kun äänestivät lakkolakien puolesta. Vielä muka kehutaan olevan työväenpuolue,
      Perussuomalaiset
      193
      945
    7. Persuille kovaa kyytiä YLEn kannatusmittaus

      https://yle.fi/a/74-20085866 Näin se menee persueliitti. Pettäjän tie on karu, persujen äänestäjät ovat nyt reagoineet
      Maailman menoa
      182
      920
    8. Lindtman runnonut demarit huimaan nousukiitoon!

      Palkansaajat – siis Suomen käynnissä pitävä kansanosa – ei näemmä arvosta EK/SY-sätkyakka Purran saksipelleilyä. Niin
      Maailman menoa
      271
      886
    9. Mitä ajattelen sinusta

      Että olit erilainen kuin muut ja jollakin kummalla tavalla samanlainen kanssani, vaikka ei tunnetukaan. Sinun kanssa tu
      Ikävä
      35
      823
    10. Itkisikö onnesta

      Jos panisin sua kunnolla?
      Ikävä
      86
      707
    Aihe