Saamelaisia vai lappalaisia

Tatti

Olen kirjoitellut tuonne kuurojen palstalle ja tätä käynyt lukemassa. Kysyn asiaa joka saatta olla selvitetty täällä monesti, mutta minä en ole huomannut. Kumpi on oikea nimitys saamelaiset vai lappalaiset. Mitä eroa niillä on? Joku väitti että lappalaiset on pilkkanimi. Minä taas olen ymmärtänyt sen samoin kuin karjalaiset tai pohjalaiset. Kysyn tätä nyt kun uusi sheriffi luki niin kovaa lakia ja vaatii käyttämään saamenkieltä. Muuten mitä niistä kolttaa vai mitä. En osaa yhtään murretta. En tarkoita näitä kysymyksiä loukkauksiksi joten voisinko saada jonkun asiallisen vastauksen ennenkuin tämä poistetaan sillä minä en ole pohjoisesta. Oliko tarpeeksi neutraali sana? Saako tänne enää kirjoittaa muut kuin lapin väki?

3

910

Äänestä

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • frozen.rose

   Jos haluat puhutella Suomen alkuperäiskansan edustajaa asiallisesti, käytä sanaa saamelainen. Sillä nimitystä lappalainen pidetään loukkaavana monestakin eri syystä, yksi niistä on se, että tätä nimitystä on kautta aikojen käytetty halventavissa asioissa kuten : lappalaiset on primitiivistä ja suttuista kansaa jne... Ja nimenomaan tätä nimitystä lappalainen käytetään tietääkseni ainoastaan pohjoismaissa ja euroopan alueella. Muu maailma on hyväksynyt nimityksen saamelainen, sitä käytetään ihan virallisissakin teksteissä mm USA:ssa. Suomessakin ovat jo ihan kiitettävällä tavalla alkaneet käyttää teksteissä tätä hyväksyttävämpää nimitystä, kehitystä siis on havaittavissa.

   Saamenkieliä on useampia, pohjoissaamen kielessä on kaksi murretta: itä-ja länsimurre.

   Minä en ole missään vaiheessa vaatinut käyttämään vain saamenkieltä näissä keskusteluissa, toivoin sitä toki käytettäväksi enemmän. Saamenkieli nyt vain on äidinkielemme ja osa identiteettiämme, miksi se tulisi unohtaa? Kaikki saamen kielet ovat yhtä arvokkaita ja yhtä tervetulleita joukkoon.

   Tänne saa kirjoittaa ihan kuka vaan, siitä ei pitäisi olla epäselvyyttä. Minun tehtäväni on seriffinä valvoa sääntöjä ja poistaa viestejä, joissa sääntöjä rikotaan. Saamelaisiin kohdistuvaa pilkantekoa ja ivaa en salli, sen luulisi olevan päivän selvää. Kaikenlainen muidenkin kansojen mollaaminen ei ole kenenkään edun mukaista. Jotenkin se vain tuntuu, että juuri nämä yhteisö-keskustelut saavat tätä negatiivistä suitsutusta osakseen niin paljon, että kaikki mukava ja hyvä hautautuu niiden alle. Koitetaanpa selvitä elämässä hieman vähemmällä provosoinnilla ja muiden tallomisella jatkossa, jookos?

  • jurdi

   Kuten palstan valvojakin sanoi, saamelainen on "oikea" nimitys. Saamelainen on saamelaisten itse itsestään käyttämä nimitys. Lappalainen on taas muiden antama nimitys. Tätä nimi asiaa voisi verrata inuittien nimitykseen. Heistä käyttävä nimi eskimot on algonkin-intiaanien antama nimitys, joka tarkoittaa raa'an lihan syöjät. Eskimot kuten monet muutkin kansat kutsuvat itseään yksinkertaisesti ihmisiksi, yks. inuk ja mon. inuit (kansa).

   Monien on vaikea ymmärtää käsitteiden saamelainen, lappalainen ja lappilainen eroja. Lappilaisia ovat kaikki Lapin läänin asukkaat huolimatta ovatko he saamelaisia, suomalaisia vai muita. Saamelainen on etininen määrite, joka osoittaa miten saamelaiset pitävät itseään valtakulttuurista erillisenä oman kulttuurinsa jäseninä. Määritelmät saamelainen ja lappalainen ovat tuoneet paljon pään vaivaa varsinkin määritellessä ketkä ovat saamelaisia ja omaavat oikeuden esimerkiksi äänestää Saamelaiskäräjien vaaleissa.

   Lappalais-nimityksen katsotaan historiallisesti liittyvän lapinkylä käytäntöön. Lappalaisia olivat kaikki, jotka osallistuivat lapinkylissä yhteisen kruunulle maksettavaan lapinveroon. Heillä oli oikeudet lappalaiselinkeinojen harjoittamiseen. Vanhoissa asiakirjoissa lappalaisena nimitetäänkin lappalaiselinkeinon harjoittajaa. Lappalainen ei siis alun alkaen ole tarkoittanut pelkästään saamelaista sillä myös ei-saamelainen pystyi pääsemään mukaan lapinkylään ja sai oikeudet harjoittaa lappalaiselinkeinoja.
   Se miten saamelaiset nykyään suhtautuvat lappalais-nimitykseen vaihtelee. Osa saamelaisista ottaa sen hyvinkin loukkaavana ja pitävät sitä rasistisena ilmaisuna sekä sanoutuvat täysin irti lappalais-nimityksestä. Lappalais-nimityksen katsotaan syntyneen pitkäaikaisen alistusprosessin myötä, myös lappalaisiin liitetyt stereotypiat vaikuttavat. Joidenkin saamelaisten mielestä lappalainen on täysin sama asia kuin saamelainen, eivätkä he ns. vedä hernettä nenään, jos heitä kutsutaan lappalaisiksi. Tästä huolimatta suosittelen käyttämään nimitystä saamelainen, saamelaiset.

   Suomen opetussuunnitelmassa ei kerrota paljoakaan saamelaisista. Saamelaisten osuus Suomen historiasta ja suomen kielen opetuksessa on yleensä parin lauseen mittaisia. "Ennen suomalaisten saapumista alueella asui saamelaisia" "Suomen kielen etäsukukieliin lukeutuu saamen kieli". Ei siis ihme, että useiden ihmisten saamelaiskäsitys on muokkautunut stereotypioiden avulla. ”Laphalaisvitsit” sekä turismi ylläpitävät parhaiten stereotypioita saamelaisista. ”Saamelainen hoitaa porojaan kaukana Lapin tuntureilla naama nokisena likainen lapintakki päällään humalassa joikaten” – kärjistettynä.

  • Tiedoksi

   Lappalainen on alun perin tarkoittanut henkilöä,joka ei harjoittanut maanvieljelystä.

   Elänyt siis samalla paikkalla,vaan harjoitti metsästystä ja kalastusta. Lappalainen-sana ei liittynyt varsinaisesti saamelaisiin.

   Kuka tahansa saattoi tulla lappalaiseksi jätettyään maanviljelyksen. Ja vastaavasti jäätyään aloilleen esim. maata viljelemään lakkasi olemasta lappalainen.

   Lappalainen oli suomen kielen yleissana,joka ei viittaa mihinkään kansanryhmään varsinaisesti, vaan täysin supisuomalainen saatoi olla lappalainen tai tulla lappalaiseksi.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Sara ja Pyry eronneet?

   Pitääkö huhu paikkansa, tietääkö kukaan?Joku kertoi, että olivat tapelleet rajusti Emma gaalan jälkeen ja sen jälkeen Sara poisti Instatililtään kaikk
   Kotimaiset julkkisjuorut
   113
   3187
  2. Alaston miesuimari järkytti suuresti naisuimareita Espoon Matinkylän uimahallissa

   Mikä siinä miehen alastomuudessa voi olla niin järkyttävää? Lainmuutoksen jälkeen tuo on normi. https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000009378839.html Pian
   Maailman menoa
   115
   937
  3. Koululaiset myyvät huumeita jopa kesken koulupäivän

   Taitaa huumeidenvastainen sota olla hävitty kuten viinanvastainen kieltolain aikana, kun kerran jopa kakarat tekevät huumeilla kauppaa. https://www.i
   Maailman menoa
   149
   858
  4. Sen takia sanoin sen

   Että et ottaisi itseesi kun ei ole tarkoitus sinua loukata. Me vain heijastellaan toistemme kipukohtia ja se tuntuu ikävälle.
   Ikävä
   100
   822
  5. Miten paljon vertaat itseäsi muihin?

   Mä huomasin joskus vertaavani omaa elämää toisten elämiin, mutta jossain vaiheessa huomasin (konkreettisesti) ettei ne kokemukset toisen elämisen laad
   Sinkut
   240
   764
  6. Milloin mies näimme viimeksi

   Ja millainen fiilis siitä jäi?
   Ikävä
   42
   752
  7. Hyvää päivää

   Naiselle hyvin samanlaiselle
   Ikävä
   101
   729
  8. Nyt lopeta.. jumalauta

   Ole niin hyvä. En rakasta sinua enää.
   Ikävä
   43
   694
  9. Yksi tavoite tälle vuodelle

   Tulen kietomaan sinut pikkusormeni ympärille. Jos pikkusormi ei riitä, niin käytän järeämpiä keinoja. Älä koita piiloutua minulta.
   Ikävä
   42
   663
  Aihe