Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Digitaalisen järjestelmän kello?

Kellotin yli

Luen tätä kirjaa...

http://cdon.fi/kirjat/poiksalo,_panu-kristian/digitaalitekniikan_perusteet-4343741

...jossa rakennellaan porttipiireistä kiikkuja ja muita siirtorekisterejä. En ole ainakaan huomannut että kirjassa olisi missään vaiheessa kerrottu kellonastan käytöstä muuta kuin että ”liitetään järjestelmän kelloon”.

Siemensin Logossa myös siirtorekisteri tarvitsee toimiakseen kellonastan jossa olen käyttänyt ”kellona” pulssigeneraattoria jonka saa muistaakseni värähtelemään max 500hz, siitä miten kelloa logossa oikeasti tulisi käyttää ei ole tietoa.

Onko piirilevytasolla kello ihan normaali kide joka alkaa värähtelemään kun se (jotenkin) kytketään piiriin? Positiivisen jännitteen ja kellonastan väliin???

14

149

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • xtal1

      Kello tuotetaan toki usein kiteellä, mutta muuten se on ihan saman lainen looginen tila 0/1, 0V/3.3V, kuin muutkin loogiset signaalit. Kellon jakaminen on usein haasteellisempaa kuitenkin, koska se kytkeytyy usein aika moneen logiikkapiiriin. 500Hz voi olla alakanttiin, riippuu paljon logiikkasarjasta, onko noin alhainen taajuus mahdollinen - varsinkin nopeat logiikat voivat nikotella, jos kello on liian hidas - toisaalta cmos-logiikassa kellon voi vaikka pysäyttää ilman ongelmia.
      Usein mikropiirissä on X1/X2 nastat, joiden väliin kide kytketään - piiri itsessään sisältää kaiken tarvittavan, jotta se alkaa värähtelemään - tai jos ei ole, niin saman saa aikaan parilla invertterillä, vastuksella ja kondensaattorilla. Kannattaa kuitenkin katsoa, josko jossain piirissä olisi valmiina nuo ja vielä XO, eli oskillaattorin lähtönasta, niin ei tarvitse mitään ylimääräistä mennä kikkailemaan. Jos kuitenkin tarvitaan hyvin suurta tarkkuutta värähtelyn taajuudessa, niin sitten sitä ei välttämättä kannatakkaan käyttää.

    • OH-kolmonen

      "500Hz voi olla alakanttiin, riippuu paljon logiikkasarjasta, onko noin alhainen taajuus mahdollinen - varsinkin nopeat logiikat voivat nikotella, jos kello on liian hidas - toisaalta cmos-logiikassa kellon voi vaikka pysäyttää ilman ongelmia."

      Minun tiedossani on, että peruslogiikka toimii 'staattisesti', ei ole alarajataajuutta ja siitä seuraa mm. se, että voit pysäyttää kellon tai ajaa logiikkaa askel kerrallaan.

      Poisluettuna dynaamiset muistit - niitä virkistellään tavan takaa - ja jos oskillaattori on rakennettu tavan logiikan ympärille kuten:

      https://www.google.fi/search?q=osc inverter&biw=1467&bih=1014&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=KLIWVJPfGYT5yQP0pYCIBQ&ved=0CAYQ_AUoAQ&dpr=1.25

      .. niin silloin tulee rajat alhaalla vastaan.

    • appp

      Mutta mistä tuo yhdistys tehdään sisäiseen kelloon?

      Siemenssin logossa lätkitään vain yksittäisiä AND/OR purkkeja ja yhdistellään niitä hiirellä vetämällä johto seuraavaan purkkiin. Kumminkin löytyy sift register purkki mikä ei toimi ollenkaan jos ei pistä kellonastaa värähtelemään. Ja tämän olen saanut tehtyä pulssigeneraattori-purkilla niin että tulee 1ms pulssi päälle ja sitten 1ms pulssi off.

      tuolla taajuudella rekisteri toimii edes jotenkuten mutta Logo ei varmaan sitten kovempia taajuuksia pysty käsittelemään jossa varmaan on ajateltu kytkinvärähtelyilmiötä, mikä tietysti koskee vain todellisia I/O-nastoja eikä softakytkentöjä

      Rakentelin tuon kirjan ohjeiden mukaan kiikkuja ihan peruspiireistä ja kiikuista sitten siirtorekisterin johonka piti myös pistää pulssigeneraattori-purkki "kelloksi"

      Aivan sama ilmiöhän tulee jos ostan liikkeestä dip-koteloisia vaikka nand-piirejä ja rakennan niistä kiikkuja, siihenkin pitää saada kello mikä pistää värähtelemään, no siellä varmaan tuo OH-kolmosen ohjeen mukaan saa ainakin "resonaattorin"

    • OH-kolmonen
    • OH-kolmonen

      Tärkeää muistaa, että piiritasolla logiikan/veräjän sisääntuloissa täytyy aina olla jotain - ellei muuta, niin kytkeä 'tarpeettomat' VAKIOON, eli käyttöjännitteeseen tai maahan, eikä jättää niitä 'kellumaan'.

    • kellotin yli

      Joo, sisääntulot oon aina laittanu jonkun semi-ison vastuksen (abaut 5-10k) kautta maihin, ulostulojakin taisin joskus maadottaa vastuksella, jolla virta ei pääse nousemaan porttia kuormittavalle tasolle.

      Omissa sötöksissä on yleensä pelkkiä nandejä, eikä ole ollut mitään kelloa, joten kytkentäviiveillä ei ole ollut mitään väliä, niin kytken yleensä parilliset nandit inverttereiksi niin pääsee reikälevyllä helposti puikkelehtimaan.

      En tiedä kauanko olet hommia tehnyt että olet päässyt kontrollerihommissa tuolle tasolle, mutta itsellä loppuu ennen elämä kesken. :)

      Mitä teet arduinon alustalla kun kontrollerin ohjelmointityökalut on vieressä, käytätkö sitäkin ohjelmointityökaluna?

      • OH-kolmonen

        Kohta alkaa kahdeksas vuosikymmen ja Arduinon hankin joku vuosi sitten dementian karkoittamiseksi - ei sille olut mitään tarvetta, kunhan kokeilin - kaikella mahdollisella olen mämmiä vääntänyt - ei taida olla piiriperhettä tai ohjelmointikieltä johon en olisi jotain tehnyt - aloitin jo aikaa ennen kun Microsoft ilmestyi autotallistaan.

        Olisi pitänyt valita joskus toisin - nyt minulla olisi hieno puutarha. :)

        Nyt ei enää - pakkaan kaiken ja roudaan kaatopaikalle.


      • helpolla rajansa
        OH-kolmonen kirjoitti:

        Kohta alkaa kahdeksas vuosikymmen ja Arduinon hankin joku vuosi sitten dementian karkoittamiseksi - ei sille olut mitään tarvetta, kunhan kokeilin - kaikella mahdollisella olen mämmiä vääntänyt - ei taida olla piiriperhettä tai ohjelmointikieltä johon en olisi jotain tehnyt - aloitin jo aikaa ennen kun Microsoft ilmestyi autotallistaan.

        Olisi pitänyt valita joskus toisin - nyt minulla olisi hieno puutarha. :)

        Nyt ei enää - pakkaan kaiken ja roudaan kaatopaikalle.

        Huomasin saman vuosikymmen sitten. Ei oikeastaan kannata varautua huomiseen ostamalla varastoon, vaan kaikki muuttuu ympäriltä ja vanhentaa ostokset. Sitä en kuitenkaan allekirjoita, että hankitut taidot olisivat millään muotoa vanhentuneita. Kun öljylämmitysmies halusi asentaa lämpökattilaan uudet mittarit useilla tuhansilla euroilla, näytin itse rakentamani kontrollerisovelluksen, joka teki saman n. kympillä omalle öljykattilalleni. Ei se säätö näet tarvitse mihinkään niitä uusimpia laitteistoja.
        Kunhan näitä "arduinoja" nyt sitten saisi vielä seuraavat 40 vuotta.. se on kuitenkin varma, että hankittu pääoma säästää tuhansia euroja vielä jatkossakin! Voin siis hoitaa rauhassa puutarhaani, kun ei tarvitse käyttää kaikkea aikaani elannon hankkimiseen, heh heh.


    • kellotin yli

      Joo nämä suomen hinnat on varsisia vitsejä kun duunissa joudun mm Logoja ja muita antureita hommaamaan. 600 -1100€ maksoi juuri absoluuttianturi riippuen paikasta jossa yksi optohaarukka sisällä ja täälä me pöljät vaan ostetaan.

      omissa hommissa kaikki vaan ebaystä ja kahden kympin arduinolla joka vieläpä on kaikin puolin teollisuuslogiikkaa monipuolisempi.

      Taidot on kaiken a ja o. OH-kolmosena en olisi valinnut mitään toisin vaan seuraan samaa polkua yli 50 vuotta jäljessä :)

      Hyllyt rupee olemaan täynnä kiinanpojan halpiskomponentteja, tähän asti toimineet hyvin eikä tuosta vararikkoa synny vaikka aika ajaisikin ohi. :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      84
      2200
    2. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      49
      1916
    3. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      23
      1838
    4. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      72
      1590
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      10
      1578
    6. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      77
      1482
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      24
      1393
    8. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1352
    9. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      72
      1311
    10. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1294
    Aihe