Saamen kieli?

Kamu

Mika olisi paras keino/lahde pohjoissaamen-
kielen opiskelulle? Siis itsenaiseen opiskeluun nimenomaan.

Lisaksi, kun en saamenkielesta juuri mitaan
tieda, onko jollakulla kokemuksia, etta
kuinka helppo/vaikea kieli on oppia
Suomalaiselle? Onko paljon rakenne-eroja?

Kiitos!

14

3767

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Áhkos

   Pohjoimaisena yhteistyönä julkaistiin joskus 1980-luvulla DAVVIN 1-4 opetusmateriaali, joka soveltuu myös itsenäiseen opiskeluun. Itse en ole siitä kovin innostunut, sillä se on turhan steriili, mutta kyllä sillä alkuun pääsee. Kansan suussa kurssi kulki nimellä "Gos lea hivsset?" Johon oikea vastaus oli"Hivsset lea olgun".

   Mutta käypä vilkaisemassa tätä linkkiä http://www.yle.fi/samiradio/samilink.htm, sieltä löydät myös saamen kielen opiskelusta. Vilkaise eritoten norjalaisen Karabok-kirjakaupan -linkkiä, sillä minusta tuntuu, että sieltä voisit löytää sinulle sopivaa kirjallisuutta.

   Buori lihku lohkamiidda! Onnea luvuillesi!
   sávva àhkos

  • ei kai se tuo Ahkos-nimimerkin mainitsema Davvin-kielikurssi ole enää mitenkään erityisen houkutteleva tai moderni, mutta se on kuitenkin yhä käytössä oleva peruskurssi josta varmaan kannattaa aloittaa. Jonkinlaista saamen kielen kesäkurssia tai vastaavaa kannattaisi kysyä, en tiedä miten niitä mahtaa Suomen puolella olla tarjolla.

   Saame on suomen sukukieli joten kyllä siinä enemmän on yhtäläisyyksiä suomen kanssa kuin muissa kielissä joita koulussa opimme... Sijamuotoja on pohjoissaamessa vähemmän, systeemi on aika helppo oppia.... Lähetä sähköpostia jos haluat jutella enemmän, nyt ei ollut aikaa kirjoittaa. :) Olen itse opiskellut saamea aikuisiällä.

   osoite hurtta_1@hotmail.com

   • arwi61

    Hei,

    keskustelunne on jo edellisen vuoden puolelta, mutta toivottavasti joku vastaa minulle. Minä myös olen kiinnostunut opiskelemaan saamenkieltä itsenäisesti. Olen itse kielikouluttaja, joten keksin varmaan metodit kunhan osaisin hakea oikeanlaista materiaalia, siis mitä joku muukin on käyttänyt ja hyväksi todennut.

    Lähettämäsi linkki ei valitettavast toiminut.
    Vastailkaa, pliis.


   • Piipaa-auto

    Tampereelta löytyy kyllä saamenkielen kursseja, se on itsestänsä vain kiinni haluaako lähteä.


  • saamelainen

   No kieli on aika helppo. olen 12 puhun saame ja suome ihan yhtä hyvin. mutta en sit tiiä teist etelän ihmisistä miten te opitte

  • vähän opiskellu

   Saamelaisalueen koulutuskeskus järjestää verkko-opiskeluina saamen alkeet- kurssin, ei mikään halpa. saame kielenä on tosi paljo samanlainen ko suomi, helppo oppia ja mielenkiintonen!

  • Lätykärsä

   Minä opiskelen pohjoissaamea itse. Ja uskon että parhain keino ei ole opiskella itseksensä, ei saa millään muuten kaikkiin kysymyksiinsä vastausta. Kuitenkin tarvitsee jonkun siihen. Mutta itsenäinen opiskelu riippuu siitä tuleeko sinulla olemaan jotakin tarkoitusta tämän kanssa. Haluatko esimerkiksi valita kielen omaksi äidinkieleksesi. Jos haluaa opiskella jotakin kieltä pitää muistaa että kielellä on ihan oma arvonsa.
   Ja että ei kaltoin kohtele sitä. Vain että muuten vaan haluaa valita sen, kaikkia kieliä kunnioin ottaen! En siis tarkoita että; joo ottakaa kaikkia kieliä. Minä voisin ehdottaa yhtä kirjasarjaa jos haluat opiskella pohjoissaamea. Olen itsekkin vasta aloittanut. Elikkä; "Cealkke dearvvuođaid" Tiedot Helmi Länsmanin kirjasarja johon kuuluu monia osia. Okta, guokte... Kirjan voi tilata ihan Suomalaisesta kirjakaupasta.

  • Minipossu

   Hei.

   Toivottavasti joku vielä lukee tätä ketjua :). Semmosta ajattelin kysellä onko kenelläkään tietoa pystyykö pohjoissaamea opiskelemaan kielikurssina Lahden alueella? Kiinnostusta olisi opiskella kieltä, mutta jotenkin tuntuu olevan opiskelumahdollisuudet hieman kiven alla. Itseopiskelu onnistuu kanssa, mutta onko miten tehokasta materiaalia saatavilla itseopiskeluun?

   Kiitoksia vastauksistanne!

  • salainensaamelainen

   Billa lea olgun = auto on ulkona

  • Inmahtan

   Opiskelen itsenäisesti pohjoissaamea Davvin-kirjasarjasta. Ensimmäisen kirjan loppupuolella on tullut vastaan rakenne, jota en ymmärrä. Mitä tarkoittaa geasa galga mielki? Tarkoittaako se: kuka tarvitsee maitoa, kuka pitää maidosta vai jotain aivan muuta?

   • Geasagalgamielki

    Kenelle tulee maitoa


   • Oahppan

    Seurueesta joku on ilmoittanut juovansa maitoa. Kun sitä tuodaan pöytään, hän kysyy, noilla sanoilla, - "kenelle maodon pitikään tulla". Kirjasta nyt jo 13. Painos!!!


  • Anonyymi

   Hei! Mä oon lukenut saamea m.m. Davvin -kurssin avulla, mut mulla ei ole siihen kuuluvia CD:itä. Tietääkö joku mistä voisin löytää tai tilata niitä halvalla? Ne voisi olla vaikka käytettyjä.

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Viiskymppisenä

   Ja alan olla kyllä aina vaan enemmän sitä mieltä, mikä on kyllä ihan tieteellinen faktakin, että elämä viiskymppisenä alkaa olla turhista turhinta. Uu
   Sinkut
   399
   1484
  2. Suomalaislääkäri katosi matkalla Pattayalle

   Ei siis tietoa pääsikö Pattayalle saakka vai minne suunnisti? Tuntomerkeistä päätellen ei ole kantasuomalaisia lääkäreitä. https://www.iltalehti.fi/ko
   Pattaya
   20
   1100
  3. Martinan häät

   Ottaako miehen nimen? Rouva Aitolehti -Bajamaja.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   120
   811
  4. Pitäisikö lähettää lapsille viesti: älkää tulko jouluksi tänne sähköä tuhlaamaan?

   Kun kaikki työelämässä niin mitä varten niiden pitää tulla tänne tuhlaamaan kallista eläkeläisten sähköä? Pysykööt omillaan. Harmittaa koko joulu.
   Maailman menoa
   72
   778
  5. Kuka Turkulainen lääkäri kadonnut Thaimaassa?

   Lehdissä oli siitä juttua, mutta nimi on nyt Iltasanomista otettu pois
   Turku
   11
   727
  6. Olet mielenkiintonen ja kiehtova. Erikoinen epänormaali ihminen

   Siksi kiinnostava. Hyvää yötä. Saan kai sanoa ystäväni? Saanhan ?
   Ikävä
   31
   726
  7. Nyt mies ryhdistäydytään

   molemmat IRL. Jos molemmilla on tunteita. Ei heitetä niitä roskiin. Hyvää yötä.
   Ikävä
   92
   692
  8. Mikä nyt on

   Ihmisiä katoaa, ruumiita löytyy. Suntista löytynyt ruumis...
   Kokkola
   42
   551
  9. Selviytyjät-voittaja Sami Helenius juhli voittoa huvilalla finaalin jälkeen - Skoolaus "Mestarille!"

   Onnea Sami Selviytyjät-voitosta! Kyllä ansaitsit voiton! Ex-jääkiekkoilija Sami Helenius on Selviytyjät Suomi -voittaja vm 2022. Ex-NHL-tähti voitt
   Suomalaiset julkkikset
   13
   528
  10. Ajankohtainen TV-leffa: Lupaus kertoo suomalaisten lottien tarinaa sodassa - Iso kiitos lotille!

   Iso kiitos ja kunnianosoitus lotille, jotka tekivät tärkeää työtä kotirintamalla ja sodan keskellä Suomen ja Venäjän sodissa. Lupaus-elokuva kertoo
   Maailman menoa
   32
   496
  Aihe