Muuttaminen ulkomaille opiskelemaan tai töihin

vielälukiolainen

Olen lukion abiturientti ja olen tässä miettinyt tulevaisuuttani, mitä ja missä opiskelisin, mitä ja missä työskentelisin. Mielessäni on pyörinyt pitkään, jos muuttaisin johonkin muuhun EU-maahan tai Sveitsiin opiskelemaan tai edes työskentelemään opintojen jälkeen. Kielitaito minulla on hyvä. Olen opiskellut englantia yhdeksän vuotta, saksaa kahdeksan vuotta, ruotsia viisi vuotta ja ranskaa vuoden. Kielitaitoni on siis sen mukainen mitä voi odottaa noin kauan kieliä opiskelleelta. Todennäköisimmät kohteet olisivat Itävalta, Saksa tai Luxemburg euron takia, mutta yhtenä vaihtoehtona pidän myös Isoa-Britanniaa. Kaikissa maissa olen vieraillut useasti, mutta Luxemburgissa en kertaakaan ja olen tykännyt! Itävallassa ja Saksassa minua houkuttelevat hyvät koulutus- ja työllisyysmahdollisuudet samoin kuin Englannissa sekä Suomea matalampi hintataso kulutustavaroista vuokraan.

Pyytäisinkin teiltä kaikilta asiallisia mielipiteitä koskien asiaani. Kannattaisiko minun opiskella Suomessa vai jossakin edellä mainitussa EU-maassa? Millaista ja miten ulkomaille muuttaminen sujui? Oliko suuri koti-ikävä? (Itselläni uskoisin olevan pari ensimmäistä kuukautta jonkin asteista koti-ikävää ja siitä sitten lieventyisi) Jos olette jääneet pysyvästi ulkomaille onko paluumuutto käynyt mielessä? Miksi tai miksi ei?

Kiitos jo etukäteen! :---)

3

121

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Herzen

      Heippa hei!

      Heti alkuun sanoisin, että älä kuuntele muiden mielipiteitä opiskelun ja muuton suhteen, sillä myöhemmin alkaa uskottavammin kaduttamaan, jos ei olekaan kuunnellut itseään ja omia mielipiteitä!

      Itse opiskelen Saksassa ja voin sanoa, että päivääkään en vaihtaisi pois. Muutto on suhteellisen helppoa, EU:ssa kun ollaan. Haastavimpana asiana pidin tavaramäärän karsimista Suomesta lähtiessä, kaikki muu kyllä hoituu. Koti-ikävää mulla ei ollut juurikaan, ensimmäiset pari viikkoa kylläkin, mutta pikkuhiljaa sekin helpotti kun löysi kavereita ja pääsi "kiinni elämään" täälläkin suunnalla. Toistaiseksi ei kyllä ole suunnitelmissa muuttaa takaisin Suomeen, mutta koskaan ei tiedä, sillä olen täällä verrattaen lyhyen aikaa vasta asunut.

      Jos koet, että haluat lähteä ulkomaille opiskelemaan, lähde! Itse vain päätin lähteä enkä yhtään miettinyt "järkisyitä" miksi olisi pitänyt jäädä Suomeen opiskelemaan. Sen verran voin varoittaa, että jos ulkomaille lähdet niin vaarana on, että menetät itsesi ja sydämesi toiselle maalle, jolloin olet tavallaan "kahden maan loukussa", sillä Suomi on aina se kotimaa. Mutta toisaalta omasta mielestäni tämä kaikki on kuitenkin ollut sen arvoista! :)

      Tsemppiä tulevaisuuteen! :)

    • Onneaopiskelupaikka9

      Moni ulkomailla valmistunut tuttuni ei ole saanut Suomesta töitä, koska eivät ole valmistuneet parhaimmista ulkomaalaisista yliopistoista. Heille on tullut myös erittäin isot velat maksettavaksi opiskelujen päätyttyä.

      Suosittelen suorittamaan kandin tutkinnon Suomessa, käydä yhden vaihtarilukuvuoden ulkomailla ja päättää sitten meneekö suorittamaan maisterin tutkinnon ulkomaille. Suomessa on olemassa englanninkielisiä tutkintoja rajattomasti.

      Olen kauppatieteilijä enkä ole kyllä kuullut aikaisemmin paljoa hyvää sanottavaa Itävallan yliopistoista. Wienissä on hyviä yliopistoja, mutta niin on kaikissa isoissa kaupungeissa. Serkkuni perhe muutti Sveitsiin vasta tehtyään pari vuotta töitä englannissa. Sveitsi on erittäin kallis maa asua ja hyvät yliopistot maksavat 20 000 euroa vuodessa, minkä lisäksi pitää maksaa asuminen, mikä on kaikkialla Sveitsiä kallista.

      Minä aion muuttaa vasta maisterintutkinnon jälkeen ulkomaille, kun olen saanut työkokemusta muutaman vuoden opiskelun ohessa.

      Mitä alaa aiot mennä opiskelemaan? Humanistialat eivät ole hyviä aloja ulkomailla, jos aiot saada hyvän työpaikan.

    • shoxda

      Mä kanssa aion muutta ulkomaille kun saan maisteritutkinnon valmiiksi, aion kyllä jo vähän ennen sitä ruveta katsomaan töitä. Itseä kiinnostaa tällä hetkellä paljon saksankielinen Eurooppa. Itse tykännyt kovasti sekä Saksasta ja Itävallasta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      139
      4051
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      121
      1581
    3. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      283
      1402
    4. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      70
      1396
    5. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      18
      1254
    6. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1131
    7. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      47
      1128
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      1086
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      60
      1071
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      60
      1028
    Aihe