Isovanhemman kuolema

Kkkak

Rakas mummuni kuoli syöpään kolme vuotta sitten. Isovanhempani ovat olleet aina elämässäni, lähestulkoon kasvattivat minut ja veljeni.
Viimeisen kerran kun kävin mummuani katsomassa sairaalassa, en tunnistanut häntä - syöpä oli kuihduttanut hänet olemattomiin. Vierailun aikana en pystynyt itkultani puhumaan, lupasin vain tulla ylihuomenna uudestaan - seuraavana päivänä hän oli menehtynyt. Tuntui hyvältä että kävin viimeisen kerran katsomassa häntä, vaikka vierailu oli kaikkea muuta kuin mukavaa. Tuli tunne että mummuni oli valmis lähtemään kun oli minut tavannut, olin hänen ainut tyttö(isovanhemmillani oli vain kaksi poikaa joista isäni vain teki lapsia ja olen ainut tyttö).
Mummini kuoleman jälkeen en ole asiasta kyennyt puhumaan, itkenyt sitä olen lukemattomia kertoja.
Pappaani olen kaksi kertaa käynyt tämän jälkeen käynyt katsomassa. Olo tuntuu kauhealta kun astun heidän taloonsa ja näen pappani siellä yksin, itkua ei voi välttää. On ollut helpompaa vain antaa olla ja olla puhumatta. Välit pappani kanssa muuttuvat myös, ei näillä kahdella kerralla tullut ensimmäisenä halaamaan, ennen oli tapana. Ei halannut ollenkaan. En tiedä tulisiko helpommin käytyä kylässä jos en asuisi toisella puolen suomea. Muutimme reilu vuosi sitten pois kotikunnalta. Siellä käydessä keksii niin paljon tekemistä ettei tule papalla kylässä käytyä, en tiedä haluanko etes käydä.
Haudalla en ole pystynyt käymään.

Miten surun yli pääsee?
Haluaisin että voisin käydä papan luona kylässä ilman itkemistä, en halua itkeä läheisteni nähden.

2

2836

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lähetä kortti

      Jospa suru on nyt siinä vaiheessa, että voit jatkaa siinä eteenpäin. Oman ajatukseni mukaan, pappakaan ei tullut halaamaan koska pelkäsi että alatte itkemään molemmat ja tulee neuvoton olo. Tai "pakka" on mennyt tilanteessa sekaisin kuin ei ole enää mummoa. Puolison menetys on papalle yhtä suuri koetus, voi olla kovempikin kuin sinulle. Kyllä vaari on todella iloinen, jos lähetät hänelle vaikka kortteja, soitat joskus.
      Olen sitä mieltä, että elämä saakin olla erilaista nyt kun mummoa ei enää ole - tyhjä paikka on kotona kun hän on lähtenyt.
      Ei siinä mitään häpeämistä ole jos itku tulee, sinulta tai papalta tai vaikka molemmat itkette.
      Jospa otat nyt ihan asiaksi ja laitat kauniin syyskortin papalle ja siihen lämpimiä sanoja, ettet ole unohtanut ja kaipaat. Varmaan ymmärrät että iäkkäät miehet eivät ole niin rutinoituja korttien lähettäjiä, mutta kyllä hän sinua muistaa.
      Kyllähän sitä jotenkin pelkää kohdata tunteitaan ja sen vuoksi karttaa kohtaamista.

    • Heippa
      Sait tuossa yllä jo hyvän vihjeen kortin lähettämisestä.

      Suru helpottuu suremalla. Siksi ehdotan, että itket niin paljon kuin itkettää. Jos et halua itkeä toisten läsnä ollessa, itke yksin. Vähitellen itku vähenee ja ehkä voit kohdata myös pappasi itkemättä. Haluaisin rohkaista sinua myös käymään hautausmaalla. Pyhäinpäivä on marraskuussa, jospa veisit silloin mummusi haudalle kynttilän?

      Uskon, että pappasi kaipaa sinua, koska kerrot, että isovanhempasi ovat aina olleet elämässäsi. Uskon, että papallasi voisi olla sinulle myös paljon annettavaa; yhteisiä muistoja, tarinoita lapsuudestasi, oman suvun historiaa…muistoja mummosta. Haluaisin siksi rohkaista ottamaan yhteyttä pappaasi. Myös oman etusi tähden.

      Kysyt, miten surun yli pääsee. Ajattelen, että surun yli pääsee kohtaamalla surun ja suremalla. Vähitellen huomaat, että suru muuttaa muotoaan.

      Voimia sinulle
      Terveisin Päivi-pappi Hämeestä

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      99
      2860
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2420
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2200
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      17
      2002
    5. 171
      1842
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      42
      1836
    7. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      45
      1787
    8. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1736
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      133
      1529
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1314
    Aihe