Yliaktiiviselle/höseltäjä-koiralle rauhoittamiseen vinkkejä

yKSSEROPIVAA

Hei, te joilla on höseltävä/kautta yliaktiivinen koira. Mistä olette saaneet apua ja mitkä kikat toimivat esim. eroahdistukseen (koira itkee lähtiessä, mutta ei tuhoa mitään) lenkillä säntäilyyn? Vinkkejä kaivattaisiin kipeästi!

8

5008

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 11+19

      Minulla oli sellainen, vaan ei ole enää. Koira toki on, se ihan sama edelleen, mutta rauhallisuuden perikuva.

      Aika oli merkittävä apu koiran rauhoittumisessa. Siinä kolmivuotispäivänsä tienoilla, eli aikuisuuteen astuminen oli ensimmäinen etappi. Silloin korvat ottivat viimein muunkin tehtävän kuin sievänä somisteena päässä olemisen. Sen jälkeen rauhoittuminen koko ajan vain jatkunut ja jatkunut. Koira toimii kuin ihmisen mieli eikä mitään samanlaisia tahtojen taisteluja kuin mitä nuorena ei tarvitse käydä juuri koskaan.

      Eroahdistusratkaisuni on ottaa koira mukaan mahdollisuuksien mukaan kaikkialle. Ne harvat kerrat kun ei voi niin sen saa sitten naapurit luvan kestää.

      Lenkeillä säntäily loppui juurikin tuohon aiemmin mainittuun aikuisuuteen astumisen yhteydessä kun korvista löytyi väylä aivoihin. Se tuskin olisi silti muuten mennyt noin helposti ellen olisi koko koiran nuoruusikää vaatinut sitä odottamaan esim. oven edessä istuen ennen uloslähtöä, istuttamisia joka porrastasanteella, joka portilla, joka suojatien edessä, ennen jokaista tien tai polun ylittämistä tai puolenvaihtoa.
      Eikä unohtaa sitten sovi niiden tahtojen taisteluiden merkitystä kun koiran ja minun tahtoni osuivat ristiriitaan toisiinsa nähden. Silloin saatettiin odottaa paikallaan kolmekin tuntia että rekku rauhoittui. Ja rauhoittuihan se.

      Nuoren luupäisen höseltäjäkoiran omistajalta vaaditaan pientä fasismia mutta samalla pelisilmää siinä milloin antaa periksi ja milloin ei missään tapauksessa.
      Oma johtoajatus oli että ne asiat mitkä ovat turvallisuuden kannalta tärkeitä, niistä pidetään kiinni ja ne taotaan koiran kalloon vaikka kantapään kautta. Mutta kaikki se muu on sellaista mistä ei otettu niin pulttia vaan koira sai tehdä asioita oman päänsäkin mukaan.

      Tuloksena sitten koira joka todella osaa kulkea nätisti häiritsemättä ihmisiä, kiertäen heidät ohituksissa siltä puolelta jolta sanotaan, odottaa paikalla kun sanotaan, kulkee määritettyä puolta tiestä jne. Ja vastapainoksi pystyy ratkaisemaan ongelmia, kuten vaikka puun kiertäminen vauhdissa, niin ettei matka jumitu siihen tai kuinka myyrä napataan tmv.

      Toivottavasti saat kiinni pointistani. Se on asenne mikä ratkaisee, ajan ohella.

    • Tasoittuu koirat

      Ostat koiralle kunnolliset valjaat. Sitten kuin saat koiraa vähänkään pitempään nätisti kulkemaan annat makupalan. Tietenkin koiran pitää antaa haistella myös mut ei säntäillen. Ikä vähentää säheltämistä jos koiraa opettaa koirakouluun jos mahdollista.

    • luomuhurtta

      valjailla vedetään. Kuonopanta on kätevä apu keskikokoisen ja ison koiran hallinnassa.

      • Riippuu valjaista

    • vilkas koira

      Yksinkertainen ratkaisu: Vilkas koira tarvitsee jotain, mihin purkaa energiaansa.

      Kuonopannan käyttö on mielestäni vain omistajan laiskuutta (voimakeinoin hillitään koiraa, kun ei muuten jakseta ongelmaan puuttua).

      Energianpurkukeinoja:
      - tarpeeksi paljon liikuntaa. Mahdollisuuksien mukaan myös metsälenkkejä, joissa koira saa juosta vapaana, haistella ja tutkailla mielenkiintoisia hajuja (jos siis koira pysyy hallinnassa ja voi pitää irti)
      - aivotyötä: erilaiset aktivointilelut, älypelit (eläinkaupoista löytyy..), temppujen opettelu, luiden järsiminen
      - muiden koirien kanssa leikkiminen. Tätä tosin pitää ylivilkkaan koiran kanssa säännöstellä, esim. päivittäinen koirapuistossa käyminen voi olla koiralle myös stressaavaa ja nostaa kierroksia entisestään, mutta silloin tällöin ok
      - ja paras rauhoittumiskeino kaikista: nenänkäyttötehtävät! Siis koiralle sellaista puuhaa, jossa saa käyttää hajuaistiaan ja joutuu keskittymään. Yksinkertaisimmillaan tämä voi olla ns. naminpiilotusleikki sisällä tai ulkona: koira opetetaan etsimään piilossa olevia nameja. Tai koiran voi opettaa jäljestämään eli seuraamaan ihmisen tekemiä askeleita, ja jäljen päästä löytyy palkka. Pitkän jäljen seuraaminen rauhoittaa koiraa ja se saa mielekästä tekemistä. Muitakin kaikille koirille sopivia nenänkäyttöharjoituksia on vaikka kuinka...

      Jos koiralla ei ole mielekästä tapaa purkaa energiaansa, se sählää ja riekkuu...
      Puhun kokemuksesta, itselläni hyvin vilkas koira, joka pitempään sohvaelämää vietettyään käy todella rasittavaksi ja jopa käytösongelmaiseksi. Sitten taas kun sillä on ollut tekemistä sopivassa määrin, niin on kotioloissa mitä leppoisin tapaus ja esim. lenkkeily sujuu kuin tanssi.

      Ja tekemisessä kannattaa huomioida, että se on mieluummin keskittymistä vaativaa ja rauhallista (kuten älypelit ja nenänkäyttötyöt) eikä kierroksia nostattavaa (esim. hyppyjen harjoittelu, pallon perässä juokseminen).

      Eli ihan ensimmäisenä miettisin tuota tekemisen lisäämistä ja järkevien energianpurkukeinojen tarjoamista vilkkaalle koiralle. Olen itse sitä mieltä, että vilkkaus on myös todella positiivinen asia, koska vilkkaan koiran kanssa voi touhuta kaikenlaista ja myös koira siitä nauttii. Se vain vaatii omistajalta erilaista viitseliäisyyttä kuin rauhallinen tai jopa passiivinen koira.

      Sitten edellisten kirjoittajien kanssa olen samaa mieltä, että aika auttaa sekä oma asenne. Koiralle kun tulee ikää lisää, se luonnostaan rauhoittuu sen myötä. Ja toisaalta, jos itse jaksaa olla rauhallinen ja kärsivällinen, se heijastuu myös koiraan.

      • Yliaktiivisen koiran

        aktivointi tuskin auttaa sähellykseen. Avain onneen on rauhoittumisen harjoittelu.
        Jos koiraa aktivoi aina vaan lisää niin sille ei kohta riitä mikään liikunta tai mikään muukaan energian purkuun. Koiran pitää osata rauhoittua, että se on rauhallinen.


      • Hmm!
        Yliaktiivisen koiran kirjoitti:

        aktivointi tuskin auttaa sähellykseen. Avain onneen on rauhoittumisen harjoittelu.
        Jos koiraa aktivoi aina vaan lisää niin sille ei kohta riitä mikään liikunta tai mikään muukaan energian purkuun. Koiran pitää osata rauhoittua, että se on rauhallinen.

        Kyllä se tavallaan auttaa. Kun koira on omistajan toimesta aktivoitu äärimmilleen eikä omistaja enää jaksa enempää, niin koirankin on pakko rauhoittua että omistajansa taas jaksaa. ;D

        Ei lenkkeilyssä mitään pahaa ole. Se pitää kunnossa niin omistajan kuin sessen itsensäkin.


      • vilkas koira
        Yliaktiivisen koiran kirjoitti:

        aktivointi tuskin auttaa sähellykseen. Avain onneen on rauhoittumisen harjoittelu.
        Jos koiraa aktivoi aina vaan lisää niin sille ei kohta riitä mikään liikunta tai mikään muukaan energian purkuun. Koiran pitää osata rauhoittua, että se on rauhallinen.

        Luitko tuon viestin kunnolla?
        Pointti ei ole siinä, että vain aktivoidaan vaan se, _miten_ koiran annetaan purkaa energiaa. Esim. jos koiran opettaa keskittymään johonkin tehtävään, niin eikös se nimenomaan ole rauhoittumista?

        Ja uskon, että kun ensin on annettu koiralle se järkevä kanava purkaa energiaa, niin sitten vasta kannattaa alkaa varsinaisesti opettaa ja vaatia rauhoittumista. Ja sitten se onnistuukin huomattavasti helpommin. Tässä olennaista on opettaa koiralle, että on tietyt ajat, paikat ja tekemiset sille, jolloin saa touhuta. Ja sitten taas on aikansa ja paikkansa rauhoittumiselle, jota myös pikkuhiljaa opetetaan.
        Tasapaino näiden välillä!

        Varsinaisista rauhoittumusharjoituksistakin on kokemusta. Aloittajalle pari vinkkiä: Esim. sisätiloissa koiralla voi olla jokin tietty paikka tai alusta, joka on rauhoittumista varten. Tai lenkillä yksinkertainen rauhoittumiskeino on se, että aina pysähtyy, kun koira aloittaa riehumisen. Ja sitten matkaa jatketaan vasta, kun kierrokset on hieman laskeneet. Tai voi opettaa maan haistelun tai maahan menon rauhoittumiskeinoksi lenkin varrelle. Muista: vaatimustasoa voi nostaa vain pikkuhiljaa. Vilkasta koiraa ei voi aluksi vaatia olemaan pitkän aikaa paikallaan maaten, vaan pyri siihen, että ehdit aina itse antaa koiralle luvan nousta ennen kuin se käy levottomaksi. Ja pikkuhiljaa pidennät aikaa.

        Toistan itseäni: kun oma koirani on saanut _sopivassa määrin_ aktivointia, niin sitten se on arjessa helppo koira, jolta voi myös vaatia rauhoittumista ja sitä, että välillä ihan vain ollaan. Mutta olisi mielestäni epäreilua vaatia luonnostaan vilkkaalta koiralta olemaan aina kuin patsas.

        Vielä loppukommentti: olen kuullut yhdeltä ongelmakoirakouluttajalta seuraavan lausahduksen: lähes kaikki ylivilkkaaksi haukutut koirat ovat itseasiassa ihan normaaleja koiria, jotka eivät vain tiedä, mitä tekisivät


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4479
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2229
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1754
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1488
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      27
      1423
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1288
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1217
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1136
    9. 22
      1086
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe