Mikko-Pekka Heikkinen : Jääräpää

peksu.makela

Ensimmäisessä romaanissaan Terveiset Kutturasta Heikkinen kävi sotaa Lapin ja muun Suomen välillä. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita riitti. Nyt uusimmassa, Jääräpäässä, hän yrittää lapioida Syvän Etelän ja Villin Pohjolan välistä kuilua täyteen. Vaikka lapiossa olisi varsia ja miehiä kuin Hanhikiven työmaalla on homma liki mahoton.

Kirjan nimi on mainio. Jääräpää sopii useammallekin hahmolla, vaikka onkin oikeasti tunturi Muonion ja Enontekiön rajamailla. Tälle tunturille Muonion uusi kunnanjohtaja Katja, entinen kettutyttö ja naisunionisti, nykyinen juristi ja Lappiin naitu, haluaa pystyttää vetävän turistikohteen. Uusin oivallus on long hill ski eli alamäkilaskua kilometrikaupalla. Kunnon lenkki vain vaatisi koukkauksen Enontekiön puolelle ja projektin onnistuminen edellyttäisi kuntaliitosta. Vahvana poronhoitoalueena Enontekiö ei ole tuumaan suostuvainen ja pahin änkyrä on Katjan appiukko, Itsenäisten Saamelaisten eli itsarien puolueaktivisti.

Pelkästä kuntapolitiikasta ei hauskaa kirjaa saa aikaiseksi kukaan. Varottava esimerkki on vaikkapa K Isokallion ns. romaanit. Heikkinen rakentaakin traagiseen komediaansa monta risteävää tarinaa ja monta myötätuntoa herättävää koomista hahmoa. Kuten Katjan puoliso, itse itsensä desing-taiteilijaksi nimenneen Aslan. Hän suunnittelee uussaamelaisia perinnevaatteita koristellen Taiwanin takana tehtyjä toppatakkeja saamelaisnauhoilla. Tai ideoi core-tex säpikkäät. Asla ei paljoa puhu, tuijottaa vain autotallissaan romanttisia komedioita etsien käyttäytymismallia omaan liittoonsa.

Muoniossa on monta totuutta. Se, mikä näytetään ulospäin ja se toinen, jonka paikalliset tietävät, mutta josta ei puhuta. Kuten rouvien toistuvat mustat silmät ja murtuneet luut. Tätä ikiaikaista lähiväkivaltaa vastaan taistelee naisten salaseura, jota johtaa Länsi-Lapin viimeinen poliisi. Sattumoisin samalla myös Katjan anoppi, joka partioi satojen kilometrien alueella tehden mitä voi järjestyksen ylläpitämiseksi. Modernilla Katjalla on tietennii nykyaikaiset konstit. Perheongelmia selvittämään kutsutaa konsultti, Sorbonnessa väitellyt psykologi-psykiatri. Hänelle perheiden pitäisi avautua ja kokea eheytyminen.

Kieli on väline Heikkiselle ja sen avulla hän tekee tarinastaan nautittavaa luettavaa. Toki lukijalta vaatii vaivaa, kun appi puhuu piruuttaan saamea, konsultti solkkaa sekaan ranskaa ja Katjan puhe kääntyy herkästi hallintolatinaksi, jota poliitikko suoltaa aina kun kamera on näkyvissä. Anoppi käyttää napakkaa asiasuomea ja osa porukasta puhuu hoon päältä Muoniojokivarren tapaan. Vaiva kyllä palkitaan.

Hipauksen maagista realismia tuo myös pääjääräpään, appiukko Pieran edellinen elämä Iron Maiden roudarina. Vasta nelikymppisenä Piera löysi sisäisen änkyrän poromiehensä. Vaikka fanius ja rakkaus Black Sabbathiin onkin ikuista. Harvoin, tuskin missään kaunotaiteellisessa kirjassa on kuvattu moottorikelkkailua niin tyylikkäästi ja uskottavasti kuin Heikkinen tekee.

Rohkenen suositella.

0

148

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

        Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
        Maailman menoa
        274
        2830
      2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

        Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
        Ikävä
        212
        1818
      3. Se katse silloin

        Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
        Ikävä
        59
        1502
      4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

        Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
        Suomalaiset julkkikset
        1
        1261
      5. Kaipaaville

        Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
        Ikävä
        77
        1188
      6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

        8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
        Maailman menoa
        254
        1126
      7. Miten haluaisit

        Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
        Ikävä
        80
        1032
      8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

        mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
        Ikävä
        52
        973
      9. Tärkeä kysymys!

        Haluatko sinä, mies, minut?
        Ikävä
        78
        895
      10. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

        Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
        Kärsämäki
        15
        770
      Aihe