Mikko-Pekka Heikkinen : Jääräpää

peksu.makela

Ensimmäisessä romaanissaan Terveiset Kutturasta Heikkinen kävi sotaa Lapin ja muun Suomen välillä. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita riitti. Nyt uusimmassa, Jääräpäässä, hän yrittää lapioida Syvän Etelän ja Villin Pohjolan välistä kuilua täyteen. Vaikka lapiossa olisi varsia ja miehiä kuin Hanhikiven työmaalla on homma liki mahoton.

Kirjan nimi on mainio. Jääräpää sopii useammallekin hahmolla, vaikka onkin oikeasti tunturi Muonion ja Enontekiön rajamailla. Tälle tunturille Muonion uusi kunnanjohtaja Katja, entinen kettutyttö ja naisunionisti, nykyinen juristi ja Lappiin naitu, haluaa pystyttää vetävän turistikohteen. Uusin oivallus on long hill ski eli alamäkilaskua kilometrikaupalla. Kunnon lenkki vain vaatisi koukkauksen Enontekiön puolelle ja projektin onnistuminen edellyttäisi kuntaliitosta. Vahvana poronhoitoalueena Enontekiö ei ole tuumaan suostuvainen ja pahin änkyrä on Katjan appiukko, Itsenäisten Saamelaisten eli itsarien puolueaktivisti.

Pelkästä kuntapolitiikasta ei hauskaa kirjaa saa aikaiseksi kukaan. Varottava esimerkki on vaikkapa K Isokallion ns. romaanit. Heikkinen rakentaakin traagiseen komediaansa monta risteävää tarinaa ja monta myötätuntoa herättävää koomista hahmoa. Kuten Katjan puoliso, itse itsensä desing-taiteilijaksi nimenneen Aslan. Hän suunnittelee uussaamelaisia perinnevaatteita koristellen Taiwanin takana tehtyjä toppatakkeja saamelaisnauhoilla. Tai ideoi core-tex säpikkäät. Asla ei paljoa puhu, tuijottaa vain autotallissaan romanttisia komedioita etsien käyttäytymismallia omaan liittoonsa.

Muoniossa on monta totuutta. Se, mikä näytetään ulospäin ja se toinen, jonka paikalliset tietävät, mutta josta ei puhuta. Kuten rouvien toistuvat mustat silmät ja murtuneet luut. Tätä ikiaikaista lähiväkivaltaa vastaan taistelee naisten salaseura, jota johtaa Länsi-Lapin viimeinen poliisi. Sattumoisin samalla myös Katjan anoppi, joka partioi satojen kilometrien alueella tehden mitä voi järjestyksen ylläpitämiseksi. Modernilla Katjalla on tietennii nykyaikaiset konstit. Perheongelmia selvittämään kutsutaa konsultti, Sorbonnessa väitellyt psykologi-psykiatri. Hänelle perheiden pitäisi avautua ja kokea eheytyminen.

Kieli on väline Heikkiselle ja sen avulla hän tekee tarinastaan nautittavaa luettavaa. Toki lukijalta vaatii vaivaa, kun appi puhuu piruuttaan saamea, konsultti solkkaa sekaan ranskaa ja Katjan puhe kääntyy herkästi hallintolatinaksi, jota poliitikko suoltaa aina kun kamera on näkyvissä. Anoppi käyttää napakkaa asiasuomea ja osa porukasta puhuu hoon päältä Muoniojokivarren tapaan. Vaiva kyllä palkitaan.

Hipauksen maagista realismia tuo myös pääjääräpään, appiukko Pieran edellinen elämä Iron Maiden roudarina. Vasta nelikymppisenä Piera löysi sisäisen änkyrän poromiehensä. Vaikka fanius ja rakkaus Black Sabbathiin onkin ikuista. Harvoin, tuskin missään kaunotaiteellisessa kirjassa on kuvattu moottorikelkkailua niin tyylikkäästi ja uskottavasti kuin Heikkinen tekee.

Rohkenen suositella.

0

155

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Nykynuoret puhuu nolosti englantia suomen sekaan, hävetkää!

        Kamalan kuuloista touhua. Oltiin ravintolassa ja viereen tuli 4 semmosta 20-25v lasta. Kaikki puhui samaan tyyliin. Nolo
        Maailman menoa
        199
        4750
      2. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

        On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
        Maailman menoa
        277
        2884
      3. 134
        1747
      4. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

        Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
        Sinkut
        210
        1458
      5. Luovutetaanko nainen?

        En taida olla sinulle edes hyvän päivän tuttu. Nauratkin pilkallisesti jo selän takana.
        Ikävä
        67
        1421
      6. J-miehelle toivon

        Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
        Ikävä
        84
        1176
      7. Miten olette lähestyneet kiinnostuksen kohdettanne?

        Keskusteluita seuranneena tilanne tuntuu usein olevan sellainen, että palstan anonyymit kaipaajat eivät ole koskaan suor
        Ikävä
        64
        1144
      8. By the way, olet

        mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
        Ikävä
        75
        1119
      9. Haluatko S

        vielä yrittää?
        Ikävä
        59
        1087
      10. Onko kaivattunne suosittu?

        Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
        Ikävä
        76
        1071
      Aihe