Onko AMK-tutkinnon suorittanut korkeasti koulutettu?

Ylioppilas

Ilmeisesti korkeasti koulutettuihin ei lueta AMK-tutkinnon suorittaneita, vaan he sijoittuvat opisto- tai AMK-tutkinnon suorittaneisiin? Kun koulutustasovertailussa Suomi on tippunut nyt kärjestä?

Eli korkeasti koulutettuihin luetaan vain yliopistollisen tutkinnon suorittaneet?

"Suomen työikäisen väestön koulutustaso tulee vuonna 2030 olemaan EU ja OECD-maiden keskitasolla, todennäköisesti hieman keskitason alapuolella", todetaan tuoreessa opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisussa Suomalaisten koulutusrakenne ja sen kehittyminen kansainvälisessä vertailussa.

Tällä hetkellä Suomi sijoittuu laskentatavasta riippuen sijojen 20 ja 48 välille 146 maan koulutustasovertailussa. Tulevaisuudessa Suomen sijoitus tippuu, koska koulutustaso kasvaa hitaammin kuin aiemmin.

Vielä vuonna 2004 Suomi oli Eurostat-maiden keskuudessa ykkössijalla, kun mitataan korkeasti koulutettujen osuutta työikäisestä väestöstä. Vuoteen 2013 mennessä Suomi oli pudonnut sijalle kuusi.

Erityisesti 25–34-vuotiaiden ikäluokassa Suomen sijoitus korkeakoulutettujen osuudessa on pudonnut selvästi.

"2000-luvulla korkea-asteen tutkinnon suorittaneiden osuuden kasvu on Suomessa käytännössä pysähtynyt ja Suomen sijoitus OECD-vertailussa on laskenut vuoden 2000 jaetulta 3. sijalta sijalle 18", julkaisussa kerrotaan.

30–34-vuotiaiden ikäluokassa korkeasti koulutettujen osuuden kasvu on ollut Euroopan hitainta viimeisten kymmenen vuoden aikana.

36

3791

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • aivan sama mulle

      Se on alempi korkeakoulututkinto ja en todellakaan ymmärrä mikä status ongelma tuossa sulla on? Ja eikös se yliopisto tutkinnolla pääse sit huonompiin töihin kun on inssit ja di.t samoissa hommissa? Mutta täytyy kyllä nostaa hattua että jollain on mielenkiintoa tutkia näinkin turhaa asiaa. Ei taida tyypillä olla hirveästi kavereita ja vaapa-ajalla on vähän tekemisen puutetta. Pese vaikka ikkunat kämpästä ja tamppaamassa matot.

      • Ylioppilas

        Ei AMK-tutkinto ole alempi korkeakoulututkinto eikä ylempikään korkeakoulututkinto vaan AMK:ssa voi suorittaa ammattikorkeakoulututkintoja tai ylempiä ammattikorkeakoulututkintoja. Yliopistoissa voi suorittaa sitten taas alempia ja ylempiä korkeakoulututkintoja tai jatkotutkintoina myös tutkijatason tutkintoja.

        Eli:

        ammattikorkeakouluissa voi suorittaa:

        1) ammattikorkeakoulututkinto (AMK-tutkinto) (esim. hammasteknikko)
        2)ylempi ammattikorkeakoulututkinto (YAMK-tutkinto) (esim. insinööri (ylempi AMK))

        yliopistossa voi suorittaa:

        1)alempi korkeakoulututkinto (kandidaatti)
        2)ylempi korkeakoulututkinto (maisteri)
        3)tieteellinen (tai taiteellinen) jatkotutkinto (lisensiaatin tai tohtorin tutkinto)

        Ammattikorkeakoulututkinto on käytännönläheinen ja ammattiin suuntaava tutkinto, amk-tutkinnot ovat korvanneet aiemmat opistotutkinnot entisten opistojen muuttuessa ammattikorkeakouluiksi 1990-luvun lopulla.

        Esim. ennen insinöörejä valmistui teknillisistä opistoista, mutta samat opistot muuttuivat ammattikorkeakouluiksi ja sen jälkeen tutkintonimikkeeksi päivitettiin insinööri (AMK).

        Kaikki yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa suoritettavat tutkinnot ovat toki korkeakouklututkintoja, korkeakoulututkinto on kaikkein laajin käsite tutkintoja luokiteltaessa, ammattikorkakoulututkinnot ovat tarkemmin eriteltynä ammattikorkeakoulututkintoja, jotka nekin kuuluvat laajaan korkeakoulututkintojen käsitteeseen. Hammasteknikon tutkinto on siis ammattikorkeakoulututkinto ja ammattikorkeakoulututkinnot ovat korkeakoulututkintoja. Silti hammasteknikon tutkinto ei ole akateeminen yliopistollinen alempi korkeakoulututkinto.

        Ammattikorkeakouluissa on oppilaskunta (tai olen sellaisenkin sanan nähnyt kuin opiskelijakunta, mikä ei kuulosta suomen kieleltä laisinkaan, oikea sana on oppilaskunta) kun yliopistoissa on ylioppilaskunta ja esim. yliopistojen opiskelijoilla on oma ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö.

        Eli

        AMK: oppilas
        Yliopisto: ylioppilas

        (kun aiemmin oli siis:

        opisto: oppilas
        yliopisto: ylioppilas)


      • Ylioppilas :-)

        Ei ole ylempi eikä alempi korkeakoulututkinto, mutta AMK-tutkinto on korkeakoulututkinto.

        AMK-tutkinnon suorittaneet luetaan korkeakoulutettuihin.

        Joillekin tämä näyttää olevan todella tärkeä status-kysymys, ja toisia se naurattaa. https://www.youtube.com/watch?v=1r09FYkvwtg


      • Anonyymi

        Sain sijaiseksi di: johtajat saoni nyt tuli pätevä opettaja kun tulin takaisi pjat sanoi ei se osannut neuvoa mitään kun kysyi itseltäänm itä olet tehnyt sanoin lakissut konepjan lattioita se siitä korkeasti kouluttujen osaamisesta. minä silloin teknikon tutkinnolla osasin neuvoa paremmin


    • ?????

      Huh. On kaverilla kyllä melkoinen trollausaihe. AMK-tutkinto on alempi kk-tutkinto.

    • fil.tri4

      AMK-tutkinto on korkeakoulututkinto.

      Mutta myös ???? on väärässä. AMK-tutkinto vastaa tasoltaan alempaa korkeakoulututkintoa mikä ei tarkoita että se silti olisi alempi korkeakoulututkinto. Alempia korkeakoulututkintoja ovat yliopistoissaa suoritetut kanditutkinnot. Joillekin tämä on todella tärkeä asia :-)

      Työllistymisen kannalta AMK-tutkinto on paljon parempi kuin alemmat korkeakoulututkinnot.

      Palataan vielä aloitukseen: AMK-tutkinnon suorittaneet luetaan korkeakoulutettuihin.

      Jokainen joka on osallistunut amk:ien kehittymiseen, tietää, että opistoissa tapahtui todella paljon muutakin kuin vain tutkintonimikkeiden muutos. Ajattele asiaa siltä kannalta, että maailma muuttui ja nykyinen tutkinto vastaa paremmin nykymaailman tarpeisiin. Opistotutkinto vastasi teollisen yhteiskunnan tarpeisiin. Siinä mielessä on harmi, ettei DI-tutkinnossa ole tapahtunut samanlaista kehitystä ,koska nykyään niillä työllistyy huolestuttavan huonosti. Teknilliset yliopistot ovat jämähtäneet omaan vanhoilllisuuteensa ja se näkyy mm. innovatiivusuuden puutteena, jota ylimmiltä opinahjoilta pitäisi löytyä paljon nykyistä enemmän.

      Onko tätä keskustelua vielä syytä jatkaa?

      • Ylioppilas

        Totta on se että AMK-tutkinnot ovat korkakoulututkintoja, koska kaikki ns. kolmannen asteen tutkinnot ovat Suomessa korkeakoulututkintoja. Eli siis toisen asteen tutkinnot (yo-tutkinto lukiosta tai ammattitutkinto ammattikoulusta / ammattiopistosta) eivät ole korkeakoulututkintoja sentään.

        Vaikka termi "korkeakoulututkinto" tarkoittaakin nykyään mitä vain lukion tai ammattikoulun jälkeistä seuraavaa tutkintoa niin ei se tarkoita että ammattikorkeakoulututkinnot olisivat samantasoisia tutkintoja kuin yliopistolliset akateemiset tutkinnot. Korkea-aste eli kolmas aste Suomessa on jaettu kahteen eri tasoiseen tutkintoryhmään ns. duaalimallin mukaisesti, korkeinta opetusta antavat yliopistot, joissa voi suorittaa alempia ja ylempiä korkeakoulututkintoja ja alempaa tasoa tuolla korkea-asteella edustavat AMK:t joissa voi suorittaa ammattikorkeakoulututkintoja, muttei alempia eikä ylempiä korkakoulututkintoja. AMK-tutkinto on siis ammattikorkeakoulututkinto, joka toki kuuluu korkeakoulututkintoihin.

        Käsitteistö on kovin harhaanjohtavaa, koska korkeakoulututkinto-sanaa käytetään yliopistollisista tutkinnoista lisäämällä termi alempi tai ylempi eteen ja amk-tutkinnoista lisäämällä sana ammatti eteen. Ei ihme että AMK-oppilas sekoilee termeissä kun puhutaan yläkäsitteestä korkeakoulututkinto ja sitten on alempia ja ylempiä korkeakouklututkintoja, joilla taas ei ole mitään tekemistä AMK:n kanssa, vaan amk:sta saa ammattikorkeakoulututkinnon, lisäksi kun sellainen (tahallinen) sekoittava tekijä on olemassa että käsitett alempi ammattikorkeakoulututkinto ei ole olemassakaan vaikka alempi korkeakoulututkinto onkin. Totta että porrastus on sama että amk-tutkinto on alempi amk:sta saatava ja kandidaatin tutkinto on alempi yliopistosta saatava. Kandidaatin tutkinto on kuitenkuin korkeammasta oppilaitoksesta saatu kuin amk-tutkinto eli kandi on korkeammin koulutettu kuin amk-tutkinnon suorittanut. Samaten kuten maisteri on korkeaamin koulutettu kuin YAMK.

        Radiossa kuitenkin uutisoitiin että Suomen koulutustaso korkeastikoulutettujen osalta on laskemassa ja jutussa eriteltiin että korkeasti koulutettuja ovat akateemisesti koulutetut ja sitten lisäksi on Suomessa kolmannella asteella eli "korkea-asteella" opisto- ja AMK-tasoisen koulutuksen suorittaneita, jotka eivät kuitenkaan ole varsinaisesti "korkeasti koulutettuja" kansainvälisessä vertailussa. Opisto/AMK-aste on siis tilastoissa saman tasoinen koulutusaste kun kansainvälisesti vertaillaan koulutustasoa. Näinhän se onkin, eihän AMK:t ole yliopistoja kansainvälisissä vertailuissa tietenkään, vaan kolmannen asteen alempia oppilaitoksia, toki Suomen kielessä "korkeakouluja", mutteivät kuitenkaan korkeinta yliopistotasoa, vaan nimenomaan opisto/AMK-tasoa.


      • opisto/AMK/yo
        Ylioppilas kirjoitti:

        Totta on se että AMK-tutkinnot ovat korkakoulututkintoja, koska kaikki ns. kolmannen asteen tutkinnot ovat Suomessa korkeakoulututkintoja. Eli siis toisen asteen tutkinnot (yo-tutkinto lukiosta tai ammattitutkinto ammattikoulusta / ammattiopistosta) eivät ole korkeakoulututkintoja sentään.

        Vaikka termi "korkeakoulututkinto" tarkoittaakin nykyään mitä vain lukion tai ammattikoulun jälkeistä seuraavaa tutkintoa niin ei se tarkoita että ammattikorkeakoulututkinnot olisivat samantasoisia tutkintoja kuin yliopistolliset akateemiset tutkinnot. Korkea-aste eli kolmas aste Suomessa on jaettu kahteen eri tasoiseen tutkintoryhmään ns. duaalimallin mukaisesti, korkeinta opetusta antavat yliopistot, joissa voi suorittaa alempia ja ylempiä korkeakoulututkintoja ja alempaa tasoa tuolla korkea-asteella edustavat AMK:t joissa voi suorittaa ammattikorkeakoulututkintoja, muttei alempia eikä ylempiä korkakoulututkintoja. AMK-tutkinto on siis ammattikorkeakoulututkinto, joka toki kuuluu korkeakoulututkintoihin.

        Käsitteistö on kovin harhaanjohtavaa, koska korkeakoulututkinto-sanaa käytetään yliopistollisista tutkinnoista lisäämällä termi alempi tai ylempi eteen ja amk-tutkinnoista lisäämällä sana ammatti eteen. Ei ihme että AMK-oppilas sekoilee termeissä kun puhutaan yläkäsitteestä korkeakoulututkinto ja sitten on alempia ja ylempiä korkeakouklututkintoja, joilla taas ei ole mitään tekemistä AMK:n kanssa, vaan amk:sta saa ammattikorkeakoulututkinnon, lisäksi kun sellainen (tahallinen) sekoittava tekijä on olemassa että käsitett alempi ammattikorkeakoulututkinto ei ole olemassakaan vaikka alempi korkeakoulututkinto onkin. Totta että porrastus on sama että amk-tutkinto on alempi amk:sta saatava ja kandidaatin tutkinto on alempi yliopistosta saatava. Kandidaatin tutkinto on kuitenkuin korkeammasta oppilaitoksesta saatu kuin amk-tutkinto eli kandi on korkeammin koulutettu kuin amk-tutkinnon suorittanut. Samaten kuten maisteri on korkeaamin koulutettu kuin YAMK.

        Radiossa kuitenkin uutisoitiin että Suomen koulutustaso korkeastikoulutettujen osalta on laskemassa ja jutussa eriteltiin että korkeasti koulutettuja ovat akateemisesti koulutetut ja sitten lisäksi on Suomessa kolmannella asteella eli "korkea-asteella" opisto- ja AMK-tasoisen koulutuksen suorittaneita, jotka eivät kuitenkaan ole varsinaisesti "korkeasti koulutettuja" kansainvälisessä vertailussa. Opisto/AMK-aste on siis tilastoissa saman tasoinen koulutusaste kun kansainvälisesti vertaillaan koulutustasoa. Näinhän se onkin, eihän AMK:t ole yliopistoja kansainvälisissä vertailuissa tietenkään, vaan kolmannen asteen alempia oppilaitoksia, toki Suomen kielessä "korkeakouluja", mutteivät kuitenkaan korkeinta yliopistotasoa, vaan nimenomaan opisto/AMK-tasoa.

        "opisto/AMK-aste" on vertailussa harhaanvievä. Entinen opistoaste (esim. merkonomi) on nykyään toisen asteen perustutkinto ja edelleen tutkintonimikkeenä on merkonomi, kuten -80-luvullakin. Sen sijaan silloinen kouluaste merkantti on poistunut koulutusmarkkinoilta.

        Toinen, mikä tekee AMK:sta korkeakoulututkinnon lain lisäksi, on oppimäärän pituus. Entinen opistoaste oli kolme vuotta (kuten nykyinen toisen asteen perustutkinto), mutta alempi AMK-tutkinto 3,5-4 vuotta koulutusohjelmakohtaisesti. Lain mukaan AMK-tutkinto on korkeakoulututkinto, ja laki on painavampi kuin mielipide.

        AMK on työelämälähtöinen, yliopisto alan tutkimuslähtöinen (tieteellinen ajattelu). Siinä merkittävin ero.


      • Ylioppilas
        opisto/AMK/yo kirjoitti:

        "opisto/AMK-aste" on vertailussa harhaanvievä. Entinen opistoaste (esim. merkonomi) on nykyään toisen asteen perustutkinto ja edelleen tutkintonimikkeenä on merkonomi, kuten -80-luvullakin. Sen sijaan silloinen kouluaste merkantti on poistunut koulutusmarkkinoilta.

        Toinen, mikä tekee AMK:sta korkeakoulututkinnon lain lisäksi, on oppimäärän pituus. Entinen opistoaste oli kolme vuotta (kuten nykyinen toisen asteen perustutkinto), mutta alempi AMK-tutkinto 3,5-4 vuotta koulutusohjelmakohtaisesti. Lain mukaan AMK-tutkinto on korkeakoulututkinto, ja laki on painavampi kuin mielipide.

        AMK on työelämälähtöinen, yliopisto alan tutkimuslähtöinen (tieteellinen ajattelu). Siinä merkittävin ero.

        Entisistä opistoista tuli ammattikorkeakouluja, siitä ei pääse mihinkään. Toisen asteen ammattikoulut muuttivat nimensä ammattiopistoiksi samalla kun opistot muuttuivat ammattikorkeakouluiksi. Opistot olivat kolmannen asteen kouluja ja niissä suoritettiin kolmannen asteen tutkintoja. Ne olivat siis samalla asteella kuin yliopistot ja korkeakoulut, mutta alemman tason oppilaitoksia kuin yliopistot, siis ihan samalla lailla kuin nykyään ammattikorkeakoulutkin. Ei opistoinsinöörin ja AMK-insinöörin koulutuksessa juuri eroa tapahtunut kun entinen teknillinen opisto muuttui ammattikorkeakouluksi esim. vuonna 1995, sama rakennus, sama koulu, samanlainen tutkinto, nimike muuttui, noin karkeasti ottaen.

        Samaa nimikikkailua tapahtui tuossa merkonomi -asiassa. Ennen merkonomi oli kolmannen asteen tutkinto, erikseen vielä niin että jos oli käynyt lukion ja valmistui opistosta oli nimike yo-merkonomi. Sitten toisen asteen ammattikoulut ottivat nimikkeen käyttöön kun opistot muuttuivat ammattikorkeiksi ja amk-tutkinnolle piti keksiä uusi nimi. Kas kun insinööri-nimike kelpasi amk:lle, vaikka sekin on perinteinen opistotutkinto ollut sata vuotta.

        Tuollainen nimityksillä kikkailu on eräänlaista itsensä korostamista, kun ammattikoulut muuttavat nimensä opistoiksi ja merkonomeja tuleekin yhtäkkiä toisen asteen kouluista ja entiset opistot ammattikorkeiksi muuttuneina yrittävät olla akateemisia opinahjoja vaikka miten kikkailemalla englanninkielisillä nimityksillä tai muuten tai sitten vetoamalla lakitekstiin, jossa termi korkeakoulu tarkoittaa kaikkia kouluja lukion ja ammattikoulujen jälkeen eli kolmannen asteen kouluja. Ei se korkeakoulu-termi tarkoita sinänsä mitään, muuta kuin että kyseessä on koulu, jota ennen tulisi suorittaa toisen asteen koulutus peruskoulun jälkeen. Ei korkeakoulu tarkoita siis enää samaa kuin silloin aikanaan. Sen takiahan teknilliset korkeakoulutkin muuttivat nimensä yliopistoiksi, ettei niitä sekoitettaisi ammattikorkeakouluihin eli alemman tason oppilaitoksiin. Vai onko jonkun mielestä DI ja YAMK-insinööri yhtä korkea tutkinto? Ei ole, koska yliopistoissa annetaan lain mukaan korkeinta opetusta, jos sitä lakia luetaan muutenkin kuin vain termistöä tutkailemalla, termistöä, joka on muuttunut ja muuttuu kuten olemme nähneet. Korkeakoulu ei tarkoita enää siis samaa asiaa kuin ennen vielä n.20v. sitten esimerkiksi.

        Toki joihinkin virkoihin YAMK antaa kelpoisuuden hakea virkaa johon vaaditaan ylempi korkeakoulututkinto. Ei se tarkoita silti sitä että ne tutkinnot olisivat saman tasoisia tai vastaavia. Eikä moniin vaativampiin erityistä pätevyyttä vaativiin virkoihin kelpaa kuin yliopistollisen tutkinnon suorittanut, esim. lastensuojeluun, sosiaalityöntekijäksi, psykologiksi, sosionomi YAMK ei vain kelpaa koska vaadittavaa pätevyyttä ja osaamista vähän perustasoa vaativampaan sosiaalityöhön ei katsota olevan kuin yliopistollisen koulutuksen pohjalta kun tehdään vaikeita ja juridisestikin merkittäviä päätöksiä.


      • Tohtori opettaja
        Ylioppilas kirjoitti:

        Entisistä opistoista tuli ammattikorkeakouluja, siitä ei pääse mihinkään. Toisen asteen ammattikoulut muuttivat nimensä ammattiopistoiksi samalla kun opistot muuttuivat ammattikorkeakouluiksi. Opistot olivat kolmannen asteen kouluja ja niissä suoritettiin kolmannen asteen tutkintoja. Ne olivat siis samalla asteella kuin yliopistot ja korkeakoulut, mutta alemman tason oppilaitoksia kuin yliopistot, siis ihan samalla lailla kuin nykyään ammattikorkeakoulutkin. Ei opistoinsinöörin ja AMK-insinöörin koulutuksessa juuri eroa tapahtunut kun entinen teknillinen opisto muuttui ammattikorkeakouluksi esim. vuonna 1995, sama rakennus, sama koulu, samanlainen tutkinto, nimike muuttui, noin karkeasti ottaen.

        Samaa nimikikkailua tapahtui tuossa merkonomi -asiassa. Ennen merkonomi oli kolmannen asteen tutkinto, erikseen vielä niin että jos oli käynyt lukion ja valmistui opistosta oli nimike yo-merkonomi. Sitten toisen asteen ammattikoulut ottivat nimikkeen käyttöön kun opistot muuttuivat ammattikorkeiksi ja amk-tutkinnolle piti keksiä uusi nimi. Kas kun insinööri-nimike kelpasi amk:lle, vaikka sekin on perinteinen opistotutkinto ollut sata vuotta.

        Tuollainen nimityksillä kikkailu on eräänlaista itsensä korostamista, kun ammattikoulut muuttavat nimensä opistoiksi ja merkonomeja tuleekin yhtäkkiä toisen asteen kouluista ja entiset opistot ammattikorkeiksi muuttuneina yrittävät olla akateemisia opinahjoja vaikka miten kikkailemalla englanninkielisillä nimityksillä tai muuten tai sitten vetoamalla lakitekstiin, jossa termi korkeakoulu tarkoittaa kaikkia kouluja lukion ja ammattikoulujen jälkeen eli kolmannen asteen kouluja. Ei se korkeakoulu-termi tarkoita sinänsä mitään, muuta kuin että kyseessä on koulu, jota ennen tulisi suorittaa toisen asteen koulutus peruskoulun jälkeen. Ei korkeakoulu tarkoita siis enää samaa kuin silloin aikanaan. Sen takiahan teknilliset korkeakoulutkin muuttivat nimensä yliopistoiksi, ettei niitä sekoitettaisi ammattikorkeakouluihin eli alemman tason oppilaitoksiin. Vai onko jonkun mielestä DI ja YAMK-insinööri yhtä korkea tutkinto? Ei ole, koska yliopistoissa annetaan lain mukaan korkeinta opetusta, jos sitä lakia luetaan muutenkin kuin vain termistöä tutkailemalla, termistöä, joka on muuttunut ja muuttuu kuten olemme nähneet. Korkeakoulu ei tarkoita enää siis samaa asiaa kuin ennen vielä n.20v. sitten esimerkiksi.

        Toki joihinkin virkoihin YAMK antaa kelpoisuuden hakea virkaa johon vaaditaan ylempi korkeakoulututkinto. Ei se tarkoita silti sitä että ne tutkinnot olisivat saman tasoisia tai vastaavia. Eikä moniin vaativampiin erityistä pätevyyttä vaativiin virkoihin kelpaa kuin yliopistollisen tutkinnon suorittanut, esim. lastensuojeluun, sosiaalityöntekijäksi, psykologiksi, sosionomi YAMK ei vain kelpaa koska vaadittavaa pätevyyttä ja osaamista vähän perustasoa vaativampaan sosiaalityöhön ei katsota olevan kuin yliopistollisen koulutuksen pohjalta kun tehdään vaikeita ja juridisestikin merkittäviä päätöksiä.

        Täyttä valetta ja fuulaa toi sun juttus. Mee muualle kirjoitteleen.

        Lain mukaan AMK-tutkinnot on saman tasoisia kuin alemmat korkeakoulututkinnot, eli viitekehyksen tasolla 6. YAMK-tutkinnot ja ylemmät korkeakoulututkinnot on viitekehyksen tasolla 7.


      • eriasiaon
        Ylioppilas kirjoitti:

        Entisistä opistoista tuli ammattikorkeakouluja, siitä ei pääse mihinkään. Toisen asteen ammattikoulut muuttivat nimensä ammattiopistoiksi samalla kun opistot muuttuivat ammattikorkeakouluiksi. Opistot olivat kolmannen asteen kouluja ja niissä suoritettiin kolmannen asteen tutkintoja. Ne olivat siis samalla asteella kuin yliopistot ja korkeakoulut, mutta alemman tason oppilaitoksia kuin yliopistot, siis ihan samalla lailla kuin nykyään ammattikorkeakoulutkin. Ei opistoinsinöörin ja AMK-insinöörin koulutuksessa juuri eroa tapahtunut kun entinen teknillinen opisto muuttui ammattikorkeakouluksi esim. vuonna 1995, sama rakennus, sama koulu, samanlainen tutkinto, nimike muuttui, noin karkeasti ottaen.

        Samaa nimikikkailua tapahtui tuossa merkonomi -asiassa. Ennen merkonomi oli kolmannen asteen tutkinto, erikseen vielä niin että jos oli käynyt lukion ja valmistui opistosta oli nimike yo-merkonomi. Sitten toisen asteen ammattikoulut ottivat nimikkeen käyttöön kun opistot muuttuivat ammattikorkeiksi ja amk-tutkinnolle piti keksiä uusi nimi. Kas kun insinööri-nimike kelpasi amk:lle, vaikka sekin on perinteinen opistotutkinto ollut sata vuotta.

        Tuollainen nimityksillä kikkailu on eräänlaista itsensä korostamista, kun ammattikoulut muuttavat nimensä opistoiksi ja merkonomeja tuleekin yhtäkkiä toisen asteen kouluista ja entiset opistot ammattikorkeiksi muuttuneina yrittävät olla akateemisia opinahjoja vaikka miten kikkailemalla englanninkielisillä nimityksillä tai muuten tai sitten vetoamalla lakitekstiin, jossa termi korkeakoulu tarkoittaa kaikkia kouluja lukion ja ammattikoulujen jälkeen eli kolmannen asteen kouluja. Ei se korkeakoulu-termi tarkoita sinänsä mitään, muuta kuin että kyseessä on koulu, jota ennen tulisi suorittaa toisen asteen koulutus peruskoulun jälkeen. Ei korkeakoulu tarkoita siis enää samaa kuin silloin aikanaan. Sen takiahan teknilliset korkeakoulutkin muuttivat nimensä yliopistoiksi, ettei niitä sekoitettaisi ammattikorkeakouluihin eli alemman tason oppilaitoksiin. Vai onko jonkun mielestä DI ja YAMK-insinööri yhtä korkea tutkinto? Ei ole, koska yliopistoissa annetaan lain mukaan korkeinta opetusta, jos sitä lakia luetaan muutenkin kuin vain termistöä tutkailemalla, termistöä, joka on muuttunut ja muuttuu kuten olemme nähneet. Korkeakoulu ei tarkoita enää siis samaa asiaa kuin ennen vielä n.20v. sitten esimerkiksi.

        Toki joihinkin virkoihin YAMK antaa kelpoisuuden hakea virkaa johon vaaditaan ylempi korkeakoulututkinto. Ei se tarkoita silti sitä että ne tutkinnot olisivat saman tasoisia tai vastaavia. Eikä moniin vaativampiin erityistä pätevyyttä vaativiin virkoihin kelpaa kuin yliopistollisen tutkinnon suorittanut, esim. lastensuojeluun, sosiaalityöntekijäksi, psykologiksi, sosionomi YAMK ei vain kelpaa koska vaadittavaa pätevyyttä ja osaamista vähän perustasoa vaativampaan sosiaalityöhön ei katsota olevan kuin yliopistollisen koulutuksen pohjalta kun tehdään vaikeita ja juridisestikin merkittäviä päätöksiä.

        "Opistot olivat kolmannen asteen kouluja ja niissä suoritettiin kolmannen asteen tutkintoja. Ne olivat siis samalla asteella kuin yliopistot ja korkeakoulut"

        Ennen ei mitään toisen ja kolmannen asteen oppilaitoksia ollut. Oli ammattikouluja, oli opistoja ja oli yliopistoja ja korkeakouluja.

        Opisto ei millään tavalla ollut verrattavissa yliopistoihin eikä korkeakouluihin. Sitten opistoista tehtiin ammattikorkeakouluja ja niille annettiin korkeakoulun status tietyissä asioissa.

        Edelleenkään ammattikorkeakoulu ei ole yliopiston tasoa, vaikka se laissa katsottaisiin korkeakouluksi. Yliopisto on yliopisto ja ammattikorkeakoulu on ammattikorkeakoulu. Nämä ovat monin tavoin erilaiset oppilaitokset. Niiden tavoitteet ovat aivan erilaiset. Maisteri on eri asia kuin kuin joku YAMK-tutkinto.


      • Ylioppilas
        Tohtori opettaja kirjoitti:

        Täyttä valetta ja fuulaa toi sun juttus. Mee muualle kirjoitteleen.

        Lain mukaan AMK-tutkinnot on saman tasoisia kuin alemmat korkeakoulututkinnot, eli viitekehyksen tasolla 6. YAMK-tutkinnot ja ylemmät korkeakoulututkinnot on viitekehyksen tasolla 7.

        Yliopistolain 558/2009 mukaan

        2§ Tehtävät

        Yliopistojen tehtävänä on edistää vapaata tutkimusta sekä tieteellistä ja taiteellista sivistystä, antaa tutkimukseen perustuvaa ylintä opetusta sekä kasvattaa opiskelijoita palvelemaan isänmaata ja ihmiskuntaa. Tehtäviään hoitaessaan yliopistojen tulee edistää elinikäistä oppimista, toimia vuorovaikutuksessa muun yhteiskunnan kanssa sekä edistää tutkimustulosten ja taiteellisen toiminnan yhteiskunnallista vaikuttavuutta.

        Yliopistojen tulee järjestää toimintansa siten, että tutkimuksessa, taiteellisessa toiminnassa, koulutuksessa ja opetuksessa varmistetaan korkea kansainvälinen taso eettisiä periaatteita ja hyvää tieteellistä käytäntöä noudattaen.

        Huomaa siis tuossa erityisesti tuossa tehtävien kohdalla että yliopistojen tehtävänä on antaa tutkimukseen perustuvaa YLINTÄ OPETUSTA.

        Yliopistoissa annetaan nimenomaan se kaikkein ylin opetus, AMK:ssa annetaan alempaa opetusta kuin yliopistoissa ja tietäähän sen nyt jokainen oikeasti ihan käytännössäkin että kauppatieteen maisteri eli ekonomi on saanut ylintä opetusta kun tradenomi joka on täydentänyt tutkintoaan työn ohella tradenomi YAMK:ksi ei ole saanut sitä ylintä opetusta, vaikka tutkinnot ovat viitekehyksissä Bolognan prosessissa samalla tasolla, viitekehys on vain viitekehys. Suomessa on käytössä duaalimalli korkeakoulutuksessa eli on kaksi rinnakkaista järjestelmää, joista toisessa järjestelmässä annetaan ylintä opetusta ja tehdään tieteellistä tutkimusta ja toinen järjestelmä antaa taas enemmän valmiuksia alempitasoisiin tehtäviin elinkeinoelämää varten.

        Lain mukaan ammattikorkeakoulujen tehtävänä on

        Ammattikorkeakoulujen tehtävänä on antaa työelämän ja sen kehittämisen vaatimuksiin sekä tutkimukseen, taiteellisiin ja sivistyksellisiin lähtökohtiin perustuvaa korkeakouluopetusta ammatillisiin asiantuntijatehtäviin, tukea yksilön ammatillista kasvua ja harjoittaa ammattikorkeakouluopetusta palvelevaa sekä työelämää ja aluekehitystä tukevaa ja alueen elinkeinorakenteen huomioon ottavaa soveltavaa tutkimus- ja kehitystyötä sekä taiteellista toimintaa. Tehtäviään hoitaessaan ammattikorkeakoulujen tulee edistää elinikäistä oppimista.

        eli laissa puhutaan AMK:n kohdalla vain yleisesti "korkeakouluopetuksesta" kun yliopistojen kohdalla puhutaan "ylimmästä opetuksesta".

        Korkeakouluja ovat kaikki koulut nykyään lukion ja ammattikoulujen yläpuolella eli korkeakoulu sinänsä ei tarkoita muuta kuin että ei ole jättänyt opintojaan lukio- tai ammattikoulutasolle.





        Huomaa siis tuossa


    • itsekin amk

      Valitettava tosiasia on että AMK-tutkinnot ovat menettäneet arvostustaan ja työtä tulee olemaan yhä vaikeampi löytää. Yhä vähempää määrää vapaita paikkoja kohden on yhä enemmän yhä koulutetumpia hakijoita joten kyllä sitä koulutusta tulevaisuudessa tarvitaan, mitä korkeampi sen parempi.

    • kokela

      Kyllä amk:t lasketaan korkeakouluihin PISTE!

      • Ylioppilas

        Mitä sillä on merkitystä kun ei korkeakoulu tarkoita nykyään enää oikein mitään, toisin kuin joskus aikanaan. Nykyään kaikki koulut lukion ja amiksen jälkeen ovat korkeakouluja, se tarkoittaa siis vain kolmannen asteen koulutusta. Oikein korkeakoulusta valmistuneet ovat sitten elokuvateatterin lippukassalla töissä valmistuttuaan...


      • kokela
        Ylioppilas kirjoitti:

        Mitä sillä on merkitystä kun ei korkeakoulu tarkoita nykyään enää oikein mitään, toisin kuin joskus aikanaan. Nykyään kaikki koulut lukion ja amiksen jälkeen ovat korkeakouluja, se tarkoittaa siis vain kolmannen asteen koulutusta. Oikein korkeakoulusta valmistuneet ovat sitten elokuvateatterin lippukassalla töissä valmistuttuaan...

        Asia on vähän niin ja näin. Itse haluan ajatella positiivisesti nyt, kun seuraavan opinahjon metsästys on käynnissä!


    • Eriasionille.

      Eriasionille.

      Minulla on molemmat yamk-tutkinto ja maisteritutkinto, eri aloilta tosin.

      Molemmat ovat korkeakoulututkintoja. Sitä en kerro kumpi oli parempilaatuinen koulutus. Saattaisi joku yllättyä.

      • Helppo valinta

        Kyllä me se jo tiedetään. Uskottele itsellesi mitä haluat.

        T. Usein rekrytoiva työnantaja


      • eriasiaon

        Minulla on peruskoulun tutkinto, ylioppilastutkinto, ammattikoulun tutkinto ja vielä maisterin tutkinto. Pisin, perusteellisin ja siis paras koulu oli peruskoulu. Mutta maisterin tutkinnolla olen tehnyt mieleisiä töitä hyvällä palkalla.

        Uskon kyllä, että ammattikorkeassa saa laadukkaan koulutuksen, siellä panostetaan opetukseen kädestä pitäen, koska opiskelijat on oikeasti opetettava töihin. Yliopistossa vastuu oppimisesta on enemmän opiskelijalla itsellään, mutta he pystyvät sen vastuun ottamaan paremmin.


    • c ömc

      Eikös amk:ssa opetella vielä luku- ja kirjoitustaitoa? Aikamoinen korkeakoulu LMAOF :D:D

      • 2222222222

        Kannattaa ehkä tarkistaa oma oikeinkirjoitus


    • jöö-ö1

      Eli siis hoitsutkin ovat käyneet korkeakoulututkinnon?

      • jööpä-jööö

        Nooo, riippuu mitä tarrkoitat tuolla hoitsulla. Laitan selvyyden vuoksi sulkuihin perään vastaavat nimikkeet tekniikan puolelta, niin on helpompi hahmottaa.

        Osa hoitajista on ammatikoulun suorittaneita. Lähihoitajat valmistuu amiksesta. Vanhat perushoitajat ovat koulutason tutkinnolla työelämässä. taitaa vielä olla apuhoitajiakin. (asentaja, putkimies, puuseppä jne)

        Työelämässä on paljon vielä vanhan opistotutkinnon suorittaneita sairaanhoitajia. (inssi)

        Sairaanhoitaja (AMK) on korkeakoulututkinnon suorittanut. Työskentelevät useimmiten työelämässä nimikkeelä sairaanhoitaja, eli koulutus ei suurimmalla osalla näy toimenkuvassa tai palkassa mitenkään. Pieni osa on asiantuntijasairaanhoitajia tai tiiminvetäjiä. (AMK-inssi)

        Sitten on tietysti sairaanhoitaja (YAMK) tai terveysteteiden maisterin TtM-tutkinnon suorittaneet. Heistäkin osa työskentelee sairaanhoitajan nimikkeellä, osa on asiantuntijasairaanhoitajia, osa on esimiestehtävissä. (YAMK-inssi, DI)


    • Metrosport

      Jos on käyny Metropolia Amk ni todellaki vittu !

      Metropoliast valmistuu kovimmat bile insinöörit !

    • Anonyymi

      Tää AMK koulutusuudistus suoritettiin erittäin huonosti ja aijempien teknillisestä opistosta valmistuneiden insinöörien koulutus koki kovan arvonalenemisen.
      Koulutus vastaavuus jäi kokonaan määrittelemättä ja minun tietämyksen mukaan vaatimustaso oli aijemmin paljon kovempi, kuin nykyään, mitenkään väheksymättä nykyopiskelijoita, mutta näin vain on käynyt.
      Minusta teknillisestä opistosta valmistuneiden loppututkinto pitäisi määritellä maisterin tutkinnoksi, mutta sitä ei ole missään selvästi määritelty, mikä se vastaavuus on. Ehdotan kaikille insinööriopintonsa opistossa käyneitä laittamaan loppututkinnoksi M.Sc.

      • Anonyymi

        Feanin toteuttama selvitys totesi aikanaan teknillisen opiston insinööritutkinnon korkeakoulututkinnoksi ja sen kansainväliseksi vastaavuudeksi B.Sc. .
        Itsekin suoritin johtavassa brittiyliopistossa M.Sc. -tutkinnon insinööripohjalta (=B.Sc.).
        Saksan insinööritutkinto Fachhochschulessa tuli vastaavasti Dipl.Ing.(FH) -tutkinnoksi.

        Korkeakoulu- ja yliopistotutkinnot riippuvat alasta ja alat ovat erilaisia. Täälläkin näkyy elitistien kommentteja. Niissä nälvitään toisilla aloilla olevia nälvijän syntyperäisen, ja ympäristön vielä tehostaman ylimielisyyden tuloksena. Näihin tonttuihin pätee sanonta "Koulutus on pilannut monta kelpo kuokkamiestä ja tomeraa torimummoa" .

        TEKUn insinöörikoulutuksen kansainvälinen tunnustus korkeakoulututkinnoksi aiheutti järkytyksen ja vihatilan OPM:ssä (elitistejä sielläkin).
        Ensi vaiheessa nimettiin insinööri ammatillisen korkea-asteen tutkinnoksi.
        Sossujen hoipertelijasiiven ministeri Kaarina Suonion johdolla ratkaisuksi otettiin amk.
        Sen avulla insinöörikoulutusta voitiin huonontaa silloisten opistotutkintojen tasolle.

        Vähennettiin siis opetustunteja kolmanneksella, lisättiin oppilaspaikkoja ylitarjontaan asti ja poistettiin pakollinen esiharjoittelu. Varsinaista opetusta tuli nyt neljässä vuodessa vähemmän kuin kolmivuotisessa teknikkokoulutuksessa.
        Teknikkokoulutus täytyi tappaa, koska se oli paljon vaativampi ja arvostetumpi kuin merkonomi- ja muut opistokoulutukset.
        Tradenomeja alettiin tehdä merkonomeista lisäämällä vajaa opintovuosi, mutta ilman lisäystä todelliseen opetukseen (kaupan ala on suppeampi syvällisen ja vaativan tiedon tarpeeltaan verrattuna tekniikan alaan).

        Tulos tänäkin päivänä on, että ainoastaan insinöörikoulutuksella on oppivaatimusten analysiin perustuva kansainvälinen luokitus B.Sc.-tason korkeakoulututkinnoksi.
        Toki luokitusta ei tehty insinööri (amk) -tutkinnolle.
        Se pätee kuitenkin, vaikka amk-tutkinto kalpeneekin aikaisemmalle tutkinnolle.

        Ammatillisessa koulutuksessa on varsinainen opetus ollut menettäjä rahan hukkuessa hillittömästi paisuneeseen hallintoon, kalliimpiin laitteistoihin jne sekä määrärahojen siirtämiseen siitä peruskoulun rahoittamiseen. Hoipertelijasossujen tavoite on näin täyttynyt.


    • Anonyymi

      massatutkinnot ovat massatutkintoja olivatpa tutkinnot suoritettu sitten yliopistossa tai AMK:ssa. Kyse on koulutusinflaatiosta. Kriteerejä on ollut pakko laskea reilusti jotta kaikki saisivat pahvinsa.

      • Anonyymi

        Koulutusinflaatio on lähtenyt peruskoulusta. Entistä keskikoulua ei millään ilveella olisi saatu koko ikäluokka läpäisemään. Siksipä peruskoulun kriteerejä laskettiin jopa niin, että kymmenisen prosenttia peruskoulun läpäisseistä ei osaa käytännössä lukea.

        Jotta taas peruskoululaiset saatiin runsalukuisempina lukiosta läpi, taas kriteerejä laskettiin, jne.

        Ei kriteerien laskeminen tietenkään ollut oppilaiden vika. Vika on Gaussin käyrässä, jonka mukaan myös opiskelukapasiteetti jakaantuu oppilasjoukossa. Mitä isompi osuus ikäluokasta koulutetaan, sen alhaisemmaksi vaatimukset on asetettava, jotta opiskelijat läpäisevät koulutuksen.

        Tietysti voi kysyä, mitä nimellistä koulutustasoa korottamalla on saavutettu, kun todellista osaamistason kohoamista ei ole tapahtunut, vaan pikemminkin päinvastainen ilmiö. Olemmeko valehdelleen itsellemme ja vielä uskoneetkin valeemme?


    • Anonyymi

      Onko AMK-tutkinnon suorittanut korkeasti koulutettu?

      Ei ole, keskustelu päättyy tähän. Te yliammarit ette ole korkeasti koulutettuja. Piste.

    • Anonyymi

      AMK on paras korkeakoulututkinto. Se on käytännönläheinen korkeakoulututkinto, jonka suorittaneilla on teoriatieto ja käytäntö hallussa. En ikinä ottaisi mihinkään työhön jotakin yliopiston teoreetikkoa ajattelemaan ja tekemään asiat vaikeasti. Jokainen voi opiskella suomessa vaikka tohtoriksi, vaikka pää olisi ihan täynnä kusta tai märkää sahanpurua. Vammaisia on akateemisesti koulutettu ja muita outolintuja, koska akateemisiin ei ole mitään psykologisia testejä, ja sinne riittää kun vain lukee ja ei mitään kyseenalaista. Muualla maailmassa tehdään asiat paremmin ja tehokkaammin mitä Suomessa, ja ilman mitään koulutusta. Yliopisto on turhan tiedon pänttäämistä, kun pitäisi osata hankkia ja oppia se tarvittava tieto.

      • Anonyymi

        Totta on, että yliopistossa opiskelee mitä erilaisempia hörhöjä. Lukemalla tarpeeksi kuka tahansa pääsee sisään ja tutkinnon läpi. Monella on mielenterveysongelmia.

        Olen aikoinani suorittanut AMK-tutkinnon ja myöhemmin yliopistossa opiskelin maisteritasolle. Näppituntumalta totean, että AMK:ssa kaikki opiskelijat olivat fiksuja, kauniita ja tervepäisiä.

        Nyt työelämässä huomaa eron AMK:n ja yliopiston käyneissä työkavereissa. Paljon mielummin teen töitä AMK:laisten kanssa, koska he osaavat työnsä, ovat innovaatisia ja mukavia. Yliopiston suorittaneet taas osaavat kapeasti vain oman alansa asiat ja joutuvat kysymään neuvoa usein AMK:n suorittaneilta.


    • Anonyymi

      Joku urpo puolusteli yliopistojen paremmuutta verrattuna ammattikorkeakouluihin sillä että siellä annetaan lain mukaan "korkeinta opetusta." Totta kai siellä annetaan korkeinta opetusta kun tohtoreita ei valmistu muualta. Muun tasoiset koulutukset kuitenkin ovat lain mukaan samalla viivalla.

      • Anonyymi

        Lähtökohtaisesti kannattaa muistaa, että AMK- ja yliopistollinen koulutus ovat täysin eri asia ja niiden tutkintojen vaatimustaso on täysin eri tasolla.

        Amattikorkeassa ovat esim. kielet, matematiikka, fysiikka ja kemia huomattavasti heikko tasoisempia kuin lukion pitkät kurssit.
        Kaikesta huolimatta amattikorkeakin luetaan korkeakouluihin.

        Yliopistotasoisia kursseja ei voida korvata millään amattikorkean kursseilla. Tähän voi törmätä työnhaussa, missä vaaditaan akateemista koulutusta.

        AMK insinöörit eivät myöskään ole akateemisiä, eivät edes ylemmän ammattikorkean kaupallisen lisätutkinnon suorittaneet YAMK.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Lähtökohtaisesti kannattaa muistaa, että AMK- ja yliopistollinen koulutus ovat täysin eri asia ja niiden tutkintojen vaatimustaso on täysin eri tasolla.

        Amattikorkeassa ovat esim. kielet, matematiikka, fysiikka ja kemia huomattavasti heikko tasoisempia kuin lukion pitkät kurssit.
        Kaikesta huolimatta amattikorkeakin luetaan korkeakouluihin.

        Yliopistotasoisia kursseja ei voida korvata millään amattikorkean kursseilla. Tähän voi törmätä työnhaussa, missä vaaditaan akateemista koulutusta.

        AMK insinöörit eivät myöskään ole akateemisiä, eivät edes ylemmän ammattikorkean kaupallisen lisätutkinnon suorittaneet YAMK.

        Toisaalta: ammattikorkeakoulusta valmistuneen todistuksessa voi lukea esimerkiksi Bachelor of Engineering.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Toisaalta: ammattikorkeakoulusta valmistuneen todistuksessa voi lukea esimerkiksi Bachelor of Engineering.

        Keskikoulutettuja, itse amk.


    • Anonyymi

      Tilastokeskuksen määritelmän mukaan; ”korkeasti koulutetuksi luetaan henkilö, joka on suorittanut vähintään opistoasteen tutkinnon”. Luotan mieluummin virallisiin määritelmiin, kuin mututuntumaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      291
      3197
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      82
      1591
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1480
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      41
      1321
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      26
      1222
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      47
      1210
    7. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1170
    8. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      44
      1136
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1107
    10. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      156
      1025
    Aihe