Pitäisikö huolestua päiväkodin huolista

huolestunutäiti

Lapseni aloitti päiväkodin 3-vuotiaana, ja päiväkodissa ihmeteltiin ensin sitä, että lapsi lähestyi niin helposti vieraita aikuisia. Minulle myös sanottiin, että ei ole normaalia, että lapsi ei itke vanhempiensa perään päiväkodissa. Hieman myöhemmin lapsi kuitenkin kävi läpi ikävöintikauden. Muutama kuukausi päiväkodin aloittamisen jälkeen lapselle alkoi tulla mahakipuja ja ummetusta. Minulle sanottiin, että lapsi valitteli vatsaansa ja hän teki samaa myös kotona. Käytin lasta lääkärissä ja sanoin päiväkodissa, että lääkärin mielestä mahakivut saattoivat johtua esimerkiksi päiväkodin aloittamisesta. Päiväkodista tokaistiin, että ei lapsellani päiväkodissa ollut mitään ongelmia käydä kakalla (vaikka ensin olivat sanoneet ihan muuta). Lapseni on kaksikielinen ja hänen puheensa oli viivästynyt päiväkotia aloitettaessa (olemme myös asuneet pitkään ulkomailla). Eräs hoitaja ihmetteli että ”mitäköhän ne todelliset syyt ovat lapsen puheen viivästymisen taustalla”. En sitten oikein itse ymmärrä mitä nämä muut syyt voisivat olla. Puheen viivästymisen vuoksi lapsella oli myös paljon vaikeuksia leikkiä muiden lasten kanssa aluksi. Hoitajat sanoivat ”ohjaavansa” lasta mukaan leikkiin, mutta leikit kuulemma aina loppuivat lyhyeen väärinymmärrysten vuoksi. Koin kuitenkin, että hoitotädit eivät yrittäneet kovinkaan paljon tukea lapsen leikkejä, vaan tärkeämpää oli analysoida tuota leikkimiseen kyvyttömyyttä. Lapsi kuitenkin leikkii ihan mukavasti toisten lasten kanssa, kun olemme serkkujen luona tai hiekkalaatikolla naapureiden kanssa. Viimeksi kun puhuin hoitajan kanssa, hän sanoi, että he eivät ole enää huolissaan puheen kehittymisestä, mutta ”nyt he ovat huolissaan lapsen käyttäytymisestä”.
Joidenkin juhlapyhien aikaan sain keuhkoputkentulehduksen ja mieheni vei lastani päiväkotiin muutamana päivänä. Kun sitten toivuttuani menin hakemaan lasta päiväkodista, eräs hoitaja kertoi, että lapseni olikin kertonut, että äidillä oli maha kovin kipeä ja että lasta oli kovasti harmittanut, kun äiti ei voinut viedä lasta puistoon. Hoitaja vain pyöritteli silmiään, kun sanoin, että itse asiassa minulla oli keuhkoputkentulehdus. Sitten hoitaja sanoi, että on kiinnostavaa, että lapsi on alkanut puhua enemmän ja voi sitten kertoilla enemmän asioita päiväkodissa. Joskus lapseni on myös sanonut erikoisia asioita tullessaan päiväkodista. Hän on esimerkiksi sanonut ”äiti, miksi sinä lyöt minua” (heti päiväkodista tullessaan). Ja kun kysyn, että onko äiti joskus lyönyt sinua hän sanoo että ei ole ja on vaan vähän hämmentyneen oloinen. Ja en siis tosiaan ole koskaan lyönyt tai läpsäissyt lastani. Kerran hän myös kotiin tullessaan sanoi että äiti suuttui isälle ja heitti isän ulos. Kysyin sitten häneltä oliko hän sanonut näin päiväkodissa ja lapseni vastasi myöntävästi. Olin edellisenä päivänä kertonut päiväkodissa, että mieheni oli työmatkalla… Kun puhun tästä mieheni, perheeni tai ystävieni kanssa, he ovat sitä mieltä, että otan vaan kaiken liian vakavasti, ja että hoitajat eivät varmasti tarkoita mitään. Minulle kuitenkin tulee vahvasti sellainen tunne, että meistä ollaan tekemässä jonkinlaista huolikartoitusta ja kohta ovat sossut ovella. Eipä meillä kyllä mitään salattavaa täällä kotona olisi, mutta pelkään kuitenkin sitä, että päiväkoti onnistuu vakuuttamaan itsensä siitä, että perheessä on jotakin pahemman kerran vinossa. Onko tämä normaalia keskustelua päiväkodin kanssa, vai pitäisikö minun olla huolissani päiväkodin ylireagoinnin mahdollisista seuraamuksista?

13

1829

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ,,,

      Ymmärrän kyllä Sinun huolesi ja hämmennyksesi. Onko lapsellasi omahoitaja? Jos on niin pyytäkää miehesi kanssa palaveria jossa kunnolla voitte keskustella. Tuntuu siltä että kommunikointi ei ollenkaan toimi. Jos ei ole omahoitaja käytäntöä pyytäkää että saatte lapsesi asioista keskustella jonkun tietyn hoitajan kanssa ja jonka puoleen voitte aina kääntyä jos jotain kysymyksiä. Tsempiä teille.:)

      • päiväkotilainen

        Se on yleensä hoitoryhmän puolesta päätetty ketkä käyvät kenenkin lapsen keskustelut. Ei vanhemmat valitse kuka käy kenenkin lapsen palaverit ja keskustelut. Toki voi haku tai tuontitilanteessa keskustella haluamansa työntekijän kanssa, kun tämä on töissä, mutta näissä tilanteissa ei kovin syvällistä tai pitkää keskustelua käydä.


    • huolestunutäiti

      Kiitos vastauksista, ikävä kyllä juuri tuo omahoitaja töksäyttelee noita asioita. Minulle on myös tullut sellainen tunne, että hoitaja ei yhtään pidä lapsestani eikä minusta. Usein esimerkiksi harrastustiedotteita jää laittamatta lapseni lokeroon. Kerran esimerkiksi kaikkien muiden lasten lokeroissa oli muskaritiedote, mutta lapseni lokerosta se puuttui. Kun kysyi asiaa hoitajalta, hän sanoi, että tiedotteet olivat loppuneet. Lapseni lokero ei kuitenkaan ole viimeisenä. Myös lähellä oleviin urheiluharrastuksiin on jäänyt ilmoittautumatta, koska emme ole saaneet niistä tiedotteita. Nyt kuskaamme lastamme turhan takia harrastuksissa kauempana.... Kesällä tämä omahoitaja myös kasteli lapseni pari kertaa läpimäräksi kasteluletkulla. Hoitajien mielestä oli ollut hauskaa pirskotella vähän vettä lasten päälle helteisellä säällä. Lapseni tosiaan valui vettä ja itki keskellä pihaa, kun menin hakemaan. Ensimmäisellä kerralla ajattelin, että kyseessä oli vahinko ja toisella kerralla sanoin, että mielestäni ei ollut ihan reilua. Olen yrittänyt saada mieheni vakuuttuneeksi siitä, että kaikki ei ole ihan normaalia, mutta hänen mielestään hoitopaikka vaikuttaa oikein hyvältä... Anteeksi vaan tämä valittaminen, ehkä tosiaan löytyy joku, jonka kanssa voi keskustella.

      • ,,,

        Voi kurjuus:(. Ilmeistä on ettei yhteistyönne omahoitajan kanssa oikein toimi. Ehkä koska ette ole riittävästi yhdessä asioita miettineet (?). Ei siitä yhteistyöstä oikein mitään tule jos ei olla tutustuttu ja riittävästi asioista keskusteltu. Kehottaisin vielä todella yrittämään saada aikaiseksi kunnollista keskustelua omahoitajan kanssa jossa miehesi myös mukana. Yrittäisin tätä ensin jos ei onnistu niin johtajan mukaan ottaminen palaveriin varmasti seuraava askel. Ilman avointka toimivaa vuorovaikutusta päiväkodin kanssa ovat vanhemmat todella hukassa ja hienoa on että pyrit asiaan vaikuttamaan koska viimekädessä kuitenkin lapsesi kärsii tilanteesta jossa ei päiväkodin kanssa pystytä tekemään yhteistyötä lapsen tukemisessa.


      • kolmekas

        Päiväkodin asiana ei ole tiedottaa mistään harrastuksista, se on ihan vanhempien oma asia ottaa selvää niistä!


    • aina voi

      ottaa yhteyttä myös päiväkodin johtajaan ja kertoa huolista.Ja jos mikään ei mene perille ja olet vakuuttunut että hoitopaikassa jokin mättää niin vaihtaisin varmaan toiseen hoitopaikkaan.

    • huolestunutäiti

      Hei,

      Tänään minulle ilmoitettiin, että vasukeskusteluumme tulee myös erityislastentarhanopettaja ja puheterapeutti.

      Kaikki lapset olivat myös tehneet tänään vanhemmilleen kortit. Lapseni kortteihin isän korttiin oli kirjoitettu "Happy Grandparents' day" ja äidin korttiin oli kirjoitettu "Hyvää isovanhempien päivää".

      • ,,,

        Hei, Pyytäkää vanhempina keskustelua ensin johtajan kanssa. Ennen tällaista porukkakeskustelua kyllä kannattaa ensin saada tolkkua tilanteesta. Kolmisin tilanteen selvittäminen tekee myös mielekkäämmän suunnitellusta vasukeskustelusta.


    • Emmanen

      Hei, oletko harkinnut voisitko vaihtaa päiväkotia toiseen? Ehkä tuo ei ole paras mahdollinen päiväkoti lapsellenne?

      Tai pystyisitkö itse hoitamaan lasta välillä enemmän kotona? Tai sitten keskustelette päiväkodin henkilöiden kanssa mieltä vaivaavista asioista..

    • Jo vanhempi äiti

      Ikävää että sinulle on osunut törppö omahoitaja kohdallesi. Älä ota sitä noin vakavasti kuitenkaan. Tuskin kukaan muukaan ottaa.

      Lapset puhuvat vielä pitkään "puuta-heinää" (ainakin omani) joten päiväkodin kanssa naureskeltiin ääneen, etteivät usko kaikkea minkä lapsen suusta kuulevat, niin mekään emme usko ihan kaikkea jonka kotona heistä kertoo......

      Valitettavasti näitä törppöjä ihmisiä taasen sitten on tietty määrä ihmisistä, joskus niitä osuu esim, jopa neuvolan tädeiksi. Sietämätöntä. Laske kuitenkin vain toisesta korvasta ulos, -käymättä lähtöruudun kautta.

      Kyllä sitten myöhemmin opit kuuntelemaan lapsesi puheesta ne asiat joilla on merkitystä

      Hanki itsellesi jokin harrastus, jotta saat kavereita, jotka kertovat, että arki on samanlaista ihan joka lapsiperheessä.

      • Vanha lto

        No eikö keskustelu hoitohenkilökunnan kanssa ole enemmän kuin paikallaan, jos teillä itsellännekin on huolta. Huoli voi toki olla erilainen, mutta puhuminen on ainoa tapa huolta purkaa! Voitte toistenne huolta lieventää. Erityisopettajan mukaantulo keskusteluun on yleinen toimintatapa kaikkialla eikä siihen tarvitse kysyä vanhemmilta lupaa.
        Tänä päivänä puhutaan varhaisesta tukemisesta, siitä, että lapsen kehityksen mahdollisiin poikkeamiin tartutaan ajoissa, jotta vältytään suuremmilta pulmilta. Nostakaa kissa pöydälle puolin ja toisin!


      • ,,,
        Vanha lto kirjoitti:

        No eikö keskustelu hoitohenkilökunnan kanssa ole enemmän kuin paikallaan, jos teillä itsellännekin on huolta. Huoli voi toki olla erilainen, mutta puhuminen on ainoa tapa huolta purkaa! Voitte toistenne huolta lieventää. Erityisopettajan mukaantulo keskusteluun on yleinen toimintatapa kaikkialla eikä siihen tarvitse kysyä vanhemmilta lupaa.
        Tänä päivänä puhutaan varhaisesta tukemisesta, siitä, että lapsen kehityksen mahdollisiin poikkeamiin tartutaan ajoissa, jotta vältytään suuremmilta pulmilta. Nostakaa kissa pöydälle puolin ja toisin!

        Niin tosi tärkeä on tämä jokaisen lapsen tilanteen riittävän hyvä ymmärtäminen. Jos päiväkodissa ei satsata yhteistyöhön vanhempien kanssa eikä luomaan läheistä yhteyttä jokaiseen lapseen ( toimiva omahoitaja työtapa! ) onnistuu lapsen käytöksen ymmärtäminen huonosti ja sitten on kaikenlaisia huolia jotka eivät kerro kokonaistilanteesta mitään. Valitettavasti tämä on tavallisesti tilanne päiväkotohoidossa. Eikä siitä elton avusta silloin paljokaan hyötyä ole.


    • sointu79

      Niin ja jotkut hoitajat saattavat muodostaa käsityksen jostain lapsesta vain sen perusteella miten lapsi on esim. yhtenä päivänä käyttäytynyt. Jos lapsi on vaikka riehunut paljon niin heti ollaan keltoa kutsumassa paikalle...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      77
      5756
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      24
      2516
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1997
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      60
      1758
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1611
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1398
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1317
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1301
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1249
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1203
    Aihe