Addisonin tauti

Sairas koira

Meidän 6-vuotiaalla Suomenlapinkoiranartulla todettiin tänään Addison. Merkit on näin jälkikäteen mietittynä olleet ihan selviä, mutta minkäs enää teet. Pääsi niin pahaksi,että tuli Addisonin kriisi. Onneksi kuitenkin selvisi siitä ja loppuelämä mennään lääkityksen voimalla. Törmäsin lajiliiton sivulla listaan Addisonia kantavista koirista ja tein vähän tutkimusta. Melkein kaikilla julkistetuilla koirilla (niin nartut kuin uroksetkin) on teetetty pentuja. Mikä pahinta - myös sukusiitosta esiintyy, myös meidän koiramme on sisäsiittoinen. Koiramme kohdalla on haettu tiettyä väriä (kerma) ja sen takia on sorruttu tietoiseen sisäsiitokseen. En tiedä onko Addison perinnöllinen, mutta koiraltamme löytyy taudin kantajia molemmmista sukupuista. Meidän koiramme ei ainakaan tule emoksi ikinä eikä näin osaltaan enää pahenna tilannetta.

12

1065

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Niin se menee hyvää vauhtia pilalle lappalaisrotu, kun kaiken maailman ihmiset tehtailee pentuja ymmärtämättä asiasta pidemmän päälle oikein mitään. Se että "meidän vuffe on niin söpö ja kiva" ei vielä riitä syyksi tehtailemaan pentuja.

      Pitäisi laittaa joitakin vaatimuksia ennen kuin saa virallisen kasvattaja-tittelin. Loput pennuttajat on järjestelmän ulkopuolisia, "villejä".

      Onko koira rekisterissä, ilmoititko koiranettiin?

    • Sairas koira

      ^ Koiramme on rekisterissä ja kotoisin hyvästä kennelistä. Rodun jalostuksen hyväksyy rotuyhdistys, eikä koiraamme sen sisaruksia ole tuonut maailmaan mikään "pentutehtailja". Valitettavasti halutut ominaisuudet ovat ajaneet terveysriskien ohitse. Melkoista arpapeliä käyttää samoja koiria molemmissa sukulinjoissa, vaikka sukusiitosprosentti oliskin ns. häviävän pieni niin aina otetaan riski siitä, että kaiken sen hyvän geenimateriaalin mukana tulee joku "pikku ylläri". Addison onneksi huomattiin ajoissa vaikka oireet ovatkin hyvin epämääräisiä. Tunnetut oireet sopivat vaikka mihin vaivaan tahansa. Tässä on lista oman koiramme oireista: runsas juominen (pennusta saakka), ajoittaiset ripulit "ilman syytä", nartun muuttunut käytös juoksujen aikana (ei syö, laiska lenkillä, jotenkin hajamielinen), epäilyttävän pitkä karvanlähtöaika (jopa pari kuukautta). Addison kriisin tunnistan jatkossa näistä oireista: koira lakkaa syömästä, herkutkaan eivät kelpaa, syö ruohoa oksentaa sitä, oksentaa valkoista vaahtoa/sappinesteitä, on ihan veltto (ei siis jaksa edes seistä kunnolla), kävelee kun humalassa ja ikenet ovat aivan helakanpunaiset. Koiramme myös tykkää käydä lenkillä, pari päivää ennen kriisiä vain lähinnä raahatui perässä eikä kovana juoksijana jaksanut edes paria metriä.

      • Ei se ole mikään hyvä kasvattaja ja kenneli, jos väri on se tavoite. Lappalaiset ovat/ pitäisi olla käyttökoiria joissa toimintakyky ja terveys ovat ensisijaisia jalostuksen kohteita, väri on toissijainen. Noita omasta mielestään erinomaisia "kasvattajia" on tämä maa pullollaan. Joku parin päivän kasvattaja-kurssi ei kovin kummoisia pätevyyksiä anna.

        Ruohon syönti ja sen oksentaminen on aika normaalia monella koiralla rodusta riippumatta.

        Mitkään tittelit eivät suojaa eläintä väärinkäytöksiltä. Voihan sen pennuttamisen tehdä ns. sääntöjen puitteissa, mutta silti se täyttää pentutehtailun merkit. Voihan niille koirille saada näyttelyissä ulkomuodosta hyvät arvostelut, muttei se takaa että koira olisi terve tai se mukamas jalostus terveellä pohjalla. Jos koiralla on epilepsiaa, silmäsairauksia, Addisonia, tms, oikea kasvattaja ei käytä sellaista koiraa jalostukseen.

        Tiedän aika tuoreen tapauksen, missä rekisterissä olevilla koirilla teetettiin pentuja, vaikka toisella vanhemmista oli ollut epileptisia kohtauksia, minkä pitäisi olla jalostuksesta poissulkeva tekijä. Pennut tulivat rekisteriin, eikä tuosta epilepsian periytymisestä voi tietää ellei koiran omistaja ilmoita sitä jalostusjärjestelmään tai edes kerro pennun ostajalle. Että se siitä jalostuksesta.


    • Sairas koira

      ^ Henk.koht. en hyväksy taikka kannata sisäsiitosta, Sisäsiitos pitäisi kieltää kokonaan ja samalla sellaiset "supersiittäjät" mitä koiramme sukupuusta löytyy (koiramme isänpuoleisessa sukulinjassa isoisällä yli 10 siitettyä pentuetta) .
      En tiedä montako sataa "Addison-pommia" maailmalla liikkuu. Ja moniko koiranomistaja manaa kun lemmikki "on taas ripulilla" tai oksennusta löytyy nurkista.
      Ja kyllä - koirat syövät ruohoa, mutta jos se ainoa "ruoka" mikä koiralle kelpaa niin kannattaa huolestua.
      Addison taitaa olla "herkkien" koirien vaiva. Koirat jotka hermostuvat helposti (varsinkin uusissa tilanteissa, autossa, oudossa hoitopaikassa) eivätkä kaipaa mitään konflikteja muiden koirien tai ihmisten kanssa. Kuten meidän koiramme - alistuva narttu jonka kanssa harvoin on mitään ongelmia.

    • Voiei, olen oikeasti pahoillani puolestanne. =( Tuo on niin ikävää että te, omistajina ja koira, kärsitte vain koska jonkun ulkonäkötavoittelut meni yli kaiken. Ja kun sitä luulee voivansa luottaa ihmiseen joka vaikuttaa sitoutuneelta rodun jalostukseen. Oli hyvä muistutus, että vain taustat tarkasti tutkimalla voi varmistua asioista.

      Se taitaa se heikkohermoisuus liittyä osin siihen sisäsiittoisuuteen ja siihen ettei ole käytetty luonteeltaan työkoiraksi soveltuvia koiria kun on haettu tiettyä väriä. Itellä on kokemusta lappalaisista, jotka ovat luonteeltaan työkoiria: Hyvähermoinen lappalainen menee häntä heiluen uusiin paikkoihin, oli se sitten uusi kyläilypaikka tai eläinlääkäri, se ei hätkähdä vaikka vastaan rymistelisi hirvi tai rekka-auto. Kalliit oppirahat ootte saaneet maksaa siitä että joku pelleilee ulkonäön kanssa, ja koko rotu myös.

    • Maddison

      Kyllä addisonin tauti on todettu perinnölliseksi sairaudeksi :(

      Harmittaa tuo teidän koirulin diagnoosi, toivottavasti teillä menee asiat helpommin ja paremmin kuin meillä. Onneksi taudilla on "monet kasvot" eli ei noudata joka koiralla samaa kaavaa vaan voi hyvinkin olla helppo hoitoinen :)

      Itselläni siis myös lapikas joka sairastanut ks. tautia n.6 vuotta. Melkoista vuoristorataa aika-ajoin on ollut ja nyt ollaan ns. saattohoitovaiheessa, kaikkien liitännäissairauksien vuoksi :(

    • nilo
    • Sairas koira

      ^ Olen ilmoittanut tiedosta sekä rotuyhdistykselle että kasvattajalle. Kasvattajan asenne oli melko mielenkiintoinen - ei paljon hetkauttanut tieto. Koiramme sisaruksista (7 kpl) on kuollut varmuudella ainakin yksi johonkin "epämääräiseen vaivaan". Ilmeisesti koko pentue on melko "sairasta sakkia" - yhdellä siskolla on teettetty siitä huolimatta pennutkin sukusiitosprosentin ollessa 7 %.
      Rotuyhdistyksenkin toiminta siis epäilyttää, koska pentueen suvusta löytyy tunnetusti Addisonin tautia (isänpuoleisesta sukulinjasta löytyi ainakin neljän koiran JULKISTETUT tiedot).
      Suomenlapinkoiran terveystilastot ovat muutenkin melko surullista luettavaa, onneksi Addison taitaa olla pienin kaikesta pahasta.

      • nilo

        ^ Hienoa, että olet informoinut asiasta rotuyhdistystä sekä kasvattajaa. Monet sairaudet ovat siinä mielessä ongelmallisia, että ne tulevat esiin vasta hieman vanhemmalla iällä ja pentuja varsinkin nartuilla teetetään melko nuorella iällä, joten monella koiralla sairaudet eivät aina valitettavasti ole tiedossa vielä astutushetkellä. Tämän vuoksi olisikin tärkeää, että käytettäisiin iäkkäämpiä (vähintään 5-6-vuotiaita) uroksia ja narttujenkin ensiastutus voisi aivan hyvin olla siinä 3-4-vuoden tienoilla, jolloin koiran terveydestä tietää edes hieman pidemmälle kuin heti parivuotiaana. Kaikki kasvattajat eivät myöskään pyydä suunnittelemilleen yhdistelmille rotujärjestön jalostustoimikunnan hyväksyntää, jolloin heiltä voi jäädä saamatta tieto siitä, että suunnitellulla yhdistelmällä on suurempia sairausriskejä. Ja sittenhän valitettavasti on niitäkin kasvattajia, joita ei vain kiinnosta. :(


    • Sellaista se

      7% ss ei ole vastuussa yhtään mistään; tuollainen on täyttä kukkahatun puhetta.

      Olen pahoillani kasvattaja epäasiallisesta asenteesta ja jäin miettimään kuka lie, mutta kyllähän noita riittää siinä valtavassa määrässä kasvattajia. Siihen porukkaan mahtuu niitä jotka puhuvat pyhiä ostajille ja nettisivuillaan mutta tuttavien kesken tulee varsin selväksi miten käytetyt urokset ja ostetut pennut valitaan jopa tasan selkeiden, näyttävien, värimerkkien perusteella jotta koira on varmasti tarpeeksi show-tyyppinen menestyäkseen. On omissa tuttavissakin tullut vastaan. Huudetaa ja huhdotaan kädet pystyssä mistä löytyisi autoimmuunisairauksia omaamatonta partneria - kun ensin ostetaan jalostukseen aiemmin mainituilla perusteilla vaikka miten näistä olisi tieto, keskusteltaisiin muiden kanssa ja harmiteltaisiin. On ihmisia, joiden päähän valitettavasti ei saa kukaan taottua, ettei millään voi tietää onko jollain takana autoimmuunisairauksia suvussa läjäpäin / lainkaan vai ei - ei ole vielä testejä, eikä mitään kerro oikeasti se, niistä asioista ei ole julkisuuteen ko linjassa tullut mitään.


      Eli meitä on moneen junaan. Ei kuitenkaan tarvitse yleistää. Slk:ssa yleisiä sairausgeenejä on joka puolella; se on eri asia minkä menettelyn tulosta se on, mutta tämä on nykytilanne, eikä asiaa auteta ss %:eista huutamalla kädet pystyssä tekopyhästi, vaan kertomalla viralliseen sairaslistaan rotuyhdistyksen listassa ne sairaat, kertomalla omilla nettisivuilla sairaat ja kantajuudet, lähettämällä Koiran Geeneihin verinäytteet sairaista, niiden vanhemmista, jälkeläisistä ja sisaruksista geenitestien kehitelyyn sekä päivittämällä omien koirien tietoihin sinne uudet sairaustiedot oman koiran tai lähisuvun kohdalta.

      Toisten syyttely ja loan nakkelu ei auta ketään. Ei niin ketään, paitsi tietysti sen kilpailijoita, jonka kasvatti sairastui. Niitä, joilla on aina ne terveet koirat eikä meidän koirissa mitään ole ....

    • nNDFD

      Jos sukusiitos prosentti on AINA 0.00 % niin ethän sä silloin kasvattajana jalosta mitään!

      Toinen asia on se että jos kantaa niinkin vakavaa sairautta ei silloin koira ole jalostusyksilö tai sitten toisen on oltava ehdottoman terve.

      • meniaikaasitten

        Lappalaisten terveys.

        Noinhan sitä sairautta juuri ylläpidetään ja lisätään rodussa, kun käytetään sairaita koiria, joilla on perinnöllinen sairaus..


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      114
      8925
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      39
      2653
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      129
      2390
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      1999
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1756
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1550
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1507
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      10
      1438
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1306
    10. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      5
      1247
    Aihe