3 myyttiä hindulaisuudesta

Bhaga

Oikaistaanpa muutama erityisesti kristittyjen keskuudessa kiertävä hindulaisuus-myytti:

Myytti 1: Joogassa pyritään saamaan yhteyksiä henkiin.

Oikaisu: Joogalla ei ole mitään tekemistä henkien kanssa. Päinvastoin Krishna sanoo Bhagavad-gitassa, että henkien ja kummitusten palvonta on tamo-gunassa, eli tietämättömyyden luonnonlaadussa ja se johtaa siksi alempiin elämänlaatuihin.


Myytti 2: Hinduismissa köyhyys ja rikkaus nähdään itse aiheutetuiksi.

Oikaisu: Köyhyys ja rikkaus johtuvat toki henkilön karmasta, mutta henkilö ei itse pane alulle karmaa aiheuttavia tekoja, vaan Bhagavad-gitan mukaan aineellisen luonnon laadut pakottavat hänet toimimaan tietyllä tavalla.


Myytti 3: Uudelleensyntyminen on rangaistus, josta pitää päästä eroon harjoittamalla hindu-uskontoa.

Oikaisu: Uudelleen syntyminen ei ole rangaistus, vaan johtuu henkilön omasta toiveesta harjoittaa jotain aineellisen maailman aktiviteettia. Jumala siis vain antaa aiheettomasta armostaan henkilölle fasiliteetit tehdä mitä hän itse haluaa. Jos joku haluaa saavuttaa vapautuksen aineellisen luonnon kolmen eri laadun kontrollista, niin paras tapa saavuttaa se on korkeimman Herran pyhien nimien ylistäminen. Kuten Brhan-naradiya Puranassa [38.126] sanotaan:

Harer nama harer name harer namaiva kevalam.
kalau nasty eva nasty eva nasty eva gatir anyatha.

"Tänä riidan ja tekopyhyyden aikakautena ainoa tapa saavuttaa vapautus on rukoilla Herran pyhää nimeä. Ei ole toista tietä. Ei ole toista tietä. Ei ole toista tietä."

Samaahan kristityt munkit tekevät, kun toistavat rukoushelmillä rukousta: "Herra Jeesus Kristus armahda minua". Kristus viittaa selvästi Jeesuksen isän nimeen ja on yksi Jumalan monista nimistä. Ortodoksinen hartauskirja "Vaeltajan Kertomukset" kehoittaakin kaikkia kristittyjä toistamaan tuota edellä mainittua rukousta ja saavuttamaan näin Jumalan armon. Suosittelen tuon kirjan, joka löytyy jokaisesta kirjastosta, lukemista kaikille kristityille, jotka ovat vakavissaan kiinnostuneita omistamaan elämänsä Jumalan palvelemiseen. Jos kuitenkin uskot, että lukemalla muuta kuin oman lahkosi kirjallisuutta joudut varmasti kadotukseen, niin kokeile edes toistaa tuota edellä mainittua Kristittyä rukousta, vain havaitaksesi miten Kristuksen armo on siinä läsnä.

Jaakobin kirjeen mukaan usko ilman tekoja on
kuollutta (Jaak. 2:26). Siksipä Raamattu kehoittaakin meitä rukoilemaan lakkaamatta (1.Tess. 5:17) ja näin pysyttelemään elävässä uskossa joka hetki. Se on täysin mahdollista tuon yksinkertaisen rukouksen avulla, tai sitten Jumalan pyhistä nimistä koostuvaa Hare Krishna-mantraa toistamalla:

Hare Krishna Hare Krishna
Krishna Krishna Hare Hare
Hare Raama Hare Raama
Raama Raama Hare Hare

Jumalalla on monia eri nimiä. Jotkut kutsuvat Jumalaa nimellä Krishna ja siinä ei ole mitään erikoista. Sanskriitin kielessä Krishna tarkoittaa sitä, joka on kaikissa suhteissa viehättävä ja kukaan muu kuin Jumala ei ole tätä, joten nimi Krishna sopii Jumalalle oikein hyvin. Vastaavasti Hare tarkoittaa Jumalan energiaa ja Raama tarkoittaa kaiken autuuden lähdettä. Kukaan muu kuin Jumala ei ole "Kaiken autuuden lähde", joten nimi Raama sopii myös hyvin kuvaamaan Jumalaa.


Hare Krishna!

1

458

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vaisnava

      "Köyhyys ja rikkaus johtuvat toki henkilön karmasta, mutta henkilö ei itse pane alulle karmaa aiheuttavia tekoja, vaan Bhagavad-gitan mukaan aineellisen luonnon laadut pakottavat hänet toimimaan tietyllä tavalla."

      Toisaalta me voimme elämäntavoillamme vaikuttaa siihen, mitä aineellisen luonnon laatua vedämme puoleemme :) Selkeyttä, intohimoisuutta vai velttoutta (tunnetaan myös nimillä hyvyys, intohimoisuus ja tietämättömyys). Bhagavad Gitassa kerrotaan, minkälaiset asiat puhetavoista ruokailutottumuksiin liittyvät mihinkin luonnonlaatuun. Entä miksi tämä on tärkeää huomioida?

      "Aineellinen luonto on syntynyt kolmesta luonnonlaadusta: selkeydestä, intohimosta ja velttoudesta. Ruumiissa elävä ikuinen olento on niillä sidottu, Mahtava-aseinen.

      Niistä puhtain on selkeys, joka valaisee ilman vastavaikutuksia. Se sitoo onnen ja tiedon kahleilla, Synnitön.

      Tiedä, että intohimosta syntyvät kaipaus ja hullaantuminen. Intohimo sitoo elävän olennon toiminnan kahleilla, Kuntin poika.

      Tiedä lisäksi, että velttous on tiedon puutteen seuraus ja kaikkien elävien olentojen harhauttaja. Se sitoo välinpitämättömyydellä, saamattomuudella ja uneliaisuudella, Bharatan poika.

      Selkeys kahlitsee onneen ja intohimo toimintaan, Bharatan poika. On vielä sanottu, että velttous peittää näkyvistä tiedon ja kahlitsee välinpitämättömyyteen.


      Selkeys nousee valtaan kun se alistaa intohimon ja velttouden, Bharata. Samalla tavalla nousee valtaan velttous, kun se alistaa intohimon ja selkeyden, sekä intohimo, kun se alistaa velttouden ja selkeyden.

      Tiedä, että selkeyden on sanottu kehittyvän silloin kun tiedon voi nähdä loistavan kaikilla ruumiin porteilla.

      Ahneus, vireys, itsekkäät ponnistelut, levottomuus, kiihtymys... Intohimon kehittyessä syntyy kaikkia näitä, Bharatan poikien päällikkö.

      Pimeys ja toimettomuus, välinpitämättömyys ja harha... Velttouden kehittyessä syntyy kaikkia näitä, Kurun poika.

      Kun ruumiillistunut menee kuolemaan selkeyden vallassa, hän pääsee tuolloin suurten viisaitten tahrattomiin maailmoihin.

      Intohimoisena loppunsa kohtaava syntyy toimintaan takertuneitten pariin. Velttona kuoleva syntyy vähäjärkisen olennon kohdusta.

      On selitetty, että selkeyden tilassa tehtyjen hyvien tekojen hedelmät puhdistavat. Intohimoisuuden hedelmä on kuitenkin kärsimys, ja velttouden hedelmä on tietämättömyys.

      Tieto kumpuaa selkeydestä, ahneus taas intohimosta, ja välinpitämättömyys, harhakuvitelmat ja tietämättömyys velttoudesta.

      Selkeyden tilassa olevat menevät ylöspäin ja intohimoisuuden tilassa olevat pysyvät keskellä. Alas menevät ne, jotka pitävät kiinni inhasta luonnonlaadusta, velttouden tilasta."

      - Krishna, Bhagavad Gita 14.5-18

      On hyvä huomata, että myös selkeys sitoo. Krishnalle täysin antautunut sielu on aineellisen luonnon laatujen yläpuolella, jopa selkeyden.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 145
      4097
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      112
      3700
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      20
      2575
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1871
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      22
      1727
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1619
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      19
      1595
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1523
    9. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      90
      1496
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1491
    Aihe