Selluvilla ulkopuolelle?

Ukko

Jos eristää hirsiseinän ulkopuolelta selluvillalla on ohje tällainen sisältä päin lukien:
- hirsi
- selluvilla
- tuulensuojalevy
- tuuletusrako
- panelointi

Miksei voi tehdä näin:
- hirsi
- selluvilla
- panelointi

Ei tietysti saa maalata ulkopäin kalvoa muodostavalla maalilla. Eikö sisältäpäin tuleva kosteus pääse puupaneelin läpi, jos se pääsee hirrenkin läpi? Luulisi tuon rakenteen olevan parempi kuin sisäpuolisen eristämisen. Mitä hyötyä ylipäänsä on siitä tuuletusraosta tuulensuojalevyn ja paneloinnin välissä? Ymmärrän sen kyllä, jos alla on mineraalivillaa, mutta selluvillan pitäisi sietää kosteutta. Vai onko niin, että piiskaava sade menee läpi vaikkapa 22 mm tai 28 mm vahvasta vaakapaneloinnista?

15

5706

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kun lateksimaalit alkoivat nousta kuplalle vanhojen talojen maalipinnassa huomattiin että muovimaali ,ei sovi puuseinään minkä läpi tulee kosteus. Maalityyppiä ei vaihdettu, mutta alettiin tekemään ilmarako, mistä kosteus pääsee poistumaan.Varmaan voi jättää ilmaraon ja tuulensuojalevyn pois kunhan lautoihin jättää kunnon raot tuuletukselle.

      • Äksä

        Jättää raot lautoihin tuuletusta varten? Ehdottamassani rakenteessa se tarkoittaisi, että sataisi suoraan eristeeseen!! Tuon tiiviin lateksimaalin haitat kyllä ymmärrän.

        Perusajatukseni oli ja on tämä: Jos kerran sisältä päin lukien rakenne paneeli - selluvilla - hirsi toimii, niin miksei toimisi myös rakenne hirsi - selluvilla - paneeli. Kärjistäenhän tilanne on aivan sama molemmissa tapauksissa! Selluvillan molemmin puolin on puuta. Ainoana erona on se kummalla puolella on paksumpi puuosa. Lisäksi mielestäni ehdottamani rakenne harvenee ulospäin mennessä.


    • vuoksi joo

      se ilmarako on siellä sen vuoksi,että ennenpitkää siihen taloon tulee asukas joka ei ymmärrä tuon taivaallista rakenteen toiminnasta,ja päättää maalata talon jollakin nykyaikaisella muovipohjaisella maalilla jolloin ilman sitä ilmarakoa tulisi ongelmia.
      Eli toisin sanoen sillä ehkäistään käyttövirheitä.

    • esko

      voiko selluvillan laittaa keittiökaappien taakse liukukoolauksien väliin(syv.5cm) lisäeristeeksi, tarvitaanko ilman/höyrynsulkua? miten suosittelette?

      • kkkkk

        anna seinän tuulettua ilman mitään eristeitä kaaappien takana.


      • Jocuko

        Minä ruuvasin yli 10 vuotta sitten kaapit yläreunoistaan suoraan hirteen kiinni ja hyvin ovat toimineet pirtin laskiessa.


      • JJM
        Jocuko kirjoitti:

        Minä ruuvasin yli 10 vuotta sitten kaapit yläreunoistaan suoraan hirteen kiinni ja hyvin ovat toimineet pirtin laskiessa.

        Terve

        Esimerkiksi meidän talossa on kaapit pakko laittaa seinään liukukoolauksella, koska keittiö on nurkkamallinen ja toinen seinä on pystyrunkoinen hirsipaneloitu väliseinä. Eli hirsiseinän puolella olevat kaapit on kiinnitettävä tässä tapauksessa liukukoolaukseen, että ne pysyvät samalla korkeudella kevyeen väliseinään kiinnitettyjen kanssa.

        T: Juho


      • esko
        JJM kirjoitti:

        Terve

        Esimerkiksi meidän talossa on kaapit pakko laittaa seinään liukukoolauksella, koska keittiö on nurkkamallinen ja toinen seinä on pystyrunkoinen hirsipaneloitu väliseinä. Eli hirsiseinän puolella olevat kaapit on kiinnitettävä tässä tapauksessa liukukoolaukseen, että ne pysyvät samalla korkeudella kevyeen väliseinään kiinnitettyjen kanssa.

        T: Juho

        ja jos meinaa laatoittaa välitilan!


      • Jocuko
        esko kirjoitti:

        ja jos meinaa laatoittaa välitilan!

        Minä vedin kaappien ja tiskipöydän väliin venelakan hirsiin.


    • JJM

      Hei

      Tuulensuoja tarvitaan siksi, että villan eristyskyky heikkenee, jos ilma kiertää villassa eli tuuli pääsee puhaltamaan villaan. Vaikka ei yhtäkki ajattelisikkaan niin tuuli kyllä puhaltaa panelin läpi toisinsanoen ilma kulkee panelin saumoista. Villan eristyskykyhän perutuu ilman seisomiseen huokoisessa rakenteessa. Ja kun tuulensuojan päälle alkaa paneloimaan on siihen kokolailla pakko laittaa vielä jonkunlainen koolaus (tuuletusväli) jos ei sitten aio lyödä panelia kiinni tuulileijonaan.

      T: Juho

    • tekijämies

      Hirsiseinän raot ovat seisässä se kohta, josta ilma pääsee kulkemaan suuntaan jos toiseen. Nykyaikaisen rakentamisen teorian perusajatuksia on, että ulkoilmaan rajoittuva rakenneosa läpäisee huoneistokaasuja vähintään viisi kertaa tehokkaammin kuin sisäpintarakenne. Sisäpintana/ilmansulkuna toimi ennen pinkopahvi ja tapetit sen päällä tai tervapaperi ja tälläiseen rakenteeseen voisi sopia ulkopintaan joku "huokoinen" puukuitulevy kuten leijona-levyt tms. Mutta, jos sisäpintana on vain tilkitty hirsiseinä, ulkovuoren alle lämmöneristeen jälkeen käy varsin hyvin pikipaperi. Verhous on tietysti lyötävä suoraan paperin pintaan ja maaliksi keittomaali kuten kelta-, puna- ja "valkomullat" ja aito puhdas pellavaöljymaali.Vuosisadan perinnetiedolla toimivimmaksi todettu. sitä paitsi puukuitutuulensuojalevyt pullistelevat rakenteessa jättäen ilmapusseja taakseen ajan kanssa. Ei vanhasta uutta koskaan saa.

    • ukko

      Kiitti ihan hyvistä ajatuksista. Itekin tuli mieleeni, että ehkä joskus joku voisi maalata sen paneelin lateksilla. Tietty sen voisi ehkäistä maalaamalla nyt vaikka punamullalla, siihen ei lateksia päälle saa. Joku väitti, että paneelin saumoista tuulee läpi. Voiko noin olla, kun käyttää vaikka puoliponttipaneelia ja reilun paksua, jollóin se ei vääntyile?

      • tekijämies

        Lautaverhous ja pikipaperi on tavallaan kuten nykyiset tuulensuojalevyt. Lautaverhous antaa tuulta pitävälle paperille sen tarvitseman jäykyyden, mikäli se on kiinni siinä. Ennenhän oli paperin ja verhouksen välissä vielä rakennuksen pystyssä pitävä vinolaudoitus.

        Puutavarasta itsestään ei saa rakennettua ilmanpitävää ja samalla vuosia kestävää. Ilmankosteus pullistaa puusoluja aina johonkin suuntaan.


    • pula-aho

      Asiahan on niin että tuuletusrako toimii sekä eristeen/tuulensuojan ja ulkolaudoituksen parhaaksi.Perinteisesti suoraan hirsipintaan lyöty laudoitus kärsii ajanmittaan kosteudesta, etenkin seinälaudoituksen ala-osasta.Joka kesä näkee näitä vanhojen hirsirakennusten seiniä jotka on työn alla ja hirsipintaan lyötyä laudoitusta uusitaan,samalla näkyy alahirsien vauriot mikä johtuu puutteellisesta tuuletuksesta.

      • tekijämies

        Periaatteessa eriste ja tuulensuoja eivät itsessään tarvitse tuuletusrakoa, sillä ilman rakoakin seinän ulkopinta on pakkasillakin lämpimämpi kuin ilma keskellä metsää ja saa siten aikaan "tuulettavan" ilmavirran, konvektiovirtauksen" ylöspäin. Siitä tuuletusraossa on kyse, kun höyryt ja kaasut eivät pääse suoraan verhouksen läpi.

        Julkisivuverhoukset lahoavat puusta tehtynä joka tapauksessa alapäästään vuosikymmenten aikana. Tosin nykyiset muovimaalit yleensä estää laudan tms yhden kuivamisen suunnan. Tähän keksittiin laittaa tuuletusrako.Tuuletusraon ilmavirta on moninkertaisen voimakas verrattuna pintaan tulevaan ilmavirtaan-> Verhouslaudat kuivavat liian nopeasti rakennekosteudestaan ja ilmankosteudesta ja tästä johtuu ohuiden lautojen rispaantuminen jo parissa vuosikymmenessä. Ennen koko seinävaippa kuivui hitaasti puun omassa tahdissa.

        Vesi on aina tullut seinillä alaspäin ja tulee myös jatkossakin... luulen. Alareunaan kertyy aina se kaikkein vesirikkain pinta sateella. Sitä ei aina kuivata edes aurinko tuuletusrakoineen ennen seuraavia sateita. Näitä lahonneita verhouksen osia on ennen vanhaan korjattu vain tarpeelliselta osin, mutta nyt vaihdetaan koko julkisivu.

        Hirsien lahoaminen taas tulee mahdollisesti julkisivuverhouksen riittämättömästä peittokyvystä(alareuna ohi hirsien tason?vai tasassa?tippanokka missä?) ja siksi pääsee sateilla kastumaan.
        Toinen yleinen ongelma on, kun joskus muinoin ihmiset välttivät tarpeetonta vaivannäköä kivien käsin/hevosilla kantamisessa perustuksiksi, niin pohjahirret jäivät usein liian alas. Jo pelkkä maakosteus saa lahon liikkeelle. Monesti seinänvieret kasvoivat niittyä eikä hirret tuulettuneet heinätuppaiden välistä. nykyäänkin suositellaan verhouksen alareunan koroksi maasta 400mm tai suurempaa. Vanhoissa hirsitaloissa, joissa on rossipohjan alla metri ryömintätilaa ja tuuletus on pelannut asiallisesti, ei ole mitään vaurion aihetta maakosteuden osalta.

        Lautaverhous on aina ollut ns uhrikerros, joka on helppo ja nopea vaihtaa vaurioiden ilmetessä pinnassa. Liian myöhään jätetty korjaus vie ongelmat syvemmälle...


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ikävä sinua

      Onkohan sulla ollut sama tunne kuin mulla viimeisten parin päivän aikana, eilen varsinkin. Ollaan oltu ihan lähellä ja k
      Ikävä
      37
      4687
    2. Oletko sä oikeesti varattu?

      Että sen takii ei voida olla tekemisissä?
      Ikävä
      56
      3230
    3. Horoskooppikysely

      Oma ja ikävän kohteen horoskooppi? Sopivatko yhteen?
      Ikävä
      30
      2893
    4. Rakas, kerro mulle

      Miltä se tuntuu?
      Ikävä
      61
      2825
    5. Suuri tulipalo

      Missä mikä palaa?
      Kiuruvesi
      6
      2440
    6. Kesäseuraa

      Kesäseuraa mukavasta ja kauniista naisesta. Viesti tänään mulle muualla asiasta jos kiinnostaa Ne ketä tahansa huoli, t
      Ikävä
      54
      2205
    7. Miksi haluat pitää estettynä mutta täällä puhut?

      Eikö olisi parempi puhua ihan kasvotusten?
      Ikävä
      23
      1661
    8. Mies! Lupaatko

      enskerral kertoo mis mennään..? :D <3
      Ikävä
      18
      1611
    9. Tuksu on edelleen sinkku - nuori Joonas jätti!

      Hihhahihhahhaahheee Joonas keksi hyvän syy. : Tuksu on liian Disney-prinsessa hänelle. (Mikähän prinsessa lie kyseessä….
      Kotimaiset julkkisjuorut
      8
      1548
    10. Maailmassa monta

      On ihmeellistä asiaa. 😮
      Ikävä
      16
      1524
    Aihe