Jalustan paino?

Markkinointiako vain?

Ennen arvostettiin painavaa jalustaa. Paino antaa tukevuutta tuulessa ja muutenkin. Nykyään on myynnissä myös keveitä hiilikuituisia jalustoja. Nuo ovat kalliimpia kuin alumiiniset ja painavammat jalustat.
Ymmärrän että kevyttä on mukavampi kanniskella, mutta riittääkö tukevuus kevyessä? Vai onko kyseessä vain markkinointi ja se painavampi on edelleen tukevampi ja värinättömämpi.

14

136

  Vastaukset

  • Monessa on siinä keskisalon alapäässä koukku johon voi vaikka ripustaa pussin johon on kerännyt paikallista kiveä tai hiekkaa jolloin jalustan paino riittänee sinullekin.

   • Läheskään kaikissa keveissä hiilari /magnesium ym. jalustamalleissa ei ole sitä ripustuskoukkua varustelaukulle? (hintaa kyllä on) Tai siellä öisellä kadulla ym. kuvauspaikalla ei ole saatavilla hiekkaa ja kiviä. Tai ei vaan kiinnosta alkaa keräilemään hiekkaa ja kiviä johonkin pussiin. Kaikissa varustelaukuissakaan ei ole ripustuslenkkiä. Monikaan ei edes kanna mukana mitään painavaa varustelaukkua.
    Maksetaan siis kevyeydestä ja yritetään sitten tehdä siitä painavampi?
    Aina kalliimpi ei ole parempi. Tietysti jokainen ostaa sen mitä huvittaa kantaa. Itse kannan ihan mielelläni sitä vähän painavampaa, mutta taatusti tukevaa ja järkevän hintaista jalustaa.


  • Tukevuus on suhteellinen käsite. Hiilikuituprofiili voi olla yhtä jäykkä kuin metallinen painosta riippumatta.
   Paino vaikuttaa ehkä eniten laukaisun, peilikoneiston ja sulkimen aiheuttamaan tärähdykseen. Kaksi ensimmäistä voi välttää esim ns. vitkalaukaisulla.

   Oleellisin käytännön ero hiilikuituisen ja metallisen välillä lienee naarmuuntumisen ja pakkasenkestävyys. Naarmuuntunut hiilikuitujalusta imee kosteutta ja jäätyy rikki pakkasella.

   Minusta paras materiaali on titaanipinnoitettu alumiini ja pyöreät jalat. Pyöreä putki on paljon kulmikkaita profiileja jäykempi.

   Jotkut ns matkajalustat on tukevampia kuin isokokoiset painavat varsinkin sellaiset jotka kiinnitetään tukevaan kohteeseen.
   Liikkuvalla alustalla vaaditaan erilaista jäykkyytä kuin liikkumattomalla.
   Tukevuudeltaan paras jalusta on niin painava ettei sitä viitsi kantaa mukana.

  • Mulla on kevyehkö jalusta,siinä kiinni tämä ; http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_odkw=stone back&_from=R40&_osacat=625&_from=R40&_trksid=p2045573.m570.l1313.TR7.TRC1.A0.H1.Xstone bag&_nkw=stone bag&_sacat=625

   Paljon parempi kuin että jossain kuokussa roikkuis jotain tuulen heilutettavana

   • Pino lisää tukevuutta, mutta ei poista jalkojen velttoutta. Mulla on tapana ripustaa kameralaukku lisäpainoksi tarvittaessa.


  • Jos haluat kevyen ja tukevan jalustan, joudut valitettavasti ostamaan molemmat. Ainakin minä olen joutunut.

   Kuvailin viime vuosituhannella filmijärkkärillä ja minulla oli sen ajan peruina melko tukevaksi mutta samalla raahattavaksi luokiteltava Manfrotto #144 kinopäineen.

   Digikautta olen elänyt järkkäritasolla vasta kolme vuotta ja risat. Tänä vuonna olen hankkinut Manfrottooni vähän vähemmän tilaa vievän kuulapään mutta silti tuskastunut jalustan hankalaan kuljetettavuuteen ja keventänyt kukkaroani kevyen Sirui T-005KX -matkajalustan C-10X kuulapään verran.

   Manfrottosta en tietenkään halua luopua, jämerälle jalustalle löytyy aina käyttöä. En vain raahaa kapistusta mukanani minne sattuu.

   Hiilikuidun lisähintaa en ole halunnut maksaa, semminkin kun olen lukenut materiaalin naarmuuntumis-, kastumis- ja jäätymisongelmasta. Molemmat jalustani ovat alumiinisia.

  • Kyllä jalustan paino on CMOS-kennolla valmiiksi AD-muutnnettu jo kennolta tullessaan.

   • Mitä tarkoittaa ”muutnnettu”?


  • kyllä se on valitettavasti se paino joka parhaiten vakauttaa jalustaa, olkoon paino jalustassa itsessään tai siihen jotenkin lisätty ja oikeaan kohtaan mieluummin, muuten käy näin https://www.youtube.com/watch?v=A5-WUmu7NVY

   • Mitä suurempi maha, sitä vähemmän horjuu.

    Ennen jalustoja testattiin "kolikkotestillä"
    Kolikko objektiivin päälle ja kamera laukaistiin. Jos kolikko pysyi syrjällään objektiivin päällä oli jalusta riittävän tukeva.

    Haikostakin jalustasta on apua kameran kannattelussa, kun joutuu odottelemaan oikeaa laukaisuhetkeä, mutta sellaisella pitää käyttää "käsivara aikoja"


  • Itse hain ensisijaisesti keveyttä ja sitä että jalusta menee asialisesti matkalaukkuun. Näillä kriteereillä päädyin tähän:

   http://www.digitarvike.fi/benro_c2180t_carbon_flat_hiilikuitujalusta_ _jatkopala_ja_laukku

   Slikkin 400 on ehkä tuntumaltaan jotenkin jämäkämpi mutta en kuvista kyllä eroa löydä. Yömaisema jossa on tähtitaivas niin kyllä ainoa poikkeama on maapallon pyörimisen venyttämät tähdet; asia josta kerran täällä kyselinkin.

   Ja en matkajalustalta enempää osaa odottaa ja laukun pohjalta ottaa aivan minimaalisesti tilaa eikä paina paljoakaan. Se on tehnyt kynnyksen jalustan mukaan otosta tavattoman pieneksi pidemmillä ja lyhyemmillä reissuilla.

   Suosittelen.

  • Koukkuun voi laittaa myös kameralaukun, jolloin jalusta tukevoituu oleellisesti.

   Painon lisäksi toinen tärkeä seikka on, miten jalusta absorboi tärinät. Sekä ne tärinät, jotka tulevat kamerasta, että maan kautta kameraan välittyvät. Aumiini ei absorboi. Sen tietää jokainen, joka on ajanut alumiinisella polkupyörällä mukulakivellä. Kaikki tulee läpi. Kuituputkesta voidaan tehdä jalusta, joka absorboi tärinöitä alumiinia paremmin.

  • Kuitenkin jos hankkii kevyttä jalustaa, kannattaa pitää mielessä että kamerakin painaa kohtuullisen paljon. Itse olin ostanut jostain halpahallin alelaarista todella heiveröisen jalustan kun halusin kevyen, no sehän hajosi heti kun laitoin kameran objektiiveineen, salamoineen ja mikrofoneineen jalustaan kiinni, yhteispainoa varmaan lähemmäs 5 kg :)
   Nyt löytyy sekä järeämpi metallisilla jaloilla ja kevyempi muovisilla. Tätä komboa suosittelen kaikille, niin voi ottaa oikean mukaan riippuen mitä kuvaa ja missä.

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Greta Thunberg kritisoi Suomen hallitusta

   ”Tämä on epäonnistuminen”. https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006515088.html Thunberg on liittänyt mukaan perustamansa Fridays for Future -liikkeen
   Maailman menoa
   294
   11951
  2. Tiesikö Martina miehensä taustat?

   Turkkilainen miljonääri onkin irakilainen jolla huikea rikostausta? Askarruttaa tiesikö Martina mistä on kyse vai tuliko yllätyksenä. Joka tapauksessa
   227
   7541