Huonosta koulutuksesta valittaminen/rahat takaisin

Käpy palaa

Suomi24:ssä kun on itseoppineita lakimiehiä ja muita asiantuntijoita, niin ajattelin kysäistä onko kenelläkään tietoa tai kokemusta seuraavanlaisesta ongelmasta:

Kyseessä on ammattioppilaitoksen järjestämä maksullinen aikuiskoulutus näyttötutkintoperiaatteella. Koulutukseen on sisältynyt muutamia lähipäiviä (lähinnä diipadaapaa, mutta muutama ihan asiallinenkin aihe), valinnaisiin aineisiin liittyvä lähiopetusviikko, itsenäistä opiskelua ja työssäoppimista.
Koulutukseen pääsyn edellytyksenä oli jonkinlainen kokemus, koulutus tai muuten kerätty tietotaito alalta. Kyseessä siis sisustusala ja oma kokemukseni oli kesätyöt tutun maalausfirmassa lähinnä ulkomaalauksia tehden.

Alkuun kaikki olivat intopiukeina ja motivoituneita, mutta koulutuksen edetessä ja tason laskiessa motivaatio ja into on laskenut nopeammin kuin lehmän häntä.

Lähiopetusviikko omassa aiheessani, pintakäsittelyissä, osoittautui pettymykseksi kaikkien ryhmäni jäsenten kohdalle. Osalla oli maalarintutkinto, osalla yhtä vähän kokemusta kuin minulla ja osalla ei minkäänlaista kokemusta. Tämän aiheen opettaja ei juurikaan opettanut, vain käski maalata tai tapetoida jonkun seinän, mutta siihen ohjeet käytännössä loppuivatkin. Laatoituksen opetus osoittautui täydeksi katastrofiksi, sillä itse tein työn lähinnä kokeneen koulukaverini ohjeilla opettajan ollessa jossain muualla. Lähiopetusviikon aikana kerroimme omalle opettajallemme epätoivostamme, koska emme olleet oppineet juuri mitään, ja vastaus oli, että eihän näitä täällä koulussa opitakaan vaan työharjoittelussa!

Noh, ei siinä vielä kaikki! Valmistumispäivä on pian ja viimeiset näytöt jäljellä olevista hommista vielä suorittamatta. Näyttöpäivä pitää ilmoittaa opettajalle 3vk ennen tapahtumaa, jotta hän voi hankkia tarvittavat arvioijat ja vahvistaa näyttökohteen sopivuuden. Opettajamme päätti kuitenkin pitää kahden viikon loman syyslomaviikon jälkeen, vain kuukausi ennen valmistumispäivää. Oletimme kaikki, että hänkin on täysillä tsemppaamassa meitä opiskelijoita loppurutistukseen ja viimeisiin näyttöihin, mutta toisin kävi. Itselläni on pallo täysin hukassa, koska näyttökohdetta ei vieläkään ole ja tässä vaiheessa näyttö olisi väkisinkin viimeisellä kouluviikolla. Opettaja on aiemminkin tuntunut ei-niin-kannustavalta ja kuittaa lähes kaiken kritiikin sillä, että me olemme aikuisopiskelijoita (ikähaitari 20-50) ja meidän pitäisi tietää nämä asiat. Itse taas oletin, että koulu pitää huolen, ettei valitse koulutukseen epäpäteviä vaan sisään päässeet ovat koulun mielestä tarvittavalla tasolla taidoissaan. En todellakaan voinut tietää, että koulu pistää kaiken oppimisen työharjoitteluiden piikkiin ja jos harjoittelupaikassa et pääsekään tekemään ja oppimaan jotain, se on täysin sinun vikasi.

Koulutus on maksanut 500e, jonka lisäksi tutkintomaksut 58e. Näiden lisäksi on ollut pakollisia, asiakkaalle maksullisia töitä. Esimerkkinä myymälätilan/näyteikkunan somistus ilman todellista tietotaitoa aiheesta, ja asiakkaan piti tästä maksaa. Opettaja vain voivottelee, että kyllä kai kaikki tietävät ettei mitään enää saa ilmaiseksi, jos joku ilmaisee erimielisyytensä toistaitoisten oppilaiden töillä rahastamisella.

Käpy on palanut moneen otteeseen enkä voi olla kiroamatta sitä, miten paljon paremmassa rahatilanteessa ja elämäntilanteessa voisin olla, jos en olisi koko koulutuksesta kuullut vaan olisin ollut tämänkin ajan töissä.
Onko kenelläkään siis tietoa, voiko tälläisesta kalliin leikkikoulun koulutuksen huonosta laadusta valittaa muualle kuin opettajalle, joka ei ota kritiikkiä kovinkaan rakentavasti? Tällä hetkellä näyttää hyvin vahvasti siltä, etten ehdi suorittaa viimeistä näyttöä ennen valmistumispäivää ja jos työnhakuni tuottaa tulosta, tämä roska saa minun puolestani jäädä kyllä kakkoseksi.

Kiitos jos jaksoit lukea ja vielä vastatakin jotain, tarkentavia kysymyksiä saa esittää!

T. Epätoivoinen opiskelija

0

87

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Cynthia Woods

        😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
        YIT-Yhtymä
        0
        7937
      2. Perustele miksi hän ei

        Ole sopiva sinulle
        Ikävä
        177
        1755
      3. Mikä oli nainen

        Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
        Ikävä
        77
        1114
      4. Miksi sinulla, nainen

        On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
        Ikävä
        113
        1113
      5. Nainen, millainen tilanne oli

        kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
        Ikävä
        62
        1031
      6. Persut petti duunarit

        Kyllä persujen kuuluu nyt mennä häpeämään kun äänestivät lakkolakien puolesta. Vielä muka kehutaan olevan työväenpuolue,
        Perussuomalaiset
        193
        945
      7. Persuille kovaa kyytiä YLEn kannatusmittaus

        https://yle.fi/a/74-20085866 Näin se menee persueliitti. Pettäjän tie on karu, persujen äänestäjät ovat nyt reagoineet
        Maailman menoa
        182
        920
      8. Lindtman runnonut demarit huimaan nousukiitoon!

        Palkansaajat – siis Suomen käynnissä pitävä kansanosa – ei näemmä arvosta EK/SY-sätkyakka Purran saksipelleilyä. Niin
        Maailman menoa
        271
        886
      9. Mitä ajattelen sinusta

        Että olit erilainen kuin muut ja jollakin kummalla tavalla samanlainen kanssani, vaikka ei tunnetukaan. Sinun kanssa tu
        Ikävä
        35
        823
      10. Itkisikö onnesta

        Jos panisin sua kunnolla?
        Ikävä
        86
        707
      Aihe