Jatkuva kinaaminen pelien ruudunpäivityksestä. 30fps vs 60fps?

8+1

Toivoisin lähinnä PC-pelaajilta vastauksia, koska pc-puolella on tutumpi ilmiö tuo 60fps. Toki kaikki voivat ottaa kantaa asiaan, mutta itsellänikin pelaaminen painottuu konsolipuolelle. Ja itse asiaan;

Miksi 30fps ruudunpäivitystä pidetään pc-pelaajien kesken diaesityksenä ja kammottavan tahmeana, kun elokuvissa ruudunpäivitys on 24fps? Katsovatko nämä pelaajat siis elokuviakaan lainkaan tämän vuoksi?
Seuraavassa kappaleessa kirjoittelen omia mietteitäni tästä aiheesta, joten se ei ole pakollista luettavaa, vaan voitte skipata halutessanne yli;

Itselleni tasainen 30fps on riittävä lähes kaikissa peleissä. Taistelupelit ja ajopelit missä oikeasti on vauhtia, niin hyötyvät kaiketi nopeammasta ruudunpäivityksestä? Itseasiassa uusinta tekkeniä olin pelannut useita tunteja, kunnes pelikotelon takaa vasta huomasin tekstin "60fps".
Toki jos vierekkäin vertaan kahta videota, joissa on juuri nopeudet 30- ja 60fps, niin huomaan eron, mutta siltikään se ei ole pelikokemustani ikinä haitannut. Mm. vuoden kehutuinta peliä "Last of us" pelatessa, ei tullut oloa:"Todella koskettava peli ja hieno tarina, mutta olisi kyllä koskettavampi ollut nopeammalla ruudunpäivityksellä". Enemmän arvostan resoluutiota ja yksityiskohtien määrää peleissä. Ja oikeastaan siltikin 720p on ollut ihan riittävä. Vaikka minecraft olisi 4k, ja 180fps, niin olisi se mielestäni silti aika ruman näköinen. Eli resoluutio ja ruudunpäivitys ei omasta mielestäni ole laatupelin merkki. Sen takia vanhat pelit, kuten Final fantasyt ovat edelleen suosikkejani, koska sisällöllään korvaavat monin kerroin sen, mitä grafiikassa häviävät.

Ja vielä lisäkysymyksiä;

Missä kohtaa menee ruudunpäivityksen raja? Eli mistä ylöspäin ette enää itse huomaa eroa, taikka välitä kummemmin?

Kumpi ennemmin; tasainen 30fps, vaiko vaihteleva 30-60fps?

Kumpi ennemmin; ruudunpäivityksen nopeus, vai suurempi resoluutio?

Kiitos vastauksista etukäteen.

5

309

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tästä aiheesta voi olla montaakin mieltä, mutta useimpiin pelaamiini peleihin varmasti riittää tuo 30fps mainiosti mutta on pelejä, joiden pelaaminen 30fps:llä on tuskaa. Tuollaisia ovat pelit, joissa joudut periaatteessa jatkuvasti reagoimaan kuvaruudulla näkyviin asioihin hyvinkin nopeasti ja pienellä viiveellä. Toisinaan nämä voivat olla pelattavia pienemmälläkin fps:llä, mutta oma reaktionopeus voi tällöin kärsiä ja joudut mahdollisesti ennakoimaan asioita ja painikkeiden painalluksia hiukan tavallista aikaisemmin. Pahinta kuitenkin on, mikäli ruudunpäivitys on vaihtelevaa eikä pysy jatkuvasti samana (tai ainakin vaihtelu ei olisi suurta). Tuon vuoksi mieluummin pitäisin tasaisen 30fps:n kuin vaihtelevan 30-60fps. Kun tasaisessa tottuu ennakoimaan asioita ja reagoimaan niihin riittävän nopeasti niin suoritus on huomattavasti parempi, kuin jos ennakointi ja reagointi eivät keskenään täsmäisikään vaihtelevan fps:n vuoksi.

      Itsellenikin 720p resoluutiona riittää aivan mainiosti, joskin ymmärrän että on pelejä, jotka tarjoavat vähemmän mieluisia resoluutioita ja pakottavat käyttämään niitä (1024x768 tai 640x480 esimerkkeinä). Mikäli peli tarjoaa 1600x900 tarkkuutta 1280x720 lisäksi niin silloin tulee yleensä käytettyä sitä.

      Ruudunpäivityksen ja resoluution väliltä mieluummin yrittäisin valita kaikkein optimaalisimman vaihtoehdon. Miltä tuntuisi pelata Tetristä 4k tarkkuudella 5-10fps:n kanssa tai toisaalta 320x240 tarkkuudella (tai korkeintaan 640x480), mutta 180-300 fps:n kanssa? Mieluummin pyrin pitämään jonkinlaiset minimit kumpaankin ja mahdollisesti säätämään toista tai molempia ylemmäs mikäli kannettavan resurssit antavat myöten..

    • 424577

      Heitetääs tähän muutamat mietteet kehiin... Tuo fps-määrä on oikeasti vain tottumus kysymys. Itse olen tottunut pelaamaan esim csgo avg. Fps 250 (näytön hz on 120) Oikeasti huomaan eron heti jos mennään alle 120fps:än. Ymmärrän todellakin tämän fps "huorauksen" fps-peleissä. Mutta muissa peleissä arvostan enemmän graafisia efektejä kuin isoa fps lukua. Todellisuushan on että ps,xbox ynm. ovat casual gamer tavaraa. Jos peli on suunniteltu 30fps niin se "droppaa" hyvinkin usein jopa alle 10. Tätä en itse siedä, joten kuulin pc-leiriin.

    • kkkk875

      konsoleilla fps on lukittu 30

    • Anonyymi

      Itsellä pelit pyörii 30fps ja välillä 60fps.

    • Anonyymi

      No toi 60fps on ainakin, ps5 konsolilla hyvää ja pc pelien valikoimasta en osaa sanoa, kun käytän niin vähän pöytäkonetta.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      74
      5338
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      17
      2396
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1917
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      45
      1625
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1571
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1368
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1287
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      7
      1248
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1219
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1183
    Aihe