Nykyperhe-elämää

rovahoikka

En tiedä olenko liian perinteinen, mutta mieheni sukulaisen perheessä jokin kyllä mättää. Eli siellä on 3 lasta kaikkiaan, nuorin menee 1.luokalle ja vanhin menee 5.luokalle. Lapsilla ei ole mitään harrastuksia, vaan kaikki pelaa tietokonepelejä. Vanhemmista myös toinen pelaa tietokonepelejä, ja toinen kuluttaa aikansa tv:n ääressä facebookkia päivittäen. Kaikki ovat neljän seinän sisällä iltapäivät. Sisällä on aina kauhean sotkuista ja pölyä joka puolella. Ruoaksi perhe syö suurimmaksi osaksi valmisruokia, emäntä ei osaa kokata lainkaan, joskus ranskanperunoita osaa laittaa.

Ai mistä tiedän. No siitä, että käyn 1-2 kertaa viikossa siellä höpisemässä ja juomassa kahvia. Ja on tullut kurkattua jääkaappiin, valmisruokia koko kaappi täynnä. Perunoista, lihasta, kasviksista ei tietoakaan. Pelkkää saarioista kaappi täynnä. Emäntä on itsekin sanonut, että hävettää kun ei osaa kokata, mutta on hänen mielestään niin helppoa laittaa ruoka mikroon ja saa heti syödä. Joskus hakevat kotipizzasta pizzan. Onneksi lapset saavat sentään kouluruoan, mutta silti.

Olen monesti pyytänyt heidän lapsista jotain mukaan esim metsäretkelle, elokuviin, huvipuistoon, uimahalliin, jne. Mutta aina sama vastaus, ei ne ehdi kun tietokonepeli on kesken. Lapset tulevat koulusta siis, ja ovat iltakymmeneen saakka tietokoneella. Aikuiset ovat myös tietokoneella tai telkkarin ääressä heti töiden jälkeen koko illan.

Heillä ei koskaan käy ketään vieraita, paitsi minä. Jotenkin käy sääliksi, että kaikki ovat omissa kopeissaan illat, ja kukin käy sitten jääkaapilla ja mikrouunilla silloin kun siltä tuntuu.

Itse olen kasvattanut omat lapseni siihen, että ruoka-aikaan koko perhe syö yhtäaikaa, ja leikit yms saa odottaa sen aikaa. Tietokonepelejä meillä ei edes ole, mitä nyt kännykällä joskus pelaavat autossa kauppareissun ajan, mutta kyllästyvät moiseen aika nopeasti. Järjestän lapsilleni koko ajan kaikenlaista aktiviteettia, harrastuksia, yleensäkin liikunnallisia juttuja sekä oman itsensä toteuttamista. Lapsille on muodostunut monta kaveria, joita tavataan melkein joka toinen päivä. Telkkaria meillä ei juurikaan katsota, vaan olemme paljon ulkona tai harrastusten parissa. Eikä lapsia tarvitse mitenkään patistaa liikunnallisiin harrastuksiin tms, vaan he suorastaan ryntäävät autoon kun vihjaan että kohta lähdetään jonnekin. Ja jos ei mitään keksi, niin varsin äkkiä lapset ovat ulkona jotain koheltamassa. Neljän seinän sisällä he eivät kauaa viihdy, vaan kaipaavat aktiviteetteja. Ja niitä minä koitan parhaani mukaan järjestää. Ja olen yrittänyt mahdollisimman paljon keksiä sellaisia aktiviteettejä, joissa saa miettiä omilla aivoilla, ja kaikki ei ole valmiiksi pureskeltua. Eli se itsensä toteuttaminen on minulla ainakin ollut avainsana.

En tiedä olenko vanhanaikainen. Mutta tietokonepelit eivät minusta ole kovin järkevää ajanvietettä. Luulisi että se surkastuttaa aivot kun illasta toiseen tekee samaa, katsoo jotain kuvaruutua, ja elää siellä jossain mielikuvitusmaailmassa. Luulisi että siinä putoaa todellisuudesta pois, ja ei osaa elää muiden normaalien ihmisten kanssa. Ja sen huomion olen tehnyt, että kyllä nämä lapset eivät oikein osaa meidän lasten kanssa leikkiä, kun joskus harvoin saa ne tietokoneen ruudun ääreltä pois. Esim vuorovaikutustaidot ovat huonot, ja he vain lähinnä seuraavat hämmentyneinä, kun meidän lapset leikkii jotain ulkona riemukkaasti. He ovat ulkona kuin vieraassa maailmassa, eivätkä osaa tehdä siellä mitään. Hyvin äkkiä he livahtavat takaisin sisälle, ja ovat heti tietokoneen ääressä.

Mitäs mieltä tämmöisestä? Asiahan ei tietysti minulle kuulu, mutta, niin, herättää vain itsessä hämmennystä. Mitä mieltä siis?

3

68

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tasapainoilua

      No jos hän osaa itse valmistaa eli öljyssä uppopaistaa perunasta vuollut tikut, niin siinähän on kokkaamiselle jo hyvä alku.

      "joskus ranskanperunoita osaa laittaa"

      Mutta jos tarkoitit, että laittaa pussista pakastetta pellille, niin tiedoksi vain, että sekin on valmisruokaa. :D

      Ai, kun hauskaa saivarrella. No, joo. Meillä lenkkeilee koko porukka joka päivä, mutta hallitsemme kaikki myös tietokoneen käytön. Esim lukiosta ei selviä, jos ei osaa käyttää nykytekniikkaa sujuvasti.

    • 18+13

      Oletko maininnut hänelle (tuolle äidille) tuosta asiasta? Joskus on kuin raikas tuulahdus kun joku ulkopuolinen ottaisi puheeksi vaikka ihan hienovaraisesti esim. 'Olen seurannut että lapsemme pelaa aika paljon tietokonepelejä' jne. Ehkä äiti itse on vain turtunut ja antaa enemmän periksi lapsille kun ei halua kuunnella heidän marinaa. Mutta jos osaa ajatella lasten parasta niin järkkäisi heille kehittävämpää tekemistä ja tietokonepeleille laittaisi rajoitukset (tunnin päivässä). Sukulaisesi ei selvästi osaa laittaa rajoja lapsille, se olisi jopa suotavaa ja tuo turvallisuuden tunteen. Puhu hänen kanssaan!

      • 18+13

        Tuossa lapsemme sana pitäisi olla sana lapsenne, pahoittelen muita kir.virheitä kun kirjoitan ipadilla niin tulee ne hitsin ennustavat.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      67
      4540
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2229
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1754
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1498
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      27
      1423
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1298
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1217
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1136
    9. 22
      1086
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe