Kolumni homoliitoista...osa1

Aasipoppanen

http://nyt.fi/a1305895246029

Jo vartin pohdinta paljastaa: Homojen avioliitto on sittenkin okei


KOLUMNIT7.11.2014 @ 10:04 | PÄIVITETTY 7.11.2014 @ 16:56 JUHANI MYKKÄNEN nyt.fi/a1305895246029
Olen yleensä toisaalta–toisaalta-hissukka.
Tässä kirjoituksessa en ole.

Muutaman viikon sisällä ratkeaa, hylkääkö eduskunta esityksen tasa-arvoisesta avioliittolaista. Vai käykö niin, että enemmistö kansanedustajista asettuu lain taakse, jolloin asia etenee suureen valiokuntaan, ja laki saattaa tulla voimaan (linkki).

Siksi ääntä on pidettävä juuri nyt.

Olen koonnut alle eräänlaisen lunttilapun. Siihen on listattu yleiset vastalauseet tasa-arvoista avioliittolakia kohtaan. Olen koettanut selittää, mikä missäkin vastalauseessa on vikana.

Jos olet lunttilapun kanssa samaa mieltä, voit välittää sen omalle – ja miksei samalla kaverinkin – kansanedustajalle. Joko sähköpostitse tai sosiaalisen median kautta.

Sitten mennään:

"Avioliitto on tarkoitettu pareille, jotka voivat saada lapsia."
Jeppis jepulis.
Jos avioliitto edellyttää mahdollisuutta lapsiin, niin eiköhän kielletä naimisiin meno myös hedelmättömiltä naisilta.
Ja miehiltä, joilla ei seiso.
Ja pareilta, jotka aikovat käyttää e-pillereitä ja kondomeita.
Ja steriileiltä ihmisiltä.
Ja vanhuksilta, jotka eivät voi lisääntyä.
Ja tietenkin heteroilta, jotka eivät halua lapsia.

"Homoavioliitto loukkaa heteroavioliittoa tai ainakin henkilökohtaisia arvojani."
Toisin sanoen homot ja lesbot eivät saisi mennä naimisiin, koska sinun valintasi on heteroavioliitto.
Selvä. Ja sinä et saa syödä juustohampurilaista, koska minä olen dieetillä.
(Heteroavioliitto on muuten nykyisellään absoluuttisen pyhä instituutio, jota yksikään hetero ei ole koskaan loukannut esimerkiksi menemällä Las Vegasissa tequilapäissään naimisiin ja eroamalla 17 tuntia myöhemmin.)

“Homojen seksi ei ole luonnollista."
Niinpä, kuten ei ole myöskään heterojen suuseksi, anaaliseksi tai käsin hyväily, ja siksipä meistä kukaan ei niitä harrastakaan.
Myöskään näön parantaminen silmälaseilla tai Buranan syöminen päänsärkyyn ei ole luonnollista – kieltoon nekin!

“Jos avioliittolakia aletaan muutella, seuraavaksi laillistetaan moniavioisuus."
Suomessa ei ole kansanliikettä ajamassa monisuhteiden tunnustamista. Vaikka sellainen kansanliike syntyisi, Suomen lait säätäisi yhä itse valitsemamme eduskunta.
Ellei tuo eduskunta päätä joukolla tehdä moniavioisuudesta laillista, moniavioisuudesta ei tule laillista.

“Homoilla on jo rekisteröity parisuhde. Miksi se ei riitä?"
Rekisteröity parisuhde oli askel oikeaan suuntaan, mutta se ei anna esimerkiksi oikeutta adoptoida lasta tai saada puolison sukunimeä.
(Sivumennen: Haluaisitko itse “rekisteröidä parisuhteesi" vai solmia avioliiton? Jos valitsit jälkimmäisen, voisitko kertoa, mitä olet tehnyt ansaitaksesi yksinoikeuden puuhaan, jonka haluat evätä 5–10 prosentilta suomalaisista?
Kyllä, homoseksuaalisuus on suurin piirtein yhtä yleistä kuin Helsingissä asuminen.)

“Lapsi tarvitsee sekä isän että äidin. Muuten hän kasvaa kieroon tai homoksi."
Ensinnäkin: Suurimmalla osalla "kieroon kasvaneista" lapsista ihmiskunnan historiassa on ollut sekä isä että äiti.
Toiseksi: Jos kaksi vanhempaa on niin tärkeä asia, eiköhän kielletä lapset myös yksinhuoltajilta.
Kolmanneksi: Juu, homojen lapsista tulee tietenkin aina homoja samalla tavalla kuin heterojen lapsista tulee vain heteroita.
Neljänneksi: Johti homouteen mikä tahansa, homoksi paljastumista ei tarvitsisi murehtia, jos alkaisimme kohdella toisiamme tasavertaisesti – esimerkiksi avioliittolainsäädännössä.

“Homoparin lapsia kiusattaisiin koulussa."
Jos heteroparien lapset kiusaavat homoparien lapsia, olisiko syytä pohtia, miten heteroparit onnistuisivat kasvattamaan lapsia, jotka eivät ole koulukiusaajia?
Sitä paitsi mistä lähtien olemme halunneet antaa koulukiusaajien päättää, ketkä saavat mennä naimisiin?
Ja jos vanhempien taustalla on väliä, miksi emme saman tien kieltäisi avioliittoa kaikilta pareilta, joilla on liian vähän rahaa tai liian paljon rahaa, huonokuntoinen auto, lapsille mahdollisesti periytyvä tarve pullonpohjasilmälaseille tai mikä tahansa muu ominaisuus, jonka takia lapset saattavat tulla kiusatuiksi?

“Tasa-arvoista avioliittoa puoltava lakialoite on valmisteltu huonosti."
Alkuperäisessä tasa-arvoista avioliittolakia kannattavassa kansalaisaloitteessa oli puutteita esimerkiksi lain taloudellisten vaikutusten arvioinnissa. Osoitetut ongelmat olivat kokonaisuuden kannalta pienessä roolissa. Epätarkkuudet on korjattu muotoiluun, joka tulee nyt eduskunnan käsittelyyn.

1

169

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Aasipoppanen

      "Avioliittoinstituutiota ei kuulu muuttaa, koska se on aina ollut tällainen."
      Esimerkiksi Yhdysvalloissa on ollut aika, jolloin mustat eivät saaneet naida valkoisia. Homous puolestaan määriteltiin Suomessa aiemmin sairaudeksi ja homosuhteet rikokseksi.
      Sekä avioliittoinstituutio että käsitykset oikeasta ja väärästä kehittyvät, kun ihmiset toteavat olevansa keskenään yhtä arvokkaita.
      Tällä menolla on selvää, että tasa-arvoinen avioliittolaki hyväksytään ennemmin tai myöhemmin. On vaikea keksiä, kuka tarkalleen ottaen voittaa ja mitä, jos viivytämme lakimuutosta vuoden tai viisi. (Sen sijaan on selvää, ketkä jahkailussa häviävät.)

      “Miksi Suomen pitäisi näyttää suuntaa? Palataan asiaan, kun Ruotsissa tai Norjassa on tällainen laki."
      Hyvä yritys. Tasa-arvoinen avioliittolaki on jo voimassa muiden muassa Brasiliassa, Ranskassa, Luxemburgissa, Britanniassa, Uudessa-Seelannissa ja Uruguayssa.
      Niiden lisäksi laki on voimassa juurikin naapurimaissamme Ruotsissa ja Norjassa – sekä itse asiassa jokaisessa Pohjoismaassa.
      Paitsi Suomessa.

      “Raamattu sanoo, että avioliitto on miehen ja naisen välinen asia."
      Niin sanoo.

      Raamattu sanoo myös, että jos ystäväsi rehentelee, sinun pitää lyödä häntä (Sananl. 19:25).
      Raamatun mukaan myöskään piispa Irja Askola ei saisi sanoa sanaakaan seurakunnassa, koska hän on nainen (1. Kor. 14:34).
      Raamattu opettaa myös kirjaimellisesti, että suomalaisia lapsia saa ostaa orjiksi, koska he eivät ole israelilaisia lapsia (3. Moos. 25:45).
      Itse asiassa Raamattu kieltää jopa tavallisen avioeron (Luuk. 16:18).
      Nämä ovat yksiselitteisiä käskyjä sekä Uuden että Vanhan testamentin puolelta. Ei ole johdonmukaista venkoilla niistä eroon ja samalla kuuluttaa, että Raamattu käskee pidättäytymään miesten välisestä seksistä (Moos. 18:22).
      (Hauskaa on, että 3. Mooseksen kirja ei mainitse, miksi miesten välinen seksi on ongelma. Se on vain “kauhistuttava teko” ja sillä hyvä.)

      On ihan okei pitää Raamattua yleisenä ohjenuorana. Sen sisältämiä kehotuksia voi kuitenkin yrittää asettaa jonkinlaiseen arvojärjestykseen silloin, kun ne ovat keskenään ristiriitaisia.

      Koko kristillinen ajattelu nojaa Jeesuksen Kristuksen opetuksiin, joten tuntuisi fiksulta painottaa niitä. Jeesus taas puhui siihen suuntaan, että tee toiselle se, minkä haluat hänen tekevän sinulle, ja rakasta lähimmäistäsi kuten itseäsi (Matt. 7:12, Matt. 22:39, Luuk. 6:31).

      Hullu tulkinta: Jos haluat itse mennä naimisiin, anna muidenkin mennä. Ja vaikka et haluaisikaan, rakasta muita antamalla heidän sitoutua tasavertaisesti toisiinsa.

      Ja muistithan – käsillä oleva lakialoite ei vaikuta kirkkohäihin. Uskonnolliset yhdyskunnat saavat jatkossakin päättää itse vihkimisistään avioliittolain 16. momentin mukaisesti.

      “Laki sanoo, että avioliitto on miehen ja naisen välinen asia."
      Nykyinen laki totta totisesti sanoo niin. Toisaalta oikeusvaltion periaatteet sanovat, että ihmiset ovat tasavertaisia lain edessä.

      Tasavertaisuus ei tällä hetkellä toteudu, kun homot eivät saa mennä naimisiin.
      Hämmentävin tilanne syntyy, kun ihminen ei ymmärrä, että kansanedustajien työtä ei ole tarkkailla mikä on laillista vaan päättää, mikä on laillista.

      Esimerkiksi vasemmistoliiton Jari Myllykoski ilmoitti viime vuonna, ettei hän äänestänyt turkistarhauksen kiellon puolesta, koska kyseessä on laillinen elinkeino (linkki).

      Sanattomaksi veti. Kansanedustaja – eli lain muuttaja – ei halunnut muuttaa lakia, koska, noh, laki oli jo yhdenlaisena olemassa.

      Terveisiä siis erityisesti kansanedustajille: tällaisten äänestysten yhteydessä ei väitellä siitä, mikä on laillista vaan siitä, minkä pitäisi olla laillista.

      “Äh, hirveää jankkausta ja perinteisten arvojen vainoamista. Vain minä tiedän omat tuntemukseni ja voin vakuuttaa, että naimisiin haluavat homot ahdistavat minua."
      Uskon, että tasa-arvoinen avioliittolaki aidosti ahdistaa sinua syystä tai toisesta. Kokeile seuraavaa:
      Kuvittele, että pienin kuviteltavissa oleva ahdistuksesi saa arvon 0 ja suurin arvon 100. Minkä numeron ahdistuksesi homojen avioliitoista saa?

      Kuvittele sitten suomalainen homo tai lesbo, jolla on pelissä ikioma elämä. Ne ainoat vuodet, jotka hän saa tässä maailmassa.
      Nykyään tuo ihminen ei saa mennä naimisiin ihmisen kanssa, jota hän rakastaa. Hän ei ole valinnut seksuaalisuuttaan, mutta sen vuoksi hän ei saa samoja oikeuksia, jotka kuuluvat lähes jokaiselle hänen ympärillään.

      Veikkaatko, että hänen päivittäinen ahdistuksensa on pienempi kuin sinun ahdistuksesi?
      Vai voisiko se olla suurempi?
      Ja kumman haluat poistaa maailmasta – pienemmän vai suuremman ahdistuksen?

      “Okei, okei, perille meni. Miten saan kansanedustajaani yhteyden?"
      [email protected].

      Juhani Mykkänen on vapaa toimittaja ja luovan alan yrittäjä. Sähköposti: [email protected]. Twitter: mykkanen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      68
      2949
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      415
      2849
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      100
      2256
    4. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      88
      2070
    5. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      73
      1914
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      11
      1854
    7. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      7
      1840
    8. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      152
      1818
    9. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      327
      1671
    10. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      6
      1632
    Aihe