Nostalgia nimeltä Amiga

Onko joillakin vielä käytössä klassinen "pelikone"? Itse kyseisellä järjestelmällä tuli pelattua. Itsellä järjestelmää ei enää aktiivisessa käytössä löydy, mutta yksikkö saattaisi varastosta löytyä.

Onko olemassa miellyttävämpiä kokemuksia tai muistoja itse laitteesta? Laite itsessään saattoi olla julkaisuhetkellään aikaansa edellä ja nykypäivänäkin useat pelit ja näiden musiikit pesevät monia uudempia julkaisuja uudemmilla alustoilla, mikä saattaa olla valitettavaa nykyisille pelintekijöille.

Välttämättä ei ihan kaikkea tule muistettua, mutta esimerkiksi Super Cars ensimmäinen ja toinen olivat pelikokemukseltaan ja musiikiltaan hyvinkin miellyttävät. Ei tule toista vastaavaa tai samalle tasolle pääsevää autopeliä ylhäältä päin kuvattuna. Eye Of The Beholder ensimmäinen oli nuorena hyvinkin koukuttava kokemus (Itse ensimmäisen ja toisen osan tosin pääsi läpi vasta tällä vuosituhannella). IK (International karate), Sensible Soccer, Wayne Gretzky hockey, Turrican, Risk, Nuclear War, Lotus Espirit Turbo Challenge ja älyttömästi monia muita, joita ei saa muistilokerosta kaivettua. Persian Gulf Inferno, saattoi olla vihreä johto. ;) Cannon Fodder. Lukuisia hyviä muistoja ja kokemuksia. Ski Or Die on pakko nostaa jalustalle mielettömän musiikin ja hauskan vaihtoehto-osioiden kanssa, joista eniten tuli pelattua lumilautaosiota. Dogs Of War ja Nitro tuli myös mieleen. Miten on muiden käyttäjien muistot, löytyykö jotain erityistä sydäntä lämmittävää muistoa laitteesta? Itsellä noita pelejä saattoi olla kaikkiaan yli kolme laatikollista. Ei mitään muistikuvaa laatikosta, muovikotelo, johon diskettejä sai molemmin puolin useamman määrän, varsinkin kun poisti valmiit muoviset välilehdet. Muutamia pelejä on onneksi löytynyt myös PC:lle, joita nostalgian nälkään saattaa tulla silloin tällöin kokeiltua, kuten Warlords, Spot, Space Crusade ja oikosulku iski. =) (Työajallekin on pakko pyhittää oma nostalgian nälkä.).

18

272

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • .....
    • Juu .. . .

      Dune II.sta tuli jauhettuu amiga500 korpuilla... monia kuukausia :)


      n10 vuotta sitten omistin 3-5 amigaa monitori muisti modaukset.
      C64 x 3 levyasema x2 ja Joystickkei, korppuja monta kassii, lerppuja myös.

      Nykyään kaikki hoituu emulaattoreilla
      MSX emu yms muut koneet...

      Hauskaa retroilla.

      Ainoo homma tällä hetkellä on kiusallista, kun ei löydy aitoo quickshot joystickkii, joutuu jostain logitechin joystickista modaan , eli purkaan viilaileen.

      Lisäksi mame.t on huippuja, kun ne saa toimiin arcade ohjain.

    • Siinä se on Super Cars 2:sen loistava valikkomusiikki. Mieletön sävellys, joka kutsuu osallistumaan kitaralla (tai millä tahansa soittimella mukaan). Sieralla oli älyttömästi pelejä, itsellä tosin pyörii päässä vain Gremlin ja Ubisoft. Sierralta "valitettavasti" ensimmäinen mieleen muistuva on Leisure Suit Larry joista ensimmäinen ja toinen osa on tullut koettua. Police Quest jäi vähemmälle kokeiluasteelle.

      Super Cars 2:sen valikkomusiikin lisäksi ehkä toinen jota ei voinut joystickin painalluksella ohittaa. :)

      https://www.youtube.com/watch?v=nEZHUmvZutc

      Siinä on ollut kiinnostava ja laaja kokoelma Amigaan liittyen. Itselläkin jokin korppuja syövä masiina oli, mutta se ei muistilokeroihin ole jäänyt samalla tavalla. Jännä että Diskettiin ja Korppuun ylipäätänsä mahtui jotain niin hienoa, kun nykyaikaisella pc:llä diskettiin ei välttämättä mahdu edes tekstitiedostoa.

      Quickshot oli ihan toimiva peliohjain, kesti yllättävän pitkään, ennen kuin antoi periksi, muistaakseni päällä oleva nappula oli ensimmäinen ja ohjain oli kuin tehty Battle Squadronille. =) Kesti kyllä paremmin kuin ne perusohjaimet tai sitten saattoi pelivastustaja olla innokas Sensible Soccerissa.

      Itsellä on vielä vähäinen kokemus emulaattoriin, lähinnä osa rakkaimmista on löytynyt abandonware.com:sta ja ne toimii dosboxilla.

      Yksi peli olisi sen emulaattorin arvoinen, pelin nimeä en saa kaivettua muistilokeroista. Muistaakseni nimen lopussa oli numero 90 ja peli itsessään oli ylhäältäpäin kuvattu avaruusasema tms. peli, jossa itse pelaaja oli pyöreänmuotoinen alus ja avaruusasemassa piti tehdä tehtäviä ja pystyi valloittamaan "transfer" toisen aluksen. Pienestä pyöreästä aluksesta tuli sähkökipinä ja ei muuta kuin valloitettavaa alusta kohti. =) Nastoja sitten ammuttiin ja onnistuessa sai valloitetun aluksen käyttöön, epäonnistuessa oma alus tuhoutui. Ensimmäisessä tasossa taisi olla roska-alus (mikä muistuttaa lähelle Star Controlin "Chejenjessu mikä nyt olikaan) ja joku pienimutoinen vartija-alus. Hämärä muistikuva olisi, että itse peli alkaisi i kirjaimella, mutta juuri kyseistä peliä ei ole valitettavasti tullut vastaan. Joku jos tietää kyseisen pelin, niin tämä jos mikä on emulaattorin arvoinen. =)

      • Amigisti

        Löytyy useampkin.
        A1000
        A500
        A1200

        Luullakseni monelle on jäänyt mieleen A500 malli,joka oli tarkoitettu lähinnä
        peli käyttöön.Toki hyötyohjelmiakin oli.
        Mutta sitten A2000,A3000,A4000 oli tarkoitettu jo ammattilaiskäyttöön.
        A1200 Blizzard turbo IV SCSI kit romputin PCMCIA väylään verkkokortti ja muuta sälää,niin pelittää tänäkin päivänä.Eikä tarvise päivitellä päivitysten kanssa.Käyttiksenä OS 3.9,joka on paljon monipuolisempi kuin A500:sen
        WB 1.3.Siten WHDLoad viritys on aivan omaa luokkaansa.Ei tarvitse peli/demo
        korppujen kanssa säheltää.Ja tietysti ohjelmointi on oma lukunsa.Toimiva ja hyvä kokonaisuus.Ennemmin sijoitan rahat tähän,kuin typeriin "äly puhelimiin" tai tabletti roskaan.Aito rauta se olla pitää.Emulators sucks. :)


      • Anselmi82

        Paradroid 90 :)


    • dgfadfgdfs

      Playstation store myy esim another world pelin

    • arska1234

      Ei ole käytössä, mutta varastossa on täysin uusi(käyttämätön) Amiga 500 odottamassa jotain :)

      Pitänee joskus kokeilla lähteekö käyntiin ;)

      Olihan tämä aikoinaan ihan huippu grafiikaltaan ym..

      Loppuilta taitaa mennäkin netissä Amiga videoita katsoessa :D

    • satunnainen kävijä

      Mullakin on Amiga 500 vielä tallessa muttei enää aktiivikäytössä. Löytyy myös tuo SuperCars II peli jonka valikkomusiikki viehättää edelleen minuakin :)
      Myös OutRunia tuli pelattua paljon kun olen aina pitänyt autopeleistä.
      Nykyään pelailen enimmäkseen Gran Turismo 6:sta PS3:lla.

      Amigalla tuli tehtyä myös "vakavampaa" puuhailua kuin pelkkää pelaamista, olihan se sentään tietokone eikä pelkkä pelikonsoli.
      Esim. DeluxePaintilla piirtelyä sekä pieniä animaatioita, ProTracker sävellysohjelmalla tuli kokeiltua musiikin tekemistä ym. Ostelin joitain Amiga -lehtiä joissa tuli mukana oheislevyke ja siellä oli joitain ohjelmien täysversioitakin esim. ProTracker, Aegis Audiomaster, jne.

      Tietotekniikasta ei kuitenkaan tullut mulle ammattia mutta 80-luvun kotitietokoneista lähtien on kuitenkin koko ajan jonkinlainen tietokone ollut (olen syntynyt 1974), oikeastaan jo v. 1989 alkaen useampiakin kuin yksi :)

      Vaikka ammattia näistä ei siis tullutkaan niin 80-luvun kotitietokoneet ovat kuitenkin auttaneet oppimaan uudempien koneiden käyttöä ja selviytymään nykyisessä tietoyhteiskunnassa. Commodorelle kuuluu iso kiitos tästä :)
      Tietokoneet ja pelaaminen on myös mielenkiintoinen harrastus näin vanhemmallakin iällä.
      C-64 ja Amiga 500 on olleet mulla käytössä olleita Commodoreja, A500 on siis vieläkin tallessa ja toimi vielä ainakin kun viimeksi sitä kokeilin.

      • Satunnainen kävijä

        Joo, tämä ketju innoitti taas kaivamaan Amigan paketistaan käyttökuntoon ja viissatanen lähti edelleen nöyrästi käyntiin niinkuin vasta eilen olisi viimeksi käytetty :)
        Supercars II:sta piti pelata ensimmäiseksi ja nautiskella ihan "livenä" tuota menumusiikkia :)


    • Amigistinen

      Onhan noita, itsellä parhaiten mieleen jääneet leuan loksautus pelit kuten shadow of the beast ja sword of sodan, warlord oli amigalla ja sitä sarjaa pelasin myös pc:llä monta sessiota kavereiden kanssa, koneina ollut a500, a500 , a1200 turbo030 ja a4000 060. Protrackerilla ja Octamedillä tuli paljon tehtyä remixejä ja tuo harrastus poiki disketti boxit täytee sample ja musa diskejä. Leisuret ja maniac mansion unohtamatta monkey islandia, kuuluivat myös niihin unohtumattomiin peleihin joita tuli pelailtua. Kiintolevyt helpottivat elämää suuresti vaikka ne olivat tuolloin kalliita, mutta kukapa harrastuksiin meneviä rahoja niin laskee. Ennemmin niihin kuin viinaan.

    • Satunnainen kävijä

      Mielenkiintoinen Amiga dokumentti, reilun tunnin mittainen:
      https://www.youtube.com/watch?v=rfTIrJu7NbE

      Hyvä kohta tuossa 56:38 alkaen kun esitellään Amigan PC emulointia Lotus 1-2-3- ohjelmalla ja juontaja heittää melko reipasta kuittailua PC-koneista:
      "valitan viivytystä mutta valitettavasti kestää tasan yhtä kauan ladata Lotus 1-2-3 Amigalla kuin se kestää IBM PC:lläkin" :D
      Jo aiemmin (kohdasta 54:54 eteenpäin) puhuttaessa Amigan PC emulointikyvyistä juontaja kertoo että liitimme mukaan myös sen vanhemman tekniikan eli PC:n emuloimalla ja se on tehty softalla :D

      Ja se vanhempi tekniikka on edelleen tänä päivänä käytössä kun taas edistyksellinen Amiga on jo poistunut prkle >_

    • internationalkarate+
    • mies40v..

      Kiitos tuosta historiikki videosta, olisi ollut aika oudon kuuloinen: Atari Amiga 500 vaikka olinkin Atari ST käyttäjä =D

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      65
      3137
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      547
      2985
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      37
      2195
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      49
      1972
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      120
      1805
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      305
      1785
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1562
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      100
      1284
    9. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      63
      1208
    10. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      22
      1172
    Aihe