Haaskapyynnin ABC

Varjo

Okei, eli jorisenpa hiukan haaskapyynnistä kun sitä itse aktiivisesti harrastan.

Seuraavat asiat ovat hyviksi vinkeiksi haaskapyynnistä (lopuksi vielä kerron miksi osa niistä on "ei niin tarpeellisia"):

- Haaskan on oltava tarpeeksi iso
- Haaskan pitää pysyä paikallaan
- Kyttäyskoppi on tärkeä
- Haaska pitää olla valoisalla paikalla
- Etäisyys kyttäyspaikasta lyhyt, pimeällä ei näe kauas
- Nahkat, esimerkiksi hirven nahkat ovat hyviä haaskatarpeita
- Ankkuroi haaska maahan verkolla tai esimerkiksi lyömällä seiväs nahkojen keskeltä lävitse
- Anna haaskan olla syötävänä jo loppukesästä jos et ole pitänyt aiemmin haaskaa paikalla

- Kohdista aseesi samalle matkalle kuin sijoitat haaskan.
- Haulikkoon vähän reilumpaa haulia, 3,5-4,0 milliä, ketulle nelimillistä talvella. Myös supikoiralle isompaa haulia. Ei kannata kuitenkaan liioitella, se 4,00-4,5 milliä on toiminut mainiosti.

Okei. Siinä oli muutamia pääkohtia haaskapyynnistä. Sitten muutamia kohtia, jotka eivät ole niin välttämättömiä.

- Kyttäyskoppia ei tarvita jos sinulla on tarpeeksi päällä ja maltat pysyä paikallaan esimerkiksi rakennuksen kuistilla. (kokemusta on, supikoirat menivät noin 5 metrin päästä ohitse haaskalle)

- Haaskan voi perustaa myöhemminkin, ei tarvitse olla paikalla loppukesästä. Pienpedot kyllä vaeltelevat pitkin talvea.

- Lähes mikä tahansa haulikoko käy haaskajahtiin, ainoastaan etäisyys vaikuttaa haulikoon valintaan. Kannattaa ampua lyhyille etäisyyksille, sillä pimeässä haavakon haku on todella vaikeaa ilman koiraa.

- Koira haaskametsästäjän apurina on oivallinen. Paitsi haavakon hakuun, se hakee myös lähitienoon supikoirat esiin ilman että ne edes ehtivät haaskalle. Koiralta ammuttaessa pienikaliiperiset aseet ovat hyviä. Jos supikoira menee "luolaan" mutta näet sen, käytä mieluiten pienikaliiperista pistoolia kuten .22LR.

- Haaskakytiksen parasta aikaa on kuutamoyöt. Pieni lumipeite auttaa näkyvyyteen. Keinovalon käyttö on kielletty haaskalta metsätettäessä pienin poikkeuksin. Esimerkiksi katulampun heijastamaa valoa voi käyttää apuna.

- Haaskaa ei tarvitse "ankkuroida" mitenkään jos syötävä on sellaista, ettei sitä voi viedä paikalta pois. Esimerkiksi pikkukalaa tms.

- Syötiksi laitetaan haaskalle joko kalaa tai lihaa. HUOM! Ei kumpaakin samaan kasaan! Eli pelkkää kalaa tai lihaa samaan kasaan.

- "Ennen vanhaan" tunkiot olivat oivallisia haaskapaikkoja supikoirille - ketut karttoivat alkusyksystä tunkioita koska siellä oli sekaisin kalaa ja lihaa.

- Supikoirat tulevat jo alkuillasta tai aamulla, ketut melkein keskellä yötä. Kettu jää istumaan jonnekin lähistölle pitkäksi aikaa ennen kävelemistään haaskalle - pysy siis liikkumatta ja hae valmiiksi hyvä asento jottet paljasta liikkeelläsi itseäsi. Tämän vuoksi kyttäyskoppi on hyvä - liike ei näy.

Lopuksi vielä pääpointti; tarvitset paljon kärsivällisyyttä ja pitkää pinnaa. Tulosta kuitenkin tulee - joskus jopa 4-5 supikoiraa samalla istunnolla. Kettu tai parikin saattaa myös eksyä joukkoon.

Muistakaa että nyt on aika tehdä hyvä työ ja poistaa ylenmääräiset pienpedot luonnosta, jotta muita eläimiä riittäisi ensi vuonnakin. Hyviä haaskakytishetkiä ja saakaa pulskeita supikoiria!

6

3458

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 308

      Sinänsä ihan hyviä "neuvoja"Tosin kettuja saa melkein yhtä hyvin kun tietää niitten "kävelypolkuja.Itse suosin kivääriä ja kunnon kiikaritähtäintä.Ite ammun 8grammasia
      Haulikolla tapahtuvaa kyttäystä en harrasta enkä suosittele..Mut makunsa kullakin..
      Sitten tosta kala/liha jutusta..ei se ainakaan täälläpäin ole mitään välii...ihan hyvin on tullut ..Loukussakin pidän sekasin(3 metriä pitkä puuloukku) ja pyydystää molemmistä päistä.Mutta oli mitä oli niin siinä oikeessa että kunnolla kiinni.
      Hyviä kyttäyksiä

    • vaasa

      Moi!Oot hyvin perillä asiosta ja varmaan kokemusta on paljon erilaisista haaskoista mutta ootko kokeillu hapan silakkaa jota myydään säilykepurkeissa ja jota ruottalaiset syö ihan tärinäs.Siitä sanotaan että sitä ei syö muut ku ketut ja ruottalaiset.on toiminu kuulemma hyvin täälä vaasan seudulla.Laittavat avatun purkin ämpäriin jossa on kansi ja kannessa putki,ja ämpäri kaivetaan maahan niin että putki jää vain pinnalle.purkkia avatessa kannattaa olla varovainen,koska se saattaa roiskasta ja sen jälkeen koko äijä haisee ku viis persettä.

    • ippeLDoiZeR

      kiitoksia mainiosta "aloittelijan oppaasta". Ihan hyvää perusjuttua, josta sain taatusti lisäpontta mieltä jo kauan innostaneeseen haaskpyyntiin, jonka toivottavasti aloitan ensi vuonna. Mutta, pari kymysystä:



      Eikös haaskaa alkukesästä laitettaessa haaska peitetä kokonaan kivillä yms, niin että haaska haisee ulospäin. Sitten, kun alkaa näkyä jälkiä/havaintoja otuksista, paljastetaan osa haaskaa niiden syötäväksi. Sitten sitä kaiketi lisäillään ja aina paljastetaan hieman. Sitten metsästysajan koitettua paljastetaan koko setti ja mennään kyttäämän.

      Oliko se kutakuinkin näin? korjatkaa, jos olen väärässä! -.-

    • jutku666

      Juutalaiset hyvät ihmiset juutalaiset ovat maahanmuuton takana! proticols of zion!!

      • Ovitubarules

        Huh, luulin että täällä keskustellaan ABC-ketjun ruuan tasosta. Tai siis "tasosta".


    • Latailija

      Palahaaska on helppo ja nopea systeemi. Hyvin toimivakin. Muutama vrk alueella jossa vain on kettuja, supikoiria voi alkaa kyttäyksen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 123
      3069
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      88
      2813
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      17
      2208
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      21
      1776
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1668
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1509
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      17
      1479
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      28
      1427
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1387
    10. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      80
      1320
    Aihe