Hautausmaatavoista

silmänpalvojako on

Nykyään hautausmailla on muistelukiviä, tarkoitettu kai muualle haudattujen omaisten hautakynttilöitä varten samoin kun uurnahaudattujen omaisille.

No, kysynpä vain, että jos sinne vie lyhdyn muistelukivelle, niin miten ihmeessä voi ymmärtää sellaista ihmistä, joka sen lyhdyn siitä ottaa kynttilän sammuttua. Kierrätystä vai? En usko, että hautausmaa-alueen siivooja sen vei, koska kiviltä monesti ei viedä niitä valkoisia muovikuoriakaan kynttilän sammuttua. Ottaa ja vie lyhdyn jonkin hautakiven alle...

Minun mielestäni tuollainen on silmänpalvontaa, etenkin kun ilmeisesti tällä paikkakunnalla joillakin on tapana perjantai-iltana käydä haudalla sytyttämässä kynttilä viikonlopun yli, näkeepä pappi, että kyllä siellä haudalla käydään, vaikka sitten toisten muistelukiville tuomiin lyhtyihin kynttilä sytyttämässä.

No jaa. Vähän typerä teksti. Mutta siltikin hämmästyttää... Eihän se lyhty kaupassa maksa kuin pari euroa! Toisaalta voihan sen oman muistelukynttilänsä sytyttää vaikka omalle parvekkeelle, mitä väliä sillä on, toisaalta voihan tuollainen toisten muistelulyhdyt vievä kierrättää vaikka omia hillopurkkejaan sen sijaan että ottaa toisen tuoman. Vähän vaan ottaa päähän!

Ja saahan tässä sitten pohtia asiaa niinkin, että jos kesäaikaan vie kukkia - tosin harvoin niillä kivillä kukkia näkee - niin saattaisivat päätyä nekin jonkin toisen haudalle, että eihän se muualle haudattu ole yhtään niin arvokas kuin se jolla on hautakivi sillä hautausmaalla.

Vähän kunnioitusta pyytäisin!

23

111

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ,,,,,,

      JOopa siivoavat sammuneet lyhdyt, paikathan muuten täyttyisivät niistä.

      Kukkia taas olen oravien kuullut hätistelevön.

      • HAUTAKIVI

        Luulosairautta jonka voi ehkäistä mee kivelle istuu ja vahtiin.


      • kuka tuokin on?
        HAUTAKIVI kirjoitti:

        Luulosairautta jonka voi ehkäistä mee kivelle istuu ja vahtiin.

        Luulosairaus on yleistymässä jopa hautausmaalle?


      • ...

        Just.

        Tollanen oravateoria ei itellä ole käynyt mielessä, siinä voi olla perää. Hautuumailla yleensä paljon kuusia, tottakai oraviakin. Ja onhan niitä jäneksiä ja muitakin elukoita, kuin vain ihminen.

        =DW=


      • Kunnia meni jo,

        Minä olen kuullut ulkomaalaisten mustilaisten kauppaavan niitä puoliväkisin valtakunnan alkuasukkaille. Silloin kun ei muuta keikkaa satu olemaan menossa eikä olla koura ojossa kontallaan. Eikä tuosta kontallaanolosta Poliisi rahankeräyslupaa tivaa niinkuin alkuasukkaalta tekisi. Valtakunnan kunniavieraita nääs.


      • :////
        Kunnia meni jo, kirjoitti:

        Minä olen kuullut ulkomaalaisten mustilaisten kauppaavan niitä puoliväkisin valtakunnan alkuasukkaille. Silloin kun ei muuta keikkaa satu olemaan menossa eikä olla koura ojossa kontallaan. Eikä tuosta kontallaanolosta Poliisi rahankeräyslupaa tivaa niinkuin alkuasukkaalta tekisi. Valtakunnan kunniavieraita nääs.

        Kannataneeko joka luuloja ja kuuloja otta tosissaan, jos ei omin silmin näy. Aika kornia.


      • ...
        Kunnia meni jo, kirjoitti:

        Minä olen kuullut ulkomaalaisten mustilaisten kauppaavan niitä puoliväkisin valtakunnan alkuasukkaille. Silloin kun ei muuta keikkaa satu olemaan menossa eikä olla koura ojossa kontallaan. Eikä tuosta kontallaanolosta Poliisi rahankeräyslupaa tivaa niinkuin alkuasukkaalta tekisi. Valtakunnan kunniavieraita nääs.

        Kerjäämiseen ei tarvita mitään rahankeräyslupia. Kukkien myyjiä kadulla en ole suomessa nähnyt. Mutta johonkin aikaan niitä kierteli ravintoloissa, ihan olivat suomalaisia. Ei kaikesta kannata alkaa heti syyttämään ulmaalaisia tai ulkomaistaustaisia, likipitäen kikki rötökset ja rikokset on pesunkestäviin valtaväestöön kuuluvien puuhasteluita.

        =DW=


      • Kunnia meni jo,
        ://// kirjoitti:

        Kannataneeko joka luuloja ja kuuloja otta tosissaan, jos ei omin silmin näy. Aika kornia.

        Olihan tuosta taannoin sanomalehtiuutinenkin.


    • ...

      En käy haudoilla.

      Sen verran kuitenkin sattunut, että hikiällä muutamaan otteeseen kaadeltu hautakiviä ja olen pyytänyt kaveria tsekkaamaan, onko omat kivet pystyssä. Jos olisivat nurin, pitäisihän ne jotenkin pystyyn saada. Toistaiseksi ovat pysyneet pystyssä.

      Tätä tapahtuu lehtitietojen mukaan aika paljon. Asialal nuorisopirujat, jotka nyt vaan jostain syystä kaatelee niitä. Hikiä nyt on pieni tuppukylä, tietojeni mukaan ainakin kerran on jokin jengi saatu kiinni. Alaikäisiä, ei rikosoikeudellista vastuuta, jotain paasaamista joutuneet kuuntelemaan ja faija maksellut aiheutetut vahingot.

      Toi mitään saatananpalvontaa ole, kakaroitten ilkivaltaa, Kun ei ole mitään kokoontumispaikkoja tai järkevää tekemistä, net sitten tekee jotain typeryyksiä. Ja saattaahan siinä muutama lantti säästyä sidukoitten ostamiseen.

      Samaten kukkien ja kynttilöuden keikkailemesista on usein otsikoita. Tuskin se rahapulsta tms johtuu, eikä ole mitenkään ilkeyttään tehtyä. Mua vähän epäilyttää, akana voi olla se, että monet on painostettu käymään haudoilla ja ajattelevat vain hoitaa sen sitten mahdollisimman halvalla ja helpolla. Kun kyseessä vain johonkin uskontoon kuuluva riitti, ei se oikeastaan kovin monelle merkitse yhtään mitään.

      Kandeis ehkä pikkasen miettiä kuitenkin ensin. Kun ei kynttilän keikkaaminen silleen edes tule ilmi. Ihmiset vaan sytyttää ne ja häipyvät. Mutta kukkia pitää hoitaakkin ja se sitten on tympeästi tehty sitä kukkien laittajaa ja hoitajaa kohtan, kun kukat pöllitty. Tollaset jutut on pikkunäåistyksi, joista hankala kärytä, lisäksi tosiaan voi kyseessä olla alaikäiset. Että ihan samaa hommaa, mitä kaupoissa karkkivarkaat hommailee.

      Noin yleisluontoisesti, taas kerran katse vanhempiin. En jaksa uskoa, että aikuiset tollasta hommailee, ainakin erikoista, jos niin tapahtuu.

      =DW=

    • Hei kun keikuskelen

      Jänisten keskuudessa viidakkorummut alkavat pauhaamaan, kun joku on haudattu ja kummun päällä kukkavihkoja. Jänikset kiiruhtavat toiveena, että kukkavihoissa olisi Neilikoita. Juuri neilikat saavat iloa aikaan. Usein näen kukkavihkoja, jotka muuten ovat ok-kunnossa, mutta neilikat on syöty. Pelkät varret sojottavat.

      Täällä hautausmaalla on paaaaaljon jäniksiä. Talvella hyvä ruokapaikka heille.

      Varikset, ryökäleet, käyvät hakemassa kynttilöitä. Usein nähnyt niiden lentävän öljykynttilän muovikuori nokassaan. Niitä kynttilöitä näkee sielä sun täällä hautausmaan aitojen ulkopuolella hautakivirivistöjen väleissä.


      Vein toissa kesänä tuttavani hänen läheisen haudalle. Olin pihastani ottanut kukkia mukaan. Tuttavani tallusteli lähellä olevan haudan (vieraan) luo ja kaapasi sieltä sellaisen vihreän haudalla pidettävän kukkavaasin. Minä katsoin Öönä ja hämmästyneenä sanoin, että et voi toisen haudalta ottaa kukkavaasia.
      Hän yhtä hämmästyneenä vastasi minulle, että tietysti näitä voi ottaa, nehän on seurakunnan omaisuutta ja tarkoitettu käytettäväksi haudalla.

      Ehei, ehei "oumaikaaaad", sanoin, jokainen Ostaa itselleen kaupasta vaasin haudalle. Vaasit ei ole seurakunnan omaisuutta.

      Tuttavani oli luullut, että ne oli kaikkien käytettävänä, koska samanlaisia vihreitä töttörövaaseja oli melkein joka haudalla :).

      Käskin viedä vaasin pois.

    • rva rusakko

      Mitä ne varis-ryökäleet niillä kynttilöillä tekevät?
      Syövät, valaisevat illan pimeyttä? Hiiret ainakin syövät saipppuaa.
      Pierevätköhän ne ilmakuplia?

      Onpa sinulla vaasipääkaveri. En ole koskaan kuvitellut, että hautausmaan vihreät kartionmalliset vaasit olisivat yhteisomaisuutta.

      Pakko sanoa jo sanottu, sinulla jos jollakin, on sanan salat hallussasi.
      Oletko kirjoittanut lastenkirjaa, jossa monipuolinen, ihana ja kaunis huumorisi olisi oikeuksissaan?
      Miksei muussakin kirjallisessa ulostuonnissa.

      • Hei kun keikuskelen

        "rouva rusakko"

        Kyllähän me ihmisetkin tykätään istuskella nuotion ympärillä.
        Voihan olla, vaikken varma voikaan olla, että Varis-ryökäleet kiikuttavat kynttilän metsän siimekseen ja kynttilän ympärille lennähtää muitakin ryökäleitä lämmittelemään ja kvaakkumaan päivän uutisia.
        Ei sitä voi tietää onko se noin.

        Pitääkin muistaa kysyä vaasipääkaverilta, että onko ostanut oman vaasin, vai vieläkö käy napsimassa muiden vaaseja.

        Ehei, en ole lastenkirjoja värkännyt. Paljon oon pulputellut suustani satuja lapsille ja lapsenlapsille, mutta kirjoittanut en niitä ole.


    • ----

      En ainakaan mene hautausmaalle riidelläkseni viereisen haudan kunnostajien kenssa.

    • .Siilimuori

      Kun minä vien kynttilän muuallanukkuvien hautakiven juurelle, en kyttää toisten kynttilöitä, lyhtyjä tai muutenkaan muita. Jouluaattonakin minulle riittää se hyvä lämmin hellä ajatus siitä, että kynttilällä käyn muistamassa poisnukkuneita rakkaitani.

      Sytytän kynttilän, hiljennyn hetkeksi seisomaan siihen kauniin kynttilämeren ääreen ja lähdetän mielessäni terveiset ja halit sinne jonnekkin.

      • ent. siivoojaparka

        Kuulostaa kauniilta, mutta miten minä en ole koskaan oikein oivaltanut sen haudoilla hiljentymisen perimmäistä tarkoitusta. Muistan kyllä kaikki edesmenneet rakkaani sellaisina kuin he olivat eläessään (muutenkin kuin haudalla) ja enimmäkseen kaikki mukavat asiat heistä.

        Meinaa mennä aina ranttaliksi ainakin jos olen likan kanssa viemässä kynttilöitä. Meillä menee joskus ajatukset niin samaa rataa, sukua kun ollaan. Kun kuulee sivustapäin jonkun sanan niin saa saman mielleyhtymän. Ei tarvitse kuin pikainen vilkaisu toisiinsa ja katastrofi on valmis. Tapahtui taas muistolehdossa jokunen viikko sitten. Kumpikin puri takin kaulusta, vedet valui silmistä ja räkä roiskui nenästä. Mutta ei se mitään, sillä lähellä seisovat luulivat meidän itkeä tyrskivän ja siirtyivät hienotunteisesti muualle. Olisi itsehillinnässä vähän tarkistuksen varaa, mutta ei sitä enää viitsi...


      • .Siilimuori
        ent. siivoojaparka kirjoitti:

        Kuulostaa kauniilta, mutta miten minä en ole koskaan oikein oivaltanut sen haudoilla hiljentymisen perimmäistä tarkoitusta. Muistan kyllä kaikki edesmenneet rakkaani sellaisina kuin he olivat eläessään (muutenkin kuin haudalla) ja enimmäkseen kaikki mukavat asiat heistä.

        Meinaa mennä aina ranttaliksi ainakin jos olen likan kanssa viemässä kynttilöitä. Meillä menee joskus ajatukset niin samaa rataa, sukua kun ollaan. Kun kuulee sivustapäin jonkun sanan niin saa saman mielleyhtymän. Ei tarvitse kuin pikainen vilkaisu toisiinsa ja katastrofi on valmis. Tapahtui taas muistolehdossa jokunen viikko sitten. Kumpikin puri takin kaulusta, vedet valui silmistä ja räkä roiskui nenästä. Mutta ei se mitään, sillä lähellä seisovat luulivat meidän itkeä tyrskivän ja siirtyivät hienotunteisesti muualle. Olisi itsehillinnässä vähän tarkistuksen varaa, mutta ei sitä enää viitsi...

        Älä välitä. Mää pääsin ripille ja oltiin saamassa ehtoollista. Paras kaver sattui olemaan siinä alttarikaaren vastapuolella. Ei tarttenu muuta kuin kattoa toista ja sitten hihitys. Ei sille tilaisuudelle van ajatukselle siitä et siinä piti olla vakavana. Saatiin kyllä pahekusvia katseita.

        Itelle haudalla käyti kuitenkin jouluaattona etenkin on sellainen harras tileisuus. Ei kyllä hihitytä. Mut jos esim lapsia hihityttää, saa hihoittää :).


      • ent. siivoojaparka
        .Siilimuori kirjoitti:

        Älä välitä. Mää pääsin ripille ja oltiin saamassa ehtoollista. Paras kaver sattui olemaan siinä alttarikaaren vastapuolella. Ei tarttenu muuta kuin kattoa toista ja sitten hihitys. Ei sille tilaisuudelle van ajatukselle siitä et siinä piti olla vakavana. Saatiin kyllä pahekusvia katseita.

        Itelle haudalla käyti kuitenkin jouluaattona etenkin on sellainen harras tileisuus. Ei kyllä hihitytä. Mut jos esim lapsia hihityttää, saa hihoittää :).

        Luulen, että jos vanhempani näkisivät minut joinakin tiettyinä kalenteriin asetettuina päivinä seisomassa heidän haudallaan, niin kovin ihmettelisivät mitä minä oikein puuhailen ja mikä minut on saanut sortumaan sellaisiin kaavoihin.


      • ent. siivoojaparka kirjoitti:

        Luulen, että jos vanhempani näkisivät minut joinakin tiettyinä kalenteriin asetettuina päivinä seisomassa heidän haudallaan, niin kovin ihmettelisivät mitä minä oikein puuhailen ja mikä minut on saanut sortumaan sellaisiin kaavoihin.

        Jos haudalla ja hautausmaalla käynti on sidottu johonkiin määrättyyn päivään niin antakaa olla,ei sellanen pakolla aikaansaatu mitään hyövää,(laina hetalta)
        Mä ainakin poikkean moikkaamassa edesmenneitä pitkin vuotta ain ku siltä tuntuu.
        En mä sinne mee siksi et laki tai hyvät tavat vaatii ,mä meen sinne siks et siel on ns taivaallinen rauha.
        Kukaan ei pummaa femmaa ja juopot ei örise, kun istuu penkille ja seuraa lintui ja oravia ,mä olen hetken tyyni a onnellinen elossani.
        Muuten jos siel joku takapuoltan repien hirnuu riemusta niin eikun hoitoon.


      • .Siilimuori
        koti-kiusattu kirjoitti:

        Jos haudalla ja hautausmaalla käynti on sidottu johonkiin määrättyyn päivään niin antakaa olla,ei sellanen pakolla aikaansaatu mitään hyövää,(laina hetalta)
        Mä ainakin poikkean moikkaamassa edesmenneitä pitkin vuotta ain ku siltä tuntuu.
        En mä sinne mee siksi et laki tai hyvät tavat vaatii ,mä meen sinne siks et siel on ns taivaallinen rauha.
        Kukaan ei pummaa femmaa ja juopot ei örise, kun istuu penkille ja seuraa lintui ja oravia ,mä olen hetken tyyni a onnellinen elossani.
        Muuten jos siel joku takapuoltan repien hirnuu riemusta niin eikun hoitoon.

        Juu, minun vainajien muistaminen ei ole aika ja paikkasidonnaista, kuitenkin aina on kuulunut jouluperinteisiin haudoilla käynti, näin hekin mukana joulunvietossa. Minäkin Tykkään hautuumaan tunnelmasta ja ihanasta kynttilämerestä.


      • ent. siivoojaparka
        koti-kiusattu kirjoitti:

        Jos haudalla ja hautausmaalla käynti on sidottu johonkiin määrättyyn päivään niin antakaa olla,ei sellanen pakolla aikaansaatu mitään hyövää,(laina hetalta)
        Mä ainakin poikkean moikkaamassa edesmenneitä pitkin vuotta ain ku siltä tuntuu.
        En mä sinne mee siksi et laki tai hyvät tavat vaatii ,mä meen sinne siks et siel on ns taivaallinen rauha.
        Kukaan ei pummaa femmaa ja juopot ei örise, kun istuu penkille ja seuraa lintui ja oravia ,mä olen hetken tyyni a onnellinen elossani.
        Muuten jos siel joku takapuoltan repien hirnuu riemusta niin eikun hoitoon.

        Joskus tuntee riemua pelkästään siitä, että on vielä (fyysisesti) terve ja hengissä. Se ei katso aikaa eikä paikkaa. Ottaisikohan ne minut hoitoon? Tai en minä nyt jouda. Olen luvannut mennä ulkoiluttamaan meidän kuolleena käynyttä zombia, jospa häneen vielä saisi elämää. Eilen hän kyllä sai minut jo hirnumaan taas ja se on hyvän merkki se. Ehkä elämä voittaa tälläkin kertaa.


      • Leski
        .Siilimuori kirjoitti:

        Juu, minun vainajien muistaminen ei ole aika ja paikkasidonnaista, kuitenkin aina on kuulunut jouluperinteisiin haudoilla käynti, näin hekin mukana joulunvietossa. Minäkin Tykkään hautuumaan tunnelmasta ja ihanasta kynttilämerestä.

        Mies tuhkattiin ja tuhka laitettiin Muistolehtoon. Hänen oma toivomuksensa aikoinaan. Siellä ei ole nimiä.
        Käyn siellä istuttamassa kesäkukan ja näin talvella kanervan.
        Ei ole aikaan sidottu.
        Kynttilämeri on kieltämättä kaunis.
        Menen joulun jälkeen,otan jätesäkin mukaan ja vien palaneet kynttilät roskiin.
        Seurakunnan siivoojat tulevat vasta toukokuussa töihin.


      • ent. siivoojaparka kirjoitti:

        Joskus tuntee riemua pelkästään siitä, että on vielä (fyysisesti) terve ja hengissä. Se ei katso aikaa eikä paikkaa. Ottaisikohan ne minut hoitoon? Tai en minä nyt jouda. Olen luvannut mennä ulkoiluttamaan meidän kuolleena käynyttä zombia, jospa häneen vielä saisi elämää. Eilen hän kyllä sai minut jo hirnumaan taas ja se on hyvän merkki se. Ehkä elämä voittaa tälläkin kertaa.

        Ainahan se nauru on ikää pirentäny.


    • .mollis

      Hienoa, että on muitakin hautausmaan rauhasta pitäviä. Minulla on eräs tietty hautausmaa. Sinne ei tietääkseni ketään sukulaista ole haudattu. Upea sammaloitunut luonnon kiviaita ja korkeat puut. Kesäisin viileä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maksetaanko Vornaselle palkkaa 2 viikon sairaslomasta

      Eli torstain kännistä 2 viikon palkallinen sairasloma? Saako muut duunarit myös rännätä 2 viikkoa työnantajan laskuun?
      Perussuomalaiset
      335
      3141
    2. Miksi tunnet vetoa..

      Miksi tunnet vetoa juuri häntä kohtaan? Mikä sen saa aikaan?
      Ikävä
      110
      2315
    3. Mitä te palstan ihanat naiset

      Ajattelette hyvin viisaista miehistä, jotka ovat koko ajan jotenkin oudosti väärässä? Vaikka älykkyysosamääräsi olisi 21
      Sinkut
      88
      1696
    4. Tapaus Vornanen

      Se oli torstai-ilta ja kansanedustaja Vornanen oli juhlimassa seurueensa kanssa pitkän edustusviikon jälkeen. Baarissa o
      Maailman menoa
      200
      1642
    5. Nainen, kohtelin sua kuin paskaa

      Ja silti odotin että annat kaiken anteeksi. Yllätyin kun niin ei käynytkään. Olethan kaikin puolin alle mun tason ja sun
      Ikävä
      71
      1436
    6. Nainen, seuraan sun uutta elämää

      Hieman naurattaa tuo sun uusi rooli 🤭. Kun et sovi siihen mitenkään. Mutta pakkohan sulla jokin paikka olla missä hämme
      Ikävä
      57
      1313
    7. Voi hitto Rinsessa säikähdin

      Että olitkin silloin joku huijari. Huh, sano ettet ole.
      Ikävä
      13
      1116
    8. Olet kaikki mitä ikinä tahdonkaan

      Voi sinä ihana Jarno olet just se ihminen keneen menin täysin ihastumaan. Kuin salama kirkkaalta taivaalta meidän koht
      Suhteet
      22
      1107
    9. Ilona Siekkinen

      Onko Ilona Siekkinen todellinen henkilö vai tekoälyllä luotu henkilö? Koostettu monesta eri kuvasta ja liitetty yhteen m
      Yhteiskunta
      3
      1073
    10. Vapunviettoon

      Ohjeita palstanaisille: piIIua ei jaella.
      Sinkut
      163
      973
    Aihe