Amiga info..

dumdum

Viitsisikö joku antaa infopläjäyksen amigasta?

Itselläni vieläkin hengissä oleva Amiga 500 ja tuonne SAKUunkin tuli aikanaan liityttyä kun sieltä sai SAKU lehden levykkeellä ja sitten sen tulo lakkasi enkä ole kuullut paljoakaan..

Nyt on tekniikka muuttunut todella paljon ja tieto saku-foorumilla todella levällään.. :(

Tähänmennessä olen antanut itseny ymmärtää seuraavaa:

1) Nykyään Amigastakin ostettava erikseen emolevy (joissain saattaa olla prossu mukana hinnassa? ja osassa tulee Amiga OS mukana).

2) kotelo ja virtalähteet täytyy myös hommata erikseen tuolle emolevylle sopivat mallit.

3) kovalevy, näytönohjain, polttava cd/dvd kuten pc puolellakin.

4) Käyttiksenä toimii joko Linux, Amiga OS, Morph OS tai jossaintapauksessa jopa jollain virittelypaketilla Mac OS X??

5) µA1 kuten A1-XE ovat käsittääkseni "aitoja amigoja" ja Pegasus on klooni?



Kuinka metsään nuo asiat menivät? Entä onko Amigaa saatavana enää "valmiina pakettina" jossa olisi kaikki tarpeellinen? Entä onko tämä Pegasos merkittävästi halvempi kuin A1? Hintaero tuskin kovin suuri on ja jokatapauksessa kyseessä lienee niin suuri (hinnaltaan) kokonaisuus että kannattaa valita "aito" amiga mikäli päätyy ostamaan sen nostalgiasyistä (myös siksi että pääsee toosasta eroon)?

Onko tuollaista nostalgiasyistäkään järkeä ostaa Linux-koneeksi? Entä millainen on nykyään Amiga OS, tekeekö sillä mitään, kun Linuxiinkin on ohjelmien saatavuus rajoitetumpaa, joskin löytyy juuri senverran kuin tarviikin..

9

1016

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • The Real J.

      Okei, yritetään. Itseltäni on Amigan käyttö jäänyt viime aikoina aika vähälle kun tuo Linux-tehomylly vie lähes kaiken liikenevän ajan. En ole aivan 100-varma näistä, mutta uskoisin asioiden menevän aika lailla näin.

      Saku-lehdestä sellaista infoa, että nykyään se löytyy HTML-muodosta verkossa. Kannattaa vilkaista http://batman.jypoly.fi/~saku/lehti/online/index.html

      Kysymyksiin:

      1. Käsittääkseni noiden uuden sukupolven Amigojen (virallinen AmigaOne ja Pegasos) teknologia perustuu suhteellisen standardeihin PPC-emolevyihin, joiden ympärille kootaan standardikomponenteista toimiva kokonaisuus. Käsittääkseni molemmista vaihtoehdoista, sekä AmigaOnesta että Pegasoksesta, löytyy sekä G3:een että G4:ään perustuva vaihtoehto. Prosessori siis sisältyy hintaan. AmigaOS puolestaan oli pitkään tekeillä ja aluksi AmigaOne-emolevyt myytiin Linuxin kanssa koska itse AmigaOS:ia ei ollut saatavilla, mutta AmigaOnen ostajat saivat jälkitoimituksena AmigaOS:in kun se valmistui. Nyt ilmeisesti AmigaOS on myyntikunnossa, joten sen ilmeisesti saa suoraan emolevyn mukana.

      2. Kyllä. Tosin ilmeisesti noiden pitäisi olla aika standardeja ATX-emoja (muistaakseni mini-sellaisia, paitsi µA1 oli micro-ATX), joten kotelon ja virtalähteen hankinnassa ei pitäisi olla suuremmin hankaluuksia.

      3. Kyllä. Aika lailla standardien komponenttien pitäisi kelvata. Tuossa tosin kannattaa huomioida että ajureita uudemmille laitteille ei juuri löydy.

      4. Eli AmigaOnessa käytettiin Linuxia tai AmigaOS:ia, Pegasoksessa Linuxia tai MorphOS:ia. MacOS:ista en tiedä, mutta koska kaikki perustuvat PPC:hen sen pitäisi olla mahdollista, saattoihan MacOS:ia aikanaan ajaa classic Amigallakin.

      5. Kyllä.

      Nuo erikseen myytävät emolevyt siis ovat niitä uuden sukupolven Amigoita, perinteiset Amigat olivat niitä valmiita kokonaisuuksia. Uskoisin kuitenkin että Amiga-myyjät myyvät myös valmiita kokonaisuuksia, vaikkakin itse osat hankkimalla ja kokoamalla saa tarkalleen mieleisensä kokonaisuuden. Suomessa on tietääkseni vain yksi merkittävä Amiga-myyjä, Gentle Eye. Sivut löytyvät paikasta http://www.ge.vip.fi/

      J.

      • miksuh

        2. AmigaOne XE ja SE -mallit sekä Pegasos emolevyt ovat Micro-ATX emolevyjä. Micro-ATX on yleisin emolevykoko nykyään myös PC-koneissa.

        MicroA1 emolevy on edellisiä pienempi ja se on siis Mini-ITX tyyppinen (siis ITX ei ATX). Eli MicroA1:n nimi on siis hiukan harhaanjohtava, MiniA1 olisi oikeastaan kuvaavampi.

        Emolevykoot menee siis suuremmasta pienempää näin:
        ATX -> Micro-ATX -> Mini-ITX.
        ATX on siis suurin, ja Mini-ITX pienin.

        4) MacOS X:n ajminen onnistuu AmigaOnella ja Pegasoksella asentamalla Linuxiin Mac On Linux (MOL) sovelluksen jonka avulla MacOSX pyörii Linuxin päällä.


    • kanava...

      Tule ircnetissä kanavalle #AmigaFIN kyselemään lisää...

    • dumdum

      Oli tuossa hieman kiireitä niin ei päässyt tänne katsomaan tilannetta, mutta kivastihan noita vastauksia oli tullut, kiitos siitä. :)

      Taloudellisesti tuossa Amigan hommaamisessa ei kyllä varmaan ole järkeä, mutta tunneperäisiin syihin vedoten kyllä.. Mikä olisikaan hienompaa kuin ostaa taas Amiga! :) Hieman karrikoiden voisin sanoa että Mazdan "lama-ajan" jälkeen yhtä "hienolta" tuntuisi ostaa nyt Mazda 6.. :)

      Tuo emolevyn koko-asia on selvä, mutta rautapuolella en ole jaksanut metsästää vielä tietoa mitkä osat käyvät ja missä paras hinta/teho -suhde.. Käykö tuo µA1 emolevy siis Mini-ITX koteloon, eli näihin VIA Epia koneiden koteloihin ja jos niin minkä mallisten Epioiden koteloon (ymmärtääkseni niissäkin eroa)?

      Entä minkälainen teho on esim. tuolla PPC G4 prosessorilla (mikä nyt onkaan nopein minkä tuohon µA1 malliin saa) verrattuna PC puolelle? Pienen koneenhan tuosta siis saa mutta toivonmukaan tehossa haastaa edes jotenkin nykyprossut ja pesee Epiat. Niin ja miten se menikään, olikos tuossa µA1 emossa AGP paikka? Niin ja muutenkin linkki jossa olisi tuosta paljon speksejä olisi kiva. Toki aion heti seuraavaksi etsiä googlettamalla, mutta linkistä hyötyä varmaan muillekkin kuin minulle joten jos tiedossa niin olisi kiva saada.. :)

      Kiittäen

      dumdum

      • miksuh

        "Käykö tuo µA1 emolevy siis Mini-ITX koteloon"

        Kyllä. Uskoisin, että useimmat MiniITX-kotelot käy. En sen tarkemmmin tunne VIA Epian eri versioiden eroja..

        "Entä minkälainen teho on esim. tuolla PPC G4 prosessorilla (mikä nyt onkaan nopein minkä tuohon µA1 malliin saa) verrattuna PC puolelle?"

        G4 antaa varsin hyvän vastuksen x86 prosessoreille. Netistä löytyy paljon benchmarkkeja tuosta. Applen high-end koneet käyttivät vielä vähän aikaa sitten G4 prosessoreita, jokin aika sitten Apple toi markkinoille G5 pohjiset koneet. G5 yhteensopivaa Emolevyä Amiga käyttöön ei vielä ole vaikka suunnitelmia onkin ollut jo.

        G4 ja x86 prosessoreita ei voi suoraan verrata esim kellotaajuuden perusteella, koska PPC ja x86 on rakenteeltaan hyvin erilaisia. Yleisesti voi kuitenkin sanoa, että G4 on samalla kellotaajuudella paljon nopeampi kuin x86.

        G4:n vahvuutena on lisäksi AltiVec. Altivec on hyvin nopea ns. vektorilaskentayksikkö G4 prosessorin siällä, jota voisi kuvata sanoilla SuperFPU vaikka FPU:sta ei olekaan kyse. Altivec on antaa hurjasti lisäpotkua raskaaseen laskentaan, ja sitä onkin hyödynnetty Applen puolelta kuvankäsittely, rendaus jne sovelluksissa. Tietenkin pitää olla Altivec tuki, että sitä voi hyödyntää. AmigaOS4:ssa on Altivec tuki kernelitasolla. Eli käyttis tukee AltioVec:n käyttöä.

        RC5 purku ei ole se maailman paras käytännön benchmarkki, mutta se kuitenkin antaa jonkinlaisen kuvan G4:n AltiVec:n vahvuudesta.

        AmigaOne, jossa on G4 1Ghz prosessori ja joka pyörittää AltiVec:a tukevaa RC5-clienttiä hakkaaa helposti nopeudessa PC:n, jossa on 3.2Ghz prossu.

        Täsä joitakin lukuja:

        OS CPU RC5-72 (keys/s) OGR-P2(nodes/s)
        WinME P4 2.8ghz 4981171 11402104
        WinXP AthlonXP (Barton) 2500 7964451 13089800
        AmigaOS4-Pre 7455@1066MHz 11403264 25713493


      • KimmoK

        "Taloudellisesti tuossa Amigan hommaamisessa ei kyllä varmaan ole järkeä, mutta tunneperäisiin syihin vedoten kyllä.."

        Juuri näin. Harva löytää muuta rationaalista syytä hankkia Amigamainen värkki kuin päästä nauttimaan Amiga erikoisuudesta (nörttimäinen mielihyvä).

        Nostalgiahommanhan sitten voisi kelvata myös Amithlon tai AmigaForever x86:lle, joilla voi ajaa AmigaOS3.x tasoisia käyttiksiä noin 1/3 x86 kellotaajuuden nopeudella. Siis 2Ghz Athlonilla noin 600Mhz A500 tehot.
        (Amithlon boottaa suoraan AOS:n, ei tarvi windowsia mutta Amithlonia ei enään tosin laillisesti saa, AmigaForever toimii windowsin päällä, sisältää WinUAE:n)

        "Käykö tuo µA1 emolevy siis Mini-ITX koteloon, eli näihin VIA Epia koneiden koteloihin ja jos niin minkä mallisten Epioiden koteloon (ymmärtääkseni niissäkin eroa)? "

        Sopinee kaikkiin koteloihin ATX:stä miniin.

        Powereiden kanssa joutuu kuulemma olemaan tarkkana. uA1 vie ilmeisesti niin vähän virtaa että x86 PC powerien jännitelähdöt eivät stabiloidu kylliksi (tjsp).

        "Entä minkälainen teho on esim. tuolla PPC G4 prosessorilla (mikä nyt onkaan nopein minkä tuohon µA1 malliin saa) verrattuna PC puolelle?"

        Lämmitysteho on x86:sta huonompi. :)

        Jos ajat G4:lla linuxia niin tehot vastannee suunnilleen saman kellotaajuuden Pena3:sta. Multimediakäskykannan ollessa G4:ssa nopeanpi.

        Jos ajat AmigaOS:ää niin "ottaläski siirtyy takaraivolle".

        "Pienen koneenhan tuosta siis saa mutta toivonmukaan tehossa haastaa edes jotenkin nykyprossut ja pesee Epiat."

        Epiaa nopeanpi A1 voi kyllä olla.

        "Niin ja miten se menikään, olikos tuossa µA1 emossa AGP paikka?"

        Integroitu Radeon7000. Ei AGP:tä.

        "Niin ja muutenkin linkki jossa olisi tuosta paljon speksejä olisi kiva."

        www.intuitionbase.com lienee paras.


    • miksuh

      Muut vastaskin jo useimpiin kysymyksiin, mutta tässä hiukan lisää:

      "Entä onko Amigaa saatavana enää "valmiina pakettina" jossa olisi kaikki tarpeellinen?"

      Kyllä, sekä AmigaOne, että Pegasos koneita myydään paitsi pelkkinä emolevy CPU paketteina, myös kokonaisina konepaketteina.

      "Entä onko tämä Pegasos merkittävästi halvempi kuin A1?"

      Pegasos on jonkin verran halvempi kuin AmigaOne, mutta omasta mielestäni hintaero ei ole mitenkään merkittävä. Jos verrataan PPC G3 prossulla varustettujen koneiden hintoja ero on käytännössä olematon. G4 prosessorilla varustettuna hintaero on jo Pegasoksen hyväksi hiukan suurempi, mutta ei silti mikään kauhean suuri kuitenkaan.

      "Onko tuollaista nostalgiasyistäkään järkeä ostaa Linux-koneeksi?"

      No jos pelkkää Linux konetta hakee, niin sillon on hiukka kyseenaslasta kannattaako hankkia PPC pohjasta konetta, koska PC:stä saa Linux purkin halvemmalla.

      Mutta heti, jos hiukankin Amiga kiinnostaa, niin sanosin että ei Amigaone tai pegasos mitenkään huono valinta ole. Kannattaa huomata, että tällähetkellä Pegasokselle on saatavissa useampi Linux distro kuin AmigaOnelle, mutta tilanne varmasti tasottuu ajan mittaan.

      "Entä millainen on nykyään Amiga OS, tekeekö sillä mitään,"

      Kyllä. Minun mielestäni vaAmigaOS:lla pystyy yhä vieläkin tekemään varsin paljon. Toki puutteita on ohjelmistotarjonnassa, mutta AmigaOS:lle löytyy silti paljon oikein hyviä hyötyohjelmia useimpiin tarpeisiin. Nettikäyttöön, kuvankäsittelyyn, musiikin tekemiseen, tietokantoihin, ohjelmointiin, mp3 kuunteluun, DVD ja muiden leffojen katseluun, raytracing hommeleihin jne. Pahimmat puutteet Amigan softatarjonnassa on toimistosovellusten ja webbiselainten puolella. nuo ei ole oikein ajan tasalla mainstreamin kanssa. Mutta hyvin se webbiselailu jne silti onnistuu. Mozillaan ollaan kyllä porttaamassa Amigalle, mutta se on iso urakka ja ottaa aikaa, että se on käytettävissä.

      • dumdum

        Kiitos tosiaan vastauksista.. En tiedä jäiskö kuitenkaan "pelkäksi" linux koneeksi mikäli tuon hommaamiseen päätyisin. Kuitenkaan en tiedä viitsinkö kokeilumielessä sijoittaa isohkoa rahasummaa kun http://batman.jypoly.fi/~saku/lehti/online/42/osastot/testit/ensia1.html tuon mukaan pc puolelta löytyy enemmän tehoa mikäli listaa oikein tulkitsin, vieläpä edullisemmin.

        Kuitenkin itse vaatisin järjestelmältäni myös jonkinverran pätevää yleiskäyttömahdollisuuttakin (lähininä open office ym) jolloin linuxin puoleen kallistuu. PC:ssä vaan se paha että täysin wintoosasta eroonpääseminen on vaikeaa kun se on mahdollista tähän asentaa..

        No kuten sanottua täytyy tuota kuitenkin vielä harkita, mutta kieltamättä uusi iMac G5 on myös vahvoilla..

        Kiitos kuitenkin kaikille tästä Amigan nykyhetkistä kertovasta rautaisannoksesta. :)


      • dumdum
        dumdum kirjoitti:

        Kiitos tosiaan vastauksista.. En tiedä jäiskö kuitenkaan "pelkäksi" linux koneeksi mikäli tuon hommaamiseen päätyisin. Kuitenkaan en tiedä viitsinkö kokeilumielessä sijoittaa isohkoa rahasummaa kun http://batman.jypoly.fi/~saku/lehti/online/42/osastot/testit/ensia1.html tuon mukaan pc puolelta löytyy enemmän tehoa mikäli listaa oikein tulkitsin, vieläpä edullisemmin.

        Kuitenkin itse vaatisin järjestelmältäni myös jonkinverran pätevää yleiskäyttömahdollisuuttakin (lähininä open office ym) jolloin linuxin puoleen kallistuu. PC:ssä vaan se paha että täysin wintoosasta eroonpääseminen on vaikeaa kun se on mahdollista tähän asentaa..

        No kuten sanottua täytyy tuota kuitenkin vielä harkita, mutta kieltamättä uusi iMac G5 on myös vahvoilla..

        Kiitos kuitenkin kaikille tästä Amigan nykyhetkistä kertovasta rautaisannoksesta. :)

        Ei ollutkaan niin yksiselkoinen tuo taulukon tutkinta mitä luulin, sillä miiksuh tuossa laittoikoin muutaman nopeusfaktan kehiin..

        Menee nyt harkintaan tuo ja jos ylimääräistä rahaa tuntuu olevan liikaa niin ehkä sitten.. Muutoin ehkä edullisemmaksi tulisi jopa se iMac G5, kun ymmärtääkseni pelkkä emo maksaa amigaan ~700€ prosessorin (ja AmigaOS:n?)kera ja tuohon kun lasketaan muistit ja kovalevy, näytönohjain kotelo ja littunäyttö, polttava dvd ym päälle niin..

        No aika näyttää, mielelläni olisin Amigaan päätynyt mikäli hinnaltaan sopivat. (Tuo ~700€ on muistikuva sakufoorumilta lukemastani keskustelusta).


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      392
      1545
    2. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      105
      1288
    3. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      116
      1230
    4. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      165
      1155
    5. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      44
      997
    6. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      63
      906
    7. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      32
      826
    8. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      91
      814
    9. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      0
      810
    10. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      170
      709
    Aihe