Isännöitsijän päätösvalta?

missä menee rajat?

Missä menee isännöitsijän oman vallan raja? Mikä hanke on vielä niin "pieni", että isännöitsijä voi itse kilpailuttaa sen ja tehdä hankintapäätöksen, ilman että taloyhtiön hallitusta aletaan sotkea pikkujuttuihin?

Asia riippuu toki taloyhtiön koosta. 3000 euroa voi olla pienelle rivitalolle iso raha, mutta pikkuraha isolle kerrostaloyhtiölle.

Yleisesti kuitenkin sanotaan, että isännöitsijä on taloyhtiön "toimitusjohtaja". Voiko sittenkään sanoa näin, jos jo pienetkin asiat pitää hyväksyttää hallituksen kokousta myöten? Pitäähän "toimitusjohtajalla" olla valtaa tehdä asioita itse ja päättää asioista taloyhtiön puolesta. Siitähän taloyhtiö maksaa! Taloyhtiö maksaa siitä, että joku tekee ja hoitaa asiat heidän puolestaan.

Otetaan esimerkkinä taloyhtiön rutiinijuttu: iv-kanavien nuohous. Sitä ei ehkä tehdä kuin kerran 10 vuodessa, mutta sinänsä se on "pieni" rutiinijuttu, joka on "pakko" tehdä. Eihän mikään hallitus niin tyhmä olisi, että jättäisi sen tekemättä?

Voiko isännöitisjä yksin päättää asiasta ja tilata 4000 euron nuohouksen kerrostaloyhtiöön? Entä ovipumpun uusiminen? Kutsutaanko sitäkin varten juhlavasti hallituksen kokous koolle, jotta voidaan päättää uudesta sähkömoottorikäyttöisestä ovipumpusta nykyisen automaattioven rikkoutuneen moottorin tilalle, hintaan 2000 euroa?

Saako isännöitsijä tilata edes ruohon siemeniä kysymättä hallitukselta lupaa?

Missä menee sinun sooloilun rajasi?

9

280

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ....,,,,

      Raja menee siinä, mihin se isännöintisopimusta tehtäessä asetetaan.

      • isännöitsijä

        Tuskin niissä euromääräisistä rajoista puhutaan.

        En tosin ole varma asiasta. Olen eläissäni nähnyt yhden isännöintisopimuksen, joten en tiedä mitä niissä sovitaan. Ammatiltani olen isännöitsijä. Pitäisiköhän isännöitsijän tietää, mitä isännöintisopimuksessa tavallisesti sovitaan?


      • Isännöitsijä xx
        isännöitsijä kirjoitti:

        Tuskin niissä euromääräisistä rajoista puhutaan.

        En tosin ole varma asiasta. Olen eläissäni nähnyt yhden isännöintisopimuksen, joten en tiedä mitä niissä sovitaan. Ammatiltani olen isännöitsijä. Pitäisiköhän isännöitsijän tietää, mitä isännöintisopimuksessa tavallisesti sovitaan?

        Joo ei siellä sopimuksessa mitään tuollaista sovita. Miksi sovittaisiin? Isännöitsijä saa palkkansa, vaikka ei saisi käyttää penniäkään rahaa.
        Yleensä isännöitsijä vastaa pienistä jokapäiväisistä kuluista, joihin pitää reagoida sangen nopeasti. Kuten rikkoutuneista laseista, hajonneista hanoista, lumien pudottamisen tilaamisesta jne. Isännöitsijä kuitenkin harvemmin itsenäisesti tilaa miten erikoisempaa ja jota ei tarvita äkillisesti. Esimerkiksi roskakatoksen maalaus ja uusiminen, rappukäytävien ylimääräiset pesut (jos talossa ei ole tapana), nettiyhteyden hankkiminen kaikille osakkaille jne. Ja usein asiat hoidetaan sähköpostilla hallituksen puheenjohtajan kanssa.


    • hpj evp

      Hallitus vastaa jokaisesta pienestäkin hankinnasta ja hankkeesta. Raja kulkee siinä, missä hallitus sen isännöitsijän kanssa sopii.
      Itsenäisesti isännöitsijällä ei ole minkäänlaista päätösvaltaa. Hallitus palkkaa ja erottaa isännöisijän ja vastaa kaikista isännöitsijän toimista.

      • sma...

        Laittomista ja sopimuksenvastaisista toimistaan tietysti isännöitsijä vastaa itse. Mutta päätösvaltaa isännöitsijälle hallitus voi luovuttaa omalla vastuullaan.
        Eikä se hallituksen kokooonkutsuminen mikään juhlallinen toimenpide ole. Tänä päivänä kommunikointi hoidetaan sähköpostilla ja/tai muilla sähköisillä välineillä, ilman varsinaisen kokouksen kollekutsumista. Päätökset voidaan sitten vahvistaa ja kirjata hallituksen seuraavassa rutiinikokouksessa.


      • eipä tosiaan

        "Itsenäisesti isännöitsijällä ei ole minkäänlaista päätösvaltaa."

        Ei tasan pidä paikkaansa. Isännöitsijä vastaa taloyhtiön JUOKSEVIEN asioiden hoitamisesta. Yksi juokseva "normijuttu" on esim. peruspesun tilaaminen. Kyllä mielestäni isännöitsijä voi, saa ja kuuluukin tilata 900 euron peruspesu silloin, kun hänestä siltä tuntuu. Ei asiasta tarvi kysyä hallitukselta. Ei tarvi, eikä kuulu.

        Hallitus ja osakkaat voivat jälkikäteen arvioida isännöitisjän toimia, mutta selvää on, että isännöitsjälle maksetaan siitä, että hän hoitaa taloyhtiön juoksevat asiat. Muutoinhan tarvitaan joka viikko hallituksen kokous päättäämään esim. vesihanojen uusimisetkin!


    • Tietysti isännöitsijällä on yhtiön toimitusjohtajana päätösvaltaa. Taloyhtiön koosta ja hallituksen pienipiirteisyydestä riippuu mitkä ovat rajat. Kiireelliset toimenpiteet tehdään isännöitsijän ammattitaidon ohjaamana ilman muita erillisiä päätöksiä.

      • olet oikeassa

        Juuri noin.


    • Vai toimitusjohtaja

      Eikös se ole taloyhtiön budjetti joka määrää.
      Sen mitä on budjetoitu remontteihin voi hallitus siirtää
      isännöitsijän toimivallan piiriin.
      Hallitushan on se joka viimekädessä vastaa
      isännöitsijän tekemisistä/tekemättä jättämisistä.
      Eiköhän pitäisi unohtaa tuo toimitusjohtaja-nimke
      isännöitsijöiltä. He ovat palkattua työvoimaa eivätkä
      millään lailla tulosvastuullisia.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      187
      7436
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      42
      4322
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      26
      2135
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      19
      2059
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      27
      1889
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1696
    7. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      35
      1681
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      22
      1629
    9. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      17
      1613
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      39
      1428
    Aihe