lemmikkivuohi?

maallemuuttaja

Hei!

Minkälainen vuohi on lemmikkinä? Minkälaiset tilat tarvitsee kesäksi/talveksi? Miten työlästä on vaikkapa kahden vuohen pito? Mitä kaikkea kuuluu vuohen hoitoon?

37

21556

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jennie25

      Itsekin tahdon joskus ottaa vuohen lemmikiksi ja olen kysellyt niistä aika paljon. Lähes jokainen jolla on vuohia ollut, sanoo että ei kannata ottaa. Ite otan joskus silti.

      Se miksi monet kokee vuohen hankalana, on siitä kun vuohet ovat erittäin ketteriä ja pääsevät monenlaisista aitauksista ja muista karkuun. Se on tarpeeksi ketterä kiivetäkseen noin vain vaikkapa auton katolle.

      Vuohi on muutoin aika helppohoitoinen. Mutta tarviihan vuohi "karsinan/parren, kuivikkeet ja ruoat, ja se on jokapäiväistä työtä. Parsi pitää puhdistaa päivittäin, aluset ei saa olla märät. Itse eläin tulee myös pitää puhtaana sukimalla, jos sorkissa tulee ongelmia, tarvii sorkat hoidattaa.

      En tiedä sitten tarkalleen millaisiin tiloihin tulee vuohen karsina sijoittaa, eli kuin paljon tarvii olla ilmatilaa ja tuuletusta ja lämpötiloja. Loppujen lopuksi vuohien pitämisestä löytyy hyvin vähän tietoa!!

      Mutta se on sanottu, että jos ei ole valmis oikuttelevaan ja huikean persoonalliseen ja kekseliääseen vuohen luonteeseen, ei kannata sitä ottaa. Se on varmasti haasteellinen lemmikki luonteensa puolesta.

      • wsdcvbm

        Vuohi on vaikeampihoitoinen kuin lypsylehmä. Se ei ihan tyydy karkeaan kunhan-nyt-on- heiniä.
        Se on, ei nirppis, vaan oikeasti tarttee tiettyjä hivenaineita joita lehmä ei niin kaipaa- ja vuohi osaa- ketteränä ja nokkelana, etsiä itse herkkuja joita tarttee.
        Mitä tuumisit, jos naapurisi kertoisi vuohesi käyneen syömässä hänen kukkapenkistään vain tietyt kukat, ja maanneen muiden kasvien päällä märehtimässä?
        Minulla oli vuohia. Kivoja, oikeasti mut työläitä. Maitoakin sain kileistä huolimatta pieniin juustoeriin, ja kahvimaitona on muute ihan ok, makeampaa kuin lehmän maito.
        Tietyiltä osin vuohi on kuten lehmä. Märehtijä. Tarttee lämpimän navetan/tallin, tms. talveksi.Älä pidä pukkia kilintekoaikoihin samassa karsinassa. Vuohi on muuten hyvin seurallinen, viihtyy hoitajansa kanssa. Mikään ihme ei ole että tulee sisälle asuintaloon, kun ovet on auki- ja syö mitä kiinnostaa, leivän pöydältä, tai huonekasvin, ja on niin kilttiä muutoin, jotta.
        No, ihminen oppii vuohista vain yhdellä tavalla... Tutustuu niiden elintapoihin konkreettisesti.


      • Anonyymi

        Kiitos


    • nimessä

      ota vuohipukkia itsellesi. Olen vieraillut navetassa, jossa asui myös kyseinen elikko.
      Pukin haju on todella hirveä, sikala tai jätevedenpuhdistamon sisällä käynti ei ole mitään sen rinnalla. Ush. Totta on että kiipee vaikka mihin. Jos vastaavan tyyppinen mutta paljon helpompi elikko kelpaa niin ota lammas, sympaattinen ja tosi paljon helpompi.

      • Japa96

        Eivät vuohet haise...
        Kaverillani on kaksi kiliä, ja ne olivat tosi kivoja elukoita. Ne eivät maksa paljon ja ovat helppo hoitoisia. Ne toki tarvitsevat jokapäiväisen liikuntansa. Niitä voi vaikka talutella koiran remmissä tai niillä pitää olla tosi iso aitaus. ne vaativat ruuakseen heinää ja lehtiä. Myös vasikan kisennäistä voi antaa. Suolakivi olisi hyvä olla.


      • ei haise
        Japa96 kirjoitti:

        Eivät vuohet haise...
        Kaverillani on kaksi kiliä, ja ne olivat tosi kivoja elukoita. Ne eivät maksa paljon ja ovat helppo hoitoisia. Ne toki tarvitsevat jokapäiväisen liikuntansa. Niitä voi vaikka talutella koiran remmissä tai niillä pitää olla tosi iso aitaus. ne vaativat ruuakseen heinää ja lehtiä. Myös vasikan kisennäistä voi antaa. Suolakivi olisi hyvä olla.

        mut täyskasvuinen pukki haisee.


      • Bingfö
        Japa96 kirjoitti:

        Eivät vuohet haise...
        Kaverillani on kaksi kiliä, ja ne olivat tosi kivoja elukoita. Ne eivät maksa paljon ja ovat helppo hoitoisia. Ne toki tarvitsevat jokapäiväisen liikuntansa. Niitä voi vaikka talutella koiran remmissä tai niillä pitää olla tosi iso aitaus. ne vaativat ruuakseen heinää ja lehtiä. Myös vasikan kisennäistä voi antaa. Suolakivi olisi hyvä olla.

        Monta kertaa vuohet ruokitaan


      • vuohenlypsäjä

        Voitais jo avata uusi keskustelu kun yli vuosikymmen vanha aloitus, mut mie vastaan.
        Vuohen ruokitaan riittää hyvin kaksi kertaa. Lypsyllä (2 kertaa/pv) annan väkirehun ja juurikasvit, lypsyn kuluessa on vuohella aina oltava tekemistä muuten rupeaa oikulliseksi. Sitten kun lypsyt lypsetty niin häkkiin heiniä ja vesinappa täyteen niin sillä on hoidot. Kuivikkeita pudottaa aika ajoin vuohelaan niin siinä ne menee.


    • vuohesta

      Kyllä on kirjallisuutta Ulla-Maija Aaltoselta Kuttu ja kutunpito 1979.Kannattaa tutustua opukseen.Meillä oli vuohi ja lypsimme sitä, maidosta teimme juustoa.Ne olivat mukavaa aikaa ei käynyt aika pitkäksi,vuohi on persoonallinen eläin.Jos mahdollista ottaisin vieläkin.

    • Kutux

      Meillä on nyt kaksi kuttua, on ollut joskus useampikin. Mukavia lemmikkejä ovat. Eikä ne pukit haise jos ne leikkaa nuorena. Helpompia ovat silloin käsitelläkkin. Pihaahan vuohet tarvivat jonkin verran. Parhaiten meillä kestävät liekassa. Viimekesän olivat laitumella jossa oli verkko ja sähkö, mutta karkasivat sieltäkin.
      Eivät kuitenkaan koskaan karkaa pois pihasta, että kyllä vapaanakin voi pitää jos ei halua kukkia kasvattaa: ). Kyllä vuohet ovat ihania. Uman kirja kannattaa lukea. Ennemmin vuohi kuin lammas. Ja kaksi kannattaa ottaa, muuten tulee mielellään sisälle perässä..
      Jos haluat enemmän kysellä niin laita sp.osoitteesi niin kirjoittelen.

    • vuohifani

      Meillä on ollut toukokuusta asti kaksi tyttökiliä ja elokuussa tuli myös ("haiseva") pukki. Ja päivääkään ei olla kaduttu vuohien ottamista ja mitään kolttosia eivät ole meillä tehneet.
      ihania persoonallisia eläimiä!!! Suosittelen lämpimästi.

    • omistaja

      Jotka on nyt n.1,5v. Asuvat kesät/talvet ihan ulkosalla aitauksessa jossa on tietty eristettykoppi johon pääsevät suojaan tuulta ja sadetta.Koppi on talvella täyteen pahnaa johon sitten kylmemmillä ilmoilla kaivautuvat.Koppi on juuri sen kokoinen,että sinne 2 vuohta mahtuu,toimii koirankoppiperiaatteellä,että eläimet itse lämmittävät koppinsa.Ja hyvin pojat pärjäs viimetalven asumuksessaan,eivät koskaan näyttäneet palelevan.Heinää/rehua pitää olla vaan kokoajan tarjolla sillä syövät kylmällä hirmumäärät.Kasvattivat kumpikin oikein paksun talvikarvan,muistuttivat lähinnä jääkarhua,kuin vuohta.Ja kyllä ne nauttivat siitä,että saivat talvellakin jaloitella kunnolla isossa aitauksessaan.Kun toinen vaihtoehto olisi ollut laittaa niille paikka vanhaan navettaan,mutta kun se on iso rakennus,niin sinne olisi tarvinnut järjestää myös jonkinlainen lämmitys ja kun ei ole muita eläimiä jotka olis siellä asuneet myös talven,niin päädyttiin tähän ratkaisuun,että rakennetaan lämpöeristetty koppi aitaukseen.
      Kesällä vuohet on paljon pihamaalla liekassa,kun tosiaa kiipeävät joka paikkaan jä järjestävät millon mitäkin "harmia",menevät syömään naapurin viljapeltoon,kukkaistutuksen menee varmasti,piha puiden rungot kalutaan,marjapensaat syödään jne.siis ne syö suurinpiirtein kaiken mikä vaan eteen tupsahtaa.Mutta hyviä nurmikon hoitajia ne on sellaisissa paikoissa johon ei voi ruohonleikkurin kanssa mennä on esim.paljon kiviä.Ja kaikenlaiset ryteikköpuskat pysyy hyvin matalina,kun antaa vuohien syödä ne.

      • vuohiska

        Mulla on yks tyttö -vuohi ihan vaan lemmikkinä. Tosi mukava ja hauska lemmikki, mut tarttee paljon omistajalta aikaa ainakin kun on ainoa vuohi. Osaa kyl riehuakki (sen kai se parhaiten osaa) elikkä hyppii auton katoille, livahtaa sisälle kukkia syömään heti tilaisuuden tullen, kalunnut kukkapenkin suorastaan maan tasalle, syö papereita ja vaatteita (tai ainakin yrittää pureskella), puskee eläimiä (mut vain tosi harvoin ihmisiä, siis kun innostuu tosissaan leikkimään), yrittää syödä hiuksia ja riehuttuaan tahtoo monesti tulla syliin nukkumaan:)
        Jos huumorintajua riittää, niin vuohi on mitä hauskin lemmikki!


      • ykställänenminävaan

        Ihan oikeestiko koko talven myös ulkona? Ihanaa!! Mitenkä teillä on sitten käyny noiden vuohien kanssa, eli onko ne karkailleet? Millaisessa aitauksessa pysyvät?


      • vuohi <3____<3

        Voiko pitää reilun kokoisessa koirankopissa?


      • Miepä mie

        Millaisessa paikassa vuohta voisi pitää? Entä millaista ruokaa se tarvitsee? Onko helppo eläin hoitaa ja pitää?


    • Tanjuska

      Kesäksi laidun ja tuulen ja sateen suoja..
      talveksi talli,navetta tms..missä ei laske alle 5asteen..kileillä ei alle 10..
      aamulla ja illalla ruuat ja karsinan siivous..
      madotukset 2-3 krt vuodessa..
      riippuu vuohesta, miten sitä on käsitelty..meillä seurallisia, kävelee joka paikkaan perässä, pihalla syö kaiken ..=)
      ei se mitään helppoa niiden kanssa oo, mutta on se sen arvoista..
      nii ja jos on kuttu, mikä on poikinu ja et pidä kilejä alla, lypsäminen aamuin illoin.

    • Tanjuska

      parressa ei oo saanu monee vuotee pitää vuohia..ELÄINRÄÄKKÄYSTÄ!!

    • Tanjuska

      ..pahalle haise, silloinkyllä kun kuttu on samoissa tiloissa ja kiimassa..silloin maistuu kutun maitokin pukille, jos on samassa tilassa..ja jos leikkaa pukin alle 2kk hajua ei ole eikä tule.

    • emäntä

      Meillä on kaksi todella seurallista ja kivaa pikkupukkia vielä kotia vailla. Ikää niillä on vasta kuukauden verran, joten voisit päättää pidetäänkö pallit vai ei :)

      Yhdellä kaverillani olisi keväällinen kuttu myynnissä, joten saisit eri sukuiset kaverukset itsellesi tarvittaessa. Toisella tutullani on vanhempi (tosi kiltti) kuttu vielä mahdollisesti kotia vailla.

      Kirjoita [email protected] jos vuohien hankinta kiinnostaa ihan oikeasti! Kaksi kuttua on vielä tiineenäkin, joten kevätvauvoja voisi varailla myös....

      • star

        Meillä tallilla asuu kaksi vuohea. Karsina on asuntona mutta aina kun hevoset on tarhassa tai omissa karsinoissa, vuohet on vapaina. Syö kaiken, kiipeää joka paikkaan, huumorintajuisia, aivan ihania otuksia! Toinen on pulleampi kun toinen, koska häätää välillä toisen ruoan edestä pois, siksi hoikempi saa välilla "yksityisruokinnan".


      • vuohiako meillekin
        star kirjoitti:

        Meillä tallilla asuu kaksi vuohea. Karsina on asuntona mutta aina kun hevoset on tarhassa tai omissa karsinoissa, vuohet on vapaina. Syö kaiken, kiipeää joka paikkaan, huumorintajuisia, aivan ihania otuksia! Toinen on pulleampi kun toinen, koska häätää välillä toisen ruoan edestä pois, siksi hoikempi saa välilla "yksityisruokinnan".

        jos hankkii vuohia lemmikiksi? (eu juttuja tms. niin moni asia on tullut hankalaksi...) ???


      • kunnasta
        vuohiako meillekin kirjoitti:

        jos hankkii vuohia lemmikiksi? (eu juttuja tms. niin moni asia on tullut hankalaksi...) ???

        Kunnan maataloussihteeri opastaa asiassa.


    • harvoinkäyvä

      en oikein tiödä aijon hankkia 2kuttua ja 1 pukin.Netistä löytyy päljon ohjeita olin lukenut niitä. Kannattaa hankkia 2 vuohta koska yksin se olisi yksinäinen ja tarvitsisi lauman vaikka koirasta.Ne kait tarvitsee kesäksi vain pihaton mutta talveksi vähän lämpimän paikan jossa ei vedä jotkut pitävät talvella ulkona ja jotkut ei. Vuohihan on tosi seurallinen ja utelias eläin.Päivittäistä työtä se on ne lypsetään 1-2 kertaa päivässä suositus on 2 kertaa.

    • harvoinkäyvä

      esim. vuohi foorumista

      • vuohihaave...

        Mistä saatte vuohillenne rehut/heinät yms.? Pitäskö olla suolakivi???


      • Myskivuohi
        vuohihaave... kirjoitti:

        Mistä saatte vuohillenne rehut/heinät yms.? Pitäskö olla suolakivi???

        ...lemmikki. Meillä ollut montakin. Pukin voi kuohita. Eikä se nyt ollenkaan kovin haise,vähän miehekkäältä vaan. Maatalouskaupasta saa kaikennäköistä sapuskaa,mutta kauraa kannattaa ostaa maatilalta,eikä maksa paljon. Samaten jos ei itse tee kuivaa heinää,niin kannattaa kysellä tiloilta ja katsella Maaseudun tulevaisuuden myyntipalstoja.


    • VuohiX

      2 täysikasvuista vuohta (joilla ei ole kilejä) tarvitsevat vähintään 3 neliömetrin kokoisen eläinsuojan (esim. navetan), vähintään 80 cm leveän ruokintakaukalon, vähintään 6 neliömetrin kokoisen, turvallisen ja aidatun ulkoilualueen (piikkilankaa ei saa käyttää vuohiaidoissa, eikä millekkään muillekkaan eläimille tarkoitetuissa aidoissa!!!!!) Vuohia ei saa myöskään pitää kiinni kytkettynä muuten kuin ruokinnan, lypsyn tai muun hoitotoimenpiteen aikana.

    • vuohipukki

      Hei, meillä olisi myynnissä kaksi afrikankääpiövuohipukkia muuton takia! Nelivuotiaita, leikattuja veljeksiä. Laitoin niistä juur ilmoituksen: http://keskustelu.suomi24.fi/node/9670207

      Mutta minusta vuohet ovat hauskoja ja helppohoitoisia eläimiä. Kesäisin tarvitsevat vain sateen ja tuulensuojan ja tarhan jossa kasvaa ruohoa ja tietysti puhdasta vettä. Talvisin jokin rakennus (vaikka talli) jossa turvetta ta muuta pehmikettä joka imee ulosteet ja hajut, ruuaksi heinää ja puhdasta vettä.

    • ...

      Pärjääkö vuohi jos se saa syödäkseen vain vapaan heinän ja suola/vitamiini kiven?

    • Vuohi <3

      Meillekkin on tulossa 2 vuohta :) Olen hoitanut jonkin verran vuohta ennenkin. Haluisin kuitenkin viellä lisätietoa!

    • vuoheton on huoleton

      Tuolla on paljon tietoa vuohista ja lisää voi kysyä: http://www.vuohet.net/foorumi/

      Uteliaita, seurallisia, fiksuja eläimiä, jotka maistelevat kaikkea ja karkailevat melkein mistä vain. Jos kasvimaata haluaa pitää, kannattaa olla todella pitävä ja korkea aitaus ennen vuohien hankintaa. Ja ei yksin pidettäväksi, vaan pitää olla ainakin yksi kaveri, mieluusti useampikin.

      Ainakin meillä tulevat kaikkiin pihatouhuihin mukaan ihmettelemään ja välillä vähän häiriköimäänkin, seurallisia otuksia.

      Kahden lypsävän kutun kanssa, ei tarvitse maitoa kaupasta ostaa ainakaan meidän taloudessa :)

    • duudo

      Suosittelen lämpimästi, jos on valmis huolehtimaan sitoutuneesti! Tuottaa samanverran tekemistä kun koiran pitäminen: vaivoja voi tulla, mutta pääasiassa elävät terveenä. Vuohet on tosi hauskoja veijareita, välillä rasittaviakin, mutta kun niiden kanssa touhuaa paljon niin yhteistyö pelaa :) Mulla on kaks kuttua, eivät ole vihaisia tai hankalia. Jos vaan pystyn niin tulen aina pitämään muutamaa lemmikkivuohta. Ne antavat omistajilleen niin paljon.

    • VUOHERMANN

      Pitääkö Talvella ohillla olla kestopehku karsinassa?

      • minävain^

        *vuohilla


    • evenna

      Paljonko tarvisi peltoalaa, jos meinaa kasvattaa vuohille itse heinät? Eli paljonko per vuohi?

      • pikku mökin akka

        Vuohet syövät heinän lisäksi lehdeksiä, eritysesti raitaa ja pihlajaa, mutta useimmat lehtipuut ja vadelmapuskat kelpaavat. Syksyllä voi kerätä sokerijuurikkaita, jos sellainen pelto lähellä. Lisäksi vuohille, ainakin lypsäville, sopivat lehmän ostorehut ja kaura ja vehnä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      179
      1498
    2. Mietin sinua nainen

      Ikävöin sinua enemmän kuin voin myntää. Ajattelin et laitan sinulle viestriä (kirjoitin jo puhelimeen viestin) Sitten
      Ikävä
      55
      1032
    3. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      40
      782
    4. Härsilällä jännät paikat, saako hän 30 päiväsakkoa Rasmuksen tapauksesta

      Syyttäjä vaatii peräti kolmekymmentä päiväsakkoa Härsilälle, vaikka todistajan mukaan Rasmus aloitti nuhjaamisen, jossa
      Lapua
      63
      771
    5. Nainen, viime aikoina olen itkenyt sinua yhä useammin

      Niin kuin juuri äsken. Aamulla näin myös unta sinusta. Koskin unessa hiuksia päälaellasi, ja pyytelin sitä heti anteeksi
      Ikävä
      51
      707
    6. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      111
      700
    7. Ne alkaa aina yhdeltä

      jos mies et ole sattunut huomaamaan!
      Ikävä
      81
      669
    8. Haluan sinua mies

      Saat minut kuumaksi.
      Ikävä
      37
      666
    9. Voitaisiinko harjoitella rakas

      Näiden tekoa? 👶👶👶👶👶👶
      Ikävä
      71
      634
    10. Täällä iImenee vihamielisyys kristinuskoa kohtaan

      Ei taida sielunvaellus-/jälleensyntymisväellä olla omasta asiastaan mielekästä sanottavaa, kun pitää kiivaasti hyökätä e
      Hindulaisuus
      304
      609
    Aihe