Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Jari Tervo : Revontultentie

peksu.makela

Jari-poika jatkaa valitsemallaan tiellä ja keskittyy kuvaamaan omaa elämäänsä Päätalon Kallen tapaan. Tosin hieman vilkkaammalla rytmillä. Kallella kolme kuukautta elämästä tuotti 600 sivua tekstiä, Jarilla vuosi 1973 mahtuu kolmeensataan sivuun.
Toki on muistettava kirjan romaaniluonne eikä sitä pidä yrittääkään lukea elämäkertana. Toinen, ehkä tiedostamaton yhtymäkohta Päätalon vaiheisiin on kirjallisen idolin kohtaaminen. Päätalo melkein tekee housuihinsa nähdessään Pentti Haanpään elävänä Oulun linja-autoasemalla. Jari hiippailee pitkin kaupunkia löytääkseen ja nähdäkseen tuoreen ihanteensa, Timo K Mukan. Sekin onnistuu, vaikkei ihan sananvaihtoon asti edetä.

Edellisen, Esikoisen, tunteminen on suotavaa jottei kirjan henkilökavalkadi sekota päätä aivan täysin. Neljä sukupolvea sukulaisia, joista joku jo uudestisyntyneenä maltankoiraksi, vaatisi melkein paperille piirretyn sukupuun. Peruskoulua pakertavan Jarin maailmaan ilmestyy uusi outo vaikuttaja. Historiaa opettava radikaali lisenssiaatti Orankivaara huomaa pojassa orastavia marxilaipiirteitä ja ryhtyy lähiohjaamaan Jaria maailmanvallankumouksen tielle. Ensin toki koko perhe vierailee Neuvostoliitossa ystävyysseuran pääsiäismatkalla. Sangen riemastuttava matkakuvaus teorian ja käytännön ristiriidoista, jotka pikku-Jari havainnoi päiväkirjaansa. Siis muka lapsen mielin ja viiskymppisen viisaudella. Tätä kerronnallista ristiriitaa valotan jo Esikois-jutussani. Voi tietennnii olla niin, että iskevien lyhyiden aforismilauseiden lahja on synnynnäinen ja jos niin on niin olkoon.

Luokkatietoisten agitaatioreissujen, joilla opettaja kuskaa Jaria pitkin maakuntaa proletariaattia eheyttämässä, välillä kertyy muisteluksia Casette Recorderille. Aiemmin tallentui isomummun kokemuksia tsaarinajalta. Hänen vajottuaan tavoittamattomaan tilaan kertoo nauhurille sotajuttujaan isoisäpuoli (?). Sulattelemista on niissäkin. Suuri maailman demokraattisen nuorison rauhan ja ystävyyden Festivaali Itä-Saksan Berliinissä vie melkoisen osan kirjasta. Orankivaaran organisoimana Jari saa edustaa Rovaniemen tiedostavaa etujoukkoa 14 vuoden elämänkokemuksen kirkastamalla älyllä ja politiikan tajulla. Eloisa on vaiheikkaan festarireissun kuvaus. Mukana niin maut, näyt kuin hajut. Eikä kaikki sielläkään mene ihan putkeen. Niin kuin ei kotioloissakaan. Perhe kasvaa ja kutistuu yhtaikaa. Ne ymmärtää ketkä viittii lukea.

En tiedä miten pitkälle Tervon tätä sarjaa kannattaa jatkaa. Suunnilleen kaikki on jo luettu muista medioista moneen kertaan. Touhotustensa keskellä Jarin huolellisuus lipsuu edelleen eikä kustannustoimittajakaan ole hereillä. Jo Laylassa syötiin humusta, tässä Berliiniin raahataan ensin rinkkaa ja kohta reppua. Koittas ny päättää kumpaa.
Toki rohkenen suositella Revontultentietä hyvin kirjoitettuna kauniina ja vilpittömänä ajankuvana. Ajankuva kylläkin jää kovin aukkoiseksi, kun Chilen vallankaappaus Allenden murhineen menee poliittisesti tiedostavalta Jarilta täysin ohi. Tai sitten kyseessä on tarkoin harkittu kannanotto.

5

144

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 3+6

      Esikoinen oli omakustannetasoa.

    • Melko mitätön

      Vaikealukuista tajunnanvirtaa, esim. Mukka-kohtaus kamalan sekava ja typerä. Kustannustoimittaja voisi opettaa herran kirjantekijäksi.

    • Matala taso

      Kukahan noita lukee? Kysyn vaan.

    • zxxzz

      020259-0912
      Jari Kalevi Tervo

    • Huonoja ovat

      Hyvä esimerkki kun kirjaa myydään ulkokirjallisilla ansioilla ts. sillä että tekijä työntää naamansa joka paikassa näkösälle eikä ole vaatimattomuudella varustettu. Yäk, ampuu pahasti takaisin!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1985
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1753
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1614
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      21
      1380
    5. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1272
    6. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      58
      1267
    7. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1254
    8. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1246
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      10
      1212
    10. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1191
    Aihe