Welshi vai Engl Springgeri?

Springu mielessäin

Tarkoituksena olisi ottaa jompi kumpi Metsästyskäyttöön.
Pääsääntöisesti nouto/ylösajavaksi koiraksi.
Onko kokoero huomattava ja onkohan eroa metsästysvietin suhteen kumman ottaa.
Käyttöpuolen koira kumminkin.Ja narttupentu.
Olen innokas kyyhkynmetsästäjä joten mitenhän tuo paikallaanolo kun ovat kuulemma enemmän karkoittavia koiria.
Mites tämä terveyspuoli?
Kertokaa jos on käytännön kokemuksia ja voishan viel vinkkiä mistä kannattaisi kysellä pentua.Suuret kiitokset etukäteen ja tassujen taputtelua:)

7

264

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Koirapoika12

      Enkku on jakaantunut näyttely- ja käyttölInjoihin, joten päätyisin ottamaan käyttölinjaisen enkun metsästyskäyttöön. Enkku on hivenen rauhallisempi ja tasapainoisempi kuin serkkunsa walesi. Kyllä Walesistakin metsästyskoiran saa, kun osaa kunnolla kouluttaa ja näyttelylinjaisesta Enkusta myös.

      Kannattaa katsoa, että pentueen vanhemmilla on taipumuskoe (SPA1) suoritettuna ja muitakin koetuloksia. En tunne niin hyvin enkku kasvattajia, mutta walesipuolella on selekästi toiset kasvattajat keskittyneet käyttöominaisuuksien jalostamiseen ja toiset näyttely-ulkomuoto-ominaisuuksiin. Kannattaa siis tutustua kasvattajiin hyvin ja siihen, mitä he pentueiltaan hakevat.

      Sairauksia näillä kummallakin rodulla, ikävä kyllä, esiintyy joten kannattaa tutustua myös jalostustietojärjestelmään hyvin ennen kuin pennun hankkii.

    • ..........

      Enkku, ja käyttölinjainen. Ihan hirveästi en katselisi pelkästään sitä, että molemmilla vanhemmilla on taipumuskoetulos, se on nimittäin niin helppo nakki saada hyväksytysti suoritettua. Mitään varsinaista kasvattajaa en lähde nimeämään, hyvässä enkä huonossa. Mutta tutki tarkkaan rotuyhdistyksen tekemiä terveyskartoituksia, kysele harrastajilta, tutki käyttötuloksia jalostustietokannasta. Mutta älä luota vain niihin. On olemassa huipputoimivia yksilöitä, jotka eivät kilpaile.

      Ja mitä tulee siihen, että kuvailit koiria "karkottaviksi", niin tämä asia on koulutuksellisesti hoidettava. Eli jos metsästät aktiivisesti, on käyttölinjainen enkku se varmin valinta. Mutta ne on sitten aktiivisia. Ja jos näyttlytuloksia kaipaat, niin käyttölinjainen ei olevalinta. Eräs tuttu sanoi joskus, että vaikein saada käyttöpuolen valioksi on saada näyttelyistä se vaadittava laatuarvio, olikohan se H. En muista ulkoa. Mutta ei kovinkaan korkea. Jos koira on ensimmäinen, ja metsästyskäyttö on tarkoitus, niin kannattaavalita kasvattaja, joka osaa opastaa niihinkin saloihin. Jos kasvattaja sanoo vaikka ; " en ole ikinä itse koiriani taippareissa niin käyttänyt", niin unohda. Todennäköisesti käyttöominaisuudet eivät ole silloin jalostuksessa vahvasti esillä. Nämä ovat yhteydessä muutenkin hermorakenteeseen. Luonneongelmaa on molemmissa roduissa olemassa. Ja terveysongelmaa, Joskin kummassakin rodussa on myöskin terveitä yksilöitä paljon. Mutta sitten on se kääntöpuoli, eli noita moniongelmaisia on myös paljon. Moniterveysongelmaista et halua takuulla! Harrastajat kyllä osaavat näitä vinkkailla myöskin. Näitä keskusteluja vaan ei käydä julkisesti esimerkiksi fb:n ryhmissä.

    • Springu mielessäin

      Kiitokset suuresti vastauksista.Nämä tekstit vahvistavat ajatuksiani koirista.
      Kylla Enkku on koira,jonka tulen tulen ottamaan,ja käyttispuolen jos sellainen jostain hyvästä ja terveestä pentueesta löytyy.Koiria minulla on ollut ajavista ja noutaviakin 1 Labradorinnoutaja,joten koulutus ei tule olemaan ongelma.
      Olen jo tutkinut kasvattajien sivuja ja haku on jo päällä.
      Mitä tulee siihen terveyspuoleen,niin se on asia joka vaatii tarkan harkinnan mistä pennun otan.Hyvää talvenjatkoa teille,kevään kynnyksellä pennun pitäisi jo olla meillä ja riistamaat odottavat kivoja harjoituksia ja aktiviteetteja,jottei aika tule pitkäksi.

    • welshi

      Olen aktiivisesti etsinyt hyvää käyttöpuolen koiraa metsästykaveriksi onnistumatta siinä.Suomessa tuntuu olevan todella kiven alla kasvattajia jotka keskittyvät kyseisen
      rodun metsästys taipumuksiin.Näyttääkin siltä,että koirani hankinta siirtyy eteenpäin,koska ei näytä löytyvän kasvattajaa joka olisi perehtynyt kunnolla metsästyslinjaiseen kasvatukseen.Norjaan olisi tulossa ensi talvena huippusukuinen pentue jos astutus onnistuu.Täytyy harkita sieltä pentua jollei suomesta löydy.

    • Hirventrolli

      Moniterveysongelma ?
      Useilta tahoilta olen kuullut ja lukenut, että esim. enkuilla ois terveysongelmia.
      Pitääkö paikkansa ja minkälaisia.
      2 muunrotuista koiraa oon "käyttänyt loppuun" ja ne oli korvatulehduksia lukuunottamatta lähes terveitä, loppuaikojen vaivat poislukien.

      Haaveena ois tällanen enl,spr., mutta myös hieman arveluttaa tämä ylenpalttinen energisyys, joka mainitaan jokaisessa keskustelussa ja rotumääritelmässä.
      Pärjääkö tällanen veteraani tehopakkauksen kanssa.
      Mökkimaat on, mutta pysyykö itsekseen luvallisella alueella, vai vaatiiko kokoaikaisen kontrollin ?
      Paljon ois kysymyksiä, mutta vastaako kukaan ...

      • Enkku81

        Hei, itsellä metsästys käytössä showlinjainen Englanninspringerspanieli. Ja olen ollut tyytyväinen koiran monipuolisuuteen! Minulle parempi vaihtoehto oli showlinjainen kun käyttölinjainen (käyttölinjainen ovat mielestäni liian häseltäjiä eli minulle oli sopivampi vaihtoehto näyttelylinjainen joka omaa vahvan riistaviettin). Lisäksi rotu on suhteellisen helppo kouluttaa. Ja mitä sairauksiin tulee niitä on joka rodussa enemmän tai vähemmän. Oma koirani ollut
        Täysin terve (KoP, KoP puuta).
        Tällä hetkellä minulla viikon vanhoja eng.springerin pentuja joiden vanhemmat omaa vahvan riistaviettin. Ps. Vielä kotia etsii muutama uros (ja tosiaan ensisijaisesti myyn pennun metsästävään kotiin).


      • narttuharkinnassa
        Enkku81 kirjoitti:

        Hei, itsellä metsästys käytössä showlinjainen Englanninspringerspanieli. Ja olen ollut tyytyväinen koiran monipuolisuuteen! Minulle parempi vaihtoehto oli showlinjainen kun käyttölinjainen (käyttölinjainen ovat mielestäni liian häseltäjiä eli minulle oli sopivampi vaihtoehto näyttelylinjainen joka omaa vahvan riistaviettin). Lisäksi rotu on suhteellisen helppo kouluttaa. Ja mitä sairauksiin tulee niitä on joka rodussa enemmän tai vähemmän. Oma koirani ollut
        Täysin terve (KoP, KoP puuta).
        Tällä hetkellä minulla viikon vanhoja eng.springerin pentuja joiden vanhemmat omaa vahvan riistaviettin. Ps. Vielä kotia etsii muutama uros (ja tosiaan ensisijaisesti myyn pennun metsästävään kotiin).

        Miten pysyy pihassa irti, jos lähtee jänis yms.läheltä, karkaako perään?
        Seuraako vapaan matkassa, vai hakeeko kokoajan riistaa, vaikka oliskin kävelylenkillä vaan?
        Miten käy,jos pihapiiriin tulee vaikka kettu, ajaako sen pois, vai pelkääkö sitä?
        Miten sopeutuvat lapsiperheen arkeen?
        Kiitos etukäteen.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      47
      4573
    2. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      94
      4504
    3. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      612
      4106
    4. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3047
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      79
      2641
    6. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      129
      2173
    7. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      342
      2125
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      205
      2108
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      29
      1735
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1482
    Aihe