Mitä jos koira ei opi sisäsiistiksi?

täysin neuvoton

Minulla on 8kk ikäinen keskikokoinen koira/koiranpentu. Rakastan koiraani yli kaiken, hän (tai no se, ettei leimata heti kummalliseksi) on todella älykäs ja huomaan sen yrittävän parhaansa aina kaikessa. Harrastan sen kanssa agilitya (ei mitään pennuille sopimatonta, pohjataitoja vasta) ja se on loistava harrastuskoira. Sellainen kuin olen aina halunnutkin.

Se ei vain opi sisäsiistiksi. Minä en enää tiedä mitä teen. En ole luovuttamassa, en vain tiedä missä vika on. Koira saa ruoan kaksi kertaa päivässä. Ruoka on laadukas penturuoka (nappula tällä hetkellä) ja lisäksi saa lihoja ja luita jne. Koira kakkaa todella usein, ainakin nelisen kertaa päivässä, tänään tosin jo ainakin viisi kertaa. Yli kuusi kertaakaan ei ole harvinainen. Välillä sisälle, välillä ulos. Pissaa myös välillä monta kertaa tunnissa. Vien koiraa ulos aina kun sillä näyttää olevan hätä, eli paljon useammin kuin sen neljä kertaa päivässä mitä ihmiset yleensä. Kehun todella paljon kun koira tekee tarpeensa ulos, usein jopa makupalan annan. Luulen, että se tietää sisäsiisteyden idean. Heti ensimmäisenä kun tulin kotiin, mentiin pihalle ja se teki kummatkin tarpeet melkein heti. Oli kuitenkin pissannut sisälle jonkin verran, mutta huomaan sen yrittävän parhaansa. En vie sitä heti tarpeiden tekemisen jälkeen sisälle, vaan ulkoilemme senkin jälkeen.

Koira on minulle äärimmäisen tärkeä, ja haluan tehdä kaikkeni hänen vuokseen. Minä olen kuitenkin neuvoton tässä asiassa. Olen kouluttanut jo aiemmin yhden koiran sisäsiistiksi, joten kokemattomuuttani tämä tuskin on. Metodini ovat useiden ihmisten mielestä oikeat, ja olen tätä asiaa tutkinut jo kauan ja käynyt kurssejakin ja kirjoista lukenut. Internetissä olen myös viihtynyt selvittääkseni tämän asian. Tosiaan ruoka on jo kertaalleen vaihdettu toisesta laadukkaasta merkistä tähän, joten sekään ei auttanut.

Vienkö eläinlääkäriin? Siirränkö raakaruoalle (olen tätä miettinyt, jos johtuisikin huonosta ruoasta)? Onko vielä jotain, mitä voisin "kotikonstein" tehdä?

Kiitos tuhannesti, jos joku viitsii tähän jotain asiallista kommentoida.

17

139

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • poikakoirat

      Uros vai narttu? Neuvoja olisi mutta kokemusta vain uroksista.

      • Ketjun aloittaja

        Narttu. Unohtui mainita.


    • poikakoirat

      Nartuilla on ne juoksujutut, joista ei itsellä ole kokemusta. Kaikki koirani, jo edesmenneet ja nykyiset ovat uroksia. Onko koirallasi jo ensimmäinen juoksu ollut? Siihen aikaan saattaa tilapäisesti vahinkoja tulla, ainakin nuoret urokset "sekoilevat" siinä iässä. Onko koirallasi ollut lainkaan edistystä siisteydessä, missään vaiheessa?

      Koira viestii virtsallaan. Se ei ajattele niinkuin me ihmiset, vaan esim. reviiri merkataan virtsalla ja ulosteilla. Merkkaaminen alkaa kun eläin tulee sukukypsäksi. Myös nartut merkkailevat. Mitä dominoivampi koira, sitä ahkerammin merkkailee.

      Jos ajattelee laumadynamiikan kannalta, niin lauman jäsenet merkkailevat reviirin laidoille, siis kauemmaksi. Asuinpaikan merkkaa laumanjohtaja omakseen. Nämä viettitoiminnot ovat tallella kaikilla koiraeläimillä, myös kotikoirilla.

      Koira on omistajalleen äärettömän rakas ja ihminen ottaakin lemmikin hellittäväkseen. Voi kuitenkin käydä niin, että tämän vuoksi koira saakin omistajaltaan liikaa huomiota. Jos koira on aina etusijalla tilanteissa, sille muodostuu käsitys omasta korkeasta asemastaan, se mieltää itsensä johtajaksi.

      Nykyisin iso osa koiranomistajista haluaa kieltää koko laumadynamiikan ja johtajuuden. Me, jotka pidämme sitä tärkeänä, näemme, että yksi oire johtajuusongelmasta on että koira tekee tarpeitaan sisälle. Sillä on oikeus. Myöhemmin johtajuusongelma alkaa oireilla muunkinlaisena häiriökäytöksenä.

      Ravinnon laadusta ei missään tapauksessa ole kyse, ja äärimmäisen harvoin eläinlääkärilläkään on mitään annettavaa tilanteessa. Koulutuksellisesti vaikea ongelma, jopa mahdoton. Positiiviset keinot eivät tuo apua. Arvelen, että ainoa mahdollisuus ongelman korjaamiseen on muuttaa sinun ja koirasi suhdetta. Sinun on kasvatettava omaa johtajuuttasi ja vähennettävä koiralle annettua huomiota. Koska koirasi on vielä pentuiässä, ei ole peli menetetty. Jos homma tuntuu vaikealta yksin toteuttaa, pevi-kouluttaja on se joka osaa auttaa.

      • poikakoirat

        Vielä jatkan kun tarkemmin luin aloitustasi että poikkeuksellisen runsas pissaaminen ja kakkiminen on tietysti asia, joka kaipaa selvittämistä. Onko se sisällä rauhallinen vai aktivoitko sitä koko ajan? Toiminnassa kaikki aineenvaihdunta kiihtyy. Ja vielä syömisen ja juomisen määrä. Jotkut koirat juovat turhankin paljon ihan vain tavan vuoksi. Sisällä voi myös olla kuuma. Ruokinnassa pätee se, että laadukasta ruokaa voi antaa vähemmän, joten ulostettakin tulee vähemmän. Onko ruokamäärä kohdallaan? Nuoren koiran tulee olla hoikka ja vatsalinjan tulee selvästi nousta takajalkojen väliin. Liikaruokinta tuottaa myös ulostetta turhaan. Tällaisetkin asiat on hyvä tarkastaa, ja mikäli niissä on huomauttamista, korjata sekin asia kuntoon.


    • pentu pukinkonttiin

      Toistakymmentä koiraa olen opettanut reseptillä:

      - 8 vko koiran jälkeen ei omistaja unta näe. Pari viikkoa nukutaan villasukat jalassa ja hypätään pari viikkoa pennun mukaan pihalle. Ts. kannetaan pentua koko ajan pihalle unen, leikin ja ruoan jälkeen. Mainitusta ei tingitä
      - 10 vkon iässä helpottaa. pennulla on alkeet ja sen voi sulkea koulutushäkkiin esim. pariksi tunniksi/ muutaman tunnin yöksi ja se ei tee tarpeitaan. Eli muista häkki.
      - 11- 12 vkoa ja jo hymyilyttää
      - 12- 15 vkoa ja koira on tarpeeksi sisäsiisti, yksittäisiä vahinkoja voi tulla

      Ts. koira on otettava lomaa/ aikaa vasten. Kaikki sanomalehtihämmennykset tms. oikaisuyritykset ovat hanurista. Kaikki koirani ovat oppineet siisteiksi (6 h varauksella) 3,5 - 4,5 kk iässä.

      • Turha häkittäminen on eläinsuojelulain vastaista. Ja korkeintaan kertoo omistajan koulutustaitojen puutteesta. Meillä ja lähipiirissä on ollut tavallisia koiranpentuja, aikuisia kodinvaihtajia -ei aina edes täysin sisäsiistejä, käytösongelmaisia, hoitokoiria ja vähän kaikenlaisia koiruuksia, eikä yhtään koiraa ole menneinä vuosikymmeninä tarvinnut häkittää.

        Aloittajan koiralla on nyt jotain muutakin kuin vain sisäsiisteysopettelu vaiheessa: ei normaali koira kaki viittä kertaa päivässä. Paitsi jos vatsa on kuralla. Voihan se penturuoka olla jo liikaa tuon ikäiselle.


      • pentu pukintkonttiin
        suomutaa kirjoitti:

        Turha häkittäminen on eläinsuojelulain vastaista. Ja korkeintaan kertoo omistajan koulutustaitojen puutteesta. Meillä ja lähipiirissä on ollut tavallisia koiranpentuja, aikuisia kodinvaihtajia -ei aina edes täysin sisäsiistejä, käytösongelmaisia, hoitokoiria ja vähän kaikenlaisia koiruuksia, eikä yhtään koiraa ole menneinä vuosikymmeninä tarvinnut häkittää.

        Aloittajan koiralla on nyt jotain muutakin kuin vain sisäsiisteysopettelu vaiheessa: ei normaali koira kaki viittä kertaa päivässä. Paitsi jos vatsa on kuralla. Voihan se penturuoka olla jo liikaa tuon ikäiselle.

        Turha häkittäminen? Jos koira saa olla koiranäyttelyissä/ automatkoilla muutaman tunnin häkissä niin miksei kotona, koulutustarkoituksessa tyyliin muutamana päivänä viikossa max 2-4 h kerrallaan? Omien havaintojeni mukaan osa ihmisistä pitää koiraa tunteja häkissä esim. automatkojen ajan. Minkä takia pentua ei saa opettaa häkkiin kotona? Sisäsiisteys edistyy siinä samalla. Pentu jos mikä sopeutuu häkkiin ja huilaa suurimman osan ajasta.

        Eli. Voisiko mutainen virtuaalikoiranomistaja kertoa, onko jalompaa pitää koiraa häkissä näyttelyissä/ automatkoilla 3 h kuin kotona?


      • meniaikaasitten
        pentu pukintkonttiin kirjoitti:

        Turha häkittäminen? Jos koira saa olla koiranäyttelyissä/ automatkoilla muutaman tunnin häkissä niin miksei kotona, koulutustarkoituksessa tyyliin muutamana päivänä viikossa max 2-4 h kerrallaan? Omien havaintojeni mukaan osa ihmisistä pitää koiraa tunteja häkissä esim. automatkojen ajan. Minkä takia pentua ei saa opettaa häkkiin kotona? Sisäsiisteys edistyy siinä samalla. Pentu jos mikä sopeutuu häkkiin ja huilaa suurimman osan ajasta.

        Eli. Voisiko mutainen virtuaalikoiranomistaja kertoa, onko jalompaa pitää koiraa häkissä näyttelyissä/ automatkoilla 3 h kuin kotona?

        Ai se että joku menee valtavirran mukana, todistaa jotain pätevyyksiä...?:

        70% koirista on vääränlaisilla omistajilla.


    • ketjun aloittaja

      Kiitokset kaikille viesteistä.

      Tosiaan ensin siirrymme raa'alle ja sitten katsomme, onko ruoalla vaikutusta tuohon. Ruokintamäärä saattaa olla liian suuri, tai sitten tosiaan tuo, että penturuoka ei enää käy noin vanhalle. Vatsa on tosiaan aika usein löysällä, saattaa tuosta ruoasta sitten johtua ehkä.

      En huomioi koiraa kotona kuin hyvin vähän, leikit yms. hoidetaan ulkona ja treeneissä. Muutenkin olen kyllä ulkopuolisten mielestä toimiva auktoriteetti koiralle, meillä kun on kuitenkin muut asiat aikalailla kunnossa. Moni on jopa sanonut, että olen aika ankara koiralleni, kun en päästä sohvalle tai ruoan eteen täytyy istua kaikki tassut maassa ja ottaa kontaktia.

      Häkittämään en lähde kuin äärimmäisissä tapauksissa, ja tämä ei sellainen ole. Uskon, että stressaantuisi vain vielä enemmän. Yksin osaa kyllä olla, siitä ei ole kyse.

      Mitähän sille asialle voi tehdä, jos koira kakkaa noin useasti ja normaalin koiran ei pitäisi? Eläinlääkäriinkö?

      • Jos uloste on löysää, niin ei ihme jos koira ei pysty pidättelemään.

        Olen antanut koirille maitohappobakteereita jos on tuollaista epämääräistä, muttei selkeää vatsoiretta. Tosin sekään auta jos johtuu sopimattomasta ruuasta. Tavallisin eliminointi alkaa siitä että jätetään viljaa sisältävät tuotteet pois, lisäaineet. Jotkut suosittelevat piimää, mutta sitä voi käyttää vain jos se on jo todettu koiralle sopivaksi, eikä koira saa maitotuotteista, tai laktoosista , vatsaa löysälle. Tuossa tilanteessa tekisin ruokavalion vaihdoksen ruoka.aine kerrallaan, muutaman viikon välein raaka-aines, ettei vatsa mene enempää sekaisin.
        Jos ei ole rahasta tiukkaa, kysyisin eläinlääkäriltä myös: pitkäaikainen löysävatsaisuus voi aiheuttaa puutoksia ja nestehukkaa, tai jos se vain johtuu suolistotulehduksesta, ei olisi ennenkuulumatonta. Voihan niitä syitä keksiä vaikka monta kymmentä.

        Ihan hyvä kun pidät koiralle kuria, koira on vielä nuori ja tuossa vaiheessa ne tavat on nimenomaan rakennettava. sitten myöhemmin voi löysäillä kun koiralla on jo koulutus hallinnassa.


      • pentu pukinkonttiin
        suomutaa kirjoitti:

        Jos uloste on löysää, niin ei ihme jos koira ei pysty pidättelemään.

        Olen antanut koirille maitohappobakteereita jos on tuollaista epämääräistä, muttei selkeää vatsoiretta. Tosin sekään auta jos johtuu sopimattomasta ruuasta. Tavallisin eliminointi alkaa siitä että jätetään viljaa sisältävät tuotteet pois, lisäaineet. Jotkut suosittelevat piimää, mutta sitä voi käyttää vain jos se on jo todettu koiralle sopivaksi, eikä koira saa maitotuotteista, tai laktoosista , vatsaa löysälle. Tuossa tilanteessa tekisin ruokavalion vaihdoksen ruoka.aine kerrallaan, muutaman viikon välein raaka-aines, ettei vatsa mene enempää sekaisin.
        Jos ei ole rahasta tiukkaa, kysyisin eläinlääkäriltä myös: pitkäaikainen löysävatsaisuus voi aiheuttaa puutoksia ja nestehukkaa, tai jos se vain johtuu suolistotulehduksesta, ei olisi ennenkuulumatonta. Voihan niitä syitä keksiä vaikka monta kymmentä.

        Ihan hyvä kun pidät koiralle kuria, koira on vielä nuori ja tuossa vaiheessa ne tavat on nimenomaan rakennettava. sitten myöhemmin voi löysäillä kun koiralla on jo koulutus hallinnassa.

        Lisää mutaa ja paskaa valuu yleiseen tietoisuuteen. Kuvailemasi voi päteä sinun pakkiin, mutta tarviiko siitä muille kertoa?

        ....

        Ap:le tiedoksi, että murkkuiässä moni koira hakee nk. ruokavaliota. Jos oikein arvaan oli pentusi maha nuorempana vakaampi. Pari koiraa teetti minullakin töitä. Pentuaika meni hyvin, mutta sitten veti veteläksi ja rytmikin katosi, Molempien ongelma (korvarähmä, väsymys, tulehdusarvot ylhäällä, jne.) katosivat punkkivapaan kuivamuonan myötä (kuivamuonaa puolet ja loput kalaa, lihaa, tms.)


    • ota koppi

      Turha kehuminen pois. myös hössötys. rauhoittuu sinunkin mahasi. vähäksi aikaa.

    • Uteliaisuudestakysyn

      Miten avaajan kaltainen ihminen voi käydä töissä, jos pitää kaiket päivät koiraa kusettaa ja kakittaa?

    • ketjun aloittaja

      ^ En käykään töissä, olen alaikäinen.

      Koirani on nyt sisäsiisti! Se tapahtui yhtäkkiä, en olisi voinut kuvitellakaan, että vielä näin voi käydä. Koira on ollut nyt sisäsiisti muutaman päivän, ennen teki kokoajan sisälle jotain. Vaikuttaisi siltä, että siisteys on pysyvää ja piinamme on vihdoin ohi.

      Kiitos kaikille vastanneille, näköjää tämä yksilö vain vaati hieman enemmän aikaa oppiakseen. :)

      • rtgrddg

        Hienoa!

        Toivottavasti vaiva ei pääse yllättämään teitä enää :D


    • kopipo

      Hienoa ja hyvää joulua!

    • sissi4

      Oisko ollut juuri juoksuista kyse, tai sitten jonkinlainen stressi.
      Hienoa että koira sisäsiisti nyt!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      78
      1805
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1689
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1504
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1193
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1184
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1182
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1136
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1131
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1119
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1104
    Aihe