Tangoparodiat

Karrelle palanut enk

Martti Innasen poismenon siivittämänä, etsin tietäjää joka osaisi selittää "Elsa, kohtalon lapsi" kappaleen taustaa, mikä tekee siitä parodian?
Näin untuvikkona se kuulostaa täysin samalta, kuin kaikki muutkin tangot Eikan tai vaikka Katri-Helenan laulamana.

Itse Innanen on aikoinaan sanonut näin:
"»Ne (parodiakappaleet) olivat huuhaata, mutta rikokseni ovat vanhentuneet. Sen kuitenkin opin, että tämän umpitollon kansan musiikillista sivistystä ja huumorintajua ei voi aliarvioida koskaan liikaa.»
(Innanen Helsingin Sanomissa maaliskuussa 2011."
http://fi.wikipedia.org/wiki/Elsa,_kohtalon_lapsi

Mukaan vielä vähän uudempaa parodiaa piirrettyjen muodossa, vääräleuat väittävät Ilen ja Vexin olevan taustapiruina ko. kappaleessa.
https://www.youtube.com/watch?v=T5BT0h3uUXs

6

239

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Aikansa musiikkia

   Joo, myönnetään, että vähän vaikeata on ymmärtää tuon Elsa kohtalonlapsen parodiaa, jos ei ole elänyt vielä silloin. Itse nauroin kippurassa, kun ensi kerran sen kuulin. Samoin varmaan puolet koko kansasta.
   Mietin vähän aikaa, mihin nykyajan muusikkoon tai yksittäiseen esitykseen tuota vertaisi, mutta eipä tule mieleen juuri ketään vastaavaa. Huumori tai parodia eivät ylipäänsä oikein istu nykyaikaan ainakaan musiikissa.

  • tangoparodiaa

   Tuo aikakausi oli tangon kulta-aikaa. Tango soi joka puolella ja koko illan tansseissa saattoi joka toinen tanssi olla tangoa. Tangolla myytiin kaikenlaisia asioita.

   Tähän huutoon Innanen vastasi tekemällä tangon, joka kaikessa komeudessaan ampuu ylitse kaikkine kliseineen. Innanen raahasi myös keikoilleen oikean pässin, jota ihmiset tulivat hämmästelemään.

   muistaskseni Innasen levyn nimikin oli yliampuva "rakkauden ja ilon täysivaltainen suurlähettiläs" tai jotain sinne päin.

   Kappaleessa lauletaan kohtalosta, joka on monen tangon juttu. Maalaismaisema menee överiksi, kun "Liina-Polle niityllä heiniä söi". Samoin kappaleen puheosuus ylitulkitaan kokonaan.

   Esteri, tyttö sadepisarain on myös parodiaa samoin kuin Tango Pelargonia. Kumpikin upposi tässä tangohuumassa kansaan kuin veitsi voihin.

   M. A. Numminen taisi tehdä myös discoparodian kappaleesta, Yes sir I can boogie. Hän myönsi silloin, että halusi testata meneekö ysäribuumissamikä tahansa läpi. Ja menihän se.

   • Vanhoja muistellen

    "... samoin kuin Tango Pelargonia. "

    Tästä "Tango pelargonia"- kappaleestahan on hupaisa tarina, sillä sehän nosti sen esittäjän, Kari Kuuvan 1960-luvun puolivälissä valtakunnantasoiseksi julkkikseksi ja tanssilavojen suosituimmaksi esiintyjäksi.

    Hupaisaa tarinassa on se, että nämä kappaleen tehneet nuoret rautalankamusiikkiin omistautuneet juipit halusivat pilailla maakuntien tangoyleisön kustannuksella. Mutta Suomen kansa osoittautui niin suureksi tangomusiikin ystäväksi, että tämä sanoitukseltaan naiivi kappale nousi tekijöiden ällistykseksi suureen suosioon; yleisö ei siis ymmärtänyt sen pilailumerkitystä. No, sitten nämä kappaleen tekijät taas eivät suosioon kohottuaan uskaltaneet paljastaa tekeleensä alkuperäistä vaikutinta...


  • Sano, Kutvonen

   Parodia on vaikea laji, Taitaja Innanen sen oivalsi. Andy Suonsilämä ei ole parodiaa vaan pyrkimystä tekemään hilloa parodialla vuonna 2014-15.

   Jos tässä alan ammattilaiset asialla, niin sääliksi käy.

   • Lapikasta lattiaan:)

    Innasen saunajenkka on mun mielestä paras.


  • pirrepirpana

   Innanen teki myös parodiajenkan Urjalan taikayö. Koska jenkalle sallitaan humoristiset tai muuten reippaat sanoitukset, sen vitsikkyys kyllä ymmärrettiin heti.

   Elsa, kohtalon lapsi -tango oli tosiaan niin ylitunteellinen ja kaikilla kliseillä varustettu, että senkin Suomen kansa osasi ottaa huumorilla.

   Mutta Tango pelargonia tosiaan otettiin ihan vakavasti vastaan ja suurella suosiolla. Kyllä senkin sanat tajuttiin hiukan naurettaviksi, mutta ehkä se, että Kari Kuuva lauloi sen asiaankuuluvan hyvin ilman tahallisia liioiteltuja nyansseja ja muutenkin esityksessä oli kaikki ns. kohdallaan, teki siitä täysin salonkikelpoisen suomalaisen tangon. Ja siinähän on oikeasti kaunis melodia ja säestys ihan komea, niin kuin kuuluikin olla.

   Kari Kuuva on kertonut myöhemmin, että oli ihan ihme, että esim. sellainen käsite kuin "tuonen käki" meni läpi. Vasta paljon myöhemin hän sattumalta oli törmännyt johonkin mytologiaan, missä todella kerrottiin tuonelan käestä. Joten eipä voi kuin todeta, että oikeaan osui siinäkin, minkäs sille mahtoi. Itse olin melkein vielä lapsi, kun tuo pelargonia tuli julkisuuteen, eikä minusta siinä ollut mitään ihmeellistä, päinvastoin siinähän oli kauniit herkät sanat ja tuonen käkikin tuntui ihan normaalilta. Sittemmin tanssilavoilla Tango pelargoniaa oli mahdottoman hyvä tanssia, siinä oli täydellinen suomalaisen tangon poljento ja vauhdikas, kohottava melodia.

   Elsa -tangoa en muista paljon tansseissa soitetun, mutta sen muistan, ettei se tuntunut oikein miltään tanssia, kun ei siinä ollut yhtään romantiikkaa eikä se oikein tuntunut kunnon tangolta.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Maailman suurin sanomalehti: Sanna Marin on coolein poliitikko

   Sanna saa taas ylistystä maailmalla. Ja mikäs siinä, onhan hän ylivoimaisesti paras pääministeri Suomen historiassa. https://www.iltalehti.fi/ulkomaa
   Maailman menoa
   458
   2411
  2. Petteri Orpo väläyttää leikkauksia: 'Me joudumme säästöihin ja sopeutukseen'

   Jätti-inflaatio sähkö, polttoaineet, ruoka ym. kallistuu hurjasti ja Petterin kokoomus haluaa leikata, ja kokoomuksen tuntien leikkauksien painotus ni
   Maailman menoa
   135
   1324
  3. Sanna Marinin UUSI sähellysvideo julki. Iljettävää ja kuvottavaa katseltavaa

   En olisi uskonut että näen maamme pääministeristä näin puistattavan videon. Jos jäljellä oli vielä ripaus arvovaltaa ja kunnioitusta pääministeriä koh
   Maailman menoa
   285
   1189
  4. Kerrotko mies mikä minussa on vikana?

   Kun, et kerran lähesty?
   Ikävä
   182
   1106
  5. Parveketupakointi

   Tupakoija on itsekäs ja piittaamaton muista asukkaista, parvekkeella tupakoijan savu kulkeutuu useisiin lähistöllä oleviin asuntoihin. Ei ole mukavaa
   Maailman menoa
   137
   1046
  6. Mulla on ikävä sua

   Se on paisunut ihan valtavaksi ja täyttää mun koko pään. Naiselle
   Ikävä
   45
   966
  7. Olen pahoillani

   Ei ollut muuta vaihtoehtoa
   Ikävä
   46
   863
  8. Kellyn velat on jo 34000 ja on kelan asiakas.

   Tälläistä nää naiset on kaikki samanlaisia, kun mies ei maksa niiden velkoja ja elämää niin kaikki menee vaan ulosottoon.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   46
   847
  Aihe