Meilläkin vedetään

Ongelmia

Kyseessä 9kk vanha jackrussell. Innokas ja riehakas, oikea häslääjä. Kontakti ja totteleminen kotioloissa "ihan ok", ulkona sitten "ei ok".

Arki sujuu muuten hyvin, mutta lenkkeily on välillä haastavaa vetämisen takia. Vedonestovaljaita kävin lemmikkiliikkeesä katselemassa, mutta ei kuulemma tuon ikäiselle vielä kannata sellaisia ostaa.

Kun lähdemme kävelylle ja koira alkaa kiskoa, minä pysähdyn, nykäisen hihnasta koiraa itseeni päin ja koira yleensä menee tässä vaiheessa maahan tai istuu. Kun se tekee tämän niin jatkamme matkaa. Kävelemme muutaman askeleen ja sama toistuu. Ja taas, ja taas ja taas. Tämä ei toimi, teenkö jotain väärin?!

Toinen asia on sitten toisten koirien ohittaminen. Onko sekin väärin että kun nään toisen koiran tulevan vastaan, käsken koirani maahan ja namupalalla pidän huomion itsessäni. Joku sanoi, ettei koiraa saisi käskyttää paikalleen ohitustilanteissa vaan pitäsi pyrkiä siihen että pääsee kävelemällä ohi. Ongelmana on, että jos haluan ohitustilanteessa russelin huomion itseeni, täytyy mulla pitää makkaraa koiran nokan edessä ja se on vähän haastavaa kun on noin pieni koira kyseessä jos pitää itse kävellä siinä samalla eteen päin.

9

101

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mieluummin näin

      Pyydä koiraasi hidastamaan tahtia. Esim: "hiljennä vähän", ystävällisellä äänellä. Tarvittaessa hiukan sormella nyppäset samanaikaisesti hihnasta että huomaa, ellei kolmannellakaan pyynnöllä vielä hidasta. Ja samalla hetkellä kun huomaat että veto vähenee, sanot koiralle "kiitos, juuri näin". Siitä voi vielä jatkaa että "huomaatkos että näin sinunkin on helpompi kulkea?".

      Ohituksissa sama juttu, puhumalla ohi. Kerro kuka tulee vastaan, keksi nimi ellet tiedä sitä. Kehota vaan rohkeasti menemään eteenpäin. Voit myös ennakkoon pyytää koiraa odottamaan hetken niin että voitte ohittaa vastaantulijan yhdessä. Näin vältytte siltä että koira sitten yksinkertaisuuttaan meneekin vastaantulevan "suden suuhun". Jotkut kun eivät pidä siitä että ainakaan samaa sukupuolta oleva tulee hammasetäisyydelle. Koirasi on juuri nyt sen ikäinen että on menettämässä pentustatuksensa, joten sikäli saman sukupuolen kanssa kontaktia kannattaa välttää, erityisesti urosten kesken, ellei vastaantulevaa sitten tosiaan tiedä kiltiksi tai ellei ikäero ole huomattava.

    • Jotain neuvoja

      Älä pysähdy toisia kohdatessa, sillä koirasi ja myös mahdollisesti se toinen koira ottaa kierroksia niissä tilanteissa, joka saattaa päättyä jomman kumman tai molempien rähjäämiseen. Parempi tosiaan, kun pyrit vain kävelemään ohi, äläkä välitä jos se mekkaloi, anna vain mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Älä jännitä, sillä koira aistii hermostuneisuutesi.

      Yritä mennä talutin lyhyellä mutta löyhällä, mutta jos ohituksissa on pakko kiristää talutinta, niin sitten kiristät. Älä päästä koiraa edellesi, vaan yritä pitää vieressä, nosta talutinta keveästi suoraan ylöspäin äläkä roiku koirasi perässä vedettävänä. Koirasi on sen verran pieni, että se on helppo hallita fyysisestikin.

      Yritä ohituksissa mennä vähän kaartaen pientareen kautta ohi, ja ohjaa omalla ruumiillasi koiraa poispäin toisesta. Kiskomiseen auttaa kun vaan jatkat pysähtymistä, älä kuitenkaan nypi hihnasta kun vaan pysähdyt ja odotat, että talutin löystyy ennen kuin matka jatkuu. Älä ota yhtä ainutta askelta eteenpäin jos talutin on kireällä. Peruuta vaikka muutamia askelia koiran kanssa, niin pian se huomaa että kiskomalla ei ainakaan pääse eteenpäin.

      Ala tehdä jotain koirasi kanssa hihnalenkillä. Käske sen istua, mennä maahan ja muita temppuja mitä se osaa. Tee tämä "yllättämällä" koira yhtä-äkkiä (kävelette eteenpäin ja sanot yhtä-äkkiä "istu!"), ja palkitse aina suorituksesta, mutta tee tätä aluksi rauhallisessa paikassa, jossa ei ole muuta kiinnostavaa, että koiralla on mahdollisuus onnistua. Koira alkaa kiinnittää sinuun enemmän huomiota, ja kuunnella olisiko sinulla jotain "tehtävää" suoritettavaksi sille. Nyt se todennäköisesti ei edes "muista" että sinäkin olet matkassa ja menee vain hajujen ja muun kiinnostavan perässä.

    • Ongelmia

      Kiitoksia asiallisista vastauksista!

      Tarkoituksena olisi alkuvuodesta mennä johonkin koirakouluun tekemään hihna/ ohitusharjoituksia, jospa siihen asti pärjäämme.

      Sellaista olen välillä tehnyt, että muutan suuntaa yhtäkkiä monta kertaa ja koira on sitten alkuhölmöstyksestä toipuessaan alkanut paremmin seuraamaan mitä minä teen. Muuten tosiaan koira ei varmaan edes muista että minäkin olen matkassa...

      • Veto Luj667

        On koiria, jotka eivät koskaan opi vetämättömiksi. En tuota väitettä allekirjoittanut vielä ennen edellistä koiraani. Kolme häntä edeltävää ja sain klaarattua asian tosi nätisti. Tämä neljäs vesseli ei oppinut. Tein kaikki temppuni ja lopputulemana se, että käytin "naru kuonon ympäri"- temppua. Ts. taluttimena toiminut lipputankonaru pyöräytettiin kaulan ympäri ja sen päälle nk. siansorkkasolmu kuonon ympäri (toimii kaikilla kuonollisilla koirilla, joka russelikin on). Veto muuttui siedettäväksi/ olemattomaksi ja taas oli kiva lenkkeillä. Väitän, että koira kärsi menettelystä huomattavan paljon vähemmän kuin siitä, että mennään remmi tiukalla. Tämä viides on taas niitä kavereita, jolla ei ole halua kiskoa.


    • Ongelmia

      Pentukurssilla jo kyselin vinkkejä vetämättä kulkemiseen ja ohjaaja sanoi, ettei tiedä yhtään russelia joka EI vetäisi hihnassa.

      • No oho...

        No onpa erikoinen ohjaaja, ellei sitten tarkoittanut ettei tiedä yhtään, joka ei olisi vetänyt aluksi, sillä kaikki koirathan ei koskaan kisko remmissä... Mua on tullut monesti vastaan russeleita, jotka eivät vedä. Pikkukoirat yleensä vetää, koska niitä ei viitsitä opettaa olemaan vetämättä, kun ei siitä itselle niin hirveästi ole haittaa kuin jos narun toisessa päässä olisikin iso koira, joka kiskoo. Kuitenkin ne on koiria siinä kuin muutkin ja oppii ihan samallain.


      • No oho... kirjoitti:

        No onpa erikoinen ohjaaja, ellei sitten tarkoittanut ettei tiedä yhtään, joka ei olisi vetänyt aluksi, sillä kaikki koirathan ei koskaan kisko remmissä... Mua on tullut monesti vastaan russeleita, jotka eivät vedä. Pikkukoirat yleensä vetää, koska niitä ei viitsitä opettaa olemaan vetämättä, kun ei siitä itselle niin hirveästi ole haittaa kuin jos narun toisessa päässä olisikin iso koira, joka kiskoo. Kuitenkin ne on koiria siinä kuin muutkin ja oppii ihan samallain.

        Juu ja vaikka russelit ovat pieniä, ne ovat kuitenkiin käyttöön sopivia, se energia pitää saada suunnattua johonkin tekemiseen. Lenkkikaverien russelitupot tekevät aivan samoja lenkkejä kuin paljon isommat omanikin, muutama kilometri sinne tänne on niillekin aivan sopiva ulkoilumatka, eivätkä vedä.

        Nuorella koiralla kannattaa tehdä ensin kunnon lenkki, sitten treenataan; ei koira voi keskittyä ellei sen ylimääräisiä energioita pureta ensin.


    • Ajatuksia tuli miele

      Tuli mieleen, että koirallasi on paljon energiaa. Selkeästikään pelkkä kävely ei sille riitä, etkä pääse kehumaan sitä juurikaan rauhallisesta käyttäytymisestä, koska se ei malta. Pitäisi päästä osoittamaan sille että hidas kävely on HYVÄ.

      On olemassa pikkukoiriakin, joille pitää olla oikeasti juoksua, leikkiä ja riehaa. Itselläni energisen isomman koiran kanssa pysähtely, nykiminen, kiellot ja ties mitä kaikkia ohjeita sainkaan... Ei auttaneet yhtään. Mutta se auttoi, että käveltiin ihan vaan vähän lämmittelyksi, juostiin 5 kilometriä ja sitten käveltiin: sitten toimi se pysähtelykin sen jälkeen ja sain kehua löysästä hihnasta jne. lopulta alkoi toimia se lähtökin. Eli sain sille ensin sen hitaan vauhdin, mistä kehua ja sen ymmärtämään mitä haluan. Ja tietenkään juostessa se ei vetänyt.

      En usko namipuputtamiseen ihan hirveästi, koska koirien ohittaminen on normaali arkitilanne ja se pitää oppia ja osata ilman lahjontaakin. En lastakaan kehu joka kerran kun se on huutamatta tovereilleen, vaan odotan että hän osaa käyttäytyä ja opetan toki, mutta en anna karkkia jokaisesta täysin normaalista elämän tapahtumasta.
      Minusta tuossa että ohittamisesta tehdään aina numero, osoitetaan koiralle, että KYLLÄ NYT ON IHME MENO ja varmasti osoitetaan että toise ohittaminen on erikoisnumero.
      Lisäksi tuossa omistaja kerjää huomiota koiraltaan? Hieman väärä laumajärjestys.

      Lisäksi ne rasittavat pysähtelijät aina jää lässyttämään ahtaisiinkin paikkoihin ja kyllä nyppii, jos oma koira pysähtyy: näiden namittajien takia se TOINEN joutuu menemään asiallisesti ohi, kun he itse lässyttävät jumissa tien reunassa ja ahdas kävelytie jää sitten pullonkaulaksi. Vaikka se toinenkin saattaisi haluta myös pysähdellä ja haistella, mutta koska nämä ihme venkulat tekee toisista koirista numeron, niin... Sitten pitää mennä vaan.

      Joopa joo. Että EI ole hyvä.
      Minusta parhaiten on toiminut se, kun aloin mennä vaan ohi. En reagoi omaan koiraani mitenkään ohituksessa, siis sanon sille että mennään tai jos on tai ei ole lupa mennä katsomaan. Se siitä. En pysähtyessä juttelmaankaan anna koskaan kenenkään tulla suoraan katsomaan enkä mene itse.
      Yhtään ainuttaa kertaa mitään yllätyksiä ei tule: minun koiraani ei tule kukaan "tervehtimään" ilman lupaa, eikä se mene ilman lupaa. Tilanne on hallussa siis. En anna nameja, en tee numeroa, en ole itse jännittynyt vaikka se olisi lyhyemmässäkin hihnassa. Pidän vaan huolta siitä, että minulla on "Lupapassi" ja muut ajan kyllä tehokkaasti pois, jos tarvii.

      Ja jos se joskus tekikin sitä että meinasi lähteä sivulle, ikäänkuin vein sen vaan eteenpäin. Sanoin vaan että "mennään ohi" ja niin mentiin. En kysellyt lupaa enkä lahjonut, kun minä sanon että mennään, niin mennään :)

      Sitten se oppi aika nopeasti, että minä hallitsen tilannetta ja ilman minun lupaa kukaan ei tule meidän laumaan eikä toisinpäin. Sille ei syntynyt mitään syytä reagoida.
      Tosin nyt on kyse isosta koirasta ja eri rodusta.
      Mutta siis en hae huomiota koiralta, se hakee huomiota minulta. En pyydä koiraa ohittamaan vaan käsken.
      Koira on sitä rauhallisempi, mitä rauhallisempi se pomo on. Jos sinä et hallitse tilannetta, se hallitsee ja jos sinä osoitat sille kerta toisensa jälkeen että sinulle pitää antaa tilaa/huomiota ja totella vain lahjuksilla, sinähän osoitat oikeastaan että se on pomo...

      No, en tiedä noista pikkukoirista sitten enkä tuosta rodusta, mutta meillä toimi selkeä johtajuus ja kovempi liikunta :)
      Minusta on hyvä kouluttaa ennemmin kehujen kautta, mutta on myös hyvä tunnistaa kuka on se pomo ja kuka käyttäytyy hyvin. Koira on aika tyytyväinen kun sillä on vahva ja selkeä johtaja, johon se luottaa niin ettei tartte rähinöidä.

      En tiedä oliko tämä nyt yhtään selkeästi kirjoitettu, mutta siis ehkä tästä saisit jotain lisäajatuksia ja juttuja, tai toivottavasti.
      Toivottavasti löydätte ratkaisun ja voithan aina vaikka soittaa jollekin ongelmakoirakouluttajalle! He ainakin osaavat auttaa nopeasti ja tehokkaasti :)

    • katkat3

      Meillä on 4-vuotias sekarotuinen kodinvaihtaja, joka ennen meille tuloaan ei ollut sen suuremmin kävellyt hihnassa, eikä varsinkaan oppinut kulkemaan vetämättä. Joskus hengitys vinkui kun kiskoi.

      Kokeilin kaikkea mahdollista, hihnasta nyppimistä, kieltämistä, komentamista, joskus pidin koiran lyhyellä hihnalla vieressäni kävelemässä, kunnes käveli kauniisti, ja laskin sitten taas pidemmälle hihnalle. Yritin myös pysähtymistä ja odotin, kunnes hihna löystyy ja jatkoin sitten. Ja myös suunnan vaihtoa. Mikään ei toiminut.

      Ennen koirakouluun menoa suurimman hyödyn sain, kun kesällä pidin namipussia mukana ja palkkasin koiran lähelläpysymisestä. Vetäminen ei täysin loppunut, mutta väheni.

      Koirakoulussa opittiin sitten toimiva keino.

      Kun koira vetää hihnan tiukalle, taluttaja pysähtyy. Odottelee, kunnes koira katsoo taluttajaa. Hihnan löystyminen ei siis riitä.

      Kun koira edes vilkaisee taluttajaa, kehutaan, ja lähdetään peruuttamaan niin, että koira kävelee kohti. Kun koira on kohdalla, aletaan taas kävellä eteenpäin, ja kun koira on vierellä, annetaan nami. Tässä pitäisi pyrkiä myös palkkaamaan koira vähintään kahdesti, ettei se singahda taas hihna tiukalle. Eli kehuja ja nameja kun pysyy vieressä. Ja joka ikinen kerta kun hihna kiristyy, toistetaan edellä mainittu.

      Mikäli koira ei kuitenkaan edes tiedosta että kukaan on siellä hihnan toisessa päässä, voidaan vähän avittaa ottamalla rauhallisesti askeleita taaksepäin, kunnes koira kääntyy.

      Aluksi meillä jouduttiin ottamaan askeleita taakse, ennen kuin koira ymmärsi, että nyt pitää ottaa kontaktia ja tulla luokse. Mutta tämä siis toimii. Olen myös opettanut koiralle, että tietystä käskystä hiljennetään askeleita, eli mikäli näyttää siltä, että hihna kohta kiristyy, joko käytän käskyä, tai odotan kunnes hihna kiristyy ja pysähdyn.

      Nykyään ei tarvitse toistaa edes joka päivä. Suurin osa lenkeistä menee niin, että hihnaa voi pitää yhdellä sormella, eikä koira singahda mihinkään.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 130
      3694
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      95
      3358
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      17
      2438
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1851
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      22
      1698
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1589
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      18
      1544
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      29
      1496
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1461
    10. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      84
      1420
    Aihe