Collien älykkyys?

Viksuja

Kun sanotaan, että colliet ovat älykkäitä - miten tämä ilmenee? Antakaa kaikenlaisia esimerkkejä ja kokemuksia! :)

12

284

Vastaukset

 • En mä älystä tiedä, mutta ovat ainakin helposti koulutettavia, koska tykkäävät touhuta ihmistensä kanssa.

 • Meidän collikat ei ainakaan ole helposti koulutettavia :) Pennusta asti on jankattu luoksetluloa ym. mutte edelleen nyt kun pojat ovat reilu 2v tehdään jos huvittaa...
  Motivaatiota tai miellyttämishalua noilla ei juurikaan ole ja älyä vielä vähemmän. Onkohan mulla poikkeukselliset colliet (kyseessä siis pk. colliet)?

 • En tiedä, onko collikkani vain vähän tyhmä vai eikö se vain viitsi, mutta namien kaivaminen rasiasta ja älypelit eivät kauheasti sitä innosta tai sitten niihin sovelletaan tassulla raapimista eikä mitään muuta.

  Mutta älyttömän helppo koira. Kuuliainen, leikkisä, perso nameille, hyvin helppo kouluttaa. Rauhallinen. Sosiaalinen. Ei tippaakaan riistaviettiä.

  Väliin tuntuu, että se on piilofiksu. Ihmisille näytetään tyhmää naamaa, mutta selän takana osataan kyllä kaikki kieroudet. Koira oli nuori ja osasi hätinä noudon, kun osoitin sille isäni kenkiä. Koira poimi toisen suuhunsa. Osoitin huonetta, jossa isäni oli. Koira vei kengän sille. Ikinä en ollut sitä noin komentanut, mutta se ymmärsi heti.

  Oppimiskyky tuolla on hyvä ja riittävä. Ollaan kisattu eri lajeissa. Että jos pitää semmoista koiraa älykkäänä, jolle voi opettaa erilaisia komentoja, niin tuo on fiksu.

 • Meillä kaksi pk-collieta, narttuja. Ne vahtivat 85v, jo lievästi dementoitunutta äitiäni niin että kun muori aikoi mennä myöhään illalla ulos ja oli lähdössä väärään suuntaan, niin koirat menivät muorin eteen niin ettei hän päässyt pihasta pois. Kun muori yritti kiertää edessään seisovan koiran tuli toinen taas eteen. Näin ne pakottivat muorin sisälle takaisin.
  Muori valitti minulle siitä kun tulin töistä puolen yön aikaan. Sen jälkeen katsoin parhaaksi hommata äitini hoitokotiin jossa hän kuoli kolme kuukautta myöhemmin
  Koiria ei ollut opetettu vahtimaan, ne tekivät niin itse.

  • Meiilä oli Collie n. 30v sitten.. 1983-1992.

   Se itse oppi valvomaan kotia, ei ollut vieraille tai koiralle epäasiallisilla mitää asiaan taloon jos ketää ei ollut kotona.
   Meillä oli kerran vieraita ja itse läksimme autolla kaupaan muutamaksi toviksi. Kun tulimme takaisin kotiin, niin vieraat oli talon ulkopuolella kun koira oli ajanut heidät ulos.
   Jos asiat olis toisin omassa elämässä niin saattaisin ottaa tuollaisen koiran.


  • Satutäti vauhdissa. Psykoosissa on sellainen jännä juttu, että osykoosissa oleva, kuten sinä, ei itse ymmärrä että hänen kokemansa ja näkemänsä ja kuulemansa, ylipäänsä aistimansa asiat ovat mielikuvituksen tuotetta.


 • Minun ensimmäinen collieni päästi kyllä sisälle, mutta ei enää ulos.
  Meille tuli nuohooja ja hän sai tulla ja tehdä työnsä, mutta ulos koirani ei häntäkään päästänyt. Nuohooja kertoi että hän sai kuljeksia asunnossa mihin halusi mutta ikkunoille tai ovelle ei koira päästänyt. Pari tuntia hän joutui odottamaan ennenkuin tulin töistä kotiin.
  Onneksi oli huumorintajuinen mies, ei nostanut meteliä, naureskeli vaan.

 • Meidän koiraa ei pysty ”höynäyttämään” millään. Haluaa aina ensin itse harkita mitä tekee ja vasta sitten toimii.

 • Totteluvaisuus ja älykkyys ovat kaksi eriasiaa. Olen omistanut 7 collietä, kasvattanut kk-mäyräkoiria ja nyt minulla on chihuaha, joka on älykkäin kaikista koiristani. se on aivan omaa luokkaansa.

  • Jokos siltä tippui silmä? Mun chicolta irtosi silmä kun törmäsi seinään ja jouduin viemään lopetettavaksi.....


  • Karmivaa kirjoitti:

   Jokos siltä tippui silmä? Mun chicolta irtosi silmä kun törmäsi seinään ja jouduin viemään lopetettavaksi.....

   mUTSILTAS IRTOS SILMÄ.


 • Tyttöcollie 6v:
  älykkyys - osaa teeskennellä ettei ymmärrä vaikka ymmärtää puheesta kaikki itseään koskevat sanat ja on puheohjattu
  Paimen-kukaan ei saa poistua, paitsi täysin tuntemattomat tyypit. Ei pure mutta rähisee, pihalla irti ollessaan yrittää kiertää eteen. Paimentamisvietti ohittaa kaikki käskyt.
  Vahti - valvoo kasvimaan laidalla emännän työrauhaa, tarkkailee vieraita esim nuohoojaa tms
  Kiintymys -seuraa perhettä tiiviisti mutta jos lenkkipolulla kyllästyy sienien etsintään, lähtee päättäväisesti yksin kotia
  Pelkää helposti
  Leikkii mielellään

  Yksilöitähän ne ovat ja oma toiminta varmaan muokkaa aika paljon. Alottajalle tuskin tästä hyötyä enää on mutta ainahan näitä luetaan.

suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Aamun kolari ja tienhoito

  Aamulla tapahtui kuolonkolari hiljaisten risteyksen kohdalla. Ajettiin juuri ennen kolaria Kuusamo-Suomusalmi väliä. Ehdittiin Suomussalmelle kun alk
  Suomussalmi
  37
  989
 2. Oliko autokolarissa ollut...

  ... lapsia? Tämän aamusessa.
  Suomussalmi
  1
  527
 3. Sun katseessa on jotain mikä ei sovi sinne

  Sellaista surumielisyyttä. Vaikka muuten vaikutat olevan iloinen ja puhelias. Kerran aiemmin ajattelin, että se on voisi olla halveksuntaa mua kohtaan
  Ikävä
  30
  410