He eivät tiedä mitä tekevät

ananda kairos

Jussi Valtosen tämän vuoden Finlandia palkittu teos on parasta mitä olen lukenut pitkiin aikoihin!
Yleensä suhtaudun skeptisesti näihin palkinnoilla nostettuihin, mutta tämä oli ainutlaatuinen.

Tässä olisi oppia miten tulisi toimia, kun haluaa vaikuttaa valtarakenteisiin toisin kuin heitellä pyörätelineitä ikkunoihin ja sotkea seiniä.

Ihmistentuntojen kuvaaja aivan huikea. J. Valtonen osasi kuvata nuoren synnyttäneen naisen masennusta ja tuntoja niin tuntuisi että vain nainen voisi kertoa ja tuntea. Toisaalta taas nuoren miehen tuskaa ja epätoivoa niin, että se tuntui sielussa asti. Samoin keski-ikäisen miehen maailmaan oli helppo saada yhteys.
Loistava. Kirjoittaja kertoi kirjassaan että oli saanut vaikutteita Alice Munrolta.
Alice Munro on yksi suosikeistani, jonka novellit ovat omia pieniä maailmoja. Upea kirjailija hänkin.

5

697

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kirjastotäti

      Kirjan luku puolessavälissä, mutta vaikuttava on! Kertomus meidän ajastamme, viiltävän älykästä tekstiä. Kuten se luonnehdinta ikävästä, joka meidän ajassamme on "eksistentiaalista yksinäisyyttä postmodernissa yhteiskunnassamme".
      Osuvaa myös tuo teinien maailman kuvaaminen, ja miten keski-ikäisenä voi olla täysin tietämätön, missä maailmoissa nuoret liikkuvat erilaisissa yhteisöpalveluissa. Omien nuorten elämistä sivusta seuraten tuntuu niin vaikealta välillä saada yhteyttä heihin, kaikilla on monenlaiset omat härpäkkeet joita räpläillään, ja tuntuu, että todellista vuorovaikutusta on sen vuoksi niin vähän. Tästä olen surullinen. Tämä kirja kuvaa tätäkin ongelmaa niin osuvasti.

    • kannattaa lukea.

      Sain juuri luettua Antti Heikkisen, Risainen elämä.Juice Leskisen elämästä.Rankkaa se on ollut jo kotioloista lähtien tuo Juicen elämä.Pakko sanoa,hän oli nero.
      Antti Heikkinen on tehnyt kyllä "miehen työn",kerättyään aineiston Leskisen elämästä.Iso,kaunis teos.

    • Valtosen romaani on hyvin amerikkalainen kirja, suomalaisen kirjoittamaksi. Alkupuolella on mielenkiintoista havainnointia näkökulmatekniikalla. Erityisesti suomalaisten ja suomalaisuuden tarkkailu amerikkaisen näkökulmasta on kiintoisaa ja antoisaa. Kirjailijan omat kokemukset suomalaisen yhteiskunnan keskusteluterapian tyhjyydestä ovat oivaltavia ja niissä on hauskoja toteamuksia ("hän oli epäonnistunut potilaana"). Amerikkalaisen ja suomalaisen ajattelutavan erilaisuudet tulevat selvästi esiin, eivätkä aina suomalaisen eduksi.

      Myös median vallan kasvun kuvaus on mielenkiintoista ja sci-fi-puolelle etenevän jakson alkuosuuskin herättää ajatuksia.

      Teoksen amerikkalaisuus on myös sen heikkous. Vahvan jakson jälkeen teos menettää tyylinsä, kuten amerikkalaisissa romaaneissa usein tapahtuu, alkaa julistamaan. Loppuratkaisu on keinotekoinen ja ylisentimentaalinen.

      Turhan puheliaskin teos tuppaa olemaan. Liian yksityiskohtainen tunnetilojen vatvominen herätti ainakin minussa halun hypätä jaksoja yli. Sadan-puolentoista sivun tiivistäminen olisi tehnyt kirjalle hyvää.

    • Hämeenlikka

      Valtosen romaanista olisi saanut karsia kolmanneksen pois ja siitä olisi voinut tulla hyvä romaani. Nyt se oli turhan pitkäveteinen. Aiheet sinänsä olivat ajankohtaisia.

    • RouvaTurusta

      Mielenkiintoisinta on kuitenkin se, että kirjan valinnut rouva Brunila ei ole myöskään aina itse tiennyt, mitä on ollut tekemässä. Osannut hoitaa julkisuuskuvansa niin etteivät toimittajat ole älynneet kysyä hankalia kysymyksiä esim. vaikka avioliittojen määrästä. Kuinka monennen miehen nimi muuten Brunila on?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1766
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1669
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      14
      1468
    4. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1164
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1153
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      5
      1141
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1106
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1101
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1089
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1074
    Aihe