kapitalismin talouskriisin syistä ja olemuksesta

s.partacus

Lännen kapitalismi on noudattanut uusliberalismin talouspolitiikkaa ja levittänyt sitä alueensa ulkopuolellekin. Pää on tulossa vetävän käteen.
Uusliberalismia leimaa julkisen sektorin alasajo, palkkojen eläkkeiden ja sotun alasajo, työväenjärjestöjen toimintaoikeuksien supistaminen ja vapaan kaupan luominen vääristyneessä muodossa.
OECD on julkistanut raportin ja jossa se keskittyy talouteen.
Huomattakoon että palstalla marxilaiset ovat kiinnittäneet asioihin huomiota.
Thomas Piketty Marxin kasaantumisteorian todistajana saa vahvistusta

"Rahaton ei osta, osa 2 (OECD-raportti seuralaisineen)
10.12.2014 15:51 Riikka Söyring

Hiljattain on ilmestynyt useitakin raportteja, jotka vahvistavat sen, mikä on kauan tiedetty, mutta mille ei ole mitään tehty: Tuloerojen kasvu haittaa talouden toimivuutta."
http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/182069-rahaton-ei-osta-osa-2-oecd-raportti-seuralaisineen

Pääomien kasaantuminen johtaa väistämättä tuloerojen kasvuun. Suomessa hallitukset ovat tietoisesti kasvattaneet tuloeroja. Usein pienyrittäjät ovat kehnommassa asemassa kuin palkkatyöläinen.

12

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • OECD:n raportista:
      "Tuloerot ovat revähtäneet valtavan suuriksi globalisaation ja uusliberalistisen ideologian oppeja toteuttaneen politiikan seurauksena. Credit Suissen "Global Wealth 2014" tietää kertoa, että maailman väestöstä puolet omistaa alle prosentin yhteenlasketusta varallisuudesta kun taas varakkain kymmenys omistaa 87% maailman yhteenlasketusta varallisuudesta, ja kaikkein rikkain 1% pitää hallussaan 48,2 prosenttia maailman varallisuudesta."

      Muistaakseni täällä ja maailmalla yritettiin panetella ranskalaista Pikettyä joka väitti tuloerojen kasvaneen räjähdysmäisesti. Piketty osoitti tilastotiedoilla, että 1970 luvulta lähtien erot alkoivat kiihtyä.

      Luvut kuvaavat pääasiassa omistajia ja palkkatyöläisiä. Suomessa pienyrittäjät ja yksinyrittäjät ovat yrittäjän nimellä ttoimivia palkkatyöläisiä eikä se voi olla muualla toisenlainen. Siis. Luvut heijastavat todelliset kapitalistit kontra palkkatyöläiset suhdetta. Piketty osoitti kehityksen suunnan.

    • raha imee rahaa

      Prosentti väestöstä on n. 70 miljoonaa. Sen hallussa on puolet maailman varallisuudesta.
      Monissa suuryhtiöissä omistajat hallitsevat niitä 3 - 5 % omistuksella.
      Omistaminen onb valtaa.
      Maailmaa johtaa harvainvalta.
      Epäilemättä 70 miljoonaa on liian suuri omistajamäärä. Pääomat keskittyvät edelleen mikäli kapitalismi säilyy. Suurrikkaat kasvattavat omaisuuksiaan ja pudotuspeli on käynnissä niiden keskuudessa.
      Suuroligarkeilla on niin paljon omaisuutta että he eivät tee sillä mitään muuta kuin että ne ovat poliittisen vallan takuuna.
      Marxin arvolaki ja pääomien kasaantumisteoria on vahvistettu OECD:n taholta.

      • onks toi pudleri,

        (ex)kommari myös niitä olikarkkeja, jolla on rutosti mammonaa ja valtaa....

        onks tiatoo...


      • Niin.
        Miten sinä marxin oppien pohjalta selität sellaiset ilmiöt kuin Microsoft, Nokia, ja Apple?

        Miten nämä vain muutamia vuosia sitten maailman suurimmat yritykset kasvoivat noin suuriksi, mistä varallisuus tuli ja keneltä se oli poissa?
        Jos kerran pääoma kasaantuu niin keiden pääomat kassantuivat Nokiaan, Microsoftiin ja Appleen tehden nämä todellisiksi jättiläisiksi maailmantaloudessa?

        Kerrohan käsityksesi ja perustele asia marxia lainaten niin nähdään, että miten ne pääomat käytännössä kasaantuvat.

        Jos pääomien kasaantumista tarkastellaan pääomien omistajien suhteellisella osuudella väestöstä niin Kalle uskaltaa väittää, että sen mittapuun mukaan pääomat eivät ole sitten 1800-luvun kasaantuneet maassamme.

        Jos taas pääomien kasaantumista tarkastellaan pääomien omistajien keskimääräisellä pääoman määrällä niin siinäkään tapauksessa eivät pääomat ole kasaantuneet maassamme.

        Miten sinä perustelet marxin väitteen, että pääomat ovat maassamme kasaantuneet sitten 1800-luvun lopun?
        Missä ja miten se ilmenee? Ilmeneekö se vain kommunismin hapattamissa aivoissa?

        ......................


      • Jokaisella on mahdollisuus tänään olla omistaja jos vain suhtautuu asiaan vakavasti. Toinen onnistuu helpommin kuin toinen mutta asenne on se lähtökohta.

        Omistamisen alkaminen vaatii luonteen lujuutta ja kykyä ainakin alkuun priorisoida sitä mihin ansionsa laittaa.

        Varmasti joku pienyrittäjä on kovilla ja vaikeammassa asemassa kuin palkkatyöläinen koska yrittäjällä on riski joka palkannauttijalta puuttuu. Olisikin ehkä tervettä muuttaa työlainsäädäntöä yrittäjien suuntaan jolloin palkansaajalla olisi suurempi vastuu yrityksen tuloksesta. Nythän sitä vastuuta ei ole tipan tippaa vaan kaikenlainen lusmuilu on mahdollista monessa paikassa.

        Ei tarvitse olla mikään miljonääri ollakseen omistaja, jo pelkkä oman asunnon omistaminen tekee omistajan koska asunto on hyvä vakuus jos haluaa lähteä eteenpäin.

        Yrittäminen ja yrityksen perustaminen on mielestäni parasta tehdä hyvän liikeidean varaan ja muutaman toisensa tuntevan kesken osakeyhtiö- tai osuuskuntamuotoon sillä se helpottaa asian hoitamista monella tapaa. Tästä minulla on omakohtainen kokemus.

        Kommunistien parusta kuultaa läpi kateus niitä kohtaan jotka ovat joko hyvällä onnella tai fiksuuttaan päässeet elämässä heitä pidemmälle ja hallitsevat elämäänsä omaehtoisesti. Itse he eivät pysty tai halua satsata omaan tulevaisuuteensa vaan antautuvat jonkun muun työllistettäväksi kuitenkin haukkuen tuota laupiasta samarialaista riistäjäksi.

        Komumielisen olisikin oltava yrittäjähenkinen jotta ei tarvitsisi parkua moista ja saisi järjestää oman elämänsä halunsa mukaan. Minä tein noin aikoinaan ja reilut 30 vuotta siinä meni mukavasti ja jopa hieman tuli tulostakin sijoitetulle alkupääomalle joka oli 1000 mk noin 3 - 4 vuoden iltahommat ilman palkkaa harrastuksena muun työn ohella.

        Onko "suurrikkaus" todella onnen tuoja? En usko sillä joka asiassa on aina hyvät ja huonot puolensa. Näin matalasuhdanteen aikana suurin ongelma lienee se miten pääoman saisi säilymään parhaiten. Ainahan nuo miljoona ja miljardiomaisuudet ovat pääosin kaikkien halukkaiden käytössä sillä harva niitä käyttää patjansa täytteenä. Niillä rahoitetaan eri tavoin sitä elämää jota mekin jokainen elämme. Ilman suuria pääomia ei olisi yhteiskuntaa johon me olemme tottuneet.

        Jos pääomat olisivat yhteiskunnan hallussa homma pissisi alleen kuten olemme nähneet niin NL:n kuin Kiinankin talouksien toiminnasta, yksityinen pääoma on tehokkaampaa ja sitä käytetään järkevämmin eikä sitä pyritä jonkun henkilökohtaisen kunnianhimon vuoksi hävittämään kuten yhteiskunnan pääomia monesti poliitikkojen kalastaessa suosiota. Kreikka lienee tässä yksi lähiesimerkki tältä kapitalistiselta puolelta.

        Marx oli luuseri enkä paljoakaan vaivautuisi miettimään hänen lausumiaan. Ei niillä ainakaan suuria pääomia luotu vaan hän eli ystäviensä armosta kun sossua ei vielä ollut keksitty.


    • valkatalkoot

      Keskeinen sanoma on tuloerojen haitallisuus talouskasvulle. Tuloerot OECD:n jäsenmaissa ovat korkeimmat 30 vuoteen.
      Ranskalainen tutkija Piketty todisti sen myös verotietojen avulla.
      Talous perustuu tavaroiden myyntiin markkinoilla. On selvää, jos ostovoiman, palkkatyöläisen suhteelliset tulot pienenvät, myynti sakkaa.

      Lisätutkimus julkisten toimintojen supistamisen ja yksityistämisen seurauksista olisi tarpeellinen. Niillä on ainakin sellainen vaikutus että laman aikana hallituksilta putoaa vipusimia paikata yksityisen sektorin kyvyttömyyttä.

    • syö silakkaa

      Raportin mukaan tuloerojen kasvu supistaa talouskavua.
      Meksikossa ja Uudessa Seelannissa kasvu on kärsinyt 10 prosenttiyksikkiö.
      Suomessa kasvu on ollut n. 9 % hitaampaa.
      Raportin sanoma on, Suomessa ei ole kestävyysvajetta ja valtionvelka on suurelta osin keinotekoinen. Noudatettu väärä talouspolitiikka lisää työttömyyttä ja vähentää verotuloja.
      Kommunistit ja Marx eivät kovinkaan paljon ole olleet väärässä arvioissaan. Sellainen poliittinen agenda, jossa päätavoite on rikkaiden rikastuttaminen, johtaa kansan enemmistön kannalta huonoihin ratkaisuihin. Leikkaukset ja supistukset ovat suoraa tulonsiirtoa ylimmälle kymmenykselle. Toisaalta ne pärjäisivät vallan mainiosti jo entisilläkin tuloilla.

    • tums

      OECD:n mukaan tehokkain tapa vähentää eriarvoisuutta on tulojen uudellenjako. OECD ei vaadi sosialismia vaan vain uudelleenjakoa.
      Se voi tapahtua verotuksen ja tukien kautta. Ei riitä että tuetaan vain vähätuloisia. Tulisi edistää myös keskituloisten ryhmää.
      OECD on kapitalististen maiden järjestö, joka antaa suosituksia. Järjestön viimeisin raportti arvostelee kovin sanoin uusliberalismin talouspoltiikkaa, jota Suomessakin on harjoitettu usean hallituksen ajan.

      • Sosiaalitoimisto on juuri sitä tulojen uusjakoa!


    • nroa

      aloituksen linkistä:
      "Yksinkertaistettuna. Yli puolella maailman väestöstä ei ole ostovoimaa, jolla ylläpitää kokonaiskysyntää maailman taloudessa. Epätasapainotila on jättiläismäinen ja riskialtis. Mitä pitempään tilanteen annetaan jatkua, sen enemmän varallisuutta siirtyy alatasolta ylätasolle, ja sen todennäköisempi on globaalitalouden romahdus."

      Pirua maalaillaan seinälle eikä aiheetta. Tuotannon kehittämiselle ei koskaan ole ollut niin suuria mahdollisuuksia kuin ennen. Samaan aikaa kokonaisia valtioita on suoritustilassa tai lähellä sitä.
      Marx kuvaili vastaavaa tilannetta jossa ostovoimalta. joka on likipitäen sama kuin työvoima, viedään pelimerkit. Jos pelimerkit siirtyvät omistajille, työvoima kuolee nälkään ja jäljelle jääneet omistajat joutuvat kuokkimaan elintarvikkensa pellosta.
      Korttipelissä on sama tilanne. Peliä ei voi jatkaa jos merkit siirtyvät yhdelle.
      Pelimerkit on jaettava uudelleen ja on vain muotokysymys, onko se velkana vai selvänä jakona.
      Pelimerkit muodostuvat palkasta ja sotusta.

      OECD:n mukaan viimeisten vuosikymmenten aikaan ne taloudet ovat kehittyneet nopeammin jossa on pienemmät tuloerot.
      Niissä myös sosiaaliset suhteet ovat reilummat.

    • G8 maat olisivat voinet tehdä rohkeita avauksia Deauvillen kokouksen jälkeen.
      Warde peräänkuuluttaa velkojen amnestiaa. Näin on tehty pienessä mittakaavassa aikaisemminkin.
      Velkojen mitätöinti kokonaan tai osittain ovat talousavun toinen puoli. Useat maat, EU:ssakin, kamppailevat ylisuurten velkojen kanssa. Valtionvelat syntyvät suurimmaksi osaksi vapaakaupan myötä, jolloin kehittyneen kapitalismin yhtiöt valtaavat kehitysmaiden markkinat ja kehitysmaa jää velkaloukkuun.
      Kehitysmaita velkaannutetaan tahallisestikin myymällä sotamateriaalia koneiden sijaaan sekä yhtäältä rahoitetaan velalla korruptoituneita hallituksia.
      Valtionvelka on on usein keinotteluvelka.

      Ranskalainen oikeustieteen professori Naum Sack on todennut velkojen laillisuudesta:
      "Mikäli despoottinen valta ottaa velkaa vahvistaakseen despoottista hallintoaan ja sortaakseen kansaa, joka taistelee häntä vastaan, silloin tämä velka on laiton maan kansalalaisia kohtaan. Velka ei silloin kohdistu valtioon, vaan se on hallinnon henkilökohtaista velkaa. Vallan kaatuessa myös velka mitätöityy."

      Vastuunkanto on luonnollisesti epämääräinen käsite mutta se on suuntaa-antava myös lainanantajille. Jos tuet korruptiota ja/tai diktatuuria, demokratian ei tarvitse maksattaa niitä lainoja kansalla.

    • Meillähän despootit ovat ottaneet velkaa jakaakseen sen teille saamattomille kun muutoin ette pärjää.

      Te ette edes ymmärrä, ettei ole mahdollista pitää markkinoita kiinteällä hinnalla vaan aina joudutaan alennusmyynteihin kuten kaupassakin. Sen pitäisi koskea myös työn hintaa!

      Kyllä velat on maksettava ja kun velkaa nostaa niin silloin pitää miettiä miten maksetaan ja jos sitä ei keksi niin on parasta vain olla ilman velkaa ja mietiskellä miten tästä eteenpäin!

      Kyllä meillä ihan demokraattisesti valittu hallitus on velkaantumisen takana joten maksettava se on!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maksetaanko Vornaselle palkkaa 2 viikon sairaslomasta

      Eli torstain kännistä 2 viikon palkallinen sairasloma? Saako muut duunarit myös rännätä 2 viikkoa työnantajan laskuun?
      Perussuomalaiset
      244
      2140
    2. Miksi tunnet vetoa..

      Miksi tunnet vetoa juuri häntä kohtaan? Mikä sen saa aikaan?
      Ikävä
      82
      1836
    3. Mitä te palstan ihanat naiset

      Ajattelette hyvin viisaista miehistä, jotka ovat koko ajan jotenkin oudosti väärässä? Vaikka älykkyysosamääräsi olisi 21
      Sinkut
      74
      1534
    4. Tapaus Vornanen

      Se oli torstai-ilta ja kansanedustaja Vornanen oli juhlimassa seurueensa kanssa pitkän edustusviikon jälkeen. Baarissa o
      Maailman menoa
      109
      1255
    5. Nainen, kohtelin sua kuin paskaa

      Ja silti odotin että annat kaiken anteeksi. Yllätyin kun niin ei käynytkään. Olethan kaikin puolin alle mun tason ja sun
      Ikävä
      64
      1150
    6. Nainen, seuraan sun uutta elämää

      Hieman naurattaa tuo sun uusi rooli 🤭. Kun et sovi siihen mitenkään. Mutta pakkohan sulla jokin paikka olla missä hämme
      Ikävä
      53
      1115
    7. Olet kaikki mitä ikinä tahdonkaan

      Voi sinä ihana Jarno olet just se ihminen keneen menin täysin ihastumaan. Kuin salama kirkkaalta taivaalta meidän koht
      Suhteet
      19
      1056
    8. Voi hitto Rinsessa säikähdin

      Että olitkin silloin joku huijari. Huh, sano ettet ole.
      Ikävä
      11
      1044
    9. Ilona Siekkinen

      Onko Ilona Siekkinen todellinen henkilö vai tekoälyllä luotu henkilö? Koostettu monesta eri kuvasta ja liitetty yhteen m
      Yhteiskunta
      1
      970
    10. AVARN Security ja julkisen toimeksiannon laiton henkilörekisteri

      Kyseessä ei ole VR:än ylläpitämä, vaan Avarnin laiton henkilörekisteri. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000482739.htm
      Turvallisuuspalvelut
      13
      891
    Aihe