Ilto 440 malleissa tyyppivika, kesäpeltien rikkoontuminen

K-i-mmo

Itsellä on vuonna 2007 asennettu Ilto 440 Econo eli vesikierrolla.
Minulla oli kesäpelti rikki, eli pelti aina alhaalla kesäasennossa, kesät talvet.
Kysyin kahdelta naapurilta IV-koneiden merkkiä, oli Ilto 440:set.
Molemmilla naapureilla on myös kesäpelti rikki.

Kesäpelti on kiinni säätömoottorin varressa kahdella alumiinipopniitillä.
Eli säätömoottori painaa pellin lämmönvaihdinta vasten kesällä, jolloin ilma pääsee ohi lämmönvaihtimen.
Talvella säätömoottori sitten vetää pellin ylös, jolloin ilma kiertää lämmönvaihtimen kautta ja saadaan teoriassa 50% lämpöä talteen.
Kun pelti on rikki, yhtään lämpöä ei saada talteen eli talo viilenee talvella nopeammin ja lämmityskulut kasvavat kun kylmä ilma tulee suoraan sisään eikä uloslähtevästä ilmasta saada lämpöä talteen.

Ongelmana on nuo alumiinipopniitit, ne eivät kestä (eivät varmasti vuottakaan), säätömoottorissa on aika paljon voimaa. Tämän seurauksena kesäpelti vain makaa kennon päällä.

Vian voi todeta todella helposti. Avaa vain IV-koneen ovi ja kokoile, liikkuuko kesäpelti käsin. Kun se on ehjä, se ei liiku käsin, säätömoottori pistää niin paljon vastaan.

Säätömoottorissa on vapautusnappi, jolla pellin saa liikkumaan (suodattimien vaihdot, korjaukset jne).

Eli kannattaa tarkistaa Ilto 440-malleissa tuo kesäpelti, menee turhaan lämmöt harakoille jos pelti on vuosia rikki.

Youtubesta löytyy video, jossa asentaja vaihtaa Ilto 440-koneeseen suodattimia. Ko. videossa kesäpelti liikkuu käsin eli se on rikki, asentaja ei vain sitä tiedä.

https://www.youtube.com/watch?v=VemKIthnWDU

16

24058

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Valloxin Digit 2 SE -mallissa oli sama tyyppivika. Kesätalvipelti murtui kiinnikkeistään kolmen kuukauden käytön jälkeen (noin). Pistin viestiä maahantuojalle ja postissa tuli teräksinen pelti. Vaihdoin itse.

      Veikkaan, että vaikka maahantuoja ei vastaan tulisikaan, niin joku peltifirma tekee vanhasta kappaleesta kopion paremmasta materiaalista parilla kympillä.

    • Tapzsa

      Meillä on myös Ilto 440 econo -malli. Siinä on kyllä kymmenen vuoden käytön jälkeen edelleen kesäpelti ehjä. Mutta tuosta vapautusnapista en tiennytkään. Voisiko K-i-mmo kertoa, missä se sijaitsee?

    • idiootti

      Ostin talon viisi vuotta sitten ja nyt vasta tajusin että Ilto 440 econon kesä pelti on ollu aina kesäasennossa. Pelti ei tosin heilu käsin, eli niitit ilmeisesti pitää, mutta onkohan tuo moottori sitten sökö. Otin videolle taloa ostettuani (talvella) kun myyjä esitteli kyseistä IV konetta ja huomasin että se elti pojottaa kesäasennossa siinäkin. Mitenköhän paljon olis säästäny jos sen ois tajunnu aikasemmin...

    • Jussipussi

      Iltossa vaihdettiin joksikin aikaa teräsniitit alumiinisiin, ja siitä ongelma. Asiaan vaikuttaa myös se, että laitteessa tuloilman lämpötila-anturi on väärässä paikassa eli LTO-kennon jälkeen. Väärästä paikasta johtuen laite vaihtaa tietyssä ulkoilman lämpötilassa, muistaakseni jossain vajaassa 10 asteessa koko ajan edestakaisin. Itse siirsin anturin tuloilmaputkeen ja "hakkaaminen" loppui.

      • Anonyymi

        Muutaman vuoden takainen kommentti mutta kysyn kuitenkin Jussipussi, Siirsitkö tuon anturin ulkoa tulevaan raitisilma putkeen LTO-kennon toiselle puolelle, vai talon tuloilma putkeen, joka "vie" ilmaa taloon. Kun tosiaan jotenkin järkevämpi paikka tuolle omasta mielestä olisi tuo raitisilma putki jossa se saisi ulkoilman todellisen lämmön/kylmän ilman.


    • Jussi93939

      Itsellä 2007 valmistuneessa talossa kesäpelti makaa suodattimen päällä kylmällä kelillä. Kädellä saa pellin väännettyä ylös, mutta on tosi raskas vääntää. Näin se pysyy joitakin päiviä, kunnes taas on kesäasennossa. Miten tämä korjataan? Ei haittaisi vaikka peltiä ei olisikaan. Missä tämä vapautusvipu on?

      • Noniinn

        Jossain vaiheessa moottorit uudistuivat siten että sama moottori sopii sekä vasen että
        oikea kätisiin ilmanvaihtokoneisiin. Kokeile tasapääruuvarilla kääntää moottorin päältä
        tätä asetusta. Siinä on myös musta painonappi pellin asennon vapautusta varten. Jos moottori
        ei toimi niin voit vapauttaa moottorin vivuistaan ja teipata pellin kiinni pystyasentoon.


    • Huomaamaton_putsailija

      Juntti kirjoittelee. Siis ihmettelen kuinka voin näin kauan olla ollut epätietoinen tuosta toiminnasta. Tänään vaihdoin suodattamia ja muutenkin putsailin tuota kyseistä konetta sisältäpäin. Ihmettelin mikä ihme vipu se tuolla takana oikein on ja katsoin että se näyttää vähän rikkinäiseltä, murtuneet popniitit. No just, selvittelin asiaa ja muistelen että ole ihan alusta asti vaihdellut ja putsaillut suodattimia ilman mitään lukituksen poistoja eli tuo pelti on liikkunut ihan helposti käsin. Paljonkohan olisi energiansäästöä tullut 12 vuodessa?

      Muistan että kone ostettiin (2006) muutamaa kymppiä halvemmalla kun oli pieni lommo etukannessa. Taitaa olla että on ollut rikki ihan alusta asti, eiku popniittejä hankkimaan...

      Vielä kun oli paremmat merkit tuohon alasuodattimen virtaussuunataan...

    • Anonyymi

      Mulla myös Ilto 440.
      Kesäviilennystila tuntuu yrittävän toimia oikein. Eli kesällä kun on päivällä kuuma ja illalla viilenee, niin tuo kesäpelti tukkii lämmönvaihtimen. Sitten kun tulee taas ulos lämpimämpi, niin pelti nousee pois lämmönvaihtimen tieltä. Näin sisällä oleva ilma viilentää uutta tuloilmaa. Eli ei suinkaan kerää lämpöä talteen, vaan pyrkii pitämään viileän sisällä.

      Tosiaan tuntuu yrittävän toimia oikein. Moottori kuitenkin jää paikalleen naputtamaan.
      Käänsin yöksi kesäviilennyksen päälle puolimanuaalisesti. Eli laitoin kesäviilennyksen päälle ohjainlaitteesta. Moottori alkoi taas naputtaa, niin tuota vapautusnappia painaen käänsin pellin alas. Sitten kun laite sai taas sähköt, niin peltimoottori naputti aikansa, mutta pelti jäi oikeaan asentoon.
      Nyt aamulla laitoin kesäviilennyksen pois päältä. Laitoin ruuvin tuohon tappokytkimeen, jotta laite lähti käyntiin ovi auki. Seurasin siinä, kun peltimoottori yritti sulkea peltiä. Se raukka ruksutti ja ruksutti, mutta pelti ei noussut. Kädellä kun vähän avitti, niin pelti liikkui.
      Noinkohan mulla on vaan saranavikaa.. ehkä myös rajakytkimet on väärin.

    • Anonyymi

      Kirjoitin tuo edellisen..
      Mulla on siis Ilto 440 Premium AC
      Tässä on ohjainlaite, mistä voi säätää kesäviilennystoiminnon lämpötilan ym.. Muutoin sama kone.
      Ja jos joku miettii missä se vapautusnappi on, niin se on siinä muovinen nappi peltimoottorissa. Peltimoottori sijaitsee oikealla alhaala osittain poistoilmapuhaltimen takana.

      • Anonyymi

        Itselläni on 440 lämmitys patterilla ja en ole kesä peltiä käyttänyt koskaan. Jos haluaa toiminnon pois, niin ohjelma kytkimestä valitaan se.
        Talvella oli ongelmaa kylmästä tuloilmasta, mutta laitoin walloksin 1000w esilämmittimen ja otin karkeasuodattimen pois talteenoton kennon päältä ja ostin Onniselta suodattimelle sopivan tiloilmasäleikkö ulkoseinään. Nyt pitäisi toimia. Ongelmana oli viime talvena, kun tuloilmslömmittimen vastus pölyyntyi, niin se lämmitettäessä kärysi sisälle.


    • Anonyymi

      Talomme ilmanvaihtokone on myös ILTO 440 econo.

      Nyt kylmempänä aikana olen huomannut, että ohituspelti pyrkii siirtymään kesäasentoon, jolloin huoneisiin tuleva tuloilma on kylmäntuntuista.

      Laitteen ohjekirjassa sanottiin, että ohituslaitteen termostaatti on tehtaalla asennettu 19 C° ja oranssin peltimoottorin keskellä on pyöritettävä kytkin, jolla säätöpellin voi asettaa toiseen asentoon.
      Kytkimen nuolen pitää osoittaa R, jos peltimottori on koneen oikeassa alakulmassa.

      Koneestamme löytyy kyllä tuo oranssin värinen peltimoottori (Lämmönvaihtimen ja puhallinmoottorin välissä), mutta pyöritettävää kytkintä R ja L merkinnöillä ei ole. 1- ja 0 merkinnöillä pyöritettävä kytkin kyllä löytyy ja ohjaa kesäpeltimoottoria.

      Olen laittanyt nuolen osoittamaan vuoroin 1 ja 0 kohdalle, mutta jossain vaiheessa ohituspelti siirtyy kesäasentoon.

      Laitoin tapin ON/OFF-kytkimeen, jotta näin kesäpellin siirtyvän kesä/ talviasentojen välillä , heti tuota kytkintä pyöritettäessä 1-0 asentojen välillä. Kytkin siis toimii, kuten pitääkin: Just oikein ja päinvastoin. Tietäisi vain, että kumpi kohta on oikea...

      Ohituspellin termostaattia olen säätänyt "naksahdusrajan" molemminpuolin. Säätönupinhan saa vastuksen termostaatilta nyppäistyä, mutta mistä kohtaa luetaan lämpöasteet? Missä sijaitsee asteikon kohdistin?
      Mitään nuolta/ vastaavaa en ole löytänyt, johon kohdistaa nupin asteikko pyöritettäessä.
      Kummassa ääriasennossa (Vas./Oik.) ollaan minimissä ja kummassa maksimissa? Voisin piirtää nupin viereen tuolloin nollakohdan/ kohdistimen, joka auttaisi lämpötilan säädössä.

      30°c kesähelteillä pelti oli talviasennossa.
      Säädin tuolloin helteillä pihdeillä hieman kesäpellin termostaattia naksahdusrajan ylitse ja sen jälkeen helteillä pelti pysyi kesäasennolla. Nyt huomasin luukun vieläkin olevan kesäasennolla, ulkolämpötilan ollessa 5°c. Ihmeen pieni säätöalue tuolla termostaatilla.
      Nyt säädin hieman takaisinpäin termostaattia ja pellin toiminnassa ei vaikuta olevan mitään järkeä.

      Haluaisin siis varmuuden, mistä luetaan kesäpellin lämpötila-asteet ja kumminpäin tuon pellin ohjausmoottorin 1/0 kytkimen pitää olla.

      • Anonyymi

        Vastaanpa itselleni heti perään:

        Lämmöntalteenottokennon alempi termostaattianturi on kesäpellinohjausmoottorille. Testasin jääpalapussilla ja piirikortin vieressä olevalla kesäpellin termostaatilla.

        Anturia jäädytettäessä jääpalapussilla, termostaatin "Naksahduskohta" siirtyi kylmemmälle, eli molemmat toimivat oikein.
        Anturi huonelämpötilaan lämmitettäessä "Naksahduskohta" oli huoneenlämmössä, eli 23°c.

        19°c kohta on siinä, kun puolikuu on kello 12/6 kohdalla vaakasuorassa.
        Asteikon osoittimen voi piirtää viivottimen ja tussin avulla klo.6:00 siihen vaakasuoraan kantattuun pohjapeltiin, jossa kesäpeltikin on kiinni.

        Käännettäessä nuppi täysin vasemmalle, menee termostaatti kokonaan kiinni. Siinä on pieni "Kynnys", kuten jälkilämmönkin termostaatissa.
        Sama siis jälkilämmityksen vastuksella, josta tämä oli helppo todeta, koska siinähän on osoitin valmiiksi teipattuna termostaatin säätimelle.
        Käännettäessä termostaatti kokonaan kiinni, termostaatin | osoitin menee teipatun osoittimen kanssa vastakkain.
        Tuolla logiikalla sain piirrettyä osoittimen kesäpellillekin= Nuppi vatuksen termostaatilta kesäpellin termostaatille. Käänsin kiinni ja löysin nollakohdan. Siihen osoitin viivottimen avulla. Siitä sitten säätämään astelukuja oman maun mukaan, joka nyt kirjoitettaessa on kohdassa 21°c tulevaa talvea ja saunailtoja ajatellen...


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vastaanpa itselleni heti perään:

        Lämmöntalteenottokennon alempi termostaattianturi on kesäpellinohjausmoottorille. Testasin jääpalapussilla ja piirikortin vieressä olevalla kesäpellin termostaatilla.

        Anturia jäädytettäessä jääpalapussilla, termostaatin "Naksahduskohta" siirtyi kylmemmälle, eli molemmat toimivat oikein.
        Anturi huonelämpötilaan lämmitettäessä "Naksahduskohta" oli huoneenlämmössä, eli 23°c.

        19°c kohta on siinä, kun puolikuu on kello 12/6 kohdalla vaakasuorassa.
        Asteikon osoittimen voi piirtää viivottimen ja tussin avulla klo.6:00 siihen vaakasuoraan kantattuun pohjapeltiin, jossa kesäpeltikin on kiinni.

        Käännettäessä nuppi täysin vasemmalle, menee termostaatti kokonaan kiinni. Siinä on pieni "Kynnys", kuten jälkilämmönkin termostaatissa.
        Sama siis jälkilämmityksen vastuksella, josta tämä oli helppo todeta, koska siinähän on osoitin valmiiksi teipattuna termostaatin säätimelle.
        Käännettäessä termostaatti kokonaan kiinni, termostaatin | osoitin menee teipatun osoittimen kanssa vastakkain.
        Tuolla logiikalla sain piirrettyä osoittimen kesäpellillekin= Nuppi vatuksen termostaatilta kesäpellin termostaatille. Käänsin kiinni ja löysin nollakohdan. Siihen osoitin viivottimen avulla. Siitä sitten säätämään astelukuja oman maun mukaan, joka nyt kirjoitettaessa on kohdassa 21°c tulevaa talvea ja saunailtoja ajatellen...

        Unohdin mainita, että kesäpelti toimii oikein moottorin ohjauskytkimen asennolla "1".
        Meillä kesäpelti on koneen oikeassa laidassa.
        Mikäli kesäpelti on vasemmalla laidalla, pitää kytkimen asento olla asennossa "0".

        Toivottavasti auttoi joitakin.

        PS. Termostaatin akselin pieni pyöritys, ilman säätönuppia on helposti -10°c. Tämäkin piti huvikseen kokeilla, joten helposti menee termostaatin säätö päin per*#"%¤&.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Unohdin mainita, että kesäpelti toimii oikein moottorin ohjauskytkimen asennolla "1".
        Meillä kesäpelti on koneen oikeassa laidassa.
        Mikäli kesäpelti on vasemmalla laidalla, pitää kytkimen asento olla asennossa "0".

        Toivottavasti auttoi joitakin.

        PS. Termostaatin akselin pieni pyöritys, ilman säätönuppia on helposti -10°c. Tämäkin piti huvikseen kokeilla, joten helposti menee termostaatin säätö päin per*#"%¤&.

        Kiitos!! Juttusi auttoi..hyvin kuvaavasti kirjoitettu..pääsin heti kärryille..johtuen kait myös siitä että olin käynyt kutakuinkin samat kuviot kävitte.. en käyttänyt jääpusseja :-))


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vastaanpa itselleni heti perään:

        Lämmöntalteenottokennon alempi termostaattianturi on kesäpellinohjausmoottorille. Testasin jääpalapussilla ja piirikortin vieressä olevalla kesäpellin termostaatilla.

        Anturia jäädytettäessä jääpalapussilla, termostaatin "Naksahduskohta" siirtyi kylmemmälle, eli molemmat toimivat oikein.
        Anturi huonelämpötilaan lämmitettäessä "Naksahduskohta" oli huoneenlämmössä, eli 23°c.

        19°c kohta on siinä, kun puolikuu on kello 12/6 kohdalla vaakasuorassa.
        Asteikon osoittimen voi piirtää viivottimen ja tussin avulla klo.6:00 siihen vaakasuoraan kantattuun pohjapeltiin, jossa kesäpeltikin on kiinni.

        Käännettäessä nuppi täysin vasemmalle, menee termostaatti kokonaan kiinni. Siinä on pieni "Kynnys", kuten jälkilämmönkin termostaatissa.
        Sama siis jälkilämmityksen vastuksella, josta tämä oli helppo todeta, koska siinähän on osoitin valmiiksi teipattuna termostaatin säätimelle.
        Käännettäessä termostaatti kokonaan kiinni, termostaatin | osoitin menee teipatun osoittimen kanssa vastakkain.
        Tuolla logiikalla sain piirrettyä osoittimen kesäpellillekin= Nuppi vatuksen termostaatilta kesäpellin termostaatille. Käänsin kiinni ja löysin nollakohdan. Siihen osoitin viivottimen avulla. Siitä sitten säätämään astelukuja oman maun mukaan, joka nyt kirjoitettaessa on kohdassa 21°c tulevaa talvea ja saunailtoja ajatellen...

        Hei,

        Kiitos asiallisista kommenteista. Saisitko lähetettyä muutaman kuvan vielä havannoitsemaa ko. koneen toimintaa? Minulla tuntuu naksuvan kesäpelti kun koittaa mennä kiinni ja jää lopulta sentin verran auki. Eli kun käynnistän koneen puhdistuksen jälkeen, niin menee noin 5min niin kone alkaa nakuttamaan.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1525
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      15
      1344
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1321
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      30
      1267
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      33
      1238
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      14
      1146
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1106
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1096
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1084
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1072
    Aihe